Moje nejlepší objevy roku 2017 (a třeba i tipy na dárky)

21. 11. 2017 Články štítky: 7 komentářů

Jsem požitkářka, miluji skvělé věci, chutě a zážitky. O nejlepší objevy minulého roku se s vámi chci podělit. Berte je s nadsázkou, jde o moje osobní přiznání – co mě nadchlo, potěšilo, pobavilo, co mi poskytlo podněty k zamyšlení. Možná něco zaujme i vás, třeba vás inspiruji k sepsání svého vlastního seznamu. Pokud máte poznámky k uvedeným tipům nebo zkušenosti s nimi, uvítám je.

Kdo mě zná, ví, že miluji knížky. A proto není divu, že jednu mám hned na prvním místě, mezi mými objevy pak najdete rovnou tři.

Sapiens: A Brief History of Humankind

Před stovkami tisíců let obývalo planetu Zemi nejméně šest druhů člověka. Zůstal pouze jediný: Homo sapiens, člověk našeho typu. Jak se mu podařilo ovládnout planetu a přemoci další (a v některých případech silnější) druhy své doby? Proč naši předkové začali pěstovat obilí, stavět města a království, kde se vzala naše víra v boha a bohy, národ a lidská práva, peníze, knihy a zákony? Proč se necháme ovládat byrokracií, termíny a konzumerismem? A jak bude vypadat náš svět v budoucnosti? Jsme teď šťastnější než dřív a jak, jestli vůbec, můžeme ovlivňovat svět, který je před námi?

Titul je fantastickým zdrojem spousty podnětů k zamyšlení a napínavým čtením nebo posloucháním (vyšel i v audio verzi). Je nabitý odvážnými teoriemi a provokativními myšlenkami.

Sapiens je pro mě kniha roku, kterou mimo mě a tisíců dalších lidí doporučuje i Bill Gates, Mark Zuckerberg a Barack Obama. Autorem bestselleru je Dr. Yuval Noah Harari, izraelský profesor historie.

V textech a vystoupeních Yuvala Harariho mě toho zaujalo mnoho a zde jeden příklad, kdy popisoval, co nás nejvíce ohrožuje: „Ve vyspělých zemích ročně spáchá více lidí sebevraždu, než kolik je jich zabito útokem zvenčí.“ Tedy zatímco někteří politici a strany staví svoji kariéru na strachu z teroristů, požadují málem uzavírání hranic a kritizují tolerantnost EU k nebezpečným cizincům, je ve skutečnosti větší riziko, že se zabijeme sami, než že nás zabije někdo cizí. Nebylo by proto namísto šíření strachu, zbraní a silných slov mnohem prospěšnější, kdyby se každý víc věnoval podpoře vlastního zdraví – včetně toho duševního, které souvisí (jak víme díky znalostem o mikrobiomu) i s tím úplně obyčejným jídlem, jímž se denně ládujeme?

Slepice v nouzi

Mám slabost pro nadšence, kteří zachraňují svět, a jedním z nich je určitě i Petr Dobrý. Ze světa potřebných si vybral slepičky. Založil a vede neziskovou iniciativu, která zahraňuje slepice z velkochovů. Slepice se běžně mohou dožít více než deseti let. Jenže ve velkochovu to mají spočítané jen na několik měsíců – dokud jako stroje velkokapacitně snášejí.

Iniciativa průmyslově chované slepice odkupuje před jejich smrtí a prodává je zájemcům. Dává jim šanci prožít i další roky tam, kde uvidí slunce, trávu a žížaly, kde se budou moci popelit, běhat po zahradě, kde jim nebude hrozit smrt, pokud zrovna nebudou snášet vajíčka. Kde zkrátka budou žít jako slepice.

Zde je Petrova výzva: Chceme zachránit  stovky a tisíce těchto zatím nešťastných slepiček. Ale bez vás to nepůjde! Způsobů, jak jde pomoci, je celá řada. Začíná to snadno při vašem každodenním nákupu, kdy se vyhnete vejcím z velkochovů, a končí třeba vaším rozhodnutím pořídit si vlastní slepičky na zahradu nebo pomoci jako dobrovolník – finančně, materiálně, zakoupením „našich“ výrobků, napsáním článku. Dejme šanci slepičkám z velkochovů roztáhnout křídla.

Cafefin

Cafefin je stylová vietnamská restaurace, kavárna, bistro. Chválu na něj jsem zachytila na sítích a dojem jsem si potvrdila vlastní zkušeností. Restaurace je na kavárnami přeplněném náměstí Jiřího z Poděbrad, kde pravidelně nakupuji na trzích, tedy v konkurenci mnoha zajímavých podniků. Přesto je plná.

Skvělé prostředí, narváno tak, že si připadáte jako ve včelím úle, a žije to tam. Moje nejoblíbenější jídlo je chleba s avokádem, vejcem, pistáciemi a granátovým jablkem, ale plánuji postupně vyzkoušet skoro všechno. K pití (nebo spíš jako dezert) doporučuji Matcha coco, což je boží kombinace japonského matcha čaje s ledovým kokosovým mlékem.

Kurkuma latte od Sonnentoru

Jednou po vystoupení na festivalu Evolution se mě Honza Vojáček, vedoucí lékař ojedinělé kliniky funkční medicíny Endala, zeptal, na čem celé dny „jedu“. Tak se přiznávám: mojí aktuálně nejoblíbenější drogou je směs koření k přípravě nápoje od Sonnentoru, výborně chutnající kombinace těch nejúčinnějších povzbuzovadel.

Prášek je z kurkumy, skořice, kakaa, zázvoru, vanilky, lékořice a černého pepře. Vše samozřejmě v bio kvalitě. Stačí doplnit kravským nebo rostlinným mlékem – z těch mám nejraději kešu, mandlové nebo makové. A máte hotovo. Kurkumové mléko si občas, když cestuji, dávám místo snídaně, doma se nám skvěle osvědčuje jako prevence i terapie nachlazení.

Lékaři bez hranic

V posledních letech skoro denně studuji z odborných online zdrojů – čtu a sleduji studie a vyjádření kolegů nebo odborné kurzy, které nabízejí zahraniční univerzity, jako třeba Coursera.org. Proto na živé přednášky chodím výjimečně. Díky obrovské online konkurenci jsem pořádně náročná a nadchne mě jen to nejlepší.

Letos pro mě mezi top zážitky patří vystoupení Tomáše Šebka, který vyprávěl o svých zkušenostech z misí s Lékaři bez hranic. Opakovaně pomáhal na Haiti i v Afghánistánu a zachraňoval životy, při pobytech doma úspěšně skvělou neziskovku propaguje. Co mě zaujalo? Třeba vyprávění, jak se jednou město o nějaký kilometr posunulo k jejich nemocnici, která byla postavena mimo města, a za pár let už byla centrem života. Úžasná je propojenost s profesionály po celém světě – členové, kteří jsou zrovna doma, mohou sloužit jako distanční poradci těch v akci. Obdivuhodné je i naprosté odmítání zbraní – sami žádné nemají a nenosí a pro pacienty, kteří s nimi přijdou, mají šatny před nemocnicí (podobně jako my v divadlech), kde si pušku vymění za číslo a vyzvednou ji, až zase nemocnici opustí. Teď mě napadá, že by také mohli učit statečnosti naše ustrašené politiky, kteří málem prosazující právo nosit pušku přes rameno i v bezpečném Česku.

Tomáš a jeho kolegové jsou pro mě hrdinové, jejich organizace Lékaři bez hranic je pro nás doma jasná volba neziskovky, kterou budeme dále podporovat.

Superfood for Superchildren

V oblasti výživy dospělých panuje spousta omylů a mýtů, které roky podporovali i mnozí lékaři a výživoví poradci. Mezi ty nejšílenější řadím doporučení jíst margaríny plné trans tuků, pokud chcete mít zdravé srdce, a slazení fruktózou, pokud máte diabetes. Mnohé další omyly vysvětluji ve svém blogu na Aktuálně.cz. Důvody, proč k omylům došlo a proč trvá mnoha vědcům tak nesmírně dlouho uznat své pochybení, rozebírám v dalším blogu.

V obdobném stavu je téma výživy dětí. V uplynulých letech někteří odborníci a výrobci jídla nekriticky vychvalovali umělou kojeneckou výživu a speciálních potraviny pro děti vůbec. Autority ve svém oboru rodičům radily, aby první příkrmy důkladně mixovali a zakládali je na zelenině, ovoci a obilných kaších. Všechno může být správně úplně naopak. Mateřské mléko je jednoznačně mnohem prospěšnější než jakékoliv jeho náhrady. Ovoce a obilné kaše jsou primárně zdrojem sacharidů, které by bylo prospěšnější omezovat, a mnohé děti nepotřebují stravu mixovat ani být krmeny, ale mohou se stravovat samy a jíst celé potraviny.

Co děti doopravdy potřebují? Zajímavá doporučení jsem našla v knize od odborníků, kteří kriticky vyhodnocují aktuálně tradovaná doporučení a oddělují vědou podložená fakta od záměrů potravinářského průmyslu a jeho expertů. Kniha srozumitelně a jasně vysvětluje výživovou teorii a je doplněna o recepty. Praktická i teoretická doporučení jsou rozdělena podle věku, vždy od doporučení pro těhotné ženy až po doporučení pro dospívající děti.

Knihu napsala trojice profesionálů. Výživová teorie je vysvětlena profesorem sportovní medicíny, vědcem a autorem desítek knih včetně bestselleru The Real Meal Revolution Timem Noakesem. Noakesovu teorii skvěle doplňují recepty šéfkuchaře a znalosti specialistky na dětskou výživu.

Zásadní doporučení z textu pro všechny:

  • Kupujte lokální sezónní potraviny nejvyšší kvality – biopotraviny.
  • Upřednostňujte živočišné produkty od zvířat, která se volně pasou.
  • Skutečné jídlo řaďte vždy nad průmyslově zpracované produkty.

Web Cukr pod kontrolou aneb účinná prevence a dietoterapie obezity a cukrovky

Teď propaguji trochu i své dítě, ačkoli ve skutečnosti je web výsledkem práce a podpory desítek úžasných profesionálů. Edukační stránka je napsána odbornými lékaři. Hlavní autorkou textů je internistka a diabetoložka Hana Krejčí a odborným garantem je Globopol – 1. český think-tank pro zdravotní prevenci a výživu. Na webu najdete detailní vysvětlení, jak stravou, která skvěle chutná, předcházet nadváze i cukrovce 2. typu a léčit je, dále jak účinně předcházet nemocem srdce a cév a snížit riziko vzniku Alzheimerovy demence.

Cukr pod kontrolou je pro zdravé návštěvníky webu inspirací pro zlepšení jejich běžného jídelníčku, pro nemocné funguje jako rádce ohledně osvědčené terapeutické stravy a pro lékaře slouží jako podpora dietoterapie jejich pacientů. Je jasné, že čím dál více lékařů chápe význam kvalitní stravy v prevenci a terapii chronických nemocí. Zároveň se výživě nevěnuje dostatek pozornosti ve výuce na lékařských fakultách a na edukaci pacienta v ordinacích nebývá dostatek času. Proto vznikl web, který nabízí teoretické vysvětlení léčebné stravy i praktickou inspiraci v podobě obecných stravovacích doporučení a desítek receptů.

Snowboard

Pohyb miluji a pořád ho doporučuji, i když sama jsem pohodářka a příliš se nehoním. Třeba namísto běhání jen chodím nebo se vozím na bruslích. Lyžování se mi na jedné straně vždycky líbilo, ale zároveň mě štvalo, jak pracně se musím obouvat, a nepohodlné, tvrdé a studené lyžáky si mě zrovna nezískaly. Proto jsem, když náš nejmladší syn letos přešel z lyží na snowboard a když jsem uviděla jeho měkké boty, hned také změnila své preference zimních sportů.

Tento detail teprve trénuji.

Snowboardové boty jsou pro mě ideál – jsou krásně měkké a teplé jako papuče, nejraději bych v nich chodila i do města! Jezdit na snowboardu už tak jednoduché není – přeci jenom se s věkem ztrácí odvaha. Takže si jen spokojeně kloužu dolů tak, že manžel prohlásil, že jsem největší nemehlo na svahu. I tak jsem nadšená, konečně si můžu užívat zimní sport, a přitom mít nohy v teple. Trénovat jde dokonce i zcela na suchu v pohodlí Prahy na kopci v hale s trpělivými trenéry. Trénink nabízí Freestyle Kolbenka ve Vysočanech.

Long Story Short Olomouc

Nedávno jsem vypsala termín svého školení Jídlověda poprvé v Olomouci a na doporučení Petra Bilíka jsem se rozhodla pro prostory Vault 42 s cateringem od jejich sousedů Long Story Short. Petra znám a o jeho vkusu nemám pochybnosti, proto jsem prostor i catering objednala naslepo a teprve při přednášení v Olomouci jsem obojí poznala na vlastní kůži. Byla jsem v šoku. Takhle úžasné projekty hned tak nevidíte.

Vault 42 je kreativně-technologické centrum postavené na principech coworkingu, určené pro „Smart Creatives“. Sousedí s ním hostel Long Story Short, který v budově ze 17. století nabízí k ubytování 56 postelí v soukromých pokojích nebo v pokojích ubytovny se společnou koupelnou. K tomu si představte zdravé koláče s vynikající kávou v kavárničce, která je moudře umístěna hned za vchodem.

Oba projekty nesou znaky jednoduchého a zároveň luxusního designu, který je promyšlený do posledního detailu. V prostředí se okamžitě cítíte skvěle. Pro mě nyní jasná volba ubytování, které objednám při cestě na Moravu a na březnové školení Jídlovědy v Olomouci se už teď moc těším.

Bioabecedář

Hanka Zemanová se letos po vydání své nové Biokuchařky pustila do aktualizace bestsellerového Bioabecedáře. Knihu jsem pro Hanku před několika lety editovala a nyní jsem ji v rámci úprav textů znovu celou četla. Uvědomila jsem si, jak ji Hanka nadčasově napsala. Všechna doporučení rozumně shrnuje, posiluje svojí praxí a všechno zdravé s nadšením předává.

V kuchařských a výživových knihách je na trhu záplava titulů velmi různorodé kvality. Občas mě některá z nich zaujme, jako třeba výše doporučovaná Superfood for Superchildren, ale knihy Hanky jsou neochvějným základem, který u nás nemá konkurenci. Knihu vydalo nakladatelství Smart Press a je k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.

Pekárna Praktika

Chleba z Praktiky mi doporučil můj skvělý editor Honza a od prvního ochutnání jsem zamilovaná! A zdá se, že v tom nejsem sama. Náhodně jsem objevila hodnocení pana Cuketky:

„Kyprá a neuvěřitelně krémová střída. Plno velkých lesklých bublin. Vůně obilí a nažloutlá barva. Krásná křupavá kůrka. Jo, tak to je přesně ono a zrovna na tenhle typ chleba jsem narazil v malé pekárně Praktika. Znáte mě, takže už asi víte, že když se pro něco nadchnu, tak se jen těžko bráním. Na něco takového totiž v našich končinách čekám už řadu let. A teď to vypadá, že se to opravdu povedlo.“

Co Praktika nabízí? Chléb z mouky mleté na kameni, těsto s pomalým kynutím kypřené kvasem s vysokou hydratací. Základem chlebů jsou nejrůznější mouky od běžné žitné až po kamut nebo červenou pšenici. Bonusem navíc je pár druhů sladkostí od koblih po mé oblíbené sušenky s koriandrem a výtečná káva. Praktika je zkrátka dnes moje nejoblíbenější pekárna a její majitel Tomáš je můj kamarád. Nejoblíbenější chléb nedokážu vyhodnotit, protože mi fakt moc chutnají všechny.

České duchny

O úžasném příběhu obnovení výroby poctivých duchen a polštářů v Beskydech jsem zaslechla v roce 2014, kdy byla manufaktura Batex oceněna prvním místem v prestižní podnikatelské soutěži Živnostník roku Moravskoslezského kraje a kdy její výrobky z ovčí vlny získaly certifikát Vyrobeno v Beskydech, který garantuje místní původ výrobků, vazbu na region a šetrnost k životnímu prostředí.

Za záchranou místní výrobny stojí Zuzana Bílková, schopná podnikatelka a dnes i moje kamarádka, protože její duchny samozřejmě už také máme. Zuzka se před šesti lety rozhodla, že ve svých rodných Palkovicích zachrání tradiční výrobu lůžkovin z ovčí vlny. Coby čerstvá absolventka vysoké školy tehdy neměla s podnikáním v tomto oboru žádné zkušenosti. Přesto firmu vytáhla z červených čísel a její obrat se už pohybuje v řádech milionů korun. Dnes nabízejí nejen přikrývky a lůžkoviny z beskydských oveček od farmářů, ale i takové speciality, jako jsou vlněné fusaky a zavinovačky anebo pohankové polštáře. Výrobky jsou na sto procent z přírodních materiálů, vhodné i pro alergiky a astmatiky, to nejlepší pro děti.

Pro prosinec 2017 Zuzka nabídla akci 20 procentní slevu na veškerý sortiment, při zadání hesla: MARGIT v objednávce:  www.CeskePrikryvky.cz

Hormonální jóga

Hankou Suberovou, která je přímou žákyní zakladatelky a šiřitelky hormonální jógy Dinah Rodrigues, jsem se setkala na konferenci pro ženy, kde jsme obě vystupovaly. Její vystoupení a nadšení mě zaujalo, pozvání na jednodenní seminář hormonální jógy už tak moc ne, protože jógu odjakživa nezvládám. Mám za sebou už několik pokusů a vždycky zjistím, že tolik zpomalit nedokážu. Přesto jsem na seminář jela, potvrdila si, že jóga pro mě ještě není. I tak mě možnost přirozené podpory našeho hormonálního systému či dokonce podpůrné terapie jeho nemocí od potíží se ženským cyklem nebo přechodem až po cukrovku nebo nedostatečnou funkci štítné žlázy moc zaujala a doporučuji ji k vyzkoušení. Sestava pro podporu jednotlivých hormonálních žláz vždy nabízí různé stupně náročnosti a měl by ji skoro každý zvládnout.

Když svůj seznam vidím, můžu jednoduše shrnout: miluji knihy. Jsem nadšená ze skvělých neziskových projektů, které pomáhají, a z drobností, které usnadňují nebo zpříjemňují běžné dny. A samozřejmě miluji skvělé jídlo.

Moje osobní pracovní radosti

Co se mi podařilo letos profesně zvládnout a na co se tedy můžete těšit? Jsem nadšená z rozjezdu prvního českého think-tanku zaměřeného na otázky výživy a prevence Globopol a také z edukačního webu Cukr pod kontrolou. Zde je trojice toho nejzajímavějšího z mé práce:

  1. Nabízím své úplně první školení: Jídlověda aneb za 5 hodin vše, abyste nemuseli roky studovat, co jíst a jak se nejlépe starat o své zdraví.
  2. Objednala jsem aktualizaci webu Zdravá kuchyně – moje skvělá asistentka Katka      navrhuje aktualizaci současných hesel i nové přídavky do kuchyně.
  3. Z dálky koordinuji aktualizaci Encyklopedie na mém hlavním webu margit.cz – přepisují se všechny položky, budou nová hesla, jako třeba ketóza a terapeutické diety. Do přípravy nových textů jsou zapojeni studenti výživy, farmacie a medicíny, a tak se těším i z toho, jak nám rostou profesionálové, které budu moci doporučovat.

A výsledky? Školení Jídlověda už běží v pěti městech Česka a připravuji vypsat termín v Bratislavě. Aktualizace Zdravé kuchyně a Encyklopedie jsou v plném proudu, výsledky na webu budou v průběhu roku 2018 a dám o nich vědět ve svém měsíčním emailovém newsletteru Zdravé zprávy.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

7 komentářů: “Moje nejlepší objevy roku 2017 (a třeba i tipy na dárky)”

  1. Ivana napsal:

    Mna velmi zaujima skolenie v BA, aspon orientacne, kedy planujete :-)

  2. Dobrý den, ještě řešíme potíže s automatickým párováním plateb ze zahraničí, když zvládneme, tak po létě, Margit

  3. Marie napsal:

    Jen pro doplnění bych ráda dodala, že kniha Sapiens vyšla i v českém překladu a nedávno i autorova další knížka Homo deus – a prý rovněž velmi zajímavá, sama jsem nečetla.

  4. Martina napsal:

    Moc hezke. S jogou chci take zacit. Jen se zeptam ohledne podlozky – podle ceho vybirat? Je nejaky zasadni rozdil? Premyslim o teto – https://www.precisshop.cz/podlozka-na-jogu-yate-yoga-mat-fialova.html co na ni rikas?

  5. Dobrý den, omlouvám se, ale není v mých možnostech testovat a posuzovat jednotlivé druhy čehokoliv. Doporučuji poradit se zde s instruktorkou jogy. Margit

  6. Renata napsal:

    Dobrý den Margit, děkuji za skvělý článek. Na základě Vašeho doporučení již mám rozečtenou knihu Sapiens a také jsem si objednala Kurkuma Latte. Přišlo včera a je výborné. Chtěla bych se zeptat, zda byste doporučila nějaké rozumné množství, kolik tohoto nápoje za den vypít nebo je možné pít dle chuti třeba 6-8 šálků za den ? Děkuji za odpověď.

  7. Dobrý den, děkuji za milou zpětnou vazbu. Myslím, že stačí i jeden až dva šálky denně, ale nevím o riziku, když si dáte i více. Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *