Školní jídelny mohou vařit skvěle

Stále více rodičů chápe význam zdravé stravy. Učí svoje děti učí milovat zeleninu s ovocem, jíst bílé jogurty a pít vodu. Takovíto rodiče chtějí, aby i školní jídelny podporovaly jejich správnou výchovu. Problém je, že školní jídelny stále musí dodržovat naši předpotopní vyhlášku o spotřebním koši. Tato vyhláška jídelnám nařizuje, kolik cukru, tuku, masa, mléka a dalších surovin mají k obědu použít, ale nezabývá se jejich kvalitou a výslednou podobou pokrmu.
Pravdou však také je, že v posledních letech právě i díky tlaku rodičů a veřejnosti, odborníků i médií došlo v mnoha jídelnách k obrovskému zlepšení. Největší podíl na pozitivních změnách má práce odborníků Státního zdravotního ústavu.

25. 1. 2018 Články 4 komentáře

Nezdravosti ve zdravé výživě

Na šíření osvěty, informací a aktuálních poznatků o zdravém jídle mají svůj ohromný podíl nejen alternativci a foodbloggeři, ale také farmářské trhy a prodejny zdravé výživy. Mnozí z nadšenců předběhli nejednoho výživového a lékařského experta. Zatímco odborníci živili protitukovou hysterii, praktici z terénu doporučovali jíst nejkvalitnější potraviny.
Ale pozor, neznamená to, že vše, co se označuje jako zdravé a co najdete na pultech v obchodě se zdravou výživou, skutečně prospívá. V mnoha prodejnách nacházím i produkty, které bych si nikdy nekoupila – a nedoporučuji to ani vám.

18. 12. 2017 Články 83 komentářů

Moje nejlepší objevy roku 2017

Jsem požitkářka, miluji skvělé věci, chutě a zážitky. O nejlepší objevy minulého roku se s vámi chci podělit. Berte je s nadsázkou, jde o moje osobní přiznání – co mě nadchlo, potěšilo, pobavilo, co mi poskytlo podněty k zamyšlení. Možná něco zaujme i vás, třeba vás inspiruji k sepsání svého vlastního seznamu. Pokud máte poznámky k uvedeným tipům nebo zkušenosti s nimi, uvítám je.

21. 11. 2017 Články 11 komentářů

Jak si zajistit dost energie pro život?

V těle máme vlastní bojovníky proti stárnutí, jen je potřebujeme dostatečně podporovat. Jmenují se mitochondrie, jsou nezbytné pro zajištění energie na vše, co děláme, od dýchání až po pohyb a učení. Mitochondrie přeměňují jídlo, které sníme, a kyslík, který dýcháme, na energii.
Jejich omezená výkonnost znamená nedostatek energie, únavu, poruchy paměti a zrychlení stárnutí. Porucha jejich funkce je spojována s mnoha zdravotními potížemi včetně neurologické a svalové degenerace, nemocemi srdce a cév, obezitou a cukrovkou.

21. 9. 2017 Články 24 komentářů

Škodlivost soli není jednoznačně prokázaná

Sůl zůstává i nadále kontroverzním tématem. Většina lékařských a státních organizací doporučuje všem lidem její omezování, přestože rozsáhlé studie prospěšnost plošného omezení soli nepotvrzují a přestože je sodík esenciální mikroživinou.
Ti, kdo chtějí doporučení omezovat sůl ve stravě podložit fakty, mají smůlu. V současné době není prokázáno, že by snižování příjmu soli vedlo ke snížení nemocnosti či úmrtnosti, a to jak v případě kardiovaskulárních, tak všech ostatních chorob.

31. 8. 2017 Články, Studie 21 komentářů

Přirozená doporučení ve výživě dětí

V uplynulých letech někteří odborníci a výrobci jídla nekriticky vychvalovali umělou kojeneckou výživu a speciálních potraviny pro děti vůbec. Autority ve svém oboru rodičům radily, aby první příkrmy důkladně mixovali a zakládali je na zelenině, ovoci a obilných kaších. Všechno může být správně úplně naopak.
Mateřské mléko je jednoznačně mnohem prospěšnější než jakékoliv jeho náhrady. Zelenina, ovoce a kaše jsou primárně zdrojem sacharidů, které by bylo prospěšnější omezovat, a mnohé děti nepotřebují stravu mixovat ani být krmeny, ale mohou se stravovat samy a jíst celé potraviny.

20. 8. 2017 Články, Knihy 81 komentářů

Pozvánky 2018

Moje nejbližší vystoupení, semináře a přednášky. Pro detailnější informace se prosím vždy obracejte na pořadatele akce.

14. 8. 2017 Datum konání: 31. 12. 2018 Pozvánky

Tloustneme z kalorií, nebo kvůli hormonům?

Tloustneme, protože se přejídáme kaloriemi, nebo proto, že jsme přejídáním se cukry nastavili hormony tak, aby ukládaly tuky? Příčin nadváhy a obezity je mnoho a u každého člověka se může jejich podíl různit. Z těch výživových příčin se aktuálně intenzivně řeší teorie kalorická a teorie hormonální. Proto přináším jejich vysvětlení.
Proč sama roky nedoporučuji počítat kalorie a proč upřednostňuji hormonální teorii obezity? Základním pravidlem zdravé výživy, které stále prosazuji, je upřednostňování kvality nad kvantitou.

31. 7. 2017 Články 35 komentářů

Tuky neomezeně, bílkoviny střídmě, na cukry zapomeňte

To je zjednodušené, ale jasné vysvětlení výživového směru, který je kritizován jako nová módní dieta a přitom jde o více jak sto let stará terapeutická doporučení. O výživovém směru založeném na striktním omezení sacharidů panuje spousta nejistoty, mýtů až nesmyslů.
V odpovědích najdete jak se LCHF liší od Paleo stravy, proč není třeba nic vážit ani počítat kalorie, jaké jsou nejlepší zdroje tuků a bílkovin, co s alkoholem, co na svačinky anebo jak tuto stravu mohou zvládat vegetariáni.

18. 6. 2017 Články 192 komentářů

Chronická onemocnění nejsou nevyhnutelná ani přirozená

Chronické nemoci nejsou dány ránou osudu, ale především našim chováním. Jejich terapie potlačováním projevů účinnými léky funguje, ale jen částečně a zpravidla je spojena s obrovskými riziky. Jediné, co skutečně léčí, je řešení problémů, které za nemocí stojí. Už máme dostatečně prokázáno, že rozhodující je, jak žijeme, jak se hýbeme a co jíme.
Zde detailně o nezamýšlených důsledcích a nebezpečí použití redukcionistické logiky ve světě, který se vyznačuje mimořádnou provázaností a komplexností.

13. 4. 2017 Články 16 komentářů