Naše nejlepší kuchařka

11. 9. 2014 Články štítky: , 7 komentářů

29Výtvarnice na volné noze, úžasná fotografka, nadšená ochránkyně zvířat, kuchařka zdravých a báječně chutnajících jídel a matka tří bezva dětí. To vše je Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu, moje kamarádka a skoro sousedka.

Evo, už několik měsíců s nadšením sleduji tvá kuchařská doporučení, nádherné fotky a recepty. A nejsem sama! Na Facebooku získáváš hromady následovníků, tvé recepty zkouší stovky dalších kuchařů a nyní ti vychází první kniha. Jak se z umělkyně stane osobnost českého kuchyňského světa, bloggerka, kterou sledují desetitisíce nadšenců zdravého vaření?
Já nejsem, Margit, žádná umělkyně, řekněme raději, že jsem výtvarník a díky mé vášni pro fotografii jsem se dostala i k mému blogu. Kromě klasických fotografických témat, jako jsou portréty a krajina, jsem občas vyfotila uvařená jídla tak, jak doopravdy vypadají, bez jakéhokoliv foodstylingu, a časem jsem tyto absolutně neumělecké fotky začala zveřejňovat spolu s recepty.

kuchyně_jaro2014

Vařím od časného mládí, vdávala jsem se velmi brzy a vaření patří k péči o domácnost a rodinu, takže s vařením mám téměř třicetiletou zkušenost. Moje maminka je vynikající kuchařka a od ní jsem se naučila v kuchyni poctivosti. Žádné polotovary se u nás nekupovaly a ani já sama jsem s tím nikdy nezačala. O zdravé vaření v tom smyslu, ve kterém ho obvykle chápeme, jsem se ale začala zajímat až relativně nedávno. Jsem sice téměř dvacet let vegetariánem, ale bílá mouka, cukr a máslo nikdy nebyly mými nepřáteli. A vlastně jimi nejsou dosud, jen s nimi dnes už šetřím.

Evo, vím, že jste také kompletně vegetariánská rodina. Co vás k vyloučení masa přivedlo a co vám to přineslo?
Naše rodina je zčásti vegetariánská a zčásti veganská. Všechny nás k vyloučení masa a dalších živočišných produktů z jídelníčku vedl soucit. Nesporné zdravotní výhody a přímluva svatého Františka u posledního soudu jsou jen bonusy.

Bramborové-knedlíčky1

Co sama nejraději jíš? Máš své oblíbené recepty nebo stále zkoušíš něco jiného?
Tak i tak. Mám svá oblíbená jídla a stále také zkouším nové recepty. Čím jsem zkušenější, tím bláznivější jsou mé experimenty. Jsem skromný strávník: kdybych nemusela vařit pro rodinu, vystačila bych si s chlebem a různými polévkami a doplňovala to ořechy, semínky, ovocem a zeleninou. Nejsem vůbec mlsná, sním kromě masa prakticky cokol

8

Jak prakticky zvládáš shánět zdravé potraviny, zdravě vařit, starat se o rodinu, nádhernou zahradu, psy a slepice?
Ono to zase není taková hrůza. Navíc jsem od přírody „zrychlený film“. A málokdy dělám to, co dělat nechci, takže starání se a vaření je pro mě radost.

Díky našim setkáním vím, že vaše děti také bezvadně zdravě jedí, a chci se zeptat na tvá doporučení, jak naučit děti zdravě jíst.
V tomto případě nezabere nic lépe než osobní příklad. A trpělivost a důvěra v to, že co jsme zaseli, jednou bude sklizeno.

bulky-s-olivami5

Další tvojí obdivuhodnou schopností je snaha o omezování nákupů v supermarketech. Jak poradit běžným rodinám, které si taky přejí kvalitnější vlastní jídlo, kde začít?
Nekupujte hotové výrobky, kupujte suroviny. Upéct chleba vám nezabere tolik času, jak se obáváte. Sirup si uděláte také sami, třeba z bezového květu – a hned je tu příležitost k výletu do přírody. Vyrobit si vlastní polévkové koření vás bude stát hodinu práce. Pokud se bojíte chemie v jídle a chcete mít přehled o tom, co jíte, vyhněte se všem těm barevným krabicím, lahvím a plechovkám. Nakupujte skromně a nebuďte líní. Uleví se nejen vaší peněžence, ale i játrům a ledvinám.

strouhaný-koláč2

V těchto dnech ti vychází první kniha, na kterou se moc těším. Blahopřeji a budu ráda, když mi vysvětlíš, o čem ta kniha je a co v ní najdeme…
Děkuju, Margit, sama jsem moc zvědavá, jak bude knížka přijata, dala mi spoustu práce, protože nejen recepty, ale i fotografie a ilustrace jsou moje dílo. Na knize pracoval, často po nocích, můj muž Jirka, který sází a designuje knihy, takže jsme se mohli spolu radit přímo u stolu a kompletní podoba knihy tak zůstává v rodině. V knížce jsou kromě oblíbených receptů i moje úvahy na různá témata, takže čtenář může nahlédnout nejen do mé kuchyně, ale i do mé duše.

Slunovrat3

Naprostá většina tvých následovníků s nadšením sleduje všechny tvé recepty, fotky a povídání. Přesto se výjimečně najdou i ohlasy, které zamrzí. Jak zvládáš kritiku, kterou tvoje sláva, otevření vlastní kuchyně a myšlenek také občas přináší?
Někdy hůře a někdy lépe, ale učím se sebeovládání a shovívavosti. Je to pro mě lekce, která je mi patrně zapotřebí, abych se naučila zvládat kritiku.

Evo, moc děkuji za příjemný rozhovor a hlavně za všechny tvé aktivity. Jak čtu, máme toho spoustu společného: jako třeba rodiny se třemi skvělými dětmi, lásku k vaření a zvířatům a k chlebu s polévkami. Jsem moc ráda, že díky tobě znám knihu a blog s úžasnými praktickými doporučeními, na které mohu i své zdravě se stravující klienty odkazovat. Přeji ti, ať se ti i nadále ve všem jen daří, a těším se na naše další setkání. Margit

Také děkuji, Margit, a přeji mnoho úspěchů v tvé práci a mnoho osobního štěstí a spokojenosti.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

7 komentářů: “Naše nejlepší kuchařka”

  1. Linda napsal:

    Paní Margit, můžete prosím zveřejnit FB paní Evy Francové, moc jste mne zaujala a nalákala.. děkuji Linda

  2. Dobrý den Lindo, zde je adresa: https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu?fref=nf, kterou však bez problémů najdete i při cyhledávání hesla: Kuchařka ze Svatojánu. Margit

  3. Hana Konečná napsal:

    Kuchařku ze Svatojánu byla mým spontánním nákupem na dovolené s manželem. Ani mě nenapadlo, že je na pultě knihkupectví tak čerstvá. Slavnou Facebookovou stránku jsem znala, ale nikdy jsem si na ní nenašla čas, takže jsem neměla žádná očekávání. Nakonec jsem byla velmi mile překvapena, kolik nápaditých jídel se zde ukrývá. A protože nám na dovolené nakonec moc nepřálo počasí, prověřili jsme také, že se dá číst jako kniha. Akorát u toho člověk dost slintá :)

  4. Lenka Kalužová napsal:

    Dobrý den,

    kuchařku jsem si koupila a už jsem několik jídel vyzkoušela. Líbí se mi jednoduchost a nápaditost jídel. Co mne však oslovilo nejvíc je filozofie paní Evy: BÝT ŽENOU, VLÁDKYNÍ KRBU, VYŽADUJE MNOHEM VÍC NEŽ VAŘIT!!! a to je opravdu výzva pro nás ženy!

  5. Lenka Kučerová napsal:

    Dobrý den,
    kuchařku jsem si koupila, zatím jsem zkoušela pouze pečené recepty. Trochu mě to zklamalo. Pokud dodržuji poměry cukru, jsou koláče přeslazené. Taky z kuchařky nemůže vařit začátečnice, protože pro výsledek pečení je důležité, jestli se má forma vymazat, nebo ne. Taky nevím, jestli prášek do pečiva v sypké směsi – mouka, máslo a např. pouze dvě lžíce vody plní svůj účel. Mám radost z nových receptů, ale do dalších se mi – po zkušenosti – moc nechce.

  6. Dobrý den, tak to mne mrzí a sama jsme si vůbec uvedené potíže neuvědomila. Všechny recepty používám jen pro inspiraci, cukru vždy dávám méně než je uváděné. Vaše připomínky však beru a budu na ně upozorňovat při další propagaci knihy. Děkuji. Margit

  7. Marťa napsal:

    Dobrý den,
    já si naopak myslím,že paní Eva cukrem spíš šetří :-) a kde se to jen dá ho nahrazuje zdravější alternativou,jako jsou např.různé přírodní sirupy. Za sebe můžu říct,že nikdy jsem zdravější recepty,které lze tak snadno uvařit v žádné kuchařce nenašla. A navíc,jak se kolikrát zmiňuje paní Eva u svých receptů, je na každém jak bude s recepty pracovat a případně improvizovat. Těším se na autogramiádu Kuchařky v Brně a zdravím Vás i paní Evu :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *