Kdo je nejvíce ohrožen?

21. 4. 2020 Články štítky: , , , 10 komentářů

Aktuální pandemií jsou nejvíce ohrožení lidé, kteří mají chronický zánět v těle. Virus k němu přidává ještě zánět akutní. Výsledkem je masivní rozšíření viru v organismu, přehnaná reakce těla, superzánět a ohrožení života.

V časopisu Lancet vyšel text spojující těžký průběh koronavirové infekce s tzv. cytokinovou bouří neboli superzánětem. Následně se k tématu vyjádřil profesor Ruprich ze Státního zdravotního ústavu. Ten ve svém textu doporučuje jako nespecifickou přípravu na možné onemocnění koronavirem přijímat dostatečné množství protizánětlivých omega-3 mastných kyselin a vitamínu D.

COVID-19 je také systémový vaskulární zánět

Koronainfekce se nechvalně proslavila jako nemoc plic. Doposud proto nebylo jasné, proč se u pacientů vyskytují také život ohrožující selhání jiných orgánů. Podle práce expertů z Fakultní nemocnice v Curychu SARS-CoV-2 vyvolává zánět v cévách a může vést k selhání orgánů a smrti. Vědci dospěli k závěru, že virus přímo nenapadá obranu těla prostřednictvím plic, ale spíše prostřednictvím ACE2 receptorů nalezených v endotelu, který tvoří vnitřní povrch krevních i lymfatických cév a srdce. Nákaza vede ke generalizovanému zánětu v endotelu, který omezuje jeho ochrannou funkci. Virus tedy nespouští pouze zápal plic, ale přímo systémový zánět endotelu v těle, který postihuje všechny vaskulární tkáně: srdce, mozek, plíce a ledviny i cévy. To vše se smrtelnými následky: dochází k závažným poruchám mikrocirkulace, které poškozují srdce, spouštějí plicní embolii a ucpání cév v mozku a střevním traktu a mohou vést k multiorgánovému selhání a smrti.

Endotel mladých pacientů se s útokem viru obvykle dobře vyrovná. Situace je jiná u pacientů trpících vysokým krevním tlakem, cukrovkou, srdečním selháním nebo ischemickou chorobou srdeční, tedy nemocemi, které už jsou spojovány s poškozeným endotelem – se zánětem v těle.

Zánět prospívá i ubližuje

Zánět pomáhá v léčbě akutních potíží. Když vás píchne včela, přepadne chřipka nebo si při fotbale natlučete koleno, rozběhne se proces hojení, jehož součásti je imunitní reakce se zánětem. Postižené místo je zaplaveno lymfocyty a nateče, zrudne, bolí a hojí se.



Problém nastává v okamžiku dlouhodobého působení škodlivé látky. Chronické poškozování, jako třeba kouření a přejídání se cukrem anebo ultrazpracovanými potravinářskými produkty, vede k chronickému zánětu. Ten je v těle jako oheň, který necítíte. Nebolí vás, a přitom poškozuje tkáně, klouby, cévy a zvyšuje riziko vzniku většiny dnes běžných nemocí. Chronický zánět třeba běžně najdete u obezity, cukrovky, vysokého krevního tlaku a metabolického syndromu. Dobrá zprávou je, že mnohé z uvedených problémů je možné efektivně řešit až do jejich úplného vymizení. A co víc, terapie skvěle chutná a tělu prospívá. Základem léčby obezity i cukrovky 2 typu je totiž kvalitní strava. Snížení nadměrné hmotnosti a zvýšené hladiny krevního cukru pak snižuje zánětlivost.

Proč je obezita spojena se zánětem?

Obezita je nahromadění tuku v tukové tkáni, nejčastěji v oblasti břicha. Tento tuk obaluje vnitřní orgány, označuje se jako viscerální tuk a působí i jako endokrinní tkáň, ovlivňuje hormonální systém a může být spouštěčem zánětlivé reakce. Při nadbytku viscerálního tuku hrozí inzulinová rezistence, obezita a cukrovka 2. typu, zánětlivé procesy a nemoci. Zánět nezůstává v místě, ale cestuje tělem, poškozuje klouby a cévy.

Prevence a terapie chronického zánětu

  • Pokud kouříte, okamžitě přestaňte. Každou cigaretou poškozujete své tkáně, kouření je hlavní příčinou zánětu cév.
  • Jezte skutečné potraviny. Nejprospěšnější v tomto případě je dostatek zeleniny a ovoce, fermentovaná zelenina, bylinky a koření, tučné ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, tresči játra obsahující vitamín D, (pro který je ale nejdůležitější pobyt na slunci a ještě s odhalenou kůží).
  • Omezte prozánětlivé cukry a ultrazpracované potravinářské produkty. Praktické doporučení, co jíst včetně příkladů skutečných a ultrazpracovaných potravin, přináší Průvodce skutečným jídlem.

  • Udržujte vysokou hygienu dutiny ústní – zánět dásní je jedním z ložisek pro vznik celotělového zánětu. Kartáčky nestačí, přidejte mezizubní čistění a nejlépe i zubní sprchu.
  • Užívejte si čerstvého vzduchu, slunce, pohybu, pohody a spánku.
  • Naučte se zvládat problémy s chladnou hlavou. Stres totiž také zvyšuje zánětlivost.
  • Vyhýbejte se dlouhodobému a kumulativními vlivu škodlivých látek, jako jsou třeba agrochemikálie.

Konkrétní protizánětlivé potraviny

Podle studie publikované v British Journal of Nutrition snižují zánětlivost v těle polyfenoly. K nejlepším zdrojům polyfenolů patří cibule, kurkuma, hroznové víno, zelený čaj. Skvělé je i bobulovité ovoce, zelená listová zelenina a košťálová zelenina. Omega-3 mastné kyseliny najdete především v mořských rybách, jako jsou sardinky, losos nebo makrela. Z rostlinných tuků nejvíce prospívá olivový a lněný olej. Ale mějte na mysli, že celkové složení stravy je vždy důležitější než vliv jednotlivé i kdyby super-protizánětlivé potraviny.

Vysvětlení pojmů

C reaktivní protein (CRP) je biomarker zánětu v těle. Stanovuje se z krve, více v encyklopedii.

Metabolický syndrom je komplex poruch metabolismu tuků a cukru, řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob. Označuje se i jako syndrom X anebo metabolický syndrom inzulínové rezistence. Trpí jím podle odhadů až 30 % dospělé populace.

Lymfocyty, jinak nazývané bílé krvinky, jsou součástí imunitního systému, zajišťují obranu organismu proti nepřátelům a hojení poškozených tkání.

Polyfenoly jsou látky rostlinného původu se silným antioxidačním působením. Strava s vysokým obsahem polyfenolů je spojována s prevencí nádorových nemocí, cukrovky i obezity.

Syndrom cytokinové bouře (CSS) je přehnaná imunitní reakce vedoucí k hyperzánětu, při kterém tělo produkuje imunitní buňky a proteiny, které mohou zničit jiné orgány.

Zánět je odpovědí organismu na poškození tkáně. Fyziologicky zastává obrannou funkci, ale v případě dlouhodobého působení může být i poškozující reakcí organismu. Podnětem k zánětu jsou infekční mikroorganismy, chemické a fyzikální vlivy nebo ischémie tkáně. Zánětlivá odpověď probíhá nejprve lokálně. Poté může následovat systémová odpověď, například v podobě horečky anebo vyplavení stresových hormonů. Cílem těchto procesů je ohraničit poškozené ložisko, omezit šíření patogenu, podpořit obranyschopnost, znovu zavést homeostázi a opravit poškozenou tkáň.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

10 komentářů: “Kdo je nejvíce ohrožen?”

  1. Asthma napsal:

    A jak je to s astmatem a COVID 19?

  2. Dobrý den, takto detailně vliv koronainfekce u jednotlivých nemocí ještě sledován není, ale většina jedinců z těžkým průběhem infekce má současně více závažných citovaných nemocí, Margit

  3. Jane napsal:

    Jaké množství omega -3 mastných kyselin bychom měli týdně konzumovat, tak abychom neměli nadbytek omega 6, ale udržovali to v rovnováze?Děkuji za odpověď.

  4. Dobrý den, není určeno žádné konkrétní množství omega 3MK, zásadní je jejich poměr v těle, tedy čím více konzumujeme mega 6MK tím více potřebujete omega 3MK, Margit

  5. Andrea napsal:

    Margit, dobrý den,

    prosím, mám dotaz. Bude mi 40, už 4 roky mě trápí vys.krevní tlak. Spíš je vyšší ten spodní (bez léků cca 149/110). Beru léky, tlak stabilizován. Obézní nejsem. Mám fybromyalgii. Chci poslat děti už do školy (1stupeň)…ale začínám mít obavy…jsem ohrožená skupina? Mockrát děkuji za odpověď.

  6. Dobrý den, závažné potíže a úmrtnost byla statisticky významně spojována s věkem nad 80 let a skoro 3 závažnými nemocemi včetně obezity. Jednotlivci mladšího věku – jako vy s ojedinělou nemocí významně více ohroženi nejsou, Margit

  7. Omega-3 napsal:

    Dobrý den.
    Víte o přírodním funkčním doplňku omega-3, obohaceném o polyfenoly? Vím, že nejlepší by byla konzumace ryb, ale ideálního protizánětlivého poměru tím asi nedosáhnu?
    Martina Šímová

  8. Dobrý den Martino, omlouvám se, ale jednotlivé produkty nevyhodnocuji. A ryby jsou nejlepším zdrojem omega 3MK? Margit

  9. Lenka napsal:

    Dobrý den, je mi 50, mám nově zjištěnou hypotyreozu s autoimunitním zánětem. Ve své knize doporučujete vyřadit lepek. Test na celiakii mám negativní, postačí výrazné omezení lepku, nebo musím úplně vyloučit i stopové množství?

  10. Dobrý den, na pár týdnů by stálo za to vyzkoušet naprosté vyloučení lepku a dál podle toho jak toto testování dopadne. Ještě striktnější možnost je vyzkoušení autoimunitního protokolu: https://www.margit.cz/autoimunitni-protokol/
    Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *