Tuky neomezeně, bílkoviny střídmě, na cukry zapomeňte

18. 6. 2017 Články štítky: , , 87 komentářů

To je zjednodušené, ale jasné vysvětlení výživového směru, který je kritizován jako nová módní dieta a přitom jde o více jak sto let stará terapeutická doporučení. O výživovém směru založeném na striktním omezení sacharidů panuje spousta nejistoty, mýtů až nesmyslů. Proto jsem se rozhodla předat rozhovor Mariky Sboros s profesorem Timem Noakesem, aktuálně předním propagátorem nízko sacharidové vysoce tukové stravy. Tento typ stravy se nejčastěji označuje zkratkou LCHF, která je ze slov „low carb high fat“. V odpovědích najdete jak se LCHF liší od Paleo stravy, proč není třeba nic vážit ani počítat kalorie, jaké jsou nejlepší zdroje tuků a bílkovin, co s alkoholem, co na svačinky anebo jak tuto stravu mohou zvládat vegetariáni.

Tim Noakes je celosvětově uznávaný profesor sportovní medicíny, vědec a autor desítek studií a knih. Po většinu své kariéry obhajoval standardní nutriční doporučení: stravu s vysokým obsahem sacharidů a nízkým obsahem tuků, kterou prosazují odborné společnosti v USA, Velké Británii a v Jihoafrické republice, kde Tim Noakes působí. V České republice mají podobu desítek let staré výživové pyramidy se základem dříve v jedenácti, dnes v sedmi porcích obilovin. Jenže zmíněná doporučení nedovedou řešit mnoho zdravotních potíží. V zemích, které je prosazují, dokonce dramaticky narůstají počty nemocí souvisejících s výživou. Sedmdesát procent světové populace umírá na chronická onemocnění způsobená stravou, kterou podporuje silně zmanipulovaná věda. Součástí směrodatných studií je třeba i výzkum financovaný výrobcem nápoje Coca-Cola, podle jehož výsledků je přiměřená konzumace zpracovaných cukrů a slazených nápojů součásti zdravého životního stylu a příčinou zdravotních problémů jsou tuky a lenivost (nedostatek pohybu).

Nízko sacharidová vysoce tuková strava – návod

Sportovní vědec a profesor z Kapského Města Tim Noakes je veskrze fit. Ve věku 65 let, po čtyřech letech na své vlastní nízkosacharidové dietě s vysokým obsahem tuku (LCHF), je plný energie a dosahuje skvělých běžeckých výkonů. „Už neběhám tak rychle, jako když mi bylo 20, ale v tréninku vidím jasné zlepšení a také si to více užívám než před 20 lety,“ sděluje Noakes. Z 20 kilo, které shodil během prvních dvou let na dietě, se mu nevrátil ani gram a jeho zdravotní stav se celkově zlepšil.  Noakes má diabetes 2. typu (má ho v rodinné anamnéze), který se u něj rozvinul přesto, že až fanaticky po 33 let dodržoval tehdy doporučovanou dietu s vysokým obsahem cukru a nízkým obsahem tuku. Pravděpodobně by léky mohl vysadit zcela, nicméně preferuje „dokonalou kontrolu cukru v krvi‘.

Spí jako dítě, zbavil se chrápání (což jeho manželka Marilyn hluboce oceňuje) a u televize už také neusíná. Všechny ostatní zdravotní obtíže – opakující se zánět průdušek, rýma, migréna, syndrom dráždivého tračníku a žaludeční reflux, u kterých zvažoval chirurgický zákrok – jsou ty tam.

Jeho dietu stále obklopuje kontroverze. Odborníci tvrdí, že je nevědecká a nebezpečná – stejně jako Noakes. Důkazy pro a proti LCHF dietám a Noaksově přístupu byly posouzeny na mezinárodním setkáním vrcholných vědců a odborníků na LCHF diety v Kapském Městě, které se uskutečnilo 19. až 22. února tohoto roku. Setkání se účastnila Karen Thomson, vnučka zesnulého průkopníka kardiochirurgie profesora Chrise Barnarda, a smetánka mezinárodních lékařských a vědeckých odborníků na LCHF stravu v panelu řečníků.

V následujícím rozhovoru s Marikou Sboros Noakes vyjasňuje terminologii jeho LCHF diety a přestavuje svoji knihu:

Není vaše dieta podobná té Atkinsově?

Ne, Atkinsova dieta obsahuje více bílkovin než ta naše. Naši dietu můžete definovat jako s vysokým obsahem tuku a středním obsahem bílkovin.

Nejedná se tedy o paleo dietu?

Ne. Paleo dieta má nízký obsah sacharidů, ale ne tak nízký jako ten náš. Paleo dieta vylučuje cereálie a mléčné výrobky, ale zahrnuje ovoce, což u nás neplatí. Snad s výjimkou některého bobulového ovoce, které je vysoce výživné, ale obsahuje málo sacharidů.

A není to Bantingova dieta?

Správnější by bylo říci Ebsteinova – po německém lékaři Wilhelmu Epsteinovi, který s vysokým obsahem tuku přišel první. Tuto dietu podporoval Sir William Osler ve své přelomové knize Principy a praxe medicíny (v originále the Principles and Practices of Medicine) publikované ve Spojených státech v roce 1892. Každý, kdo tvrdí, že Bantingova nebo Ebsteinova dieta jsou módními výstřelky, jednoduše neví nic o historii dietologie. Lidé s tím nezačali v roce 1977, jak tomu byli, zdá se, někteří z našich studentů učeni.

Zahrnuje váš přistup vážení potravin?

Ne, to je komické. Člověk nemůže nikdy přesně stanovit absolutní kalorický obsah potravin, které hodlá konzumovat. A také nikdy nevíte, kolik kalorií kdo potřebuje. Jediné, co můžete vážit, jste vy sami. Pokud je vaše hmotnost stabilní, konzumujete přibližně tolik kalorií, kolik jste chtěli. Pokud jste štíhlý, pravděpodobně se vám dostává správného množství kalorií pro vaše tělo a úroveň fyzické aktivity. Neexistuje žádný jiný způsob, jak dostatečně přesně určit, kolik kalorií potřebujete.

Není vaše dieta extrémní?

Pouze v tom, že obsahuje velmi nízký obsah sacharidů, jediné živiny, pro kterou lidské tělo nemá žádnou zásadní potřebu. V roce 1977, kdy nám bylo řečeno, že bychom měli jíst stravu s vysokým obsahem sacharidů, započalo extrémní zhoršení lidského zdraví v globálním měřítku. Umírněnost ve stravě je domýšlivé, puritánské slovo. Žádný savec nejí s mírou. Všechny druhy stravování v přírodě jsou extrémní – lvi jedí pouze maso, lední medvědi jedí hlavně tuk, panda zase jenom bambusové výhonky, žirafy nejedí nic jiného než akátové listy. Rovnováha je to, co těmto druhům pomohlo přežít po miliony let.

Je vaše dieta vhodná pro každého?

Neexistuje dieta, která by byla vhodná pro každého. LCHF dieta je nejlepší pro ty, kdo jsou rezistentní na inzulín.

Kritici tvrdí, že vaše dieta je nebezpečná, protože obsahuje vysoký obsah nasycených tuků. Jsou ale nasycené tuky skutečně hrozbou pro zdraví?

Mohou být, a to za přítomnosti vysokého obsahu sacharidů, cukru, ve stravě, který způsobuje zvýšené koncentrace inzulínu v důsledku nadměrného příjmu sacharidů. Inzulín pak řídí změněný metabolismus, kdy se tvoří škodlivý oxidovaný (LDL) cholesterol, který je pravděpodobně hlavním faktorem při vzniku onemocnění srdce.

Tak jaký je tedy klíč?

Jíst takovou stravu, která udržuje koncentrace inzulínu a glukózy v krvi na nízké úrovni, protože zvýšené koncentrace inzulínu jsou spojeny s dlouhodobými zdravotními problémy. My říkáme: jezte, co vám chutná. Myslíme si, že jakmile snížíte sacharidy, váš mozek vám řekne, že potřebujete více tuku nebo bílkovin. Je to o nalezení rovnováhy, která vám bude vyhovovat.

Co omezit, když chceme s vaší dietou začít?

Pečivo, brambory, rýži, těstoviny, pizzu, cukr, všechny obiloviny, zpracované, balené, nekvalitní potraviny, cukrovinky, sušenky, šumivé nápoje – všechny návykové věci. Cokoliv, co je sladké nebo obsahuje škrob, musí pryč. A taky nízkotučné potraviny.

A co bychom naopak jíst měli?

Tuk a bílkoviny. Tuku můžete sníst relativně neomezené množství, ale bílkovin pouze střídmě. Zdravá strava s vysokým obsahem bílkovin pro člověka neexistuje. Pokud by se vaše strava skládala výhradně z bílkovin, zakrátko byste onemocněli a zemřeli. Tukem se nepředávkujete. Snižuje chuť k jídlu a je to také nejlepší způsob, jak se zbavit závislosti na cukru.

Jaké jsou dobré zdroje bílkovin?

Zkuste vejce, plnotučné mléčné výrobky, sýry, jogurty – to jsou dobré nouzové potraviny. Ryby a kuřecí – s kůží a z volného výběhu. Dále nějaké to červené maso, ideálně z bio chovu nebo alespoň chované na pastvě. Nesmí se jednat o maso ze zvířat, která neviděla pastvu a byla krmena obilovinami, protože tím maso ztrácí kvalitu. Maso ale není to hlavní, ačkoli takové jehněčí je vhodné, protože je tučné a z volného chovu. Kořeněné klobásy jsou také v pořádku, ale nesmí obsahovat obiloviny. Dále také slanina, pokud není příliš vyuzená.

A jaké jsou dobré zdroje tuku?

Máslo, smetana, maso, zelenina na másle, smetana v čaji nebo kávě. Kokosový olej – ten je velmi zdravý. Každý by ho měl vypít dvě polévkové lžíce denně. Avokádo, oříšky – mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy, zejména makadamové ořechy – to jsou vlastně kapky tuku. Všechny stromové ořechy. Avšak ne arašídy. Jsou to totiž luštěniny, nikoli ořechy.

Jsou mléčné výrobky problematické?

Pouze pro osoby s průjmem, nesnášenlivostí na laktózu nebo ty, kteří bojují s nadváhou – to se týká většinou žen. Je docela dobře možné, že mléčný tuk u nich spíše hlad zvyšuje, než tlumí. Zatím nevíme, jestli je to jen vliv nasycených tuků u některých osob. Nejjednodušší způsob, jak snížit příjem mléčného tuku, je omezit mléčné výrobky a jíst především jiné zdroje tuku, jako jsou tučné ryby nebo avokádo.

A co zelenina?

Všechna zelenina obsahuje sacharidy. My doporučujeme tu s nejnižším obsahem sacharidů a nejvyšší výživnou hodnotou. Listová zelenina, jako je kapusta, je jedna z nejvíce výživných druhů zeleniny. Dále také květák nebo brokolice. I ty jsou na našem zeleném seznamu

Mohu být s vaší dietou vegetarián?

Ano, pokud budete jíst mléčné výrobky. Doporučujeme však zahrnout i vejce a ryby. Vegetariáni, kteří „podvádějí“, mohou být až neuvěřitelně zdravý.

A platí to i pro vegany?

Znám jednoho vegana-sportovce, bývalého profesionálního cyklistu, jehož strava obsahuje 80 % tuku – spoustu kokosového oleje a avokáda. Je to extrémní strava, ale pro něj funguje. Jeho střevní mikroflóra to očividně zvládá. Také jsem potkal člověka, který jí pouze syrové maso. Nevíme, jak se chovají bakterie ve střevech takovýchto lidí a jak mohou vynahradit to, čemu nazýváme stravovací deficity.

Keto food pyramid

Jaký je nejlepší poměr sacharidů, tuku a bílkovin?

To záleží na tom, jak špatně na tom jste. Jste-li diabetik, doporučujeme 20 % až 30 % bílkovin, 60 % až 70 % tuku a 5 % sacharidů. Čím horší je váš zdravotní stav, tím více tuku potřebujete, protože tuk je z pohledu inzulínu neutrální. Čím více jste rezistentní na inzulín, tím více tuku můžete sníst, protože i když slinivka selhává, tuk je jediné palivo, které můžete bezpečně metabolizovat bez inzulínu. Tuk je pro kontrolu hladiny cukru v krvi ideální. Nechceme říkat lidem, kolik gramů čeho mají sníst – kromě sacharidů, kde je to přibližně 25 g, pokud jste na tom opravdu špatně.

A co alkohol?

Alkohol je toxin a při naší dietě značně zpomaluje hubnutí. My říkáme: nejprve shoďte kila, a až potom případně zkuste znovu začlenit menší dávky alkoholu. Dieta je tenká hranice. Pokud správně nestanovíte poměr tuků, bílkovin a sacharidů, stačí jedno jablko, jedno pivo nebo dvě sklenky vína a už jste za hranou a nedostaví se celkové účinky snížení sacharidů ve stravě.

A co příležitostné hřešení?

Malý kousek hořké čokolády je v pořádku, ale u toho většina lidí nezůstane. Stejně jako kuřáci, kteří si také nedají jen jednu cigaretu. Klíčem k úspěchu je dostat ze stravy cukr. Lidé si neuvědomují, jak moc je cukr návykový nebo co to vlastně je – nejen sacharóza, tedy například krystal, ale i fruktózový ovocný cukr (HFC) ve zpracovaných potravinách. To je to, co bych klasifikoval jako cukr – ten, který je návykový. Pokud se vám podaří snížit příjem cukru na 25 g denně na pár měsíců bez dalšího přidaného cukru, mozek ho přestane vyžadovat. To je to, co dělá naši dietu tak úspěšnou.

Jaké jsou nejvhodnější svačinky?

Ořechy, sušené maso, sýr, kokos. Osobně miluji kokosové lupínky. A také plnotučný jogurt.

Jak často bychom měli jíst?

To záleží na tom, jak špatně na tom jste, co se týče zdraví a váhy. Jsem diabetik, takže podle mého názoru čím méně, tím lépe. Mám velkou snídani, odpoledne jednu či dvě malé svačiny a v sedm večer večeřím.

Doplnění: Přísně vzato, nízkosacharidové dietě Tima Noakse s vysokým obsahem tuku (LCHF) není správné nazývat Bantingova dieta. Zmíněný William Banting byl silně obézním, skomírajícím hrobařem, který jedl nízkosacharidovou stravu na radu Dr. Williama Harveyho v roce 1862. Banting díky ní zhubl a cítil se skvěle. Harvey o tom napsal odbornou práci, nicméně pod tlakem kolegů svůj názor změnil a dietu změnil na stravu s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Německý lékař Dr. Wilhelm Epstein jeho myšlenku přivezl do Evropy, kde ji upravil na nízký obsah sacharidů a vysoký obsah tuku poté, co si uvědomil, že klíčem bylo nahrazení sacharidů tuky, nikoli bílkovinou, jelikož tuk tiší hlad efektivněji. Je tedy správnější dietu Tima Noakse nazývat Ebsteinovou, případně ketogenní. V JAR už asi jméno Banting zůstane – stalo se z něj populární slovo s vlastními restauracemi, pokrmy a všemožnými výrobky.

I díky tomu někteří lékaři a dietologové skřípají zuby a na Tima Noakse nahlížejí jako na dalšího „doktora smrt“. Prezidentka Asociace pro diabetiky v JAR Claire Julsing Strydom oznámila, že Noakes bude předvolám před komisi za to, že jedné kojící matce na Twitteru doporučil LCHF stravu, tedy maso a zeleninu. Komise tak připomíná nutriční ekvivalent španělské inkvizice, kdy se ortodoxní establishment snaží potlačit kacířské názory jednou provždy. Zda se jim to podaří, se lze jen dohadovat. Jistější je, že se Bantingova dieta stává globální s tím, jak se vrší důkazy ve prospěch její bezpečnosti a účinnosti pro léčbu inzulínové rezistence a pro snižování tělesné hmotnosti.

Výživový proces století

Víc než tři roky kárného procesu, čtyřicet hodin výpovědí, přes jedenáct stovek slajdů a šest tisíc stránek dokumentů obětoval světově uznávaný vědec pro obhajobu výživového doporučení. Důvod? Nelíbilo se zájmovým skupinám.

Po třech letech procesů byl profesor Noakes kompletně zproštěn obvinění. Zde detailní vysvětlení o co v procesu šlo a jak dopadl.

Máme teď všichni jíst máslo namísto chleba?

Ne. Doložená zdravotní prospěšnost nízkosacharidové stravy s vysokým obsahem tuků znamená, že LCHF strava představuje jednu z výživových možností, kterou je třeba sledovat a zkoušet. Že se jedná o stravovací způsob, který může některým jedincům pomoci v prevenci a terapii určitých onemocnění. Otázkou do diskuze a tématem ke sledování je, jestli by LCHF strava, případně strava, která se zkrátka jen liší od současné oficiálními odbornými organizacemi a odborníky prosazované stravy, nebyla pro většinu z nás prospěšnější. Zdá se, že aktuální doporučení nás dovedla k rozmachu nadváhy, cukrovky, nemocí srdce a cév a různých druhů demence, které jsou všechny spojovány s nadbytkem sacharidů. Namísto bezhlavého prosazování jednoho modelu zdravé výživy potřebujeme mnohem větší toleranci k individuálně nastaveným dietám. Aktuální výživová doporučení potřebují řádnou aktualizaci.

Jak tedy jíst?

Pro zdravou stravu nikdo nepotřebuje encyklopedie výživy, výživové poradce, zavádějící značky potravinářů, jako třeba Vím co jím, ani nejnovější studie. Úplně si vystačíme s jedinou větou: jezte kvalitní základní potraviny a jídla z nich. A pro ty, kteří chtějí podrobnější radu: nepijte soft drinks a nejezte junk food, kam řadím všechna vysoce průmyslově zpracovaná jídla jako třeba jsou i přeslazené snídaňové cereálie, margaríny anebo uzeniny z mouky a sóji.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

87 komentářů: “Tuky neomezeně, bílkoviny střídmě, na cukry zapomeňte”

  1. Katerina Kralova napsal:

    Mám dotaz. Všude se uvádí, jak je dobrý kokosový olej. Je nějaký rozdíl mezi konzumací oleje nebo přímo strouhaného kokosu? Zřejmě v množství sacharidů, ale v mém případě nejde o hubnutí. Je mi stokrát milejší si dát kokos, než si pochutnat na dvou lžících tuku. Přecejen jsem ještě normální člověk a nemlsám máslo nebo olej.

  2. Dobrý den, kokosový tuk je čistý tuk, zatímco kokos obsahuje i malé množství sacharidů a bílkovin.

  3. Eva napsal:

    Zajimal by me prakticky priklad jidelnicku

  4. Jarka napsal:

    Margit, jak se díváte na ten kokosový tuk ve srovnání např. s olivovým, slunečnicovým olejem či dalšími rostlinnými oleji (sezamový, dýňový apod.), a ve srovnání s živočišnými tuky – sádlo, máslo? Ke kokosovému oleji jsem četla články o tom, že vlastně není o moc lepší než palmový tuk, pak zase doporučení k jeho konzumaci (já kokosák používám jako kosmetiku, v kuchyni zatím ne)… A jak se dívat na kokosový tuk nebo např. avokádo (které mám mimochodem moc ráda) z pohledu preferování lokálních potravin? Máme v našich zeměpisných šířkách něco, co je kvalitativně srovnatelné s avokádem?

  5. Dobrý den, právě intenzivně s profíky z Globopolu pracuji na přípravě edukačního webu Cukr Pod Kontrolou, který bude předávat praktická doporučení pro běžně se stravující i nemocné, a to včetně sezónního jídelníčku a receptů. Po prázdninách by mělo být hotovo, mezitím doporučuji třeba skvělý zahraniční web: https://www.dietdoctor.com anebo skvělou českou kuchařku Cukrfree od Janiny Černé: https://www.kosmas.cz/knihy/222526/cukrfree/?gclid=CO3c6qvex9QCFWUz0wodP6gMiA.
    Margit

  6. Dobrý den, kokosový tuk moc doporučuji do kuchyně i kosmetiky, určitě více než vysoce zpracované rostlinné oleje. Taky jsem zastáncem upřednostňovat lokální zdroje, ale proti doplňkové konzumaci kávy, avokáda nebo kokosu nic nemám. Zde vysvětluji detailněji: https://www.margit.cz/mazani-a-smazeni/.
    Margit

  7. Daniela napsal:

    Výživě rozumím jen omezeně, zato se dost vyznám v alergii na BKM a soudím-li kvalitu článku perspektivou toho, čemu rozumím sama, tak slabé. A to přitom dostatek kvalitních tuků (u mě především přes zimu) a omezení sacharidů jsou zásady mého stravování.

  8. Markéta napsal:

    Ano! Jsem na ketogenní “dietě” (spíše životní styl) již 5 měsíců a zdravotní benefity jsou evidentní. Držím se pod 20g sacharidů denně, 50g bílkovin a 200g tuku. Mléčné výrobky sporadicky, spíše ne, důležité je omezit i kofen (dávám se tak 1-2 kávy za týden). Na tento životní styl mne oklikou přivedlo video s Dr. Jasonem Fungem na vašem FB, takže díky, Margit!

  9. Jaroslav Orlík napsal:

    Já bych těmto šarlatánům nevěřil. Jeden tvrdí to, druhý pravý opak. Normální je jíst pestrou stravu, nepřežírat se a nepřehánět to s chlastem a nekouřit. Jinak ale z vlastní zkušenosti vím, že konkrétně mi vadí spíš sladké než tučné. Tedy stran udržení váhy.
    Jinak za deset let bude zase všechno opačně. Tím jsem si jist. Pamatuji toho už opravdu hodně, abych nenaletěl na špek kdejakému dietologovi. NAvíc máme každý jiný metabolismus a co dělá dobře jednomu, dělá blbě druhému a opačně. Takže opatrně s důvěrou těmto hlásačům diet.

  10. Jana napsal:

    Neutrpí vysokou dávkou tuku napr. žlčník alebo pankreas?

  11. Tom napsal:

    Dobrý den, moc by mě zajímal Váš názor na knihu Tuk – velké překvapení, která se částečně touto problematikou také zabývá. Hlavně se ale zaměřuje na to, jak marketing a zájmové skupiny dokáží ovlivnit veřejné i odborné mínění ve stravování. A také bych se velice rád zeptal ještě na jednu věc. Myslíte si, že teď už se přišlo na to správné řešení a že to co se teď doporučuje, někdo za pár let nevyvrátí? Díky, Tom

  12. Dobrý den, Tome, LCHF je jedna z možností, pro mě hlavně jako terapeutická strava pro nemocné s obezitou, cukrovkou a metabolickým syndromem. Určitě to není jediná zdravá možnost pro všechny. Takto si myslím, že fungovat zůstane, a co se týká obecných výživových doporučení, tak jako jediné všeobecně platné je pro mě upřednostňování základních kvalitních potravin a jídel z nich. Uvedenou knihu neznám. Margit

  13. Dobrý den, ne, u zdravých lidí se to nepotvrzuje.

  14. Jitka Seidlová napsal:

    Je možné nějak otestovat/ověřit inzulinovou intoleranci, zda ji člověk má? (nejedná se o diabetika) Kdo to provádí a jak?

  15. Jana Sobotová napsal:

    Dobrý den, paní Margit,
    LCHF dodržuji krátce, zatím jen 10 dní, ale zatím cítím neustále nafouklé břicho. Co mohu dělat špatně? Nebo je to běžný jev a časem ustoupí?

  16. Jiří skalák napsal:

    Dobrý den, určitě konzumuje většina z nás nadbytek sacharidů, ale v některých případech jsou kvalitní sacharidy nenahraditelné a musím se jich zastat. Pokud si dám k snídani třeba jáhlovou kaši, tak ani po 4 hodinách jízdy na kole nebo namáhavé práci v lese necítím hlad. Když naši předkové pracovali celý den na poli, tak nepotřebovali problém sacharidů vůbec řešit. Zajímalo by mě, zda by takový konzument nízkosacharidové diety vydržel celodenní fyzickou práci nebo náročnou vysokohorskou túru. Dost o tom pochybuji. Já osobně ne.

  17. Silvie napsal:

    Dobrý den,zajímala by mě nejaká studie o změně hormonálního fungování těla při tomto typu stravování.Dočetla jsem se,že ženám v produktivním věku není doporučována tato strava kvůli narušení menstruačního cyklu.Něco bližšího k tomu?

  18. Dobrý den, přímo inzulinová rezistence se jako parametr nestanovuje. Základem vyšetření pro vyhodnocení rizik cukrovky budou běžně prováděné testy, domluvte se s vaším lékařem. Margit

  19. Dobrý den, mohu jen odhadovat, jestli to pro vaše trávicí enzymy není příliš rychlá změna, a doporučit důkladnější kousání, anebo dokonce zpomalení v zavádění změn. Margit

  20. Dobrý den, obecně mají tuky a bílkoviny mnohem větší sytivost než sacharidy. Na LCHF stravě jsou už i mnozí sportovci a právě proto, že jim tato strava více vyhovuje. Margit

  21. Dobrý den, přiznám, že tuto informaci jsem v podobě studie nezachytila, jestli máte, pošlete prosím odkaz. Děkuji. Margit

  22. kamila Kočová napsal:

    Dobrý den Margit, léčím se roky s vysokým choresterolem (dědictví po otci, který má i diabetes tapu 2, mě se zatím vyhýbá-je mi 50 let) . Po mnoha letech jsem přestala brát statiny a neustále studuji, jak mít svůj choresterol pod kontrolou. Zajímá mne velice váš názor, zda i já se můžu řídit novými pozatky o tuku a stravováním s tím spojené….
    Děkuji předem za vaší odpověď.
    Moc vás zdravím z Liberce Kamila K.

  23. Dobrý den, Kamilo, určitě můžete zkusit upravit stravu směrem k zásadnímu omezení sacharidů až LCHF, ale to pouze ve spolupráci s vaším lékařem, který by stav sledoval a popřípadě i upravoval léky. Margit

  24. Tereza napsal:

    Pěkný večer, už delší dobu sleduji Tuto problematiku a Vaše články k ní a dumám nad tím, co si z toho vzít. Vpodstatě celá rodina “jedeme” instinktivně podle Vašeho talíře, s tím že manžel a synové více taků a masa, já to maso tak nemusím. Zeleniny všichno hodně. Nikdo se s ničím neléčí, k lékaři tak snad na prevenci. Je potřeba tohle nějak měnit? Připadá mi to spíše jako strava pro ty nešťastníky, kteří se už na “běžné” stravě pokazili. Pokud nemáme žádné potíže, proč by najednou jáhlová nebo pohanková kaše k snídani nebo domácí kváskový chleba měly být problém. Pokud vím (a to vím, dost jsem se tomu věnovala), naši předci na takových věcech běžně prosperovali. Mám najednou vyhodit mlýnek a vločkovač a přemlouvat se k vyšší spotřebě něčeho, co mi nechutná a taky je to násobně dražší než jiné základní potraviny (maso z volného chovu versus luštěniny a obiloviny). Pro pořádek dodávám, že věci jako “snídaňové cereálie” nebo musli tyčky ze “zdravých výživ” jsme nikdy nejedli.

  25. Dobrý den, v takovémto případě není potřeba nic měnit. Zde popisovaná strava je terapeutická, která, zdá se, bude prospívat mnoha dnes nemocným s obezitou, cukrovkou, metabolickým syndromem, možná i Alzheimerovou demencí. Jak už jsem vysvětlovala i ve videu: https://www.youtube.com/watch?v=yfiXDi0vTWc, stále propaguji a doporučuji jíst základní kvalitní potraviny a jídla z nich. Které potraviny si kdo přesně vybereme, záleží na našich chutích a zdravotních potřebách. Margit

  26. Eva napsal:

    Jak dlouho lze na této dietě být, aniž bych ohrozila své zdraví? A co se týče množství konzumovaných sacharidů (a ostatních makroživin), mám se orientovat na procenta, nebo na gramy?
    Děkuji ♥

  27. Dobrý den, na LCHF stravě lze žít i desítky let, nejlepším příkladem je asi Dr. Bernstein. Na webu najdete jeho knihy i videa, zde krátký příklad: https://healthunlocked.com/diabetesindia/posts/131178959/dr-richard-bernstein-benefits-of-low-carb-high-fat-diet-for-diabetics.
    Margit

  28. Pavlína Č. napsal:

    Dobrý den, chci se zeptat jestli bych se mohla takto stravovat. Mám od 35 let vysoký cholesterol. Nyní je mi 51. V lednu jsem měla žlučníkovou koliku a byly zjištěny žlučníkové kaménky. Jinak žlučník nezánětlivý. Léčím se průběžně přírodně, více způsoby. Ořechy, semínka a třeba i produkty Raw od Life Food, mi nedělají žádný problém. Jen při vaření používám méně tuku, mám trochu obavy. Na kontrolním sonu jsem zatím nebyla. Moc děkuji za odpověď :-)

  29. Dobrý den, musím přiznat, že si nejsem jistá a vyzkoušení bych doporučila pouze v případě, kdy se domluvíte s vaším lékařem a ten bude stav sledovat. Margit

  30. Eva Smítková napsal:

    Dobrý den, na stravu LCHF jsem se v průbehu 2 let snažila najet několikrát, teoreticky mám nastudováno, co se dá, včetně členství na stránkách dietdoctor.com a dalších, i přesto, že jsem vždy zařadila velké množst í zdravých tuků, nikdy se mi nepodařilo vydržet déle, jak 3-4 dny (mám závislost na sladkém) i přesto, že většina lidí tvrdí, že chuť na sladké jim zmizela téměř okamžitě, i když celý život byli na cukru závislí.

  31. Dobrý den, pokud vím, tak většina jedlíků LCHF uvádí, že prvních pár týdnů je obtížných, často právě pro chutě na sladké. To, co přichází rychleji, je nasycenost. Margit

  32. Petr Bořek napsal:

    Dobrý den, moje vlastní zkušenost s LCHF:
    Prediabetes (měsíční průměr na lačno 6,0, HbA1c 4,8%), po 6 měsících LCHF (průměrná konzumace sacharidů asi 50g/den, tuky asi 100g/den – převážně nenasycené, tj. rybí maso, ořechy, apod., bílkoviny 70g/den) glykémie na lačno 5,6, HbA1c 40%), podstatné zhoršení celkového cholesterolu (z 3,38 na 5,8), LDL přes hranici, HDL na hranici, TAG z 0,68 na 0,98). Téměř každou noc masivní křeče dolních končetin.
    Po návratu na původní složení stravy (sacharidy 80 – 100g/den, tuky max. 50g/den, bílkoviny 70g/den) všechny problémy vymizely (bez křečí, cholesterol 3,9, LDL 2,05, HDL 1,8, TAG 0,59). Křeče vymizely již po týdnu zvýšené konzumace sacharidů.
    Co se týče hmotnosti před a po LCHF, k žádné významnější změně nedošlo (72,5 kg před LCHF, 71,1 po LCHF).

  33. Anna napsal:

    Dobrý den,
    asi už před 20ti lety jsem četla knihu Dr.Kwasniewskeho ” Optimální dieta”. Detailně zde popisuje příčinu nemocí ve vztahu s příjmem potravin.
    Podle této diety na jeden g bílkovin musí připadat 2,5g tuku a ne více jak 0,8g sacharidů. Dospělý člověk nepřekračuje 50g bílkovin denně. Myslím, že to je hodně podobné dnešnímu LOW-carb. Kniha mě nadchla v tom, jak je to jednoduché.
    Začala jsem se stravovat podle ní. Všichni si klepali na čelo, když viděli jak jím sádlo, jitrnice, tlustý bůček, vejce, máslo. Ale mě bylo lépe a zhubla jsem asi 8kg. Je fakt, že tento typ jídel se dá jíst v zimě, ale přes léto mi chyběli ” letní jídla a zelenina a ovoce”.

  34. Magdalena Justová napsal:

    Dobrý den,
    patří mezi vhodné bílkoviny při LCHF také seitan? Díky!

  35. Dobrý den, spíš ne, bílkovina to je, ale současně i lepek, který LCHF nedoporučuje. Margit

  36. Monika napsal:

    Myslím si, že člověk je ve své přirozenosti fruktivor, tedy plodožravec, tak mi přijde nesmyslné bránit se jedení ovoce. Já osobně si nedovedu představit sníst denně jen jedno jablko, když jsem zvyklá sníst jich třeba 5 naráz jako jedno plnohodnotné jídlo. Ale každý ať si jí, jak mu to vyhovuje.

  37. Dobrý den, vaše čísla jsou skutečně málo pravděpodobná. Je velmi obtížné takto přesně stanovit příjem živin, i nutriční terapeuti s profesionálními nutričními databázemi a programy v kapse často mají potíže přesná čísla zajistit. Ta vaše čísla vychází na příjem 1380 kcal a po snížení tuků na 1130 kcal, tj. dost přísná hypokalorická redukční dieta. A nehubnete. Tato informace anebo tato čísla nesedí.
    80–100 gramů sacharidů na den, ke kterým jste se vrátil, je pořád nízkosacharidová strava.
    Nepíšete, jestli jste bral/berete/vysazoval nějaké léky. Ten výchozí cholesterol 3,38 je na prediabetes dost nízký – zpravidla mají jen pacienti na statinech. Mírné zakolísání hodnot cholesterolu je navíc normální.
    Sledování hmotnosti bez zohlednění poměru svalové hmoty vs. tukové tkáně není vhodné pro vyhodnocování vhodnosti stravy. Margit

  38. Iveta napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych se jen zeptat….při hledání normálních hodnot glukozy u zdravého člověka ať už na lačno nebo po jídle,nachazím nemalé rozdíly a hlavně: doporučované hodnoty jsou hodnoty žilní nebo kapilární krve?
    Uděláte mi v tom prosím jasno? Děkuji.

  39. Dobrý den, omlouvám se, ale dotaz nechápu. Kde nacházíte rozdíly? Doporučuji probrat přímo s vaší lékařkou, která odběry dělá. Margit

  40. Ester napsal:

    Dobrý den Margit, chtěla bych se zeptat zda je výše uvedená nízkosacharidová dieta vhodná pro matky po porodu či pro kojící matky. V současné době jsou právě tyto diety zejména na západě velmi oblíbené hlavně pro rychlou redukci váhpo porodu, což mnohé maminky považují (bohužel) za prioritu č.1. V nedávné době proběhla zpráva o úmrtí jedné maminky která se dostala do metabolického rozvratu po dodržování ketodiety. Je to tedy vhodné, přestože daná žena má obezitu, příp. diabetes? Díky a hezký den.

  41. Tom P napsal:

    Pardon, ale tohle je nesmysl. Je to klasický dietní výstřelek, který za rok zase nahradí nějaká jiná “zázračná” dieta. Ve východní a jihovýchodní Asii lidé konzumují rýži a luštěniny pořád, stejně jako ovoce – tedy samé potraviny zapovězené touto dietou. Naopak jejich tradiční strava postrádá mléčné výrobky a není tak bohatá na maso jako ta naše. A nezdá se mi, že by na tom Asiaté byli zdravotně špatně.

  42. Standa napsal:

    Dobrý den,

    ví prosím paní doktorka, nebo někdo z diskutujících, jaký opravdu glykemický index má žitný chléb?
    Narazil jsem na internetu na dramaticky rozdílně udávané hodnoty: od 44 až po 89…

    Mám na mysli celožitný (tedy bez příměsi pšenice), necelozrnný chléb, vyrobený ze žitného kvásku.

    https://aktin.cz/glykemicky-index
    http://www.fitweb.cz/clanky/kuchyne/458365-jak-se-stravovat-podle-glykemickeho-indexu
    https://domaciposilovna.cz/stravovani/glykemicky-index-potravin-v-praxi
    http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/plne_znani/glykemie.pdf

  43. Dobrý den, hned v úvodu píši, že jde o více než 100 let používanou terapeutickou dietu, tedy jistě ne žádný dietní výstřelek. K vlivu LCHF stravy a také cukrů na zdravotní stav prosím prostudujte odkazy a doporučení prof. Noakese. M.

  44. Dobrý den, v době těhotenství a kojení nejsou ideální žádné zásadní změny stravy – tedy mimo zlepšení. Omezení cukrů může jen prospět, ale přechod na restriktivnější režim doporučuji jen ve spolupráci s odborníky či vašim lékařem, který je ochoten stav sledovat. Margit

  45. Dobrý den, omlouvám se, ale sama nemám šanci si GI stanovovat a také mohu jen vycházet z obdobných dat. Margit

  46. Karel Průša napsal:

    Dobrý den, chcete říct, že tato dieta je správná a je to to samé co ketonová dieta? U nás v práci dva po ketonové dietě zhubli, vypadali jako by měli rakovinu. Teď se vrátili k normální stravě a zase se zakulacují. Navíc jsem slyšel, že ketonová dieta není zdravá.

  47. Standa napsal:

    Ještě jednou dobrý den.

    Ohledně GI žitného chleba jsem tedy zapátral i v zahraničí a opravdu to není tak jednoznačné, viz např. GLYCEMICINDEX.com: 1url.cz/CtDZa

    Zároveň jsem při svém pátrání narazil na zajímavou informaci, jak jednoduše snížit GI u chleba: nechat ho zmrazit a pak ho rozpéct, 13: 1url.cz/7tDZV

  48. Eva napsal:

    Začala jsem se zajímat o ořechy (doteď jsem se jich spíš bála – coby bohatého zdroje tuků) a velmi mě překvapilo, když jsem se např. na obalu ořechů kešu dočetla, že obsahují asi 30 % sacharidů! Podobně mandle – okolo 20 %. Měla jsem za to, že je to “samý tuk.” Člověk se holt stále učí :-) Také v restauraci se musí člověk mít neustále na pozoru, jídelní lístky neposkytují vždy kompletní informace, kolikrát jsem dostala nějakou sacharidovou přílohu, kterou jsem si neobjednala (např. boeuf bourguignon automaticky dostanete s bramborovou kaší), ale i tady konstatuji, že člověk se holt stále učí :-)

  49. Dobrý den, předávám odpověď přímo od kolegy Honzy Vyjídáka, který se LCHF intenzivně věnuje a pro detailní doporučení k této stravě právě v rámci Globopol.cz připravujeme samostatnou edukační webovou stránku. Prosím o trpělivost, měla by být hotová po prázdninách.
    „Neni zrejme, co mate na mysli pod pojmem ‘ketonova dieta’ – nizkosacharidova strava/LCHF byla loni oficialne doporucena napr. Australskou akademii ved CSIRO na zaklade revize dostupnych studii i jejich vlastnich dlouhodobych studii (CSIRO 2016). Predtim podobne doporuceno zdravotnickymi autoritami take ve Svedsku (2007) a na Islandu, v kontextu tehotenstvi uz se stala soucasti vyzivovych doporuceni i v CR (prevence a lecba tehotenske cukrovky). Neni znamo, ze by LCHF strava zpusobovala, ze lide vypadaji, jako ze maji rakovinu – LCHF neni relevantni jen pro redukci tukove tkane. Vice viz napr. Paoli (2013) a cela rada dalsi autoru.“

  50. Standa napsal:

    K paní Evě: spíše než sacharidů bych se u ořechů obával vysoké hodnoty kalorií, cca 600 – 700 na 100g ořechů, viz předposlední odstavec zde: 1url.cz/xtDSO. Na tomto webu lze zjistit podíl (nejen) sacharidů u většiny potravin.

  51. Iveta napsal:

    Dobry den. Chtela bych se zeptat na spravne hodnoty cukru v krvi u zdraveho cloveka na lacno i po jidle. Pri patrani na internetu jsem zjistila, ze doporucovane hodnoty od ruznych lekaru jsou ruzne! Treba jeden uvadi hodnoty na lacno 4-6mml, jiny doporucuje nad 5,6 opakovane jit k diabetologovi na dalsi vysetreni, protoze uz jste ohrozen preddiabetem. Taky nevim jestli jsou to hodnoty zilni nebo kapilarni krve. ( zilni z ambulance, kapilarni pomoci glukometru doma).
    Nejsem diabetik, ale moje hodnoty na lacno se pohybovali od 6,5 do 7,3. Merila jsem se dva tydny denne a zacala jsem ze zvedavosti pote co se mi dostali do rukou clanky o LCHF. Prislo mi to tak prirozene a logicke….bez problemu se tak stravuji od 14.6. Merim se dal a posledni tyden moje nejvyssi ranni hodnota cukru je 5,3 mml a po jidle 7.1. a bonus? Minus 3.1 kg a skvely pocit. Rozhodne budu pokracovat a sledovat vase nazory a doporuceni Margit.
    Dekuji.

  52. Dobrý den, předávám přímo odpověď diabetoložky MUDr. Hany Krejčí, se kterou spolupracuji v rámci Globopolu: „Hodnota nalačno (tedy alespoň 8 hodin od posledního jídla) je v normě do 5,5 mmol/l. Hodnoty opakovaně 5,6–6,9 jsou prediabetes, hodnoty 7,0 a více jsou už diabetes.
    Po jídle a vlastně jakákoli ‚náhodná‘ glykémie (tedy kdykoli během dne, ne nalačno) je do 7,7 mmol/l. Hodnoty 7,8– 11,0 můžou být prediabetes, hodnoty 11,1 a více diabetes.
    Přesnější je měření z žilní krve, proto jsou-li tyto hodnoty zachyceny jen na glukometru, je třeba je ověřit laboratorně. Paní gratuluji, protože podle těch měření se posunula z pásma (minimálně) prediabetu do normy.“
    Margit

  53. Standa napsal:

    Zajímavý článek o kokosovém oleji: http://www.trxsystem.cz/kokosovy-olej-a-jeho-ucinky/

  54. Marta Veselá napsal:

    Mám dotaz, ráda zavařuji a dělám si domácí marmelády.Ale jsem DM 1 typ LADA,aplikuji si INZ 4x denně , jaký je nejlepší prostředek na zavařování marmelád a kompotů.Děkuji

  55. Dobrý den, omlouvám se, ale kompoty a marmelády podle mě vůbec nepatří do jídelníčku diabetika. Margit

  56. Maja napsal:

    Dobry den a kolikrat denne by tedy clovek mel pri tehle strave jist? Staci trikrat? Dekuji za odpoved.

  57. Dobrý den, stačí i jen 2–3x. Margit

  58. Michaela napsal:

    Dobrý den, mohu se zeptat – cvičím dosti intenzivně s vlastní váhou těla minimálně 3x týdně. Mám sportovní postavu a své svalíky miluji, jelikož jsem si je tvrdě vytvořila. Jelikož jsem závislá na cukru, tak mne tato dieta zajímá. Je jistota, že své svaly neztratím, i když sacharidy omezím pod 50g na den?

  59. Slávka napsal:

    Mám nadváhu (15 kg), křečové žíly, cholesterol 7,4. a objevila se mi plíseň na nechtech i nohou. Co se mnou? Je pro mne takové stravování přínbosem. Poraďte mi, jak mohu tyto oblasti vylepšit. Děkuji.

  60. Eva napsal:

    Stando, já to celé pochopila tak, že při tomto způsobu stravování nejde o počítání kalorií, ale primárně o přísun relativně neomezeného množství zdravých tuků. Těch ořechů samozřejmě nesním půl kila, ale třeba 30-50 g. Kdybych měla při LCHF počítat kalorie, tak nesním skoro nic, když je jídelníček tvořen převážně tuky.

  61. Eva napsal:

    Jsem na LCHF už cca 6 týdnů a co se týče hmotnosti, nepozoruji naprosto žádnou změnu. Vlastně nepozoruji vůbec žádnou změnu. Cítím se fajn (ale ne lépe než dříve), cukry mi nechybí, ale asi dělám něco špatně, když se nedostavují žádné výsledky… To, co jsem si o této dietě přečetla, mi dává smysl, a asi na tom něco je, když při tom neomezeném příjmu tuků netloustnu, ale co dělat, abych začala hubnout?

  62. Vyležíková napsal:

    Dobrý den.Vážená paní Slimáková. Moc děkuji za Vaše články i další aktivity, kterých si velmi vážím. Mám krátký dotaz.
    Nízkosacharidová strava nám vyhovuje, jen hledám tu hranici kolik sacharidů je ještě OK aby se strava dala nazvat nízkosachar. Aby jsme nejedli moc tuků a k tomu hodně sacharidů, což by bylo špatně.Jsme zdraví, máme jen domácí maso, domácí vejce, škvaříme si sádlo, polotovary vůbec nekupujeme, občas si uděláme doma šunku, hodně zeleniny, i ze zahrady, ořechy, luštěniny atd.
    Je v pořádku zhruba 80-100 gr.sacharidů za den, a to ve formě ovoce, příloh ,luštěnin atd?
    Čistý cukr máme tak 1x 10 dní /zmrzlina ,buchta atd./
    Děkuji
    Vyležíková

  63. Dobrý den, svaly se na LCHF neztrácejí, i když jisté záruky v biologii dávat snad ani nelze. Margit

  64. Dobrý den, ano, určitě stojí za to pár měsíců vyzkoušet. Právě intenzivně v rámci Globopolu pracujeme na přípravě webové stránky s praktickými doporučeními, jak tuto stravu zvládat. Web bude hotov v září. Margit

  65. Dobrý den, doporučuji pročíst další odkazy, weby a doporučení specialistů na LCHF. Sama k ní připravuji novou webovou stránku, prosím o trpělivost. Margit

  66. Dobrý den, za nejméně striktní nízkosacharidovou stravu se považuje právě strava pod 100g sacharidů za den. Doporučuji takto pár měsíců zkoušet a poté individuálně vyhodnotit, jak vám prospívá. Margit

  67. Veronika napsal:

    Dobry den, mam dotaz ohledne LCHF v souvislosti s Crohnovou chorobou. Zkousela jsem Paleo ale orisky mi pravdepodobne privodily dalsi zanet. Ted jim spise sacharidy. Rano jahlova kase, obed rizoto losos, vecere vychladle brambory kvuli rezistentnimu skrobu. Jim spis zakladni potraviny. Zpracovanym prumyslem se vyhybam. Ptam se jak tato dieta dokaze ovlivnit autoimunitni choroby? Dekuji

  68. Denisa napsal:

    Dobrý den,
    chtěla bych se Vás zeptat, co si myslíte o vynechácání příloh (rýže, brambory, jáhly,…).
    Jím 3 krát denně- největším jídlem je snídaně, zeleninu si dopřávám v každém jídle ( hlavně lisotovu zeleninu), jím hodně kvalitních tuků (oříšky, ryby, avokádo) a dostatek bílkovin. Upravila jem si svůj talíř dle svého- více zeleniny na ukor příloh. Jako sacharidy jím pouze z ovoce, zeleniny, oříšků a občas si dopřeji vločky. Dalo by se říct skoro paleo.
    Myslíte, že neškodím svému tělu? Já si upřímně myslím, že i tak má mé tělo sacharidů až až- z ovoce, zeleniny a ořechů. Jinak tohle stravování a pohyb dodržuji 3 měsíce a z 62 kg mám už 55 a cítím se skvěle. Nejím žádné zpracované potraviny a má pleť se neuvěřitelně zlepšila. Děkuji, že jsem Vs objevila. Počítání kalorií není nic pro mě. Hezký den a

    Děkuji za odpověď

  69. Dobrý den, téma autoimunitních nemocí vysvětluji zde: https://www.margit.cz/autoimunitni-onemocneni/
    Margit

  70. Shoda podmětu s přísudkem:
    neuvěřitelně zdravý –> neuvěřitelně zdraví

  71. Děkuji za upozornění, jen se mi nedaří najít, kde ta chyba je. Margit

  72. Radka Rolencová napsal:

    Dobrý den,
    Teprve nedávno jsem objevila vaše stránky a začala vstřebávat informace. Od letošního dubna jsem výrazně omezila příjem sacharidů ve stravě a na víceméně na základě vašich článků a videi – celkově přehodnotila a změnila skladbu stravy – přestala jsem se bát tuků. Je mi skvěle, odezněly zažívací potíže, zhubla jsem, mám víc energie a nehoní mě mlsná. Chtěla bych vám tímto poděkovat.
    Hledala jsem na vašich stránkách nějaká doporučení nebo nformace ohledně stravy sportujících dětí a nenašla. Po dnešní absolvované přednášce o “zdravé stravě ” ,kterou pořádal basketbalový mládežnický klub (a která mě dost zklamala) jsem se opět vrhla na vyhledávání potřebných informací a opět neúspěšně. Mohla bych vás poprosit o navedení, případně na odkaz týkající se složení a množství stravy pro sportující děti?
    Přeji hezký den
    Radka,Pardubice

  73. Dobrý den Radko, pro stravu pro sportující mám připravené video, které do konce roku zveřejním. Obecně doporučuji stejně zdravou výživu, jako pro ostatní, jen v nožství a případně s úpravou poměrů živin potřebnými pro výkon… Ideálně, když není třeba užívat neustále doplňky – ani speciální sportovní komerční přípravky, protože to už pak podle mě není moc zdraví sport. Margit

  74. Zuzana napsal:

    Dobrý den,

    dnes vyšel tento rozhovor https://goo.gl/aLaEWy s českým vědcem a lékařem, který považuje kokosový olej za zdraví škodlivý a obhajuje dnešní margaríny, tedy má názory opačné než Vy. Zajímá mě, proč se doporučení odborníků tolik liší? Jak se máme rozhodovat a orientovat mezi rozdílnými názory, pokud se chceme zdravě stravovat? Děkuji.

  75. Dobrý den, zde je moje detailní vyjádření včetně vysvětlení vyjádření AHA na které se pan doktor odvolává: http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=29465
    Zde detailní odborné vyjádření s desítkami studií: https://www.globopol.cz/pdf.php?x=1
    Margit

  76. Jana napsal:

    Zkoušela jsem podobnou paleo dietu. Cítila jsem se dobře, cukr jsem nijak nepostrádala, dokonce jsem i jedla zdravěji. Normálně při konzumaci sacharidů vůbec nepotřebuji jíst ovoce ani zeleninu, nemám na ně chuť. Při paleo diete a vynechání sacharidů naopak jsem pociťovala velkou potřebu jíst zeleninu a ovoce, takže mi to vyhovovalo. Nicméně mi vadilo, že při nízkosacharidové dietě dochází k nepříjemnému efektu a sice nepříjemnému dechu. Jistě, vím, dá se žvýkat hřebíček apod., ale tento problém mi velmi vadil. Dá se tomu nějak zamezit? Děkuji za informaci.

  77. Dobrý den, řešení se nabízí více, ale je třeba zkoušet. Sama bych doporučila více fermentovaných potravin do jídelníčku a možná zkusit i pár týdnů zelené potraviny. Zde je detailnější popis možností: http://thepaleodiet.com/bad-breath-body-odor-paleo-fix-turn-stink/
    Margit

  78. Viktorie napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné mít nastavená makra např. 110g tuku, 140g bílkovin a 180g sacharidů? Chtěla bych se zeptat, jestli mi takové množství tuku v kombinaci se sacharidy muže nějak uškodit. Procentuálně se uvádí asi 35% z celkového příjmu, pokud tedy nejedete LCHF, jestli tomu dobře rozumím. Je pro mne obtížné sníst 140 a více g tuku, proto se ptám na tuhle variantu:)) předem děkuji

  79. Dobrý den, neexistuje jasná jednoznačná správná strava, jen třeba zkoušet, vždy závisí i na dosavadní výřivě – tedy jakou změnu děláte a na zdravotním stavu. Zcela obecně by LC mělo být něco mezi 30 – 100 g sacharidů na den. Margit

  80. Tereza napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je nízkosacharidová dieta dobrá na přemnožené kvasinky v těle? A je vůbec vhodná pro lidi s podváhou ( 45kg 168cm)? Cukr jako takový nejím, ani moc sladkého ovoce. Předem děkuji za reakci

  81. Dobrý den, pro terapii kvasinkové infekce je LCHF strava výborná možnost, ale při podváze už ne. Musela byste skutečně moc hlídat dostatečný příjem energie z tuků a v případě hubnutí přestat. Margit

  82. Tereza napsal:

    Dobrý den Margit, chtěla bych se zeptat, zda se podařilo rozjet web Cukr Pod Kontrolou, jak jste zde avizovala. Děkuji za informaci.

  83. ano, asi za hodinu jej začnu propagovat, m.

  84. Maru napsal:

    Tak při takové stravě si žlučník a slinivka musejí pískat… Já bych skončila v nemocnici co by dup…a jestli takhle jedli naší předkové.. No tak ti moji rozhodně ne…na to jsem se ptala….není nad pestrou stravu a trochu u toho jídla přemýšlet.

  85. Marie napsal:

    Každý extrémismus je špatný a tento výživových směr je děsivý…..jak může za nějakou dobu vypadat žlučník a slinivka na to nechci pomyslet….a takové nesmysly, že se takhle stravovali naši předci …..no tak jsem se byla zeptat babičky a dědy a ti se rozhodně v másle a smetaně nekoupali….máslo, smetana, špek byly velice vzácné komodity jen tak na ovonění jídla…..hlavně je jedly brambory a chleba občas kaše a to mí předci měli vždy statek, ale co se vypěstovalo se z větší části prodalo…..já sama jsem pro zdravou stravu, ale rozumnou stravu …přestávám to všechno chápat.

  86. Dobrý den, toto je především terapeutická strava reagující na dnes převládající potíže související s inzulinovou rezistencí a následně uvedenými nemocemi. Margit

  87. Renata napsal:

    Dobrý den, přidám svoji zkušenost. Na keto “dietě” jsem byla 10 měsíců – kvůli hubnutí. Za těch 10 měsíců jsem zhubla 28 kg – bez hladovění, upravila jsem cholesterol do normálních hodnot, ale hlavně – nikdy v životě jsem neměla tolik energie (doslova návaly energie) jako po tuto dobu. Začala jsem aktivně sportovat, celá jsem se tak nějak nastartovala. Z ketózy mne “vyhodila” až coca-cola, kterou jsem vypila v Egyptě na dovolené (potkala jsem se s faraónovou pomstou a vodu jsem nemohla ani vidět). Potom jsem se do ketózy už nevracela. Dnes po dvou letech se stále stravuji dost nízkosacharidově, váhu držím, cholesterol držím, ale ta energie je pryč – zvažuji znovu ketózu, ale ten jídelníček je fakt strašně omezený a dneska už by mi chyběla zelenina.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *