Inspirace na snídani pro školáky i dospěláky

26. 8. 2015 Prakticky štítky: , 54 komentářů

Jablko_webNaprosté většině z nás prospívá pravidelný stravovací režim a snídaně je jeho základem. Zejména dětem zdravá snídaně zajišťuje dostatek energie pro nový den a živin pro zdravý vývoj. Na tom, že děti by do školy měly chodit po kvalitní snídani, dokonce panuje shoda mezi výživovými experty, což se někdy může zdát jako vzácnost téměř srovnatelná s výskytem jednorožců.

O to více, mě při mých vystoupeních překvapuje velké množství dětí a dospělých, kteří pravidelně nesnídají anebo si myslí, že nejvyššího výkonu dosáhnou po Snickers s Colou anebo po rohlíku s nutelou. Jak hravě a zdravě snídaně anebo svačinky zvládat?

Co sama snídám a doporučuji?

Doma pravidelně snídáme kváskový chléb s máslem, spoustou zeleniny a bílkovinou v podobě sýru anebo třeba semínkové pomazánky. Sladkou snídaní jsou pro nás nejrůznější obilné kaše s oříšky a sušeným ovocem, které občas dochucujeme nějakou lžící jogurtu anebo v sezóně i čerstvým ovocem. V posledním roce jsem si díky častému cestování moc oblíbila kaše do skleničky, které si připravuji den předem a beru na cesty. Základem mojí skleničky jsou vždy ovesné vločky a chia semínka zalitá vodou, mlékem anebo rostliným nápojem. K dochucení přidávám pár oříšků a sušeného ovoce. Sama mám nejraději brusinky slazené jablečným koncentrátem, kešu a vlašské ořechy, meruňková jádra a kokos. Na tuto směsku přidám pár lžic bílého jogurtu a nějaký kousek čerstvého ovoce, lžičku medu anebo mimo sezónu i kvalitní marmelády.

Popsaná snídaně skvěle chutná, mohou si ji připravovat i samotné děti a dodává kompletní složení živin: zdravé sacharidy a vlákninu z vloček, bílkoviny z jogurtu, mléka anebo oříšků a semínek, probiotika z jogurtu, a vitamíny z ovoce). Výhodou kaší je i jejich obrovská variabilita, kdy si na vločkový základ každý člen rodiny může naskládat své favoritní přísady a přesto budete stále jíst společně kaši ve skleničce.  Mnoho zkušeností s přípravou zdravých snídaní má i Eva Francová, autorka bestsellerových kuchařek, úžasná fotografka a nadšená ochránkyně zvířat. Já jsem Evu požádala jesti by pro nás všechny pro inspiraci nepřipravila minireceptář kaší do skleničky a zde jsou její skvělá doporučení:

Doporučení od Evy Francové

  • Kaše do skleničky připravujte ideálně ráno před odchodem do školy a do práce, můžete si je ale nachystat i večer a nechat v chladničce. Ideální je sklenička o objemu 250 ml se šroubovacím víčkem.
  • Ovoce používejte nejlépe sezónní, nejlepší je samozřejmě to doma vypěstované. Výtečně chutnají nejen jahody a maliny, ale i borůvky, rybíz, meruňky, broskve, různé slívy, jablíčka a hrušky. Pro zpestření vyzkoušejte i banán nebo třeba mango.
  • Vločky střídejte. Ovesné občas nahraďte pohankovými, špaldovými nebo žitnými. Pro zpestření můžete vločky předem nasucho lehce opražit.
  • Se semínky a oříšky také experimentujte a libovolně je kombinujte, každý má v oblibě jiné. Zkuste přidat též sušené ovoce od hrozinek přes brusinky, švestky, meruňky až po kustovnici.
  • Místo klasického jogurtu vyzkoušejte třeba ten z kozího mléka, nebraňte se ani sojovému. Stejně tak místo kravského mléka použijte některé z velice chutných rostlinných mlék, osvědčily se mi konopné, makové, kokosové a mandlové. Všechny si snadno vyrobíte i doma sami. Můžete ale na zalití vloček použít jen čistou vodu, na chuti se to nijak výrazně neprojeví. Já sama to tak dělám už několik let.
  • Pokud máte med z osvědčených zdrojů, používejte jej, můžete ale sladit například javorovým sirupem anebo obilnými sirupy. Výtečné jsou i domácí zavařeniny, které nahradí sladidlo i ovoce.
  • Děti s vámi mohou svačinky připravovat a dokonce asistovat i při nákupu surovin – samy si vyberou ovoce, na které mají chuť, stejně jako různé oříšky a semínka.

Jahoda

Jahoda_web
4 lžíce pohankových vloček (50 g)
2 lžíce kešu oříšků
150 g jogurtu z kozího mléka (nebo sojového jogurtu)
1 lžička medu
4 – 5 jahod

Nektarinka

Nektarinka_web
4 lžíce ovesných vloček (50 g)
150 ml mléka (nebo rostlinného nápoje)
2 lžíce vlašských ořechů
1 lžička medu
½ nektarinky

Ostružina

Ostružina_web
4 lžíce ovesných vloček (50 g)
150 ml mléka (nebo rostlinného nápoje)
10 lískových oříšků
1 lžička medu
10 – 15 ostružin

Bluma

Blumy_web
4 lžíce ovesných vloček (50 g)
150 ml mléka (nebo rostlinného nápoje)
2 lžíce chia semínek
2 lžíce sušených brusinek
1 lžička medu
2 blumy

Švestka

Švestka_web
4 lžíce žitných vloček (50 g)
150 ml mléka (nebo rostlinného nápoje)
2 lžíce máku
1 lžička medu
3 švestky

Jablko

Jablko_web
4 lžíce žitných vloček (50 g)
150 g bio jogurtu
½ lžičky skořice
2 lžíce hrozinek
2 lžíce vlašských ořechů
1 lžička medu
1 jablko

Banán

Banán_web
4 lžíce špaldových vloček (50 g)
150 ml mléka (nebo rostlinného nápoje)
2 lžíce sušené kustovnice (goji)
2 lžíce slunečnicového semínka
1 lžička medu
1 banán

Mango

Mango_web
4 lžíce ovesných vloček (50 g)
150 ml mléka (nebo rostlinného nápoje)
2 lžíce loupaného konopného semínka
1 lžička medu
½ manga

 

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

54 komentářů: “Inspirace na snídani pro školáky i dospěláky”

  1. Radim napsal:

    Parádní recepty, jen opravdu mléko? Kravské pasterizované mléko, plné ATB, hormonů, homogenizované? Tento nejvetsí alergen a pro deti? Jsem vegetarian mnoho let, hlavne z morálních důvodů, jsem muž, ale víte jak kráva trpí pri dojení ženy? A kravské mléko je potrava pro telata, ne pro lidi. Je mnoho studií co ukazují co mléko “umí”, jak je nestravitelné a jak když už, tak se nemá s ničím kombinovat. A pritom lze tak snadno nahradit ovesným, kokosovým, vodou, chia seminky, mandlovým, apod. Chvála tomuto blogu, ale mléko? :-) kdo chce si to zdůvodní, kdo nekdy videl kravu pri dojení a má elementárni znalosti o výživě, ví co mléko je a co umí. Jina vec by byla od krávy žijící v čistém prostredi, nepasterizované, nehomogeinozované mléko s pritozeném dojení. Tak není až tak škodlivá potravina, ale to co se prodává v krabicích, nemá s mlékem mnoho společného, navic žádný dosplelý jedinec a to i savec nepiji nikdy mléko v dospelosti a už vůbec ne jiného živočíšného druhu, jen človek je tak hloupý… Ale to je utopie.

  2. Dobrý den, děkuji za upozornění, k mléku jsem hned přidala link, kde jeho vhodnost – nevhodnost detailně vysvětluji. Samozřejmě, že v případě mléka doporučuji ideálně přímo od farmáře, tj. určitě nehomogenizované a nejlépe jen čerstvé, nepasterizované a sama jestliže mléko použiji – tak dvakrát do roka je to jen takovéto. Možným kompromisem jsou bio mléka, která se už běžně nabízejí, mnohá nejsou homogenizovaná a některá jen šetrně pasterizovaná a antibiotika ani hormony by v mléce samozřejmě neměly být vůbec.
    Určitě s vámi souhlasím v doporučení rostlinných mlék, také si je připravuji. Na druhou stranu mi posun od dnes běžných snídaní mnoha dětí anebo nesnídání ke kaši z vloček, semínek, ovoce a jakémukoliv mléku nebo jogurtu přijde obrovským krokem, který i takto stojí za to doporučovat. Margit

  3. Klaudie napsal:

    Dobrý den, vločky prosím zaléváte studenou vodou, mlékem apod… nebo horkou, když je to kaše?? :) Vypadají krásně, jen mě to zmátlo. Děkuji.

  4. Natálie napsal:

    V té poslední větě má Margit úplnou pravdu. Sama jsem odpůrcem kravského mléka i toho kombinování ovoce s čímkoli jiným. Nicméně pro děti, ale i dospělé, kteří doteď svoji snídani zanedbávali, popř. snídali rozmanité prefabrikáty ze supermarketů, se to jeví jako vhodnější alternativa. Když si zvyknou na tento způsob stravy, časem se mohou pustit do dalších úprav. Eliminovat mléko, med, čerstvé ovoce a postupně se třeba probojovat ke kaším vařených pouze ve vodě, slazeným jen sušeným ovocem atd. Taky mi to trvalo než jsem pochopila, co mi prospívá a co ne a byla ochotna tomu i naslouchat :-) Každý svým tempem a nějak se prostě začít musí…

  5. Dobrý den, tyto kaše se zalévají jen studeným nápojem – za těch pár hodin stání se skvěle vločky rozloží a jsou jako z vařené kaše. Margit

  6. Alena napsal:

    Dobrý den,
    mohu se zeptat, zda i kysané výrobky z kravského mléka jako je jogurt, kefír či podmáslí (vše v plnotučné variantě) je pro nás škodlivé stejně jako mléko, nebo je mezi těmito mléčnými výrobky nějaký rozdíl a jaký máte názor na tvaroh – je pro tělo běžného člověka jeho užívání vhodné či nikoliv? Předpokládejme, že mléčné výrobky, které zmiňuji jsou v bio kvalitě…
    Předem velice děkuji za Váš názor,
    A.

  7. Dobrý den A, neřekla bych přímo, že mléčné výrobky jsou jen škodlivé. Záleží vždy na tom pro koho jsou určeny a hlavně v jaké kvalitě. Třeba čerstvé mléko krav pasených na trávě patří k typickým potravinám zdravých národů ve Švýcarsku. Faktem je pouze, že zakysané mléčné výrobky jsou prospěšnější díky svému obsahu příznivých bakterií a lepšé stravitelnosti. Detailněji téma vysvětliji v ecyklopedii: https://www.margit.cz/encyklopedie/kravske-mleko/
    V případě, že nejste alergická na kravské mléko ani nemáte laktózovou intoleranci doporučuji tvaroh od farmáře jako prospěšné zpestření jídelníčku.
    Margit

  8. Alžběta napsal:

    To je skvělé, že někdo dělá takovou praktickou osvětu :). Ovesné kaše jsou prostě top! Jen bych dodala k tomu nápadu osladit sladěnkou (ječmenný slad) – ačkoliv si myslím, že sladěnka je kvuli vysokému podílu složitých cukrů superzdravé sladidlo, tak bohužel tím, že je živá a obsahuje enzymy, veškeré obilniny, které s ní přijdou do styku, začne rychle rozkládat. Zvlášť potom kaši, která bude nějakou dobu ležet v aktovce, nebo do nich přijde sladěnka za tepla. Pokud člověk talíř kaše zakápne sladěnkou, do pěti minut ji, pokud to přeženu, může vypít brčkem – fakt nedoporučuju :). Někdo tvrdí, že slad stačí zabít povařením či “osmažením” na pánvi, ale mně ani to 100% nezabralo. Vzniká potom otázky, čím ideálně sladit :).

  9. Děkuji za doplnění, takovouto zkušenost nemám, sama sladím jen sušeným ovocem anebo občas dám lžičku medu nebo domácí marmelády. Margit

  10. Tereza napsal:

    Na trhu je taky výborná “nová” sladěnka “Dobroslad” mám trošku jinou chuť, mně přijde sladší a samotná určitě lepší a nerozkládá. :)

  11. Iwana napsal:

    Nesladím už nič… chce to čas, ale na prirodzenú chuť si človek postupne prudko navykne. Raňajkové variácie: Rýžová kaša s kurkumou, tekvicovým olejom a semienkami, amarantová kaša s praženými vlašskými orechmi, bulgur s makom, sušenými slivkami, škoricou a lyžicou hustého domáceho jogurtu, kokosová kaša s vanilkou, kúskom banánu a domáci tvaroh, kuskus so strúhanou cuketou, hrozienkami, zmesou doma zarobeného perníkového korenia a trochou rozpusteného masla, polentová kaša s lyžičkou kokosového oleja, ozdobená duseným jabĺčkom so škoricou, špaldová krupica s tvarohom v strede a trochou kokosového oleja, … atď. Kaše varím v 200ml vody, žiadne mlieko ani náhražky. Všetky prešli testom “pohárikovania” často si brávam raňajky do práce. Občas bonusovo pridám domácu granolu – áno, tá je sladená medom, je totiž určená aj pre ostatných členov domácnosti. Nebránim sa zdravým tukom, využívam rôzne maslá – zo semienok, orechov, alebo kvalitné čerstvé maslo, maslo ghí či rôzne oleje – kokosový, tekvicový, so pšeničných klíčkov…. večer buď nachystám raňajky do pohárika, alebo si navážim vločky, múku, krupicu…. prichystám vodu a ráno to už ide od ruky, raz dva, kým zovrie voda na čajík. Všetko ide keď sa chce ;)

  12. Lenka napsal:

    Dobrý den, skvělá inspirace pro nás rodiče malých školáků. Jen mi vrtá hlavou kombinace obilovina + čerstvé ovoce + mléko… Asi bude stravitelnější používat do těchto kašiček spíše sušené ovoce, nebo ořechy – anebo se pletu? Nedělá taková kombinace potravin v bříšku neplechu? Jinak děkuji za skvělý blog, Lenka

  13. Dobrý den, děkuji za doplněnými dalšími tipy. Margit

  14. Dobrý den Lenko, správně fungující trávící trakt zvládne kombinaci bílkovin, tuků i sacharidů společně, i když je pravdou, že pro mnohé může být stravitelnější jednodušší jídlo. V každém případě kaše jsou velmi variabilní a určitě je lze dělat i v jednodušších podobách. Ke kombinacím se detailněji vyjadřuji v dřívějších videích:
    https://www.margit.cz/patri-cerstve-ovoce-obilne-kase/
    https://www.margit.cz/nedoporucuji-delenou-stravu/
    Margit

  15. Jana napsal:

    Dobrý den Margit,

    v článku se zmiňujete o snídaňových semínkových pomazánkách. Moje tělo se pocitově moc nemá rádo s mléčnými výrobky. Tak jsem je úplně vyloučila. Alespoň pro tuto chvíli. V poslední době mě inspirovala také “raw” strava, která hodně používá právě různé druhy semínek s různým obsahem vápníku. A tak zkouším. Jsou někde dostupné recepty na Vaše semínkové pomazánky? Děkuji. Jana Kaspar

  16. Petra napsal:

    Dobrý den, pokud si dělám sladkou snídani, rovněž námáčím vločky a kombinuju s různými druhy semínek, oříšků a ovoce.
    Ještě bych doporučila někdy vyzkoušet amasaké. Je to sice pracnější, než zalití vloček, ale na občasné zpestření je to úžasné.
    Chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na kefír z tibetské houby? Už nějakou dobu bojuju s mléčnými výrobky – kefíry, jogurty, apod. mi nedělají vůbec dobře a tenhle kefír je jediná varianta, která mi nevadí. Mléko na jeho “výrobu” kupuju v mlékomatu. (vím, že mléku od farmáře se nevyrovná, ale je to alespoň jakýsi mezistupeň mezi farmářským a krabicovým).

  17. Dobrý den Jano, jsem si téměž jistá, že někdy z jara jsem dávala recept na svůj Fb, nyní jen obecně: předem namočené kešu rozmixuji kvalitním mixérem na pastu a tu ochucuji. Nejraději mám na způsob pesta: medvědí česnek, sůl, olivový olej, ale můžete zkoušet cokoliv. Margit

  18. Dobrý den, jestliže vám mléčné výrobky nedělají dobře, určit je nejlépe je zcela vyřadit. Tibetská houba je vhodným zdrojem probiotik a doporučuji vyzkoušet, ale nejlépe je získávat příznivé bakterie z kysané zeleniny, kváskového pečiva a popřípadě i kvalitní miso pasty. Margit

  19. Markéta napsal:

    Dobrý den Margit,
    sleduji projekt Skutečně zdravá škola a moc tomu fandím. Děkuju za tipy na zdravé svačinky pro děti, které si je do školy nosí sami. Jsou tu ale také mateřské školky, kde ta úroveň jídelníčku je také z mého pohledu nevyhovující. Za chvilku budu děti dávat do školky a po přečtení vzorových jídleníčků školek v našem okolí jsem se zhrozila, dětem tam dávají např.ke svačině zmiňovaný rohlík s nutelou, slazené pití, ochucená mléka, chleba s taveným sýrem, sojovou šunku….atd. a obědy např. guláš s knedlíkem, omáčky, zeleniny jen úplné minimum….. Mohu se Vás zeptat, jak byste řešila svačiny a obědy u takhle malých dětí, když byste v okolí neměla školku, která by se snažila vařit dětem zdravě a z kvalitních surovin? Předem Vám moc děkuju za odpověď. Markéta

  20. Dobrý den Markéto, vidím jen dvě možnosti, pokusit se sehnat podporu mezi ostatními rodiči a společně přivést školku k lepšímu stravování anebo dítě vozit i do vzdálenější školky anebo nějakého menší skupiny, lestní školky apod., kde se zpravidla jí velmi dobře. Margit

  21. Honza napsal:

    Dobrý den. Výborně napsáno, dělám si v podstatě to samé už několik let a i jako výkonnostní sportovec neznám nic lepšího. Osobně miluji přidání javorového sirupu, to je s jogurtem a pár oříšky přímo božská chuť :) Pro inspiraci nebo zajímavost přikládám odkaz na video na YT, říkají tomu “Overnight Oatmeal” – https://www.youtube.com/watch?v=ddGi1wwAISg
    Hezký den, Honza.

  22. Dobrý den Honzo, moc díky za vyjádření sportovce a tip na skvělé video, hned uvažuji jestli podobné taky nepřipravit. Margit

  23. Edita napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych se jen ujistit, jestli jsem po přečtení všech možných vašich komentářů na téma mléko a mléčné výrobky pochopila vaše stanovisko k nim. Někomu jste kdysi odpovídala, že třeba Lučina je zdravá, to samé kysané mléčné výrobky, pak ale nerozumím tomu, když píšete, že by se mělo používat jen nehomogenizované, nejlépe i nepasterizované mléko v bio kvalitě. Takže to pak člověku zbývá jen si vyrábět vše sám z bio syrového mléka? Můžete mi prosím napsat, jaké máslo vaše rodina jí? Jen ze nepasterizovaného mléka? A pochopila jsem dobře, že mléko pijete jen dvakrát do roka? A co ostatní, třeba zakysané mléčné výrobky – jak často je jíte a vyrábíte si je z nepasterizovaného mléka? Děkuji.

  24. Dobrý den, ideální je skutečně nepasterizované, čerstvé mléko a výrobky z něj. Z běžných výrobků ještě doporučuji zakysané a popřípadě tvarohové výrobky jako je i Lučina. Toto jsou jen obecná doporučení, které je třeba přizpůsobit vlastnímu zdravotnímu stavu i třeba chutím. Sami v podstatě mléko vůbec nepijeme, sýry, jogurty a tvaroh jíme pravidelně, i když jak to jen jde vybíráme od farmáře a popřípadě i nepasterované. Margit

  25. linda napsal:

    Dobrý den, má dotaz, výše uvedené recepty odpovídají jedné porci?
    Děkuji za odpověď.

  26. Dobrý den, ano, jedna sklenička je jedna porce, ale v dávce pro jednotlivé lidi mohou být velké rozdíly, sama si třeba připravuji skleničku menší a manžel naopak větší. Je třeba vyzkoušet. Margit

  27. Jarka napsal:

    Dobrý den Margit, můj dotaz se netýká tohoto tématu, ale chtěla bych znát Váš názor. Můj syn chodí do 7. třídy a 2x týdně má vyučování do 13:30 a až poté oběd. Není to už příliš pozdě? Já myslím, že ideální doba na oběd je mezi 12 – 13 hodinou? Předem děkuji za odpověď.

  28. Dobrý den Jarko, máte pravdu, že termín je pozdější, ale neviděla bych to jako velký problém. V tyto dny jen doporučuji větší svačinu. Margit

  29. Vlaďka napsal:

    Dobrý večer Margit, ráda bych se Vás zeptala, zda se několikaminutovým varem nezničí živiny z bio kravského mléka nebo např. doma připraveného mandlového mléka. Moc děkuji za odpověď a za hezké články.

  30. Dobrý večer, k určité přeměně látek dochází, a to zejména u kravského mléka, ale zásadní mikroživiny zůstávají. Margit

  31. Petr napsal:

    Inspirativní článek.

    Mám k němu jen dva dotazy:

    1) Má odpor k pasterovanému (tedy v podstatě převařenému) mléku nějaký racionální vědecky podložený základ? Jak se vařením mění složení mléka že se z něj stává zdraví škodlivá potravina?
    Vím že se vařením ničí prospěšné imunoglobuliny ale nevím nic o vzniku zdraví nebezpečných látek.
    Proč vadí vysoká teplota jen mléku a nemluví se o škodlivosti pečeného pečiva, ovoce, masa (jde o ještě vyšší teploty než v případě pasterizace mléka) atd?

    2) Pokud mluvíte o syrovém “raw” mléku je myšlena konzumace tepelně neošetřeného mléka?
    Škodí i domácí převaření v mlékovaru? Tento postup se totož používal i za dřívějších dob, i moje prababička mléko převařovala…

  32. Dobrý den, pasterizací a homegenizací se narušují bílkoviny a tuky, a takto zhoršuje jejich využitelnost, i když exaktní studie nemám. vyšší teploty samozřejmě mohou poškozovat i jiné potraviny za vzniku potenciálně škodlivých látek.
    Ano, syrové mléko je čerstvé, nepasterizované a nehomogenizované mléko. Domácí převaření je téměř jistě výhodnější protože takovéto mléko není alespoň homogenizováno.
    Margit

  33. Anicka napsal:

    Dcera (9) na vlockach na milion zpusobu ujizdela cele leto. S prichodem zimy zacala o5 vyhledavat chleb. Chapu ji, sama studene potraviny ruku v ruce s klesajici teplotou omezuji… Kdybyste mela v hlave nejake zimni varianty pro zmrzliky, byla bych moc rada.
    Syn (6) vlockove sklenicky zasadne odmita od momentu, kdy mu 3 deti ve skole rekly, ze je to hnusne, tak alespon doma.

    Zdrava vyziva deti mi pripada hrozne obtizna v sirsim ohledu. Kdyz mame na navsteve kamarada, lamu si hlavu, co uvarit, aby to bylo zdrave a pritom to cizi deti jedly… Vzdy to ma stejny scenar. zelenina sesrabana na kraji talire a hlaska: “Uz jsem hotova/y”. Frustrace az do nebes, kdyz se mi promitne, jak vezu tasky z trhu pres cele mesto, protoze zu nemam na to nakupovat v hyper super. VSICHNI chteji hranolky a parek a ja vystrelit na mesic. Neverim, ze je v Cechach situace tak tragicka! Obedy, ktere dovazi do skolni jidelny externi dodavatel snad radeji nekomentuji. Luxusne vybavena kuchyn se pouziva pouze pro ohrivani a jednou za rok na peceni vanocniho cukrovi s detmi… (Hesensko)

  34. Klára Doležalová napsal:

    Po přečtení tohoto článku se docela usmívám. Aniž bych to nějak významně řešila snídám úplně předpisově zdravě, mladší dcerka se mnou, protože ta musí mít vždycky to co maminka :-) starosti mi dělá starší, která odmítám jakékoliv obilné vločky, problém je i sušené ovoce, nejradši snídá šílené dětské cereálie z produkce nestlé, jsem dost bezradná co jí k snídani připravit, aby to snědla…

  35. Lenka napsal:

    Dobrý den Margit,
    ráda bych se zeptala, čím nahrazujete mléko při vaření a pečení, protože ne vždy se hodí rostlinná mléka. Děkuji za odpověď.

    PS: když si prohlížím jídelní lístek školky, kam chodí můj 3 letý syn, je každý den u svačiny mléko nebo jakési malcao, vitacao, cola cao. Přemýšlím, že požadám učitelku, aby synovi tyto věci nedávali. Nevím, proč ve školce tak mléko preferují.

  36. Dobrý den, mléko ve školce dávají, protože podle závazných doporučení tzv. Spotřebního koše, je to povinné. Sama mnohé jako třeba kaše važím ve vodě a někdy až poté dochucuji jakýmkoliv mlékem. Neuvědomuji si žádný případ, kde by kravské mléko bylo nezbytné a nešlo nahradit. Margit

  37. Olga Valová napsal:

    Dobrý den Margit. Ráda bych se zeptala, zda znáte zavřeniny a jaký je Váš názor na ně. Třeba i v rámci přidávání do obilných kaší. http://atelierhajek.blogspot.cz/2014/06/hajkovy-zavreniny-podle-anastasie.html Děkuji.

  38. Dobrý den, nápad se mi moc líbí i jsem sama zkoušela pár druhů, ale ne vše mi vyšlo. Margit

  39. iveta napsal:

    Dobrý den, moc hezký článek na snídaně a svačinky, fakt inspirace pro mě a hlavne pro všechny maminy. Chci se zeptat, nevzpomenete si odkud máte tak hezké skleničky, které se dají zavřít. Chodili by se mi… Děkuji Iveta

  40. Dobrý den Iveto, děkuji za ocenění textu. Skleničky sbírám neustále a myslím, že ty na fotkách jsou od ořechových másel Šufánek. Margit

  41. Dita napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze za zdravou snídani počítat i mug cake připravený z tvarohu (bílého jogurtu) ,(mletých) ovesných vloček, vejce a banánu (lze nahradit i jiným ovocem, např jahodami, malinami nebo třeba broskví). K rozmačkané polovině banánu nebo jiného ovoce přidáme ostatní ingredience, slijeme do hrnku a na asi 3 min. necháme “upéct” v mikrovlnné troubě. Následně vyklopíme na talíř a dozdobíme jogurtem či tvarohem a přidat můžeme také nějaké ovoce a chia semínka. Já osobně mám takovou snídani moc ráda a myslím si, že je i zdravá, a to zvláště za předpokladu použití surovin v bio kvalitě. Velice by mne zajímal také Váš názor. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

  42. Dobrý den, recept vypadá skvěle a určitě je také bezva možností pro snídani, Margit

  43. Lenka napsal:

    Dobry den,
    Dakujem za clanok, rada by som si ale overila – nase deti (5a3roky) ranajkuju kazdy den kase. Bez vynimky, aj ked cestujeme, aj ked som vynimocne raz za rok robila lievance, kasa musi byt;). A teda jej zjedia take mnozstvo, ze sa nam as nechce verit. Robievam ovsenu, psenovu, pohankovu, krupicovu (mix kukuricnej a spaldovej/psenicnej celozrnnej), varim takmer vzdy len vo vode, nesladim, ale vzdy tam je ovocie podla obdobia (v zime jablka, vacsinou domace, obcas nieco mrazene/susene/domaci kompot/domace ovocne pyre s minimom cukru; akekolvek ovocie, co nie je nase, deti bojkotuju, stars I neje ani banany). Tiez sa snazim tam pridavat semienka, orechy, tahini, kokos… Chlieb (domaci kvaskovy) na ranajky jedia obcas, ak si same my, ale az po kasi. Zato ho jedia na veceru, znovu takmer bez vynimky, ine nechcu, ale aspon obedy mame normalne varene. Je to podla Vas takto v poriadku?
    Este trosku k ovsenym vlockam, viackrat som sa stretla s nazorom, ze vlocky by sa nemali varit, ale jest namocene. Je prevarenie naozaj tak velky problem? Skusala som ich len namocit, ale nedokazem to tak zjest, doslova ma z nich napina, po prevareni nie je problem.
    Dakujem!

  44. Dobrý den, vše popsané je naprosto v pořádku a vločky jde v nejrůznějších úpravách, přelité vařící vodou, déle namočené ve studené anebo vařené. Vše má smysl, Margit

  45. Renata napsal:

    Dobrý den,
    často si o víkendu uvařím v kravském mléce jáhlovou kaši a pak ji v pracovním týdnu snídám s ovocem a ořechy. Je z výživového hlediska a kvůli dostatku bílkovin vhodné ji ještě doplnit jogurtem či tvarohem? Nejsem si totiž jistá, jestli je mléko dle Zdravého talíře plnohodnotným zástupcem bílkovin.
    Děkuji za odpověď.
    S pozdravem
    Renata B

  46. Dobrý den Renato, mléko i ořechy jsou dobrými zdroji bílkovin a tato snídaně zní dobře. Doplnění jogurtem nebo tvarohem, je možné, ale ne nezbytné. Zásadní je, ale samozřejmě posuzovat celodenní jídelníček. Margit

  47. Soňa napsal:

    Dobrý den, Margit, mám dotaz k pohankové kaši, zkoušela jsem večer jen zalít pohankové vločky mlékem, ale do rána zůstaly tvrdé a tekutina se nevsákla. Příště jsem je tedy vařila. Ráda bych ale verzi bez vaření. Nebo je lepší pohanka lámanka? Pak mám zkušenosti i s pohankovou kaší od nominalu (to je instatní verze), ta je také fajn, ale chtěla jsem zkusit i takovou víc klasiku, kde ucítím zrnka, ale zas ne tvrdá…bez nutnosti mixovat ráno díky za tip a radu

  48. Dobrý den, pohankové vločky skutečně potřebují déle namáčet, namáčet v horké vodě anebo ještě lépe vařit. Margit

  49. Daniela napsal:

    Dobrý den,
    jaký je Váš názor na islandský mléčný výrobek Skyr?
    Děkuji za odpověď.
    S pozdravem
    Daniela

  50. Dobrý den Danielo, chválím, že je fermentovaný, co nechápu je to odtučnění, Margit

  51. Lukáš napsal:

    Dobrý den, u receptu jahoda uvádíte v závorce sojový jogurt. Rád bych se zeptal, zda i tato forma fermentované soji je vhodná stejně jako např. miso, tempeh. Dál bych se rád zeptal, zda je vhodný i pro mužskou populaci kvůli obsahu hormonu estrogen.
    Děkuji Lukáš

  52. Dobrý den Lukáši, ttyto recepty jsou od Evy Francové, která propaguje veganství, a proto uvedla sójový jogurt. Já jej nedopručuji, a proto aspoň dal ado závorky, Margit

  53. Lukáš napsal:

    Děkuji za odpověď. V návaznosti se tedy ještě zeptám, co je vhodnou alternativou bílkovin do kaší místo právě produktů z kravského, kozího aj. Dostačují ořechy a semena jako zdroj bílkovin a tuků?

    Děkuji

  54. Dobrý den, dostatečnou dávku bílkovin jde posuzovat pouze v rámci kompletní stravy, ne takto vytrženě, Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *