Hesla od:

Kustovnice čínská (goji)

Aliasy: goji

gojiJak plody, tak samotná rostlina kustovnice čínská (Lycium chinense) je známá též pod názvem goji (čti godži). Středně veliký keř z čeledi lilkovitých pochází z Asie, roste zejména v jižních částech Číny – v himalájském podhůří. V těchto oblastech je goji běžnou součástí stravy.

Vzhledem se nápadně podobá šípku, sušené plody se vyznačují červenou barvou a velikostí asi jako sušené rozinky. Ve srovnání s rozinkami chutnají kustovnice méně sladce a trochu natrpkle.

Kustovnice čínská je po staletí využívána v tradiční čínské medicíně, která jim připisuje desítky příznivých efektů – od zpomalení stárnutí přes podporu sexuálních funkcí až po zlepšení zraku a krvetvorby. Kustovnice jistě obsahuje vitamíny, stopové prvky i mnohé fytochemikálie, jako třeba karotenoidy. Výživově bych ji přirovnala k tuzemským, zdraví prospěšným bobulovinám, jako jsou borůvky, ostružiny nebo maliny.

goji-berry

Plody kustovnice čínské lze konzumovat samotné podobně jako jiné sušené ovoce nebo se přidávají do cereálních směsí a jogurtů. Skvělé je také přidávat goji do ovocných koktejlů či šejků, jejichž základem může být třeba výživné konopné mléko. Čínskou specialitou je příprava čaje z kustovnice čínské, podobně jako to my děláme s šípky. Plody lze přitom sníst i po vyluhování.