Kult zdravého životního stylu

Co v souvislostech o výživě chybělo? Hned úvod byl ve znamení delšího monologu o důležité roli hormonů v obezitě. Namísto jakéhokoliv praktického doporučení, ale bylo uzavřeno jako příliš složité a jakoby až nemožné ovlivnit. Zde souhlasím jen částečně. Obezita je určitě komplexní problém s desítkami faktorů, včetně hormonů. Na jedné straně bylo skvělé slyšet, že hormony zásadně ovlivňují naši hmotnost, na straně druhé chybělo doplnění, že obezita není nemoc nedostatečného hlídání počtu kalorií, ale právě hormonální porucha ukládání tuků v těle.

10. 11. 2016 Články 8 komentářů

Příčiny a prevence Alzheimerovy demence

Alzheimerova choroba je dnes nejběžnější degenerativní onemocnění mozku, demence vedoucí až k naprosté ztrátě schopností vykonávat i ty nejběžnější činnosti. Nemocní jsou v pokročilých stádiích nemoci odkázáni na péči jiných. Příčiny jsou stále neznámé a terapie spíše udržovací. V posledních letech, se však opakovaně setkávám s profesionály upozorňujícími na souvislost mezi poškozením mozku a cukrovkou, pro kterou je typická inzulinová rezistence.
Vysvětlení propojení nadbytku sacharidů ve stravě a demencí je logické a prevence stravou poměrně snadná.

8. 11. 2016 Články 4 komentáře

EU: aktuální informace od rizik glyfosátu až po TTIP

Europoslanec Pavel Poc už roky prosazuje zastavení nárůstu kontaminace životního prostředí a potravinového řetězce chemickými látkami. V textu probíráme kontroverzní témata a aktuální postoj EU k nim – od rizik použití herbicidu RoundUp až po jednání o transatlantické dohodě mezi USA a EU.
Příklady z citací: „Glyfosát je bezesporu karcinogen. Debata na toto téma je už jen posledním vzepětím lobbistických aktivit před tím, než bude průmysl nucen to připustit. Palmový olej je návykový. Lze jej produkovat v obrovských množstvích a levně.“

13. 10. 2016 Články

Fakta o jídle

Proč není obezita způsobena nadbytkem jídla a nedostatkem pohybu? Jaká překvapivá potravina má nejvíce nasycených tuků a proč se jich stejně není třeba bát? Které potraviny obsahují nejvíce mikroživin a proč zejména ženám prospívá vyšší hladina cholesterolu?
Doktorka Zoë Harcombe vystoupila na Public Health Collaboration Conference 2016 v Anglii s přelomovou prezentací k oblasti zdraví a výživy. Ve svém vystoupení s přesností profesionální matematičky bourá mnohá dnes stále běžně předávaná výživová tvrzení.

5. 9. 2016 Články 22 komentářů

Jak zlepšit výživu ve školách

Naše doporučení jsou návrhem pro zcela nový koncept pravidel pro vaření ve školních jídelnách. Namísto rigidního určování počtu gramů jednotlivých potravinových skupin spotřebního koše doporučujeme soustředit se na kvalitu potravin, jejich lokálnost a sezónnost, na chutné a atraktivní zpracování jídel. Namísto dvojitých a represivních kontrol školních jídelen doporučujeme posílit praktické vzdělávání zaměstnanců jídelen, jejich samostatnost a podporu.

2. 9. 2016 Články 4 komentáře

Boření mýtu o dělené stravě

Bez ohledu na to, jak bezostyšně nepravdivé a nepodložené někdy jsou, některé internetové mýty o lidském těle prostě ne a ne zemřít. Mýtus o dělené stravě, který hlásá, že lidské tělo nedokáže trávit některé potraviny, jsou-li konzumovány ve špatné kombinaci, je právě jedním z nich. Zastánci dělené stravy varují, že ovoce je nutné jíst samostatně, poněvadž „hnije“ v těle. A stejně tak bychom neměli konzumovat maso společně s obilovinami a sacharidy, protože tím zapříčiníme hnití masa ve střevech.
Hnijící ovoce v žaludku? Rozkládající se maso ve střevech? Zní to až děsivě. A děsivé by to i bylo, pokud by tato tvrzení byla alespoň z části pravdivá. Naštěstí nejsou.

17. 8. 2016 Články 28 komentářů

Co zabíjí naše střeva?

Naše střeva jsou někdy označována za náš druhý mozek. Mikroskopičtí obyvatelé našich střev jsou považováni za zapomenutý orgán. Podle stále vzrůstajícího počtu odborníků a studií je nedostatečné zdraví střev základem mnoha nemocí, které se projevují kdekoli jinde v organismu, a budování zdravé střevní mikroflóry je základem jejich terapie.
Co narušuje mikrobiální rovnováhu a naše zdraví? Zde je šest hlavních podezřelých.

10. 8. 2016 Články 38 komentářů

Mouka z červené čočky. Už ji znáte?

Před pár měsíci se v nabídce mojí oblíbené firmy Pro-Bio objevila unikátní novinka. Mouka z červené čočky, kterou jsme doposud u nás ani v zahraničí nepotkala. Mouku jsem hned dostala k vyzkoušení a rozhodla se ji představit v tomto rozhovoru.

6. 8. 2016 Prakticky

Výsledky soutěže Jak jsem se naučila vařit

Miluji dobré jídlo. Už roky se snažím přesvědčit všechny okolo sebe, že by měli trávit čas v kuchyni a že by měli pěstovat něco k snědku, i kdyby to měla být jen pažitka v květináči anebo kvásek v hrníčku. Chápu, že ne každá holka zvládne anebo chce připravovat kynuté knedlíky a že ne každý kluk se dostane dále než k topinkám. Přesto si myslím, že stojí za to zkusit vařit – a sdílením našich příběhů chci inspirovat všechny, kteří ještě váhají. Proto jsem v dubnu vyhlásila soutěž Jak jsem se naučila vařit a zde je desítka vítězných příběhů.

5. 7. 2016 Prakticky

Krása ženy

Čím dál častěji vidím klienty, kteří svůj jídelníček detailně hlídají, a přesto jsou neustále nespokojeni se vzhledem svého těla, někteří dokonce bojují s nechtěnými kilogramy. Kde je problém?
S krásou je to podle mne podobné jako s ideální hmotností. Jak diety, tak i zkrášlovací kliniky budeme potřebovat do té doby, dokud se jednoduše nerozhodneme jinak. Dokud budeme mít ve svých hlavách naprogramováno, že jsme nedokonalé, že potřebujeme opravit, že bez nepřirozeného hladovění, řezání anebo různých přípravků se nemůžeme líbit.

30. 5. 2016 Články 4 komentáře