Souboj snídaní aneb matení spotřebitele firmou Nestlé

Nerovný souboj příliš malé porce kuliček s mlékem, údajně zdravých, s obří koblihou – větší, tučnější a sladší, než jsou na našem trhu obvyklé. Obě jídla však obsahují spoustu cukru, který škodí zdraví dětí, zejména jejich srdci a cévám.
Kuličky vs kobliha? Obě varianty v reklamě firmy Nestlé jsou příkladem toho, co dětem na snídani nedávat. Ani jednu z těchto možností nedoporučuji.

13. 1. 2017 Články 11 komentářů

Boj za vykrmování dětí sladkostmi pokračuje

Po sametové revoluci se do Česka dostalo mnoho dobrého, ale i nešvarného v podobě nezdravých potravin. Ocitli jsme se pod palbu nejrůznějších zájmových skupin. O zdraví margarínů nebo štěstí, když si dáme Colu, nás přesvědčoval průmysl, ale i média a experti placení tímto průmyslem. Byli vlezlí jako švábi a dostali se všude. Dokonce i do škol a nemocnic!
Proti Pamlskové vyhlášce účinně omezující prodej nezdravostí ve školách se rozpoutal neuvěřitelný boj a zde vysvětlení, jak problém vznikl a kdo za co bojuje.

29. 12. 2016 Články 22 komentářů

Kult zdravého životního stylu

Co v souvislostech o výživě chybělo? Hned úvod byl ve znamení delšího monologu o důležité roli hormonů v obezitě. Namísto jakéhokoliv praktického doporučení, ale bylo uzavřeno jako příliš složité a jakoby až nemožné ovlivnit. Zde souhlasím jen částečně. Obezita je určitě komplexní problém s desítkami faktorů, včetně hormonů. Na jedné straně bylo skvělé slyšet, že hormony zásadně ovlivňují naši hmotnost, na straně druhé chybělo doplnění, že obezita není nemoc nedostatečného hlídání počtu kalorií, ale právě hormonální porucha ukládání tuků v těle.

10. 11. 2016 Články 12 komentářů

Příčiny a prevence Alzheimerovy demence

Alzheimerova choroba je dnes nejběžnější degenerativní onemocnění mozku, demence vedoucí až k naprosté ztrátě schopností vykonávat i ty nejběžnější činnosti. Nemocní jsou v pokročilých stádiích nemoci odkázáni na péči jiných. Příčiny jsou stále neznámé a terapie spíše udržovací. V posledních letech, se však opakovaně setkávám s profesionály upozorňujícími na souvislost mezi poškozením mozku a cukrovkou, pro kterou je typická inzulinová rezistence.
Vysvětlení propojení nadbytku sacharidů ve stravě a demencí je logické a prevence stravou poměrně snadná.

8. 11. 2016 Články 4 komentáře

EU: aktuální informace od rizik glyfosátu až po TTIP

Europoslanec Pavel Poc už roky prosazuje zastavení nárůstu kontaminace životního prostředí a potravinového řetězce chemickými látkami. V textu probíráme kontroverzní témata a aktuální postoj EU k nim – od rizik použití herbicidu RoundUp až po jednání o transatlantické dohodě mezi USA a EU.
Příklady z citací: „Glyfosát je bezesporu karcinogen. Debata na toto téma je už jen posledním vzepětím lobbistických aktivit před tím, než bude průmysl nucen to připustit. Palmový olej je návykový. Lze jej produkovat v obrovských množstvích a levně.“

13. 10. 2016 Články

Fakta o jídle

Proč není obezita způsobena nadbytkem jídla a nedostatkem pohybu? Jaká překvapivá potravina má nejvíce nasycených tuků a proč se jich stejně není třeba bát? Které potraviny obsahují nejvíce mikroživin a proč zejména ženám prospívá vyšší hladina cholesterolu?
Doktorka Zoë Harcombe vystoupila na Public Health Collaboration Conference 2016 v Anglii s přelomovou prezentací k oblasti zdraví a výživy. Ve svém vystoupení s přesností profesionální matematičky bourá mnohá dnes stále běžně předávaná výživová tvrzení.

5. 9. 2016 Články 22 komentářů

Jak zlepšit výživu ve školách

Naše doporučení jsou návrhem pro zcela nový koncept pravidel pro vaření ve školních jídelnách. Namísto rigidního určování počtu gramů jednotlivých potravinových skupin spotřebního koše doporučujeme soustředit se na kvalitu potravin, jejich lokálnost a sezónnost, na chutné a atraktivní zpracování jídel. Namísto dvojitých a represivních kontrol školních jídelen doporučujeme posílit praktické vzdělávání zaměstnanců jídelen, jejich samostatnost a podporu.

2. 9. 2016 Články 6 komentářů

Boření mýtu o dělené stravě

Bez ohledu na to, jak bezostyšně nepravdivé a nepodložené někdy jsou, některé internetové mýty o lidském těle prostě ne a ne zemřít. Mýtus o dělené stravě, který hlásá, že lidské tělo nedokáže trávit některé potraviny, jsou-li konzumovány ve špatné kombinaci, je právě jedním z nich. Zastánci dělené stravy varují, že ovoce je nutné jíst samostatně, poněvadž „hnije“ v těle. A stejně tak bychom neměli konzumovat maso společně s obilovinami a sacharidy, protože tím zapříčiníme hnití masa ve střevech.
Hnijící ovoce v žaludku? Rozkládající se maso ve střevech? Zní to až děsivě. A děsivé by to i bylo, pokud by tato tvrzení byla alespoň z části pravdivá. Naštěstí nejsou.

17. 8. 2016 Články 28 komentářů

Co zabíjí naše střeva?

Naše střeva jsou někdy označována za náš druhý mozek. Mikroskopičtí obyvatelé našich střev jsou považováni za zapomenutý orgán. Podle stále vzrůstajícího počtu odborníků a studií je nedostatečné zdraví střev základem mnoha nemocí, které se projevují kdekoli jinde v organismu, a budování zdravé střevní mikroflóry je základem jejich terapie.
Co narušuje mikrobiální rovnováhu a naše zdraví? Zde je šest hlavních podezřelých.

10. 8. 2016 Články 38 komentářů

Mouka z červené čočky. Už ji znáte?

Před pár měsíci se v nabídce mojí oblíbené firmy Pro-Bio objevila unikátní novinka. Mouka z červené čočky, kterou jsme doposud u nás ani v zahraničí nepotkala. Mouku jsem hned dostala k vyzkoušení a rozhodla se ji představit v tomto rozhovoru.

6. 8. 2016 Prakticky