Výživa ve školách – co je nového?

Výživa ve školách se dnes k dětem dostává dvěma způsoby. První z nich je tzv. doplňkový prodej, který je zpravidla nabízen ve školních bufetech a automatech. Druhou cestou jsou obědy vařené ve školních jídelnách. Prodeje v bufetech a automatech běželi pár let od revoluce bez jakéhokoliv omezení a nyní je jen omezeně reguluje Pamlsková vyhláška.  Vaření ve školních jídelnách se dodnes řídí vyhláškou, která je stará víc než čtvrt století.
Především díky tlaku rodičů a médií už došlo k určitému zlepšení, ale přesto by šlo ve školkách a školách jíst ještě mnohem lépe. Jak toho dosáhnout?

28. 9. 2019 Články 2 komentáře

Tukofobie je omylem minulého století

Pod zdravou výživou si lze jistě představit stravu, která pomáhá daného jedince udržet ve zdraví, uzdravit se z nemoci, těhotným donosit zdravé dítě, dětem růst, dospělým pomaleji stárnout atd. Jak přesně vypadá zdravá strava je již velmi individuální záležitost a i u stejného jedince se může měnit v závislosti na okolnostech či životní etapě.
Na druhou stranu, mnozí z nás jsou „univerzální“ a mohou výborně prosperovat na různých typech stravy. Jinými slovy – není jedna jediná zdravá strava prospívající všem bez rozdílu. Marné hledání univerzálně vhodné stravy spíše přispívá k výživovým omylům a dogmatům. Snad jediným spojujícím článkem různých „zdravých“ výživových směrů jsou kvalitní – výživově hodnotné – potraviny.

7. 8. 2019 Články

Doporučuji samotu a ticho

Jasně že člověk je tvor společenský a prospívá mu dobrá nálada, čas s přáteli a dobré rodinné vztahy. Jenomže dnes jsme často doslova přehlceni – přemírou reálných povinností a možností i virtuálních přátel a online zábavy. Chybí nám čas být jen sami sebou, vnímat své tělo a myšlenky.
Jak prospívá klid? Ticho podporuje tvorbu nových mozkových buněk, snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a může snižovat krevní tlak, zmírňovat napětí a úzkost. Čas jen se sebou je prostor pro vnímání potřeb vlastního těla, pro obnovení vztahu k němu, pro péči o sebe.

1. 7. 2019 Články 6 komentářů

Kalorie – matoucí hodnota

Více než sto let byli obézní lidé nuceni počítat kalorie. Terapie obezity byla postavena na jednoduchém doporučení: jezte méně a více se hýbejte. Nastal boom dietních potravin a nějakou dietu držel každý druhý. A spolu s tím došlo k největšímu rozvoji obezity a souvisejících chorob.
Studie potvrzují, že více jak u 80 % dietujících se s časem hmotnost znovu zvyšuje. Proč? Dlouhá léta se tento jev vysvětloval jejich lenivostí a hloupostí. Je ale skutečně pravda, že jsou miliony lidí s totožnou zkušeností prostě jenom hloupí? Není problém v samotném tvrzení, že prostým sčítáním a odčítáním kalorií zhubneme?

22. 4. 2019 Články 17 komentářů

Moje vystoupení 2019

Moje nejbližší vystoupení, semináře a přednášky. Pro detailnější informace se prosím vždy obracejte na pořadatele akce.

17. 4. 2019 Datum konání: 31. 12. 2019 Pozvánky 6 komentářů

Kde se léčilo vzduchem, sluncem, vodou, kvalitní stravou a pohybem

Beelitz Heilstaetten bylo před více než sto lety špičkové sanatorium pro léčbu tuberkulózy. Patřilo k největším a nejpokrokovějším na světě. Léčilo se v něm vzduchem, sluncem, vodou, kvalitní stravou a pohybem. 
Proč tento nadějný projekt a úžasné místo smutně skončily? Jaká byla výživa v sanatoriu, jaké technologie a zásady se používaly v terapii? A zamyšlení jestli farmakoterapie někdy nepotlačuje přirozené funkční možnosti.

1. 4. 2019 Články 14 komentářů

Umělá sladidla

Odborně se označují i jako „nonnutritive sweeteners“, protože nemají žádný výživový přínos. K čemu tedy jsou? Proč se přidávají do potravin a proč je jíme? Před několika desítkami let přišly na svět jako řešení pro diabetiky a obézní. V následujících letech narůstalo jejich použití ve vyspělých zemích, stejně jako vzrůstaly počty lidí s obezitou a cukrovkou.
Studie o přínosu pro obézní a diabetiky nedokládají jednoznačný zdravotní přínos. Narůstá počet studií, které naznačují možná rizika.

31. 3. 2019 Studie 11 komentářů

Kam jde BIO?

Není pochybnosti, že agrochemikálie jako jako herbicidy, fungicidy nebo insekticidy zabíjejí škůdce. Problém ale je, že zabíjejí i tvory, které k našemu životu potřebujeme, jako jsou třeba včely a mikrobiom. A tak skoro jistě zabíjejí i nás, jen je to hodně pomalé, a proto je velmi obtížné vnímat souvislosti.
Dobrou zprávou je, že jíst kvalitně už chce většina z nás, a také že se zájmem o kvalitní jídlo roste zájem o biopotraviny. Skvělou prezentací obrovského zájmu profesionálů i jedlíků o biopotraviny byl právě proběhlý už 30. ročník mezinárodního veletrhu Biofach 2019 v Norimberku. Co mě zaujalo?

1. 3. 2019 Články 13 komentářů

Musíme všichni omezovat sacharidy?

Obávám se, že většina z nás ano. To ale neznamená, že musíme přestat jíst ovesné kaše anebo těstoviny a jídelníček postavit na mase s máslem. Ani to neznamená, že všem doporučuji přísnou nízkosacharidovou stravu, protože by byla univerzálně nejlepší. I když je dnes tak populární, že by se to tak snadno mohlo jevit.
Přísnější omezení sacharidů může pro mnohé z nás být natolik nepřirozené, že jej zvládneme dodržovat pouze krátkodobě. Přitom takovýto restriktivní způsob stravy není není pro většinu z nás nezbytný ani vhodný.

26. 1. 2019 Články 73 komentářů

Co je nejlepší na mazání a co na smažení?

Naše babičky smažily na sádle a na chleba si mazaly máslo. Pak nám potravinářský průmysl a mnozí odborníci začali zakazovat živočišné tuky. Jako nejlepší řešení nabízeli vysoce průmyslově upravované margaríny a celou řadu nízkotučných potravin. Přitom nejzdravějšími tuky jsou ty, které nebyly tepelně upraveny.
Které tuky a oleje jsou nejlepší a kterým se doporučuji vyhnout? Jaký zdravotní vliv má kokosový olej a jak tuky souvisejí s nemocemi srdce?

28. 12. 2018 Články 165 komentářů