Autoimunitní protokol

30. 10. 2019 Články 27 komentářů

Zdravý imunitní systém hlídá naši bezpečnost. Rozpozná nepřítele a podle potřeby ho likviduje. Pokud ale imunitní systém není v pořádku, napadá z nepochopitelných důvodů buňky a tkáně vlastního těla a ohrožuje zdraví. Přesně k tomu dochází při autoimunitních onemocněních.

Moderní medicína umí autoimunitní onemocnění diagnostikovat a pomocí léků potlačovat jejich projevy. Typicky se podávají léky, které tlumí imunitní systém, nebo léky proti zánětu, který bývá v místě napadení běžně přítomen. Další možností je biologická léčba. Vyléčit autoimunitní nemoci ale neumíme.

Relativně novým terapeutickým přístupem, který se šíří zejména na sociálních sítích, je přísný dietní režim, který má omezit zánět v těle a napomoci tak v terapii autoimunitních nemocí. Dietoterapie autoimunitních nemocí se označuje jako autoimunitní protokol. V online světě a zahraničních knihách najdete detailní popisy, jak by měla strava vypadat. Zde nabízím shrnutí nejčastějších doporučení a můj postoj k této léčbě.

Vhodné, nevhodné a zakázané potraviny

Autoimunitní onemocnění je celoživotní zdravotní problém. A určitě má smysl věnovat alespoň několik měsíců zkoušení i přísnějšího stravovacího režimu, který by mohl pomoci jeho řešení. Autoimunitní protokol je zjednodušeně řečeno přísná eliminační dieta, po které následuje postupné zavádění jednotlivých potravin do jídelníčku. Průběžně sledujete, jak na vás jednotlivé potraviny působí, jestli vám spíše prospívají nebo přitěžují. Podle toho si sestavujete vlastní stravovací režim.

Jídelníček je při autoimunitním protokolu založený na mase se zeleninou, je proto ze známých výživových směrů nejblíže paleo stravě. Vylučuje zpracované potravinářské produkty a potraviny zvyšující riziko vzniku zánětu. Konkrétních seznamů vhodných, nevhodných a zakázaných potravin najdete více, ale zpravidla se doporučuje jíst zeleninu (mimo lilkovité), maso a ryby. Zpravidla jsou povoleny sladké brambory a do jisté míry i ovoce, z tuků se doporučuje avokádový, olivový a kokosový olej. Povolené jsou fermentované a nedochucené mléčné produkty, fermentovaná zelenina, bylinky, masové a kostní vývary, omezeně med.

Mezi zakázané potraviny patří všechny obiloviny a pseudoobiloviny, cukr a sladidla mimo medu, nefermentované mléčné produkty, vejce, luštěniny, oleje mimo výše dovolených, máslo, lilkovitá zelenina, aditiva, káva a alkohol.

Tato nejpřísnější strava se má dodržovat asi 4 až 6 týdnů. Pak je čas přidávat postupně ty nejlepší potraviny ze skupiny zakázaných. Mezi prvními je dobré zkusit vejce, ghía máslo. Testovat zdravotní prospěšnost cukru nemá smysl, ten můžeme vynechat napořád.

Příklady receptů

Vhodné recepty doporučuji vyhledávat na internetu, víc jich najdete při vyhledávání v anglickém jazyce. Vybrala jsem několik příkladů pro inspiraci, detailní popisy postupů najdete v odkazech pod každým receptem.

Kuře v salátu

Potřebujeme mleté kuřecí maso, avokádový olej, houby, česnek, zázvor, citronovou šťávu, lístky ledového salátu, jarní cibulku a koriandr.

Upečené kuřecí maso dochutíme zeleninou a kořením a plníme jím listy salátu, jíme za tepla i za studena.

Zdroj: HealingAutoimmune

Pečené sladké brambory s guacamole, slaninou a kokosovým krémem

Potřebujeme hovězí maso, oregano, sůl, granulovaný česnek, prášek z cibule, mletý zázvor. K uvařeným kouskům masa přidáme vodu s kořením a zahříváme do vypaření vody. Po vychlazení masa dochutíme avokádovou slaninou.

Pro guacamole potřebujeme 2 avokáda, lístky koriandru, šťávu z limetky, na kostičky nakrájenou červenou cibuli, rozdrcený stroužek česneku, sůl a k ozdobení 4 plátky slaniny.

Vychladlé maso na talíři zdobíme guacamole a proužky lehce opražené slaniny.

K přípravě kokosového krému potřebujeme půl šálku kokosového krému, půl šálku teplé vody, šťávu z citronu, půl lžičku medu a sůl k ochucení. Vše rozmixujeme a necháme vychladnout.

Zdroj: AutoimmuneWellness

Pečená jablka s levandulí a medem

Tento recept jsem nedávno sdílela na Margit.TV. Na rozdíl od mé původní verze se pro autoimunitní protokol doporučuje místo másla použít kokosový tuk. Dezert připravíte tak, že jablka rozkrájíte na poloviny a bez jadřince je poskládáte na plech s pečícím papírem. Přidáte trochu kokosového tuku a můžete dochutit třeba skořicí nebo levandulí. Přibližně po 20 minutách pečení máte teplý dezert, který můžete podávat i jako hlavní jídlo.

Zdroj: AsquirrelinTheKitchen

Květáková rýže

Růžičky květáku rozdrtíme ve větším mixeru na zrníčka velikosti rýže. Pokud elektrický sekáček nemáte, můžete květák nastrouhat na hrubém struhadle nebo nasekat nožem. Zrníčka květáku tepelně upravíme, aby změkla a ztratila typickou vůni. Podusíme na pánvi pod poklicí. Nepodléváme, pouze osolíme a dusíme na nízkou teplotu za občasného míchání 10-15 minut. Pak poklici odkryjeme a ještě necháme pár minut vyvařit přebytečnou tekutinu.

Květákovou rýži podáváme stejně jako klasickou, hodí se jako skvělá příloha k různým masovým směsím či omáčkám. Lze ji ochutit podle potřeby různým kořením (například kari či kurkuma) nebo bylinkami (petrželka, estragon, koriandr, oregano aj.). Uvařenou květákovou rýži můžete uchovávat v lednici zakrytou 2 až 3 dny, v mrazáku vydrží i několik měsíců.

Zdroj: PaleoSnadno

Ovocná terine

Jednoduchý dezert, který jde připravit na mnoho způsobů. Do silikonové formy dáme ovoce (můžeme použít formu na muffiny i formu na řezy). Nejvíce se hodí bobulovité, ale chutnat skvěle budou třeba i meruňky. V kastrolku si připravíme zálivku na ovoce – na hrnek ovoce použijeme asi hrnek vody. Vodu dochutíme citronovou šťávou, meduňkou, mátou anebo i pomerančovou kůrou (podle potřeby jde přidat i trochu medu). Povrch vody posypeme želatinou a po nabobtnání začneme vodu zahřívat, dokud nebude želatina úplně rozpuštěna. Pak směs nalijeme na ovoce. Po několika hodinách tuhnutí v lednici je dezert hotový.

Zdroj: ThePaleoMom

Moje doporučení

Při zkoušení autoimunitního protokolu vždy doporučuji:

  1. Časové omezení
  2. Objektivní vyhodnocení
  3. Individuální nastavení

Přísné omezení stravy na krátkou dobu dává u závažných celoživotních zdravotních potíží smysl. Nehrozí vznik zásadních výživových deficitů a tělo si odpočine. Vaše střeva se budou regenerovat a začnou lépe fungovat. Nemá ale smysl stravu omezovat dlouhodobě. Přísnější diety přinášejí riziko omezeného přísunu živin a také stresu. Proto je třeba po několika týdnech dietu vyhodnotit a podle stavu obohacovat o další potraviny.

Problémem u těchto diet může být subjektivní hodnocení, protože úspěch může přinést i placebo efekt. Proto považuji za ideální, když stav vyhodnocujete s vaším lékařem a funkčnost dietoterapie je potvrzována i nezávislým pohledem a objektivními parametry.

Doporučeními, co přesně při autoimunitních onemocněních jíst a nejíst,se hemží internetane vždy se shodují. To nemusí znamenat, že některá z nich jsou mylná. Spíš je to způsobeno rozdílnými potřebami každého z nás. Proto vždy doporučuji v průběhu terapie detailně sledovat své vlastní tělo. Pozorujte, jak reagujete na dietu, jak se cítíte. Podle toho si postupně nastavujte svůj vlastní autoimunitní protokol.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

27 komentářů: “Autoimunitní protokol”

  1. Jana L. napsal:

    Dobrý den Margit,
    ráda bych se zeptala, zda máte nějaké doporučení ohledně autoimunitní zánětu štítné zlazy. Byl mi zjištěn na zaklade rozboru krve, mam vysoke protilatky, nicméně stitna zlaza mi zatím funguje spravne…ale pomalu ji moje telo nici. Obavam se, ze zmenou stravy a pozorováním reakce nic nezjistim, jelikoz nepociťuji zadne priznaky. Dekuji

  2. Monika napsal:

    Dobrý den, milá Margit,

    prosím, proč se obecně více doporučuje konzumovat batáty narozdíl od lokálních brambor? A doporučujete raději konzumovat jídlo připravené na másle nebo ghí? V čem je ghí zdravotně lepší, když se teď všude doporučuje, nebo se jedná pouze o trend?

    Děkuji za pěkně sepsaný článek.
    Přeji mnoho úspěchů v životě!
    Monika

  3. Martina N, napsal:

    Dobrý den paní Margit.

    Vzhledem k mému onemocnění štítné žlázy přemýšlím o eliminační dietě. Ráda bych však věděla, zda se může zavést i během kojení.

    Děkuji a přeji příjemné dny,

  4. Dobrý den, jestliže je podezření na zdravotní potíže vyplývající se stravy maminky, má smysl eliminašní dietu zkusit, ale spíš jen v podobě vyloučení podezřelé potraviny – alergenu, než zde popsané velmi přísného autoimunitního protokolu. Vždy je však nejlépe individuálně stav vyhpdnotit – důležitý jsou věk kojence, potíže a zdravotní stav maminky, Margit

  5. Dobrý den Moniko, přepuštěním másla se z něj odstraňují zbytkové bílkoviny, které se při tepelné úpravě mohou připalovat a i za studena mohou vést k alergii u alergiků na bílkovinu kravského mléka. Batáty obsahují především prospěšnou vlákninu inulin a také třeba vyšší obsah karotenoidů, kdyby se měla posuzovat lokálnost tak jsou naše brambory samozřejmě výhodnější, Margit

  6. Dobrý den, za mě při takovétmto celoživotním onemocnění stojí za to pár měsíců omezující stravu zkoušet, Margit

  7. martina SLUNEČKOVÁ napsal:

    Dobrý den, je mi 48 let,při preventivní kontrole jsem zmínila bolest ramen, krevní testy mi ukázaly Reumafaktor 98. Reumatologii mi zdělili,že se stím nedá nic dělat a že musím počkat
    až nemoc vypukne a objeví se větší bolest nebo deformace kloubů. Dále následuje jen tišení bolesti. Jsem vystrašená a nechce se mi jen tak čekat . Podstoupila jsem očistu Glauberovou solí,Ráda bych vyzkoušela vámi doporučenou stravu. Prosím vás o váš názor, nechce se mi jen tak čekat na bolest .V rodině onemocnění není. Děkuji a přeji krásný den Martina

  8. Pavla napsal:

    Na vlastní kůži jsem vyzkoušela. 6 týdnů nejpřísnější fáze a pak postupně zařazování potravin, ale to je běh na dlouhou trať. Vydržela jsem celkem 4 měsíce. Když si člověk o této dietě přečte, dostane šok z toho, co by vlastně měl jíst. Po vzpamatování se z prvotního šoku a nalezení vhodných jídel, kde pro mě bylo klíčové najít, co jíst na snídaně, jsem si na tenhle typ stravy velmi rychle zvykla. Samozřejmě – chyběly mi příležitostné sladkosti jako čokoláda, nebo člověk čelí nástrahám na oslavách a společenských událostech, ale jinak je to vcelku zvládnutelné. Chce to ale dost plánování, protože v nejstriktnější fázi se člověk prakticky nenají mimo domov nebo doma připravené krabičky.

  9. Simona napsal:

    Dobrý den,
    v září jsem byla na operaci resekci střev a následně mi diagnostokovali Chronovu chorobu. Pořád zkouším co mám jíst, ale nejlépe mi bývá když kombinují maso, pečivo, rýži, banány. Nejhorší je, že velmi rychle ztrácím váhu a mívám pocity na omdlení z nedostatku energie, tak piju slazene čaje, abych mohla aspoň nějak fungovat, i když vím, že to není vůbec zdravé. Zelenina mi dobře nedělá a u mléčných výrobků to je ještě horší. Nemáte nějakou radu, jak aspoň trochu zlepšit mojí životosprávu?

  10. Irena napsal:

    Katastroficky mi zní fakt, že bych měla po desítkách let začít jíst maso a ještě v takové míře, navíc vyřadit veškeré, tedy i celozrnné obiloviny. Masový a kostní vývar je velmi škodlivý pro ledviny, které při metabolickém syndromu neumí zpracovat kyselinu močovou. Nějak nejsem schopna přijmout fakt, že by takováto dieta mohla jakkoli přispět k lepšímu zdraví. Možná omezí zánět v těle, ale za jakou cenu? Jinak k lilkovitým plodinám patří samozřejmě i brambory, i když jsou “místní”. Paní Margit děkuji za informace a celou její činnost.

  11. Dobrý den Martino, chápu vás, ale strach ničemu nepomůže, nastudujte více ke stravě a zkuste to, Margit

  12. Dobrý den, omlouvám se, ale takto bych jen hádala, je třeba samostatně více zkoušet anebo řešit v rámci individuální konzultace, Margit

  13. Dobrý den, chápu vaše pocity a nevím, jestli řešíte nějaký problém, jestliže ne a vyhovuje vám více rostlinná strava, není důvod přecházet na autoimunitní protokol. S tvrzením o škodlivosti vývarů nesouhlasím, Margit

  14. Petra napsal:

    Dobrý den Margit,
    ráda bych se Vás zeptala, zda je dobré si AIP přizpůsobit zjištěným potravinovým intolerancím (IgG protilátky na přibližně 300 potravin) nebo se na test intolerancí moc nespoléhat a raději dodržovat AIP? Vyšla mi například silná intolerance na kokosový ořech, ale například na para ořechy žádnou intoleranci nemám. Děkuji za Váš názor a zdravím, Petra

  15. Dobrý den Petro, testy potravinových intolerancí jsou za mě velmi pochybné a neřešila bych je – k tématu právě připravuji i detailnější odkaz, Margit

  16. Kamila napsal:

    Dobrý den, paní Margit, chtěla bych se Vás zeptat na testování alergie na potraviny pomocí biorezonance,zda s touto metodou nemáte nějaké zkušenosti, bylo mi to doporučeno, tak bych ráda znala Váš názor. Děkuji Kamila

  17. Petra napsal:

    Mám autoimunní chronický zánět štítné žlázy a napadlo mě přesně to samé, co pisatelku Janu L. přede mnou. Beru hormony štítné žlázy a chodím každého půl roku na kontroly. Nevím ale vůbec, jak aplikovat eliminační dietu a zároveň objektivně vyhodnotit, zda mi prospívá a pomáhá nebo ne. Brát dál hormony a nechat si stanovit výši protilátek? Nejsem si jistá, jestli ta výše protilátek není proměnlivá v čase i sama o sobě, s dietou či bez ní.

  18. Mirka napsal:

    Dobrý den, v pětačtyřiceti mi zjistili rozjetou roztroušenou sklerozu. Bohužel progresivní formu. Začala jsem minulý týden s keto dietou, nejsem na sebe nějak přísná, třeba rajčata jím, ale vynechávám cukry a sacharidy ve formě mouky, brambor, těstovin.

    Zdá se mi. že je mi líp, navíc se potřebuji zbavit přebytečných kil, takže to vypadá nadějně na dvě mouchy jednou ranou. Jen bych ráda znala Váš názor na keto diety nebo spíš keto stravování, osobně slovo dieta nesnáším. Ráda bych našla pro sebe způsob stravování, které mě vyčistí a nebude podporovat další zánětlivé procesy v těle …

    Děkuji Mirka

  19. Dobrý den Mirko, keto strava je nejpřísnější forma nízkosachraidové stravy a určitě stojí v takovýchto případech za to ji jako terapeutickou stravu zkusit, Margit

  20. Dobrý den Kamilo, tato metoda mě nepřesvědčila. Obecně potravinové alergie doporučuji testovat u lékaře a testy tzv. potravinových intolerancí za mě nejsou nijak podložené, že byly prospěšné, Margit

  21. Dobrý den, neměňte vše současně, pokračujte v nastavené terapii a při ní testujte výživu, Margit

  22. Iveta napsal:

    Dobrý den paní Margit. Prosím, doporučujete AIP i na sarkoidozu plic? Nemusim brát žádné léky, ale přemýšlím jak posílit imunitu teď v době viroz, kdy jsem nachylná na rýmy, kašle a trvá mi pomalu než se toho zbavím. Do toho mám obavy ze zápalu plic, který jsem před rokem měla 2x. Děkuji a ať se Vám daří… Iveta

  23. Dobrý den Iveto, je to přesně jak uvedeno v textu, nemohu slíbit žádnou jistotu úspěchu, ale při celoživotním onemocnění to za mě vždy má smysl vyzkoušet, Margit

  24. Gabriela napsal:

    Dobrý den, děkuji za zajímavý článek. Chci se zeptat, jestli máte nějaká obecné rady ohledně stravování při Crohnově chorobě. Lékař na gastru žádné rady ohledně stravy nemá, prý jen zkoušet a zkoušet. Žádné potíže v souvislosti se stravou nemám a nikdy jsme neměla, nemoc diagnostikovali na základě laboratorních testů a magnetickou rezonancí (vřídky ve střevě). Velice děkuji za odpověď, Gabriela

  25. Hana napsal:

    Dobrý den. Mám onemocnění štítné žlázy-nefunkční a přidalo se mi vitiligo, dotaz, zda i tato dieta může přispět k navrácení pigmentace. Děkuji Hanah

  26. Dobrý den Hanah, omlouvám se, ale nevím o případěch, že by se to takto povedlo, na druhou stranu má za mě smysl těch pár měsíců to zkusit, držím pěsti, Margit

  27. Dobrý den Gabrielo, zcela jistě moc doporučuji zde popsanou dietu vyzkoušet. Strava je vaše zodpovědnost, úkolem lékaře je hlíádat klinický stav a upozornit, kdyby se něco zhoršovalo, držím pěsti, Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *