SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Celiakie, známá také jako glutenová enteropatie nebo intolerance k lepku, je celoživotním autoimunitním onemocněním, které se vyznačuje neschopností tolerovat lepek. Postihuje přibližně 1 až 2 % světové populace a její výskyt v některých částech světa překvapivě narůstá. Proč? Jaké změny navyšují riziko jejího vzniku, jaké jsou její projevy a jak se léčí? Současně doplňuji, že vedle skutečné intolerance k lepku narůstají i počty osob udávajících potíže s lepkem, u kterých nebyla potvrzena celiakie, a také se zvyšují počty dietujících, kteří testují vyloučení lepku ze…
Že je zdravá výživa drahá? To je spíše mýtus než skutečnost. Stravovat se zdravě totiž automaticky neznamená, že musíme jíst avokáda nebo divoké lososy. Běžné základní potraviny jsou zpravidla cenově dostupné a výhodné, obzvlášť pokud se je naučíme nakupovat lokálně a sezónně, co nejblíže zdroji a ve větším množství. Ještě lepší je, když si alespoň část zajistíme vlastním pěstováním, chovem nebo sběrem. Mnozí z nás chtějí ušetřit nakupováním ve slevách nebo pořizováním nejlevnějších či méně kvalitních potravin. Ušetřit na jídle jde ale…
„Zchlaďte hlavu, zklidněte se hořčíkem s vitamínem B6 nebo si dejte banán s čokoládou, ty je také obsahují. Proč je to na místě? Protože panika, strach a úzkost zvyšují riziko infekce. Nejen koronavirem.“ Tak začíná můj první příspěvek k pandemii na blogu na aktuálně.cz. Více než deset let jsem tam každý měsíc psala text na nejen výživová témata, od počátku roku 2020 jsem pak převážně vysvětlovala moje postoje a doporučení k pandemii. V lednu letošního roku aktuálně.cz s mlhavým vysvětlením, že podle nových…
V průběhu své praxe jsem se setkala jak s názorem, že rodiče vegetariáni by měli být za ubližování dětem zavíráni do vězení, tak také s tvrzením, že vegetariánství je jediný správný stravovací způsob na světě. V době, kdy jsem jako svou diplomovou práci organizovala klinickou studii sledující zdravotní stav alternativně se stravujících dětí, bylo v Česku vegetariánství (stejně jako další alternativy) poměrně vzácné a jeho vyznavači poutali pozornost jako exotická zvířata. V podstatě jediným vegetariánským jídlem, které jste mohli na veřejnosti dostat, byl smažený sýr…
Nejsou o nepřirozených restrikcích, dietách ani hladovění. Zdravá výživa je o jedení toho nejlepšího a v pohodě. Aktuálně je také čím dál jasnější, že vedle vyživování našich lidských buněk se potřebujeme starat i o výživu našich mikrobů. Nabízím vám sedm doporučení pro rok 2024, které volně přebírám ze ZOE podcastu. Jídlo je více než palivo, a proto nepočítejte kalorie ani nutrienty Mnohem prospěšnější než hledět na množství (tedy omezovat kalorie) je jíst co nejlépe. Protože to, co jíte, rozhoduje, jak moc se budete…
Jako výživový hit se s příchodem jara periodicky vrací všelijaké detoxikační diety. Vypadá to, že mnoha lidem najednou přestaly stačit jejich vlastní vnitřní orgány, které detoxikují nepřetržitě – játra, kůže, plíce, ledviny nebo lymfatický systém. Odkud se detoxy vzaly? Naše babičky zcela běžně odlehčovaly stravu se začátkem jara a doháněly zimní nedostatek pohybu. Na jaře se také nedostávalo potravin, takže bylo přirozené se uskromňovat. Proto se dojídaly zásoby, někdy se držel půst a do jídelníčku se přidávaly první zelené výhonky,…
Kvalita stravy v nemocnicích je dlouhodobě terčem kritiky ze strany pacientů i odborné veřejnosti. Co ve stravě často chybí je kvalita, chuť a respekt k individuálním přáním pacientů. Důsledkem je nespokojenost pacientů a odmítání stravy, což vede nejen k plýtvání, ale přispívá i k rozvoji malnutrice. Tato situace byla podnětem k rozběhnutí projektu Pilotního testování zlepšení nemocniční stravy. Cílem projektu bylo zmapovat aktuální situaci nemocniční stravy u nás i v zahraničí, identifikovat nedostatky, navrhnout možnosti zlepšení a připravit praktická doporučení, včetně…
Vystoupení 2025 Vlastní půldenní školení Jídlověda, Praha, 18. prosince. Vystoupení na YogaFest, Říčany, 4. října. Vlastní půldenní školení Jídlověda, Praha, 23. září. Přednáška na YogaFest Trojhalí Ostrava, 21. září. Účast v porotě Nejlepší biopotravina roku 2025, 19. srpna. Vlastní půldenní školení Jídlověda, Brno, 18. června. Vystoupení na konferenci Pre&Proti - Detská výživa a psychika, Bratislava, 13. června. https://www.inviton.eu/e-18303/potrava-na-tanieri-seminar-s-diskusiou-o-stravovani Workshop k udržitelnosti, Mladá Boleslav, 4. června. Jednání o zlepšení výživy v kantýnách, Česká spořitelna, Praha, 3. června. Debata o školním stravování:…
Před námi jsou další svátky klidu a pohody, ačkoli ve skutečnosti pro mnohé z nás znamenají především stres a přejídání, po kterém přichází období ztloustnutí, výčitek, novoročních závazků a diet, které zpravidla nevydrží ani do února. O tom, jak strávíme svátky, rozhodujeme ale jen my. Stejně tak je každý den jen na nás, jak skvěle budeme jíst (nebo jestli se budeme cpát nezdravostmi), jak se budeme hýbat (nebo zda se budeme válet na sedačce) a jestli budeme myslet (nebo bezmyšlenkovitě…
Není pochyb o tom, že nadměrná konzumace cukru škodí. Omezovat jakékoliv doslazování je jedním z mála doporučení, na kterém se už shodují zdravotníci celého světa. Přesto se u nás v mnoha školkách běžně odměňuje sladkostmi, ve školách děti dostávají slazené čaje nebo mléka a v nemocnicích najdete na chodbách automaty s limonádami. Vrcholem šílenství jsou pak lékaři a zubaři, kteří po ošetření nabízejí bonbón. Samozřejmě, jeden bonbón zdraví neohrozí. Jenže my žijeme v prostředí, kdy se sladkostmi odměňuje i několikrát denně – v některých školkách děti…
2000 - 2025 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos