Zdravé občerstvení

2. 9. 2013 Články štítky: 6 komentářů

margit-clanek-9Doba mastných majonézových chlebíčků, unaveného ovoce a několika kousků ovadlé zeleniny na pracovních společenských událostech je už za námi. Občerstvení na pracovních setkáních je už i u nás lákavé a zdravé.

Velké firmy si díky dostatku prostředků mohou dovolit profesionální cateringové služby, které zdravou výživu většinou pohodově zvládají. V obtížnější situaci mohou být menší firmy a firmy s omezenými prostředky. Proto jsem se rozhodla pro inspiraci předat příběh, jak se nám podařilo významně vylepšit občerstvení na neziskových schůzkách.

Loňské léto mě oslovil Martin Perlík, zakladatel pražských Volnonožců – klubu profesionálů pracujících na volné noze. Volnonožci se jeden večer v měsíci scházejí

na tematická moderovaná setkání pro podnikatele a nezávislé profesionály. Martin mě požádal o ozdravění drobného občerstvení na těchto setkáních.

Gumoví medvídci s brambůrkami

Výchozí situace byla většinou zdravému stravovacímu způsobu velmi vzdálená. Na stolech se nabízelo několik misek se solenými brambůrky nebo arašídy, tedy s čímkoliv, jak mi Martin upřesnil, co se dalo v nejbližším obchůdku rychle koupit. Jednotliví účastníci občas přidali ke společnému hodování gumové medvídky, někdo si nosil vlastní večeři. K pití se většinou vařila káva.

Reálné zdravé možnosti

Setkávání Volnonožců je nezisková akce, při které se peníze ze vstupného rozdělí na pronájem místnosti, platbu vystupujícímu a občerstvení. Úkolem pořadatelů je nabídnout lehčí občerstvení pro asi pětadvacet účastníků v celkové ceně okolo tisíce korun. Bylo mi jasné, že cenové možnosti jsou nedostatečné pro zaplacení cateringové firmy, a proto jsem navrhla spoluúčast pořadatelů ve formě přípravy jídla vlastníma rukama.

margit-clanek-12

Při hledání dodavatele jsem se nejdříve pokoušela objednat bedýnku biopotravin, ze kterých bychom si občerstvení na místě připravili. Neuspěla jsem. Ani jeden z bedýnkových systémů nedokázal přislíbit odpovídající bedýnku na určitý den v měsíci, a už vůbec ne za uvedenou cenu.

Proto jsem navrhla nákupy na farmářských trzích. Asi půl roku jsme se střídali v nákupech, někdo z pořadatelů vždy nakoupil na nejbližším farmářském trhu. První občerstvení jsem zajistila nákupem na trhu a v prodejně zdravé výživy. Pro inspiraci ostatním jsem sestavila níže uvedený doporučený nákupní list a předala tipy na nakupování i přípravu.

margit-clanek-1V průběhu zimy se možnosti nákupu na farmářských trzích značně omezily, a proto jsem domluvila přípravu „biobedýnky“ pro setkání v mé oblíbené prodejně biopotravin Rozmarýna. Majitelce Evě Semotánové vždy týden dopředu zavolám a ona pro nás objednané potraviny připraví do tašky, kterou si hodinku před setkáním vyzvedneme. Občerstvení připravujeme opět na místě. Vždy bereme kváskové chlebíky, bio máslo, zeleninu a pomazánku. Podle aktuální nabídky obchodu a naší cenové hranice nám potom Eva k základu přidává nějaké oříšky, sušené ovoce, čerstvé ovoce nebo sušenky.

Stoprocentní bio

Naše nové zdravé občerstvení slavilo okamžitě obrovský úspěch, nákupy na farmářských trzích se osvědčily a mnozí účastníci začali chodit dříve, aby mohly v kuchyňce pomáhat a ochutnávat ještě před setkáním. Několik účastníků začalo nakupovat i vlastní potraviny na farmářských trzích anebo si objednávat biobedýnky.

Dnes za sebou máme přesně rok, kdy Volnonožci jedí na svých setkáních občerstvení v kvalitě bio. Pokus se skvěle vydařil, jídlo chutná a objednávkový systém funguje. Nejvíce mne těší, že pravidelnými odběry podporujeme prodejnu zdravé výživy a pěstitele nakupovaných potravin, protože zajištění pravidelných odběrů po celý rok je pro podnikání menších zemědělců zásadní.

Reference od pořadatelů a účastníků

„Původně jsme na setkáních Volnonožců servírovali různé narychlo koupené “dobrůtky” jako chipsy či slané tyčky. Takové občerstvení (i když se asi jedná o protimluv) bylo bez nápadu a leželo na stole spíše ze společenské nutnosti, tedy “aby na stole něco bylo”. Vše se změnilo po příchodu Margit, která nám ukázala, že to jde i jinak. A tak jsme napříště mlsali zeleninu, oříšky, kváskový chléb. Nejenže takové jídlo výborně chutná, ale na stolech i hezky vypadá. Krom toho plní svoji nejdůležitější funkci – na rozdíl od mastných přesolených brambůrek opravdu občerstvuje a pomáhá udržovat pozornost. Příprava sice zabere trochu času navíc, ale rozhodně to stojí za to!“
Mgr. Adéla Moravcová, ilustrátorka a členka realizačního týmu Volnonožců, www.ilustratorka.cz

Pohoštění od Margit na Volnonožcích je vždy skvělé a vlastně je to jedna z věcí, kvůli které se na každé setkání těším. Sám už několik let jím (téměř) jen zdravou, lehkou a bezmasou stravu a tak mi to, co připravuje Margit skvěle zapadá do konceptu. :-)

Pavel Milan Černý, spolumajitel eko-eshopu Econea, www.econea.cz

“Jsem moc ráda, že můžu Margit pomáhat s přípravou občerstvení na setkáních Volnonožců. Díky tomu dostávám tipy, kde zdravě nakupovat, a inspiruji se, jak rychle a efektivně připravit biodobroty i doma. Mé dcery jednoduchá příprava moc baví, nejvíce je zaujalo zdobení chlebíčků kytičkami. Vždy nás překvapí úplně jiná chuť oproti stejným potravinám, které jsou k dostání v běžných řetězcích.”

Olga Rochowanská, stylistka a poradkyně s odíváním, http://www.rochowanska.cz/

„Ano, nějaké to „zobání“ k setkávání jednoduše patří. Řadil jsem se k těm, kteří na jelly (http://workatjelly.com/) tradičně přicházeli s jelly bears (gumovými medvídky). Nahradit je zeleninou u mě nadšení zrovna nevzbuzovalo.

Pokud je ovšem zdravý snack připraven tak jako na volnonožcích, pak si to s radostí nechám líbit. V poslední době mini chléb mazaný bio máslem nebo mrkvové krekry z talířků podezřele rychle mizí.“

Pavel Švec, systémový specialista, www.pavelsvec.cz

„S občerstvením na setkáních klubu Volnonožců jsem velice spokojená. Je vždy velmi pestré, chutné a lehké. Navíc zásadně ovlivnilo i náš domácí jídelníček. Začala jsem mnohem více přemýšlet o potravinách, které nakupuji a dávám svým blízkým. Omezila jsem nákupy ve velkých řetězcích a začala se soustředit na nákupy u soukromých výrobců, pěstitelů a chovatelů na farmářských trzích i mimo ně.“

Andrea Novotná, interiérový designer, www.andreanovotna.cz

Praktické návrhy pro nákupy a servírování při pracovních událostech

Čerstvá zelenina

  • mrkev, okurky (ty je třeba krájet až na místě)
  • žampiony, ředkvičky, kedlubna, červená řepa a salátové lístky (podávat omyté, jemně natrhané a pokapané citronovou šťávou a trošku osolené černou solí), vše je možné nakrájet před setkáním doma a přinést v samostatných sáčcích, vhodné je krájet na větší kusy, které se lépe jí rukama a déle vydrží svěží
  • jakákoli další zelenina nakoupená na farmářských trzích nebo od menších lokálních farmářů, salát s květy ze zahrádky

margit-clanek-10

 

Pečivo

  • housky z celozrnné mouky anebo pšeničnožitné kváskové pečivo
  • pečivo (vždy z farmářských trhů anebo prodejny zdravé výživy) doporučuji podélně nakrájet, mazat máslem a zdobit směsí bylinek, jako jsou pažitka, petrželka a macešky ze zahrádky

Máslo

  • nejlepší je bio máslo z trhů, stačí přinést kousek v krabičce a předem nechat změknout, ať se může okamžitě natírat

Sušené ovoce a zelenina

  • domácí směs anebo naše druhy z prodejen zdravé výživy a dovozové goji berries (kustovnice čínská), ananas a mango bez cukru z prodejen zdravé výživy anebo fair trade obchodů
  • zelenina jemně smažená a solená (z trhů)

Krekry

  • celozrnné anebo špaldové preclíky, tyčinky a směs z DM drogerie
  • kukuřičné křupky z prodejen zdravé výživy
  • sušenky od Biozemanky

Dezert

  • např. marcipán se zeleným čajem (domácí výroba)

Nápoje

  • karafy naplněné kohoutkovou vodou a zdobené několika kroužky citronu, jahod anebo ostružin a bylinkami, jako je máta nebo meduňka

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

6 komentářů: “Zdravé občerstvení”

  1. Dita napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké čaje doporučujete dětem (pokud je doporučujete) v zimních měsících na běžné pití. díky. dita

  2. Dobrý den, dětem podáváme celý rok čaje (v léte i po vychladnutí) a vybíráme mezi nejrůznějšími bylinkovými a ovocnými (vlastní sběr i koupené, jednotlivé směsi). Druhy kupujeme v nejlepší kvalitě (většinou firma Sluneční brána – Sonnentor) a střídáme. Čaje vůbec nesladíme a připravujeme spíše jemnější – slabší výluhy. Margit

  3. Michal Arnošt napsal:

    Podívejte se i na termické účinky jednotlivých čajů. Např. zázvorový čaj se skořicí zahřeje více než zelený…

  4. Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím. Zelený čaj dokonce nezahřívá vůbec, ale podle TČM je ochlazující.

  5. Eva napsal:

    Dobrý den paní Margit, chtěla bych se zeptat na tuky. Je pravda, že všechny mají stejné množství energie, ale jejich metabolismus je velmi rozdílný a tak stejné množství např. transtuků způsobí obezitu jako stejné množství olivového oleje? Je tedy lepší používat raději pomazánky s máslem nebo oliv. olejem než levné margaríny? Děkuji!

  6. Dobrý den Evo, máte pravdu, že každý gram tuků má stejnou energii, ale jednotlivé druhy mohou mít v těle zásadně rozdílné metabolické cesty a tak i prospívat anebo škodit. zcela obecně mnohem více než tuky vedou k obezitě koncentrované cukry. Margaríny nedoporučuji vůbec a kvalitní máslo i olejový olej patří k nejvhodnějším tukům. Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *