Co je nejlepší na mazání a co na smažení?

22. 4. 2013 Články štítky: , 74 komentářů

Naše babičky smažily na sádle a na chleba si mazaly máslo. Pak nám potravinářský průmysl a mnozí odborníci začali zakazovat živočišné tuky. Jako nejlepší řešení nabízeli margaríny a celou řadu nízkotučných potravin. Margaríny mnoho let obsahovaly trans mastné kyseliny, které jsou pro zdraví těmi nejhoršími tuky. Trans tuky dnes v margarínech téměř nejsou, ale to automaticky neznamená, že je margarín zdravou potravinou. V nízkotučných potravinách jsou místo tuků většinou škroby, cukry a aditiva, tedy složky, které nikdo nepotřebuje.

Přehled nejdůležitějších tuků a olejů

Kokosový olej za studena lisovaný

Mnozí odborníci odmítají kokosový olej pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale studie prokázaly jeho škodlivost jen v případě, že se jedná o jeho rafinovanou / částečně ztuženou formu.

Mezi nezávislými odborníky je nerafinovaný kokosový olej řazen mezi nejzdravější oleje. Obsahuje převážně nasycené tuky středního řetězce, které se přímo dostávají do jater, kde jsou rychle rozkládány na energii – namísto toho, aby se ukládaly do zásoby. Kokosový olej je dobře stravitelný a podle nových studií podporuje obranyschopnost a působí protizánětlivě.

Kokosový olej je stálý i při vysokých teplotách, je proto vhodný pro tepelnou úpravu. Je ideální také pro použití v kosmetice, například na přípravu krémů nebo zubní pasty.

Konopný olej

Konopný olej je výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Patří mezi nejzdravější rostlinné oleje a je vhodný do studené kuchyně.

Margaríny

Margaríny jsou průmyslově vytvořené tuky. Původně byly hlavním zdrojem trans tuků. Dnešní margaríny už trans tuky téměř neobsahují, ale při dnešním postupu výroby vznikají tzv. intraesterifikované tuky. Zdravotní dopad intraesterifikovaných tuků není dostatečně zdokumentován a některé studie už naznačují jejich rizikovost. Zásadní nevýhodou margarínů je, že jsou složeny především z omega-6 mastných kyselin, které přispívají k prozánětlivému prostředí v organismu, které je dnes součástí mnoha chronických degenerativních onemocnění. Margaríny jsou vysoce průmyslově upravovanou podobu tuků a nepříznivá mohou být i aditiva, která se používají při výrobě.

Máslo

Máslo obsahuje nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou velmi dobře stravitelné a příznivě ovlivňují střevní prostředí. Jeho mnoholetá kritika pro vysoký obsah nasycených tuků se dnes přehodnocuje a s velkou pravděpodobností bude máslo lékaři brzy rehabilitováno, podobně jako v minulosti vejce.

Máslo je ideálním tukem do studené kuchyně, je možné jej použít i na šetrné tepelné úpravy. Pro vyšší teploty je možné použít máslo pouze v tzv. přepuštěné podobě. Přepuštěné máslo (ghí) lze koupit v prodejnách zdravé výživy anebo připravit doma.

Olivový olej za studena lisovaný

Stejně jako avokádový olej obsahuje i extra panenský olivový olej především zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny a je možné jej používat pravidelně. Nejlépe však za studena, popř. pro šetrné tepelné úpravy do 180 °C.

Palmový tuk

Palmový tuk se prodává pouze rafinovaný, a tak snáší i vysoké teploty. Je proto použitelný i pro smažení. Rafinace je průmyslová úprava, která zdraví nepřidá, a proto není nijak doporučován. Tento tuk nedoporučuji i z ekologických důvodů, kdy jsou pro pěstování palem v Indonésii ničeny původní pralesovité porosty a takto i ohrožována zvířata, v nich žijící.

Řepkový olej (Canola)

Řepkový olej obsahuje oproti běžným rostlinným olejům o něco výhodnější poměr mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami, ale většinou je vysoce průmyslově upravován a může být geneticky modifikován (mělo by být označeno na obalu).

Sádlo

Sádlo obsahuje hodně nasycených tuků, ale také mononenasycené tuky (stejně jako např. olivový olej). Patří k přirozeným tukům, které jsou typické pro českou kuchyni. Jeho výhodou je vysoký kouřový bod, pro který je použitelný i při smažení.

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej patří mezi oleje s převahou omega-6 mastných kyselin, kterých máme ve stravě většinou nadbytek a které vedou k prozánětlivému prostředí v organismu.

Které jsou nejlepší a kterým se vyhnout?

Nejzdravějšími tuky jsou ty, které nebyly tepelně upraveny. K nejlepším zdrojům zdravých tuků patří kvalitní ryby, vejce, máslo, ořechy a semínka, avokáda a olivy.

Nejhoršími tuky jsou přesmažené oleje a vysoce průmyslově upravované oleje.

Praktická doporučení

K mazání, do salátů anebo pro namáčení chleba používejte jakýkoliv za studena lisovaný olej. Pečivo můžete mazat nejen obyčejným máslem, ale i konopným máslem (z prodejen zdravé výživy anebo připraveným doma) a pomazánkami z nejrůznější zeleniny, luštěnin, vajec anebo rybiček, které se dochucují oleji. Namísto mazání doporučuji vyzkoušet i namáčení kousků pečiva do misky s kvalitním olejem.

Pro vaření a dušení při nižších teplotách vybírejte nerafinované oleje s kouřovým bodem nejméně 100 ºC. Můžete použít i máslo, ale lépe v jeho přepuštěné podobě (ghí).

Pro šetrné a rychlé orestování zeleniny používejte nerafinované oleje s kouřovým bodem nad 160 ºC. To může být například olej sezamový, olivový extra virgin, arašídový anebo slunečnicový, z tuků ghí a sádlo.

Pro prudké smažení a fritování (pro steak) vybírejte oleje s kouřovým bodem nad 180 ºC. Do této skupiny patří avokádový olej, ghí, palmový tuk a kokosový olej.

Podrobnější abecední seznam olejů a tuků najdete v Encyklopedii.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

74 responses to “Co je nejlepší na mazání a co na smažení?”

  1. Kristýna napsal:

    Dobrý den,
    děkuji za hezký článek. Ráda bych upozornila na palmový olej, který nejenže není příliš zdravý, na což jste upozornila, ale není až tak úplně košér, protože se palmy se sázejí na vykácených územích po deštných pralesích, a tak vymírá nejen les, ale i orangutani a jiní živočichové… (O tom pojednává např. film Zelená poušť: http://www.youtube.com/watch?v=god62gLOx_4 ) Je-li to možné, zohledněte tuto skutečnost, prosím, ve svých doporučeních.
    Děkuji,
    Kristýna D.

  2. Dobrý den Kristýno,
    děkuji za doplnění informace. Naprosto s Vámi souhlasím, že palmový tuk je z ekologického hlediska katastrofou. V textu toto není uvedeno, protože v něm popisuji pouze zdravotní hledisko konzumace tuků a olejů, ale jste už druhá, kdo mě upozorňuje a informaci proto nyní doplním. Margit

  3. Kristina napsal:

    Dobrý den,
    moc pěkný článek. Chybí mi tu informace o rýžovém oleji, který používám víc než dva roky a který byl doporučován panem Havlíčkem – výživovým poradcem. Víte jak si stojí tento tuk? Vím že se taky nepřepaluje, je vhodný na studenou i teplou kuchyni a hlavně nemá žádnou pachuť jako některé oleje, pro mě třeba olivový, lisovaný za studena, který pro svou specifickou chuť nemám ráda.
    Děkuji za odpověď, hezký den Kristina

  4. Dobrý den Kristíno, otázku k rýžovému oleji jsem před chvílí odpovídala i na dotaz přes Fb, a zde je odpověď:
    Rýžový olej obsahuje vysoké množstvé antioxidancií, včetně vitamínu E a jeho další předností je vysoký bod zakouření. Proto se hodí i ke smažení a celkově se řadí ke zdravějším olejům. Margit

  5. Jana napsal:

    Tato odbornice doporucuje maslo a sadlo? Je smutne ze vsetci myslite len na zdravie a prospesnost pre cloveka a nikto tu nespomenul, ze za maslom a sadlom sa skryva utrpenie, bolest a smrt inych zivych bytosti :(

  6. Dobrý den, toto je článek o zdravotních efektech olejů a tuků na lidský organismus. Význam vegetariánského stravování popisuji zde na webu v jiných textech a především zastávám názor, že rozhodnutí o (ne)konzumaci potravin živočišného původu je privátním rozhodnutím každého z nás. Margit

  7. Dagmar J. napsal:

    Děkuji za skvělý článek, něco takového jsem potřebovala, protože jsem si stále nebyla jistá kokosovým olejem a palmovým tukem. U výrobků vidím hlavní problém v tom, že většina výrobců ve složení napíše prostě jenom rostliný tuk či olej a my nemůžeme přesně poznat, který z tuků tam použili. K pečení jsem dosud používala hlavně máslo, bohužel nepřepuštěné. Díky vašemu článku chybu napravím:-) děkuji

  8. Eva napsal:

    Děkuji za skvělý web, paní Slimáková. Chtěla bych se zeptat, jak poznat kvalitní olivový olej. Zkusila jsem koupit vítězný olivový olej z D-testu: Albert quality,ale má nahořkou příchuť, stejně mi chutná i druhý z testu – Franz Josef. Velmi nerada bych svoje mrňata krmila něčím žluklým, olivového oleje jsem pár lahví využívala a žádný neměl takový hořký „ocas“ jako tyto dva. Může to být normální? Některé oliváče jsou prý nahořklé.
    Díky za odpověď.

  9. Dobrý den, olivový olej skutečně může mít silnější chuť i vůni, v případě nejistoty nejlépe nakupovat v prodejně zdravé výživym, kde by Vám měli být schopni po otevření láhve říct jestli je to takto v pořádku. Obecně je zejména pro děti mnohem chutnější avokádový olej, který je složením podobný olivovému oleji anebo doporučuji kvalitní za studena lisované oříškové oleje, jako např. z vlašských anebo lískových ořechů, které mají příjemnou chuť.

  10. Miroslav M. napsal:

    Dobrý den,
    pro člověka je smutnou skutečností, že je neustále “ poučován “ o zdravosti či škodlivosti těch nebo oněch potravin. Poslední dobou se zajímám o tzv. nízkosacharidovou výživu
    (Wolfgang Lutz, Jan Kwasniewski, Ron Rosedal, ….), která vychází z nedostatečné adaptace
    na obilniny (sacharidy cca 72g/den)! Proto, že 70% energie je kryto tuky, tak mně Váš článek zaujal. Strouhaný kokos si míchám do kysané smetany (16%), a je to pro mne pochoutka. Bohužel článek postrádá informaci o lněném oleji, který obsahuje největší podíl omega 3 (R. Rosedal tvrdí, že u starších lidí nevstřebatelných !!!), tak nevím ? Canola je Kanadská selekce řepkového oleje na maximum omega 9, a minimum kys. erupkové…..kdo ví ?Dýňový olej se doporučuje pro vysoký obsah zinku. Tuky jsou pro člověka nepostradatelné na rozdíl od sacharidů !!!! Zdraví MaMi

  11. Dobrý den,

    děkuji za sdílení Vašich zkušeností. Lněný olej samozřejmě doporučuji a informace o něm i o dýňovém oleji jsou v Encyklopedii, na kterou odkazuje proklik přímo ve článku: http://www.margit.cz/encyklopedie/tuky-a-oleje/
    Margit

  12. Petr D napsal:

    Děkuji za fundované informace. Rád bych se zeptal na olivový olej extrahovaný v pozdější fázi, označovaný jako POMACE OIL či OLIO DI SANSA. Považujete jej za vhodnou alternativu vůči běžným slunečnicovým olejům ke smažení? Obsahují nějaké prospěšné látky, obdobné olivovému oleji Virgin? Děkuji.

  13. Dobrý den, olivový olej z pozdější fáze lisování (z pokrutin) je vhodný ke smažení, ale kvalitou ( obsahem zdraví prospěšných látek) se už podobá ostatním běžným rostlinným olejům. Proto je možné jej používat jako vhodnou alternativu, ale např. kokosový tuk anebo ghee bych upřednostnila.

  14. Dana napsal:

    Miroslav M. se zmínil o nedostatečné adaptaci na obiloviny. Jiní zase obiloviny doporučují jíst i několikrát denně, vždy samozřejmě doplněné o zeleninu např. dušenou aj. Člověk má v tom vážně zmatek.
    Můj jídelníček: např.: ráno obilná kaše (např. ovesná, kukuřičná….) s ovocem a oříšky nebo zeleninou, na oběd rýže (bulgur, kuskus, quinoa….) a podušená zelenina, trochu luštěninové omáčky, kousek syrové zeleniny a na večeři např. pohankové palačinky s nějakou pomazánkou např. z tofu, tempehu nebo zeleniny, zeleninový salát, apod.
    Jaký je Váš názor na obiloviny?
    Děkuji.

  15. Dobrý den,
    obiloviny ve své přirozené podobě, jak sám konzumujete, určitě patří mezi zdravé potraviny. Obiloviny v podobě rohlíků a dalšího pečiva anebo nejrůznějších sušenek a sladkých musli do zdravé výživy nepatří. Váš jídelníček je dosti založen na obilovinách a sama bych doporučovala přidat o něco více i zdroje bílkovin, ale na jistotu nemohu takto zjednodušeně podávat konkrétní doporučení ke změně a v případě, že vám strava vyhovuje i se cítíte dobře, není třeba měnit. Margit

  16. Dana napsal:

    Paní Margit, děkuji za Váš názor. Můžete mi prosím říct, jakým bílkovinám dáváte přednost Vy? Můžete naznačit z čeho se skládá Váš jídelníček?
    Děkuji.

  17. Dobrý den, z eticko ekologických důvodů jsem asi 25 let vegetariánem. Bílkoviny proto získávám především z luštěnin, ořechů, semínek, vajíček a zakysaných mléčných výrobků. Margit

  18. oksana napsal:

    dobry den,moc zajimavy clanek,posledni dobu se snazim pouzivat jen za studena lisovane oleji a GHI naprosto miluji,jaky mate nazor na olej CACHA INCHI puvodem z Peru? ma nejdokonalejsi podil omega 3 k omega 6 nenasycenym kyselinam:-)

  19. Dobrý den,
    Cacha Inchi určitě patří k těm nejlepším rostlinným olejům. Má super vysoký obsah omega 3 mastných kyselin a vitamínu E. Jeho zvláštností je i vysoký obsah aminokyseliny tryptofan, která je v organismu používána k tvorbě mediátoru spokojenosti – serotoninu. Složením tuků jej lze přirovnat k oleji ze lněných semínek.

  20. Lucia napsal:

    Dobry den,
    neviem kam mam zaradit moju otazku, ale rada by som sa vas spytala, ci poznate stranku, pripadne knihu vyzivujici tradice a ak ano, aky na nu mate nazor.
    Konkretne asi najviac k otazke postavenia masla a zivocisnych vyrobkov vo vyzive. ak som z danej stranky spravne pochopila, ide o nenahraditelne potraviny..
    velmi pekne dakujem
    s pozdravom

  21. Dobrý den, ano, tuto teorii znám a četla jsem knihu v originále. Myslím si, že kvalitní máslo a maso jsou zdraví prospěšné součásti jídelníčku, ale nesouhlasím s názorem, že zcela nezbytné, jak dokazují i miliony lidí skvěle prospívajících i bez konzumace masa anebo másla. Hlavní problém u těchto dvou potravin nyní vidím v kvalitě, která je běžně dostupná. Margit

  22. Lucia napsal:

    Vdaka za odpoved.
    este si dovolim jednu otazku, radu. ako mozu vegetariani nahradit kolagen, ktori ludia inak prijimaju z zivocinych vyrobkov, masokostnych vyvarov a pod.? kedze ja na maso velmi nie som, naozaj by ma zaujimalo ako ho mozem doplnit. kvoli elasticite koze, a celkovo tkaniv a organov. velmi pekne dakujem za odpoved ako aj za inspirujuce clanky a nazory.

  23. Dobrý den, kolagen je bílkovina, kterou umí náš organismus vytvářet, a proto není nezbytnou součástí výživy. Důkležité je přijímat živiny ze kterých se kolagen tvoří a z těch hlavních to jsou: vitamín C (zelenina a ovoce), měď (luštěniny) a hořčík (ořechy).

  24. Lubka napsal:

    Paní Margit, chtěla jsem se zeptat na váš názor na používání olejů do salátů ze syrové zeleniny. Podle tvrzení MUDr. Vlaďky Strnadelové může olej, kterým polijeme zeleninu, škodit našemu zdraví, protože se se syrovou zeleninou nespojí.

  25. Dobrý den, v tomto případě s tvrzením MUDr. Strnadelové nesouhlasím. přídavek oleje – tuků k zelenině naopak doporučuji jako prospěšný, protoře podpoří využitelnost vitamínů rozpustných v tucích. Margit

  26. misa napsal:

    Dobry den, dekuji za skvěle stránky! Bylo by prosím možné uvést konkretni studie na téma zdravotní prospěšnosti kokosoveho oleje? Dekuji

  27. Dobrý den, já děkuji za ocenění stránek a dovolím si odkázat na souhrnný článek o prospěšnosti kokosového oleje s odkazy na více studií:
    http://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/

  28. Eva napsal:

    Dobry den,Margit! Dekuji za vase clanky,krasne spojuji zaklad s hlubsi biochemii.Musim priznat,ze i po prostudovani nevim.ktery olej zvolit ba objemnejsi smazeni,napr. lusteninove karbenatky.Avokadovy,kokosovy olej ci ghi jsou spise drazsi varianty.Co pouzivate v techto propadech vy?Ghi mi chuti pasuje spise k palacinkam.Dekuji za odpoved a at se dal dari!

  29. Dobrý den Evo, sama v těchto případech používám kokosový olej naebo olej Bio olej na pečení a smažení od firmy Bioline, který nabízejí prodejny zdravé výživy a DM drogerie. Margit

  30. Kristýna napsal:

    Dobrý den, Margit,

    mola bych mít dotaz? Jaký tuk používáte na pečení? Tuším, že ideální varianta by bylo ghí. Existuje i nějaký rostlinný tuk, který byste doporučila? Používala jsem alsan bio (složení: palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej), ale po přečtení několika článků o palmovém oleji si nejsem jeho vhodností jistá. Děkuji za odpověď.

  31. Dobrý den,
    na pečení používám máslo, kokosový tuk anebo Bio olej na smažení a pečení (jedná se o směs rostlinných olejů), který nabízejí prodejny zdravé výživy. M.

  32. Jarda napsal:

    Dobrý den, budu-li věřit výrobci, tak tento řepkový olej by měl být asi schůdný (?) http://www.vog.cz/index.php?page=rapso . Ještě bych se rád zeptal k lněnému oleji jako zdroji omega3 kyselin, nebude pro muže po zánětu prostaty vhodnější konopný olej díky fytoestrogenům? Děkuji.

  33. Dobrý den, podle obsahu omega 3MK bude stále lněný olej lepší, podle obsahu zinku nejlepší dýňový olej a pro fytoestrogeny skutečně ten konopný. Takže nejlépe kombinovat. Margit

  34. Hana napsal:

    Dobrý den Margit, poradíte prosím, co mazat na chleba v případě bezmléčné diety? Myslím na každodenní použití pod marmeládu nebo šunku. Nyní používám margarín, který bych ráda odbourala. Děkuji. Hanka

  35. Dobrý den Hanko,
    úplně nejlépe je namísto kombinace máslo a něco, dávat pomazánky, které můžete připravovat z vajec, rybiček, luštěnin a zeleniny. Jako náhrada másla jde někdy použít ořechové máslo anebo tzv. jáhlové máslo. Recept najdete např. na: http://www.diety-recepty.cz/cz/menu/76/diety-recepty-tipy-rady/recepty-a-vareni/clanek-774-jahlove-maslo/ a v něm uvedené pomazánkové máslo nahradíte ořechových máslem. Margit

  36. Petr napsal:

    Dobrý den,

    děkuji za pěkně zpracované informace. Rád bych se zeptal k tomu řepkovému oleji. Máte na mysli obyčejný, který stojí cca.35 Kč/l nebo za studena lisovaný? Někde jsem totiž četl o řepkovém za studena lisovaném oleji, že je z hlediska cenných látek (nedokážu teď říct kterých), téměř srovnatelný s olivovým olejem. A tuto informaci jsem slyšel i jinde. Donedávna jsme kupovali v Lidlu tento olej a cenově (40Kč/0,5l) oproti olivovému, který se pohybuje minimálně za dvojnásobek ceny to je velký rozdí v ceně a je i mnohem chutnější. Má příjemnou oříškovou chuť. Bohužel už ho několik měsíců nemají a nevědí, jestli ho budou opět prodávat. V drogeriích Droxi, DM… se dá také koupit, ale asi za 59Kč/0,5l. I tak je to stále o dost levnější, než olivový olej. Přitom všechny tyto řepkové oleje jsou myslím dokonce v Bio kvalitě. Co byste mi prosím k tomu řekla? Děkuji

  37. Dobrý den,
    přiznávám, že sama nedokáži posuzovat kvalitu jednotlivých druhů olejů v obchodech, ale zde na webu je vyhodnocuji jako celek z dostupných informací. Máte pravdu, že s pohledu chemického složení – poměrů jednotlivých druhů mastných kyselin, je řepkový olej blízký oleji olivovému a v bio kvalitě by měl být i šetrně zpracován.
    Běžný řepkový olej je však často vysoce průmyslově upravován a celosvětově je jej čím dál více z geneticky modifikované řepky.

  38. Ivan Lexa napsal:

    mám dotaz, jak se zbavit rostlinných olejů po smažení. Lze je nalít do např. kompostu, nebo, cos nimi.

    děkuji, Ivan Lx.

  39. Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz, který si dovolím odpovědět pomocí ekologického institutu Veronika:
    Úplně nejlepší varianta, jak podobnému typu odpadu předcházet, je vůbec ho nevytvářet. Pokud už odpad vznikl, je třeba s ním zodpovědně naložit. Použitý kuchyňský olej z domácností spadá do oblasti komunálního odpadu. Je biologicky rozložitelný a jako takový je možné jej zkompostovat, budeme-li dodržovat určitá pravidla: zásadní je nelít olej do kompostu v tekuté formě a velkých objemech (mohlo by dojít ke kontaminaci půdy a spodních vod), nejlepší řešení je nechat olej nasáknout do přírodního sorbentu typu piliny, kartonový papír, ubrousky a tento materiál následně vložit do kompostu.
    Pokud je pro Vás varianta kompostování problematická, existují další možnosti, jak se použitých potravinářských olejů a tuků zodpovědně zbavit. Více na: http://www.veronica.cz/?id=12&i=413 Margit

  40. Lucia L napsal:

    Dobrý den pani Slimakova. Sme vegetariani a mame rocne dievcatko. Okolie na nas tlaci aby sme jej davali aspon rybí tuk. Hladala som vhodnu rastlinnu alternativu a rozhodujem sa medzi lanovym a konopnym olejom. Pricom podla roznych clankov lanovy olej vraj nieje vhodny na dlhodobe uzivanie. Mozete mi prosim poradit ktory olej by bol pre dceru vhodny a ake mnozstvo? Rada by som jej ho pridavala do ranajkovych obilnych kasi? Dakujem

  41. Dobrý den, nejvhodnější bude používat kombinaci více zdrojů omega 3 mastných kyselin a to v potravinách, olejích i případných doplňcích, jako se nabízejí např. na: http://www.vitalvibe.eu/cs/21-omega-mastne-kyseliny. M.

  42. Vlaďka napsal:

    Dobrý den paní Slimáková, ráda bych se Vás zeptala na vhodnost každodenního užívání lněného oleje (1 čaj.lžička) u diabetiků a zda mohu dávat 1/2 lžičky i 10-ti letému dítěti? Moc děkuji.

  43. Dobrý den, ano, uvedená množství jsou v obou případech určitě možná. M.

  44. IVANKA napsal:

    MOJE MAMINKA I TATÍNEK ZAŽILI VÁLKY ALE SÁDLA SE NEVZDALI MAMINKA MĚLA TĚŽKOU VROZENOU VADU SRDCE PROTO SE DOŽILA JEN 55 LET ALE TATÁNEK JÍ DO DNES VEPŘOVÁ KOLENA 2X TÝDNĚ SÁDLO MILUJE A ROSTLINÉ MARGARÍNY NEJÍ NEBOť NA NĚ NENÍ ZVYKLÝ JE ČILÝ, NEMÁ SKLEROZU , MILUJE ŽIVOT ,HRACHOVKU, SÁDLO, A KOLENA JAKO OVAR A JE MU VÁŽENÍ 91 LET

  45. Radka napsal:

    Dobrý den, jaký máte prosím názor na pomazánkové máslo a lučinu? Dávám dceři na chleba raději než máslo, tak nevím jestli dělám dobře.

  46. Dobrý den, oba produkty jsou minimálně průmyslově upravované mléčné výrobky a považuji je za vhodné doplnění jídelníčku. M.

  47. Olinka napsal:

    Já používám jedině olivový olej terra creta, který je výborný snad ke všemu. Hlavně si z něj ale také připravujeme zálivku na salát abchom ještě ted pres zimu zhubly s dcerou nějaké to kilíčko a v létě se mohly spokojeně slunit :), Dcera si ho dává i na konečky vlasů a má je moc hezké.

  48. Edita Staniszewská napsal:

    Dobrý den, paní Slimáková,
    chtěla jsem se zeptat na Váš názor na rybí oleje. Ty čištěné jsou rafinované a prý způsobují rakovinu, plus se k nim přidávají umělé vitamíny – to o nich píší hlavně zastánci Weston Price, kteří tvrdí, že jediný zdravý rybí olej je ten fermentovaný z tresčích jater. Ten jsem užívala doteď asi rok, ale je příšerně hořký a podezřívám, že je tudíž žluklý. Firma, která ho vyrábí se dušuje, že není a že provádí testy na těžké kovy apod., a že jim vždy přicházejí výsledné hodnoty 0. Udělala jsem si ale malý průzkum a zjistila, že jejich zdrojem jsou ryby z oblastí, které kontaminované jsou, což potvrzují testy jiných firem, které odtamtud čerpají. Byla bych Vám vděčná za jakékoli informace, nebo názor. Rybí olej užívat chci, ale nechci si tím přivodit více potíží než užitku. Děkuji.

  49. Dobrý den, fermentovaný olej z tresčích jater by skutečně měl být výborným zdrojem, ale nemohu posuzovat kvalitu, přípravku, který jste užívala. Jako ještě vhodnější zdroj omega 3MK však mnozí zahraniční odborníci doporučují mořský olej z korýše krunýřovky, který nabízí třeba zde: http://www.prirodnilekarna.cz/eshop-kril-olej-pro-dospele-krill-olej.html

  50. Edita Staniszewská napsal:

    Děkuji za odpověď. Používala jsem ten doporučovaný od Weston Price (od Green pasture), ale je právě vždy příšerně hořký a to nepřipadá jen mně.Není to snad známka žluklosti? A můžete mi ještě prosím říct Váš názor na ty čištěné rybí oleje? To jsou totiž všechny ty u nás prodávané. Jsou opravdu rakovinotvorné? Děkuji.

  51. Hořká chuť podle mne není v pořádku a čistěné rybí oleje nedokáži spojit s rakovinou, ale také je pro vysoké riziko žluknutí a tím i zdravotní riziko nijak nedoporučuji.

  52. Edita Staniszewská napsal:

    Ale ten Mercoly Krill olej je také rafinovaný. To nevadí? To je totiž podle Weston Price také špatné.

  53. Problém podle mne není problém jen obecně rafinace, ale je třeba posuzovat kompletní způsob získávání oleje, zpracování, uchovávání a k doporučením Dr. Mercoly mám důvěru, i když samozřejmě jistotu za jiné produkty nemohu předávat.

  54. Eliška napsal:

    Dobrý den, jaký je Váš názor na tento kokosový olej? http://potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/ProductDetail/ProductDetail/2002120845655. Mají ho též v Makru za 144 Kč/1 litr.
    Podle popisu je rafinovaný. Myslíte, že i tak vhodnější na smažení než např. řepkový nebo slunečnicový olej a má tedy smysl ho kupovat? Je mi jasné, že nejlepší je BIO kvalita, ale bio kokosový olej v prodejnách zdravé výživy vyjde cca na 670 Kč/l a to je opravdu hodně. Díky za odpověď.

  55. Dobrý den, přiznávám, že si nejsem jistá a právě i levná cena je podezřelá. Omezeně asi nebude problém, ale běžně bych jej nepoužívala. Margit

  56. Simona napsal:

    Dobrý večer,jaký olej byste doporučila 8.letému dítěti na podporu soustředění a koncentrace.
    děkuji

  57. Dobrý den, ze všeho nejlépe jíst tučné ryby a kvalitnáí vejce, z olejů konopný, lněný a z vlašských ořechů. Margit

  58. Lenka Stehlíková napsal:

    Dobrý den, Margit. Děkuji Vám za tento i další články týkající se zdravé výživy – už několikrát mi informace od Vás pomohly zorientovat se v komplexní problematice zdravého stravování. V současné době řeším téma olejů v kuchyni – studená kuchyně není problém, při vyšších teplotách je to horší. Když to zvládnu – udělám přepuštěné máslo, ale ráda bych měla k dispozici i jinou alternativu. Přemýšlím o kokosovém oleji, ale odrazuje mě údajná kokosová chuť i vůně nerafinované varianty. Existuje nějaký kokosový olej nerafinovaný – bez výrazné kokosové vůně? A pokud ne – je rafinovaná varianta opravdu o tolik horší? Jak si vede např. ve srovnání s přepuštěným máslem? Děkuji za vyjasnění a přeji hodně úspěchů profesních i všech ostatních :-) Lenka Stehlíková

  59. Dobrý den Lenko,
    Sama nejvíce používám kokosový tuk, jeho chut lze snadno ovlivnit použitím koření a vůně je intenzivní při přípravě, ale v hotovém jídle už téměř není cítit. Přednost dávám nerafinovanému i když nedokáži jednoznačně vyjádřit, jak hodně je kvalitnější. Další variantou je kvalitní sádlo. Margit

  60. Šárka napsal:

    používám kokosový olej, a to hlavně na suché ruce a popraskané rty a pomáhá mi. Ale pravda je, že záleží na tom, o jaký olej se jedná, jestli je kvalitní. Nejvíce se mi osvědčil tenhle http://www.lekarna.cz/es-bio-kokosovy-olej-250ml/

  61. Maxmilian Linhart napsal:

    Dobry den,
    Pouzivam kokosovy olej RAW BIO VIRGIN za studena lisovany do teple I studene kuchyne od firmy KULAU.
    Dale olivove oleje panenske a maslo.
    Mam mirne zvyseny krevni tlak.
    Mam neco menit?Cetl jsem na FB od nejake doktorky ze kokosovy olej neni pro zdravy vhodny.tak uz tedy nevim.
    U nas v Nemecku je doporucovan.
    Dekuji za odpoved.Max Linhart

  62. Dobrý den, myslím, že vše děláte v pořádku, detailněji se k hypertenzi vyjadřuji v První pomoci: http://www.margit.cz/pomoc/hypertenze/
    Margit

  63. polakovamonika napsal:

    Dobrý den vždy jsem si myslela ze po používání sádla se musí automaticky nabrat na váze..23roku varim a sádlo sem nepouzila nikdy-jak je to tedy u sádla uloží se do tukových zásob?:-) :-)

  64. Dobrý den, každý nadbytek tuků se může ukládat, ale stejně tak anebo dnes možná ještě běžněji se v podobě tuků ukládá nadbytek cukrů, který běžně konzumujeme. Margit

  65. Kateřina napsal:

    Chci se zeptat na Váš názor ohledně kombinace oleje s bodem zakouření do 160, např olivový extra virgin a přepuštěné máslo. Má tato kombinace a tedy přidání přepuštěného másla vliv na bod zakouření? Ráda bych měla v pokrmu širší spektrum mastných kyselin ale nerada bych, aby jídlo bylo přepálené. Děkuji.

  66. Dobrý den, obávám se, že při kombinaci se automaticky nezvyšuje bod zakouření směsi a je třeba počítat s bodem zakouření citlivějšího tuku. Margit

  67. Karel Učík napsal:

    Dobrý den,
    rád bych se zeptal, jak to je s užitím margarínu na pečení ke smažení.
    Konkrétně Stella extra – primárně na pečení; my jej mylujeme na smažení tzv. vinných klobás.
    Děkuji za odpověď
    ku – Olomouc

  68. Dobrý den, margaríny nedoporučuji a zrovna tento je dokonce založen na palmovém tuku. Margit

  69. Lucie napsal:

    Já mám hodně dobré zkušenosti s koksem na vaření od firmy finefoods.cz. Nejenomže je bez vůně, přídavných barvív a konzervantů, proto ho miluji, že si ho mohu přidat do jakéhokoliv jídla ale je i za super peníze a ve skle.

    http://www.finefoods.cz/

  70. Mirek napsal:

    Na http://www.dobrotaprozdravi.cz/nejmasovejsi-jed-repkovy-olej-ukroji-nam-10-let-ze-zivota/
    autor mj.uvádí jako nezdravé,toxické tuky a oleje,kromě řepkového také např.slunečnicový.
    lněný,konopný,rybí,lososový a ze sardinek ! Dosti mě překvapil konopný…..?
    Docela bych znal Váš názor na tento článek,i obecně na celý web a jeho autora.
    Díky moc a zdravím: Mirek

  71. Dobrý den Mirku, stránky jsem jen rychle prolétla, nelíbí se mi, mezi potvrzenými informacemi jsou i poplašné zprávy a k odmítnátí webu mě přesvědšil odstavec:

    Důkazy asi na 3 odstavce jsem musel skrýt, aby je někdo nepovolaný neokopíroval. Naleznete je v knize Stále mladí, svěží a plní energie.

    Naznačuje, že autor zná asi nějaké tajemné zásadní zprávy o které se, ale podělí jen s těmi, co koupí jeho publikaci.
    Margit

  72. Mirek napsal:

    Dobrý den paní Margit,
    jsem zvědavý na Vaši odpověď ohledně kokosového oleje od Čerta a ještě mám dotaz
    na kukuřičný olej.Jsou rafinované na tepelnou úpravu,dále za studena lisované na
    studenou kuchyni a ještě z kukuřičných klíčků.A v tisku jsem se dočetl že podle
    malého výzkumu v USA je kukuřičný olej ještě lepší než olivový-ale určitě by měl
    také být bez GMO.Ve vašem článku o tucích se o kukuřičném nezmiňujete.
    Díky za info a přeji hezké léto:
    M i r e k

  73. Dobrý den Mirku, kokosový olej od čerta – to nechápu. Kukuřičný olej je asi nejbližší slunečnicovému a tedy není proč doporučovat. Margit

Napsat komentář