Moje supermarketové přiznání

Stále úplně nejraději nakupuji přímo od farmářů. Ráda chodím do oblíbených malých kváskových pekáren, kvalitních restaurací a kaváren. Určitě budu pokračovat v nákupech v bezobalovém obchodě. Do zdravé výživy také zajdu, když je při cestě nebo když potřebuji nějakou naprostou specialitu. Avšak pro běžné velké nákupy biopotravin se mi aktuálně jako mnohem pohodlnější a výhodnější jeví online supermarket.
Jak přežijí prodejny zdravé výživy? Specializací. Musí být schopné obhájit si své luxusní zboží včetně jeho luxusních cen.

20. 2. 2017 Prakticky

Svačinky pro školáky

Ruší se váš školní bufet? Nezoufejte! Berte to jako šanci naučit děti zdravěji jíst. Jak? Zde nabízíme Zodpovědnou a zdravou pětku: pět základních verzí zdravých a zodpovědných svačin, které může každý snadno připravit doma.
Jaké jsou výhody domácích svačinek? Je to téměř jistě nejlevnější a nejčerstvější varianta. Přípravou svačinky děti vychováváte, ukazujete jim, jak si dělat vlastní jídlo a starat se o své zdraví. Připravujete svačinku podle individuálních chutí a potřeb vašeho dítěte. Je to šetrnější způsob k našim zdrojům, svačiny můžete balit do látkových ubrousků a skleniček, obalů na opakované použití.

6. 2. 2017 Prakticky

První školení jídlovědy

Denně dostávám spousty vašich dotazů. Ptáte se mě na obecná doporučení, ale i řešení individuálních problémů. Bohužel není v mých silách vše stále znovu každému vysvětlovat, proto nabízím tuto možnost potkat se na mém školení, kde máte v ceně i 20minutovou telefonickou konzultaci do měsíce po termínu konání.
Toto školení je mým pokusem, shrnout to hlavní, co o zdravé výživě, životosprávě a zdravotní prevenci víme, do jednoho srozumitelného celku. Kurz je určený pro širokou veřejnost.

31. 1. 2017 Datum konání: 27. 4. 2017 Pozvánky 2 komentáře

Podvod s kaloriemi

Stále mnoho zdravotníků jako hlavní příčinu obezity uvádí nadbytek jídla a nedostatek pohybu, a to i přestože, studie opakovaně potvrzují, že terapie založené na snižování kalorií a přídavku cvičení nejsou nijak dlouhodobě úspěšné.
Dr. Jason Fung nesouhlasí. Svá tvrzení, proč omezování kalorií neřeší problém a doporučení, jak efektivně obezitu řešit detailně vysvětluje, dokládá na studiích a vtipně zde ve videu předává dalším lékařům.

27. 1. 2017 Články 23 komentářů

Souboj snídaní aneb matení spotřebitele firmou Nestlé

Nerovný souboj příliš malé porce kuliček s mlékem, údajně zdravých, s obří koblihou – větší, tučnější a sladší, než jsou na našem trhu obvyklé. Obě jídla však obsahují spoustu cukru, který škodí zdraví dětí, zejména jejich srdci a cévám.
Kuličky vs kobliha? Obě varianty v reklamě firmy Nestlé jsou příkladem toho, co dětem na snídani nedávat. Ani jednu z těchto možností nedoporučuji.

13. 1. 2017 Články 12 komentářů

Boj za vykrmování dětí sladkostmi pokračuje

Po sametové revoluci se do Česka dostalo mnoho dobrého, ale i nešvarného v podobě nezdravých potravin. Ocitli jsme se pod palbu nejrůznějších zájmových skupin. O zdraví margarínů nebo štěstí, když si dáme Colu, nás přesvědčoval průmysl, ale i média a experti placení tímto průmyslem. Byli vlezlí jako švábi a dostali se všude. Dokonce i do škol a nemocnic!
Proti Pamlskové vyhlášce účinně omezující prodej nezdravostí ve školách se rozpoutal neuvěřitelný boj a zde vysvětlení, jak problém vznikl a kdo za co bojuje.

29. 12. 2016 Články 22 komentářů

Kult zdravého životního stylu

Co v souvislostech o výživě chybělo? Hned úvod byl ve znamení delšího monologu o důležité roli hormonů v obezitě. Namísto jakéhokoliv praktického doporučení, ale bylo uzavřeno jako příliš složité a jakoby až nemožné ovlivnit. Zde souhlasím jen částečně. Obezita je určitě komplexní problém s desítkami faktorů, včetně hormonů. Na jedné straně bylo skvělé slyšet, že hormony zásadně ovlivňují naši hmotnost, na straně druhé chybělo doplnění, že obezita není nemoc nedostatečného hlídání počtu kalorií, ale právě hormonální porucha ukládání tuků v těle.

10. 11. 2016 Články 14 komentářů

Příčiny a prevence Alzheimerovy demence

Alzheimerova choroba je dnes nejběžnější degenerativní onemocnění mozku, demence vedoucí až k naprosté ztrátě schopností vykonávat i ty nejběžnější činnosti. Nemocní jsou v pokročilých stádiích nemoci odkázáni na péči jiných. Příčiny jsou stále neznámé a terapie spíše udržovací. V posledních letech, se však opakovaně setkávám s profesionály upozorňujícími na souvislost mezi poškozením mozku a cukrovkou, pro kterou je typická inzulinová rezistence.
Vysvětlení propojení nadbytku sacharidů ve stravě a demencí je logické a prevence stravou poměrně snadná.

8. 11. 2016 Články 4 komentáře

EU: aktuální informace od rizik glyfosátu až po TTIP

Europoslanec Pavel Poc už roky prosazuje zastavení nárůstu kontaminace životního prostředí a potravinového řetězce chemickými látkami. V textu probíráme kontroverzní témata a aktuální postoj EU k nim – od rizik použití herbicidu RoundUp až po jednání o transatlantické dohodě mezi USA a EU.
Příklady z citací: „Glyfosát je bezesporu karcinogen. Debata na toto téma je už jen posledním vzepětím lobbistických aktivit před tím, než bude průmysl nucen to připustit. Palmový olej je návykový. Lze jej produkovat v obrovských množstvích a levně.“

13. 10. 2016 Články

Fakta o jídle

Proč není obezita způsobena nadbytkem jídla a nedostatkem pohybu? Jaká překvapivá potravina má nejvíce nasycených tuků a proč se jich stejně není třeba bát? Které potraviny obsahují nejvíce mikroživin a proč zejména ženám prospívá vyšší hladina cholesterolu?
Doktorka Zoë Harcombe vystoupila na Public Health Collaboration Conference 2016 v Anglii s přelomovou prezentací k oblasti zdraví a výživy. Ve svém vystoupení s přesností profesionální matematičky bourá mnohá dnes stále běžně předávaná výživová tvrzení.

5. 9. 2016 Články 28 komentářů