Proč bio?
Září je měsícem biopotravin. Zatímco tisíce nadšenců budou objíždět biofarmy, mnoho dalších lidí bude o biopotravinách filozofovat. Někteří budou dokonce kritizovat ty, kdo biopotraviny konzumují.
Je pravdou, že chemikálie, které běžný průmysl používá, jsou jednotlivě testovány a používají se ve zjištěných bezpečných dávkách. Problém je v definici bezpečnosti. Studie, které by sledovaly vliv dlouhodobého příjmu chemického koktejlu, který se do nás dostává společně s konzumací konvenčních potravin, neexistují.
Ovlivňují sladkosti výsledky písemek?
Studie z celého světa potvrzují, že zdravá výživa dětí je základem pro jejich zdraví, ovlivňuje jejich chování i akademické výsledky. Na příklad přísný zákaz sladkostí ve škole může být nejsnadnější cestou ke zlepšení koncentrace studentů, zlepšení jejich chování i výsledků písemek. Například na základní škole v Georgii, USA hned po prvním roce bez sladkostí poklesly návštěvy u školní zdravotní sestry o 30%, disciplinární problémy se snížily o 23% a výsledky z písemek se zlepšily o 10 až 15%.
Michele Simon: Appetite for Profit
Jsou potraviny, které nám běžný trh nabízí, bezpečné a vhodné ke konzumaci? Autorka knihy, expertka na zdravotní politiku a profesorka práv popisuje, jak potravinářský průmysl ohrožuje naše zdraví pomocí neustále se zvyšující nabídky vysoce průmyslově upravovaných potravin s nedostatkem živin, jak průmysl bojuje za udržení nabídky svých prokazatelně nezdravých produktů ve školách anebo jak se cestou „nezávislých občanských organizací,“ brání proti možnosti potřebných státních regulací.
Dr. Kessler: The End of Overeating
Podle Dr. Kesslera, bývalého komisaře FDA, potravinářský průmysl úmyslně vyrábí potraviny s nadbytkem cukrů, tuků, soli a aditiv ovlivňujících naši psychiku s cílem vybudování závislosti na nich. Potravinářský průmysl tím získává stálé klienty podobným způsobem jako v minulosti průmysl tabákový.
Víte, jak vybrat správný způsob léčby?
Kdy a proč se rozhodnou pro moderní medicínu a kdy naopak upřednostnit přirozené terapie? Nabízím vysvětlení výhod i rizik obou systémů pro pomoc při rozhodování. Sama vždy doporučuji vyhodnotit možnosti, které se nabízejí, a začít s těmi postupy, které jsou nejméně invazivní a riskantními. Víte, která terapie je celosvětově nejpoužívanější? Nejvyšší příčky žebříčku zabírají terapie alternativní, jmenovitě tradiční čínská medicína, ayurvédská medicína a homeopatie.
How to teach children healthy nutrition
Abstrakt z dizertační studie (anglicky), ve které jsme se ptala studentů, pedagogů a rodičů, jak by se měla vyučovat zdravá výživa na základních školách. Studie se zůčastnilo deset škol z ČR a Americká mezinárodní škola v Dalianu (Čína). V abstraktu jsou výsledky rozsáhlé rešerže o výuce zdravé výživy, odpovědi účastníků, závěry a doporučení vyplývající z výsledků kvalitativních i kvantitativních dat. […]
Jak učit děti zdravé výživě
Výskyt obezity a zdravotních potíží souvisejících s nevhodnou stravou na celém světě vzrůstá, ačkoli se stále zvyšuje také počet nejrůznějších výchovných programů i množství peněz věnovaných výuce zdravé výživy. Výuka zdravé výživy dětí je obecně uznávána jako zásadní krok ke zdravému stravování, ale neexistuje shoda a jasná představa o její podobě ani o způsobu předávání informací […]