Kde se léčilo vzduchem, sluncem, vodou, kvalitní stravou a pohybem

Beelitz Heilstaetten bylo před více než sto lety špičkové sanatorium pro léčbu tuberkulózy. Patřilo k největším a nejpokrokovějším na světě. Léčilo se v něm vzduchem, sluncem, vodou, kvalitní stravou a pohybem. 
Proč tento nadějný projekt a úžasné místo smutně skončily? Jaká byla výživa v sanatoriu, jaké technologie a zásady se používaly v terapii? A zamyšlení jestli farmakoterapie někdy nepotlačuje přirozené funkční možnosti.

1. 6. 2019 Články 7 komentářů

Kalorie – matoucí hodnota

Více než sto let byli obézní lidé nuceni počítat kalorie. Terapie obezity byla postavena na jednoduchém doporučení: jezte méně a více se hýbejte. Nastal boom dietních potravin a nějakou dietu držel každý druhý. A spolu s tím došlo k největšímu rozvoji obezity a souvisejících chorob.
Studie potvrzují, že více jak u 80 % dietujících se s časem hmotnost znovu zvyšuje. Proč? Dlouhá léta se tento jev vysvětloval jejich lenivostí a hloupostí. Je ale skutečně pravda, že jsou miliony lidí s totožnou zkušeností prostě jenom hloupí? Není problém v samotném tvrzení, že prostým sčítáním a odčítáním kalorií zhubneme?

22. 4. 2019 Články 13 komentářů

Moje vystoupení 2019

Moje nejbližší vystoupení, semináře a přednášky. Pro detailnější informace se prosím vždy obracejte na pořadatele akce.

17. 4. 2019 Datum konání: 31. 12. 2019 Pozvánky 6 komentářů

Umělá sladidla

Odborně se označují i jako „nonnutritive sweeteners“, protože nemají žádný výživový přínos. K čemu tedy jsou? Proč se přidávají do potravin a proč je jíme? Před několika desítkami let přišly na svět jako řešení pro diabetiky a obézní. V následujících letech narůstalo jejich použití ve vyspělých zemích, stejně jako vzrůstaly počty lidí s obezitou a cukrovkou.
Studie o přínosu pro obézní a diabetiky nedokládají jednoznačný zdravotní přínos. Narůstá počet studií, které naznačují možná rizika.

31. 3. 2019 Studie 11 komentářů

Kam jde BIO?

Není pochybnosti, že agrochemikálie jako jako herbicidy, fungicidy nebo insekticidy zabíjejí škůdce. Problém ale je, že zabíjejí i tvory, které k našemu životu potřebujeme, jako jsou třeba včely a mikrobiom. A tak skoro jistě zabíjejí i nás, jen je to hodně pomalé, a proto je velmi obtížné vnímat souvislosti.
Dobrou zprávou je, že jíst kvalitně už chce většina z nás, a také že se zájmem o kvalitní jídlo roste zájem o biopotraviny. Skvělou prezentací obrovského zájmu profesionálů i jedlíků o biopotraviny byl právě proběhlý už 30. ročník mezinárodního veletrhu Biofach 2019 v Norimberku. Co mě zaujalo?

1. 3. 2019 Články 11 komentářů

Musíme všichni omezovat sacharidy?

Obávám se, že většina z nás ano. To ale neznamená, že musíme přestat jíst ovesné kaše anebo těstoviny a jídelníček postavit na mase s máslem. Ani to neznamená, že všem doporučuji přísnou nízkosacharidovou stravu, protože by byla univerzálně nejlepší. I když je dnes tak populární, že by se to tak snadno mohlo jevit.
Přísnější omezení sacharidů může pro mnohé z nás být natolik nepřirozené, že jej zvládneme dodržovat pouze krátkodobě. Přitom takovýto restriktivní způsob stravy není není pro většinu z nás nezbytný ani vhodný.

26. 1. 2019 Články 59 komentářů

Co je nejlepší na mazání a co na smažení?

Naše babičky smažily na sádle a na chleba si mazaly máslo. Pak nám potravinářský průmysl a mnozí odborníci začali zakazovat živočišné tuky. Jako nejlepší řešení nabízeli vysoce průmyslově upravované margaríny a celou řadu nízkotučných potravin. Přitom nejzdravějšími tuky jsou ty, které nebyly tepelně upraveny.
Které tuky a oleje jsou nejlepší a kterým se doporučuji vyhnout? Jaký zdravotní vliv má kokosový olej a jak tuky souvisejí s nemocemi srdce?

28. 12. 2018 Články 165 komentářů

Moje zdraví prospěšná sváteční doporučení

Neběhejme po supermarketech, ale zaběhněme si do parku. Nadělme si pozornost místo desítek drobných hloupostí. Namísto vyčerpávajícího pečení, ze kterého nám po svátcích zbudou už jen nechtěné přírůstky na těle, si vyzkoušejme podávat jako dezert třeba jen zapečená jablka.  
Pro inspiraci předávám nápady pro vybalancování svátečního přejídání, nápady pro smysluplné dárky a moje letošní knižní doporučení.

3. 12. 2018 Články

Máme v Česku bezpečné potraviny?

Najít souvislost mezi akutními trávicími potížemi a třeba salátem nebo salámem, který obsahoval bakterie salmonely, je zpravidla relativně snadné. O mnoho těžší je najít jednoznačnou souvislost mezi nádorovými nemocemi, poruchami imunity anebo psychiatrickým onemocněním a třeba přejídáním se cukty nebo koktejlem potenciálně toxických látek a jejich metabolitů, které konzumujeme nebo přijímáme jiným způsobem po dlouhá leta.
Jedná se například o konzervanty z kosmetiky a jídla, dusitany ze salámů a rezidua hormonální antikoncepce z vody. Uvedené vlivy působí dlouho a jsou mnohočetné. 

1. 11. 2018 Články 4 komentáře

Dna – nemoc z masa, nebo cukru?

Mezi příčiny dny se řadí genetická dispozice a nevhodná strava. Základem běžné terapie je vynechání potravin, ze kterých vzniká kyselina močová. Konkrétně jsou to potraviny s vysokým obsahem purinů.
Nejlepší prevencí se zdá být snížení příjmu fruktózy a alkoholu, zároveň výběr stravy s nižším obsahem všech cukrů. Tím se předejde vzniku inzulinové rezistence a ztučnění jater. Běžný příjem masa a ryb pravděpodobně nemá u zdravých jedinců vliv na vznik dny, protože se při něm také zvyšuje vylučování kyseliny močové.

29. 9. 2018 Články 28 komentářů