Hypertenze

Vysoký krevní tlak patří mezi nejčastější onemocnění srdce a cévního oběhu. Řadí se mezi civilizační onemocnění a jeho výskyt stoupá se stupněm dosažené vyspělosti země. Je závažným indikátorem celkového zdraví jednotlivce a rizikovým faktorem pro vznik mnoha zdravotních potíží.

Pro detailnější info

Hypertenze nemá žádné charakteristické příznaky. O svém onemocnění nemusíte dlouho vůbec vědět a vysoký krevní tlak bude zjištěn náhodně nebo až v době komplikací. Normální hodnota tlaku je 120/80, o vysokém tlaku se hovoří, pokud jeho hodnoty stoupnou nad 140/90.

Příčin hypertenze může být mnoho, dělíme je na primární a sekundární. Primární hypertenze je samostatným onemocněním, které vzniklo na základě nějaké příčiny nebo kombinace příčin. Sekundární hypertenze je zvýšený krevní tlak, který vzniká jako doprovodný jev nějakého jiného onemocnění, na příklad onemocnění ledvin nebo hormonální poruchy.

K tomu, aby se hypertenze projevila, je téměř vždy nutné, aby společně působily faktory zevního prostředí a genetická dispozice. Nejpříznivějšími podmínkami pro vznik vysokého krevního tlaku a následných komplikací jsou obezita, relativně vysoká konzumace alkoholu, stres, u citlivých jedinců také nadměrný příjem kuchyňské soli ve stravě.

Moje doporučení

  • Základem terapie vysokého krevního tlaku je zavedení zdravé výživy, zvládání stresu a pravidelný pohyb.
  • Určitá část populace je citlivá na množství přijímaného sodíku ve stravě. Jako možnou prevenci nebo součást řešení problémů s vysokým tlakem doporučuji vyzkoušet dietu, při které omezíte příjem soli a vysoce solených potravin. Mezi vysoce solené potraviny patří naprostá většina polotovarů a jídel z fast food restaurací.
  • Pro omezení příjmu sodíku používejte nižší množství soli při vaření, nesolte hotová jídla, v nejvyšší možné míře omezte příjem průmyslově upravovaných potravin, které většinou obsahují vysoké množství soli.
  • Samozřejnou součástí prevence i terapie hypertenze je vyloučení kouření, nadměrného příjmu alkoholu a kávy.
  • Vhodnou úpravou stravy při hypertenzi je snížení příjmu masa, tuků, mléčných výrobků. Upřednostňujte naopak rostlinné zdroje živin.
  • Snížení krevního tlaku často doprovází vegetariánskou stravu, protože rostliny zpravidla obsahují méně sodíku, více draslíku, méně tuků a na rozdíl od živočišných potravin i vlákninu. Všechny jmenované složky rostlinné stravy jsou ochrannými faktory pro cévy.
  • Z potravin, které ochraňují cévy, mohu doporučit pravidelný příjem česneku a ovoce, které obsahuje anthokyanidy (na příklad borůvky).

Důležité upozornění: uvedená doporučení jsem připravila na základě mnohaletých zkušeností a odborného studia. Jsou určeny pro vyzkoušení terapie neakutních či méně závažných potíží. Jejich aplikace může napomoci v terapii daných potíží, zmírnit průběh onemocnění anebo alespoň omezit doprovodné projevy nemoci. Závažnější problémy vždy doporučuji konzultovat s lékařem.