Fakta o jídle

Proč není obezita způsobena nadbytkem jídla a nedostatkem pohybu? Jaká překvapivá potravina má nejvíce nasycených tuků a proč se jich stejně není třeba bát? Které potraviny obsahují nejvíce mikroživin a proč zejména ženám prospívá vyšší hladina cholesterolu?
Doktorka Zoë Harcombe vystoupila na Public Health Collaboration Conference 2016 v Anglii s přelomovou prezentací k oblasti zdraví a výživy. Ve svém vystoupení s přesností profesionální matematičky bourá mnohá dnes stále běžně předávaná výživová tvrzení.

5. 9. 2016 Články 19 komentářů

Jak zlepšit výživu ve školách

Naše doporučení jsou návrhem pro zcela nový koncept pravidel pro vaření ve školních jídelnách. Namísto rigidního určování počtu gramů jednotlivých potravinových skupin spotřebního koše doporučujeme soustředit se na kvalitu potravin, jejich lokálnost a sezónnost, na chutné a atraktivní zpracování jídel. Namísto dvojitých a represivních kontrol školních jídelen doporučujeme posílit praktické vzdělávání zaměstnanců jídelen, jejich samostatnost a podporu.

2. 9. 2016 Články

Boření mýtu o dělené stravě

Bez ohledu na to, jak bezostyšně nepravdivé a nepodložené někdy jsou, některé internetové mýty o lidském těle prostě ne a ne zemřít. Mýtus o dělené stravě, který hlásá, že lidské tělo nedokáže trávit některé potraviny, jsou-li konzumovány ve špatné kombinaci, je právě jedním z nich. Zastánci dělené stravy varují, že ovoce je nutné jíst samostatně, poněvadž „hnije“ v těle. A stejně tak bychom neměli konzumovat maso společně s obilovinami a sacharidy, protože tím zapříčiníme hnití masa ve střevech.
Hnijící ovoce v žaludku? Rozkládající se maso ve střevech? Zní to až děsivě. A děsivé by to i bylo, pokud by tato tvrzení byla alespoň z části pravdivá. Naštěstí nejsou.

17. 8. 2016 Články 27 komentářů

Co zabíjí naše střeva?

Naše střeva jsou někdy označována za náš druhý mozek. Mikroskopičtí obyvatelé našich střev jsou považováni za zapomenutý orgán. Podle stále vzrůstajícího počtu odborníků a studií je nedostatečné zdraví střev základem mnoha nemocí, které se projevují kdekoli jinde v organismu, a budování zdravé střevní mikroflóry je základem jejich terapie.
Co narušuje mikrobiální rovnováhu a naše zdraví? Zde je šest hlavních podezřelých.

28. 7. 2016 Články 31 komentářů

Krása ženy

Čím dál častěji vidím klienty, kteří svůj jídelníček detailně hlídají, a přesto jsou neustále nespokojeni se vzhledem svého těla, někteří dokonce bojují s nechtěnými kilogramy. Kde je problém?
S krásou je to podle mne podobné jako s ideální hmotností. Jak diety, tak i zkrášlovací kliniky budeme potřebovat do té doby, dokud se jednoduše nerozhodneme jinak. Dokud budeme mít ve svých hlavách naprogramováno, že jsme nedokonalé, že potřebujeme opravit, že bez nepřirozeného hladovění, řezání anebo různých přípravků se nemůžeme líbit.

30. 5. 2016 Články 4 komentáře

Kytky jsou ekologický a ekonomický nesmysl

Většina řezaných květin, které se prodávají v Česku, jsou výpěstky afrických dělníků. Jsou pěstovány s hromadami chemie, aby přežily dlouhé cestování a skladování. Po přeletu do Holandska jsou pomocí květinové burzy rozprodány a rozvezeny po celé Evropě.
Po tisících kilometrů letu a dalších stovkách kilometrů projížďky v kamionech jsou prodávány v našich květinářstvích. Kde vzít zdravé kytky a jak oživit česká květinářství?

30. 4. 2016 Články 29 komentářů

Jak jsem se naučila vařit

Vyhlašuji soutěž vašich příběhů, k níž mě inspiroval skvělý blog Michelle o její kuchařské historii. Michelle svoji kariéru kuchařky zahájila snahou naučit se vařit podle rodinných receptů. Její babička zhodnotila, že v kuchyni u Michelle se nedá nic uvařit; Michelle naopak konstatovala, že se nedá vařit podle babiččiných receptů. Následovaly pokusy podle kuchařek, po neúspěchu skončila objednávkami z restaurací.
Sama jsem z vaření nadšená a myslím, že stojí za to jej zkoušet. Pro inspiraci všech, kteří ještě váhají, vypisuji tuto soutěž.

15. 4. 2016 Prakticky 6 komentářů

Co je nejlepší strava pro prevenci a terapii cukrovky?

Roky se diabetikům běžně doporučovala strava založená na sacharidech, slazení umělými sladidly a pojídání dia potravin s fruktózou. Stav jejich nemoci se postupně jen zhoršoval, v lepším případě stagnoval. Proto je již řadu let také doporučováno, aby lékaři současně se zjištěním diagnózy cukrovky 2. typu předepsali i léky. Stále častěji se však v zahraniční odborné literatuře objevují lékaři, výživáři a pacienti, kteří navrhují a zkoušejí zcela revoluční změny diabetické diety.
Jak předcházet a léčit diabetes? Co je ta nejlepší dieta pro diabetiky? O tom můj rozhovor a průzkum, který moc doporučuji:

27. 3. 2016 Články, Studie 2 komentáře

What is the best diet for prevention and treatment of diabetes?

For ages, diabetics have been routinely advised to eat a diet based on carbohydrates, artificial sweeteners and also to consume diabetic food products with added fructose. However, their condition gradually got worse, or at best remained stable. For that reason, it has also been recommended for doctors to prescribe medications when diabetes was diagnosed. Outside of the Czech Republic, we can find more and more scientific papers by doctors, dietitians and patients, who propose revolutionary changes of the standard diabetic diet and experiment with it.
How to prevent and cure diabetes? What’s the best diet for diabetics? You can find out in this interview and survey.

26. 3. 2016 Články, Studie

Co na snídaně a co na svačiny?

Snídaně by měla zajišťovat rozjezd do nového dne, dodat dostatek energie a živin pro několik hodin. Pravidelně dostávám dotazy, co sama snídám. Roky u nás byli běžné nejrůznější obilné kaše. Poté, co děti vyrostly, ale začaly požadovat snídaně na slano, a proto dnes máme často po ránu i chléb. Krajíc kváskového chleba, máslo a zelenina patří k mým favoritním jídlům.
Skvělou obměnou namísto másla anebo náhradou pro ty, kteří jsou alergičtí na kravské mléko jsou potom pomazánky. Zde pro inspiraci nabízím minireceptář těch nejlepších.

19. 3. 2016 Prakticky 20 komentářů