SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
Renata Lukášová je ředitelkou divize Fresh & Tasty firmy Zátiší Group, pro kterou už rok zajišťuji výživové poradenství. Z jejich vaření jsem naprosto nadšená a ráda tímto způsobem předávám doporučení, jak zdravě vařit i ve školní jídelně. S Renatou jsem začala spolupracovat po své přednášce o zdravé výživě pro rodiče dětí, které navštěvují mezinárodní školu. Hned při našem prvním setkání jsem se dozvěděla, že jejich šéfkuchař nevpustí do kuchyně margaríny. Moje doporučení nepoužívat margaríny, které uvádím ve Zdravém talíři, bylo proto důležitým…
Anna Lappé & Food MythBusters Mýtus výběru aneb jak fast food marketing zasahuje naše děti Potravinářský průmysl říká, že dělá jenom svou práci a servíruje dětem přesně to, co si samy žádají. Skutečně chtějí naše děti junk food, nebo jim je korporace vnucuje? Jsem moc přísná máma, když trvám na tom, aby mé děti jedly mrkev namísto sýrových křupek? Víte, že potravinářský průmysl jen v USA utratí ročně zhruba dvě miliardy dolarů na reklamy pro děti a teenagery? Jde o reklamy,…
Jsem přesvědčena, že pro většinu úspěšných lidí je důležitá i kvalitní strava. U automobilového závodníka přesto málokdo z nás očekává perfektní znalosti o výživě a oblibu zdravých jídel. Karel Loprais je nejúspěšnějším českým automobilovým závodníkem, šestinásobným vítězem Rallye Paříž Dakar v kategorii kamionů. Pro svá opakovaná vítězství a mnohá další přední umístění v závodě je mu od roku 1994 přezdíváno Monsieur Dakar (Pan Dakar). Karel se závodů stále účastní. Dnes jako moudrý rádce svého synovce Aleše Lopraise a jako podpora a doprovod…
Doba mastných majonézových chlebíčků, unaveného ovoce a několika kousků ovadlé zeleniny na pracovních společenských událostech je už za námi. Občerstvení na pracovních setkáních je už i u nás lákavé a zdravé. Velké firmy si díky dostatku prostředků mohou dovolit profesionální cateringové služby, které zdravou výživu většinou pohodově zvládají. V obtížnější situaci mohou být menší firmy a firmy s omezenými prostředky. Proto jsem se rozhodla pro inspiraci předat příběh, jak se nám podařilo významně vylepšit občerstvení na neziskových schůzkách. Loňské léto mě oslovil…
Bestsellerový autor a investigativní novinář Michael Pollan nabízí detailní a mnohdy až děsivý, ale zároveň zábavně podaný pohled na možnosti získávání potravin. Pollan představuje místa, kde jednotlivé potraviny vznikají. Vysvětluje, jak který ze systémů ovlivňuje nás a naši planetu, komu prospívá a koho poškozuje. Pollan nabízí konkrétní popis cest vzniku několika jídel. Jako reprezentaci dnešních možností si vybral oběd fast foodového typu, oběd z biopotravin nabízených supermarkety, oběd z více než biopotravin získaných z americké výstavní farmy a oběd z vlastnoručně…
Na základě výsledků mezinárodního testování patří čokoládovna Josefa Zottera mezi šest nejlepších výroben čokolády na světě. Čokoládovna je také řazena mezi nejvíce sociálně udržitelné rakouské firmy a její ručně plněné čokolády se staly kultem. Čokoládovna Zotter, která leží ještě pořádný kus cesty jižně od Vídně, je proto známým putovním místem pro milovníky kvalitní čokolády. Zotter je exkluzivní „bean to bar“ čokoládovna v bio a fair trade kvalitě. Josef Zotter si sám po světě vybírá ty nejkvalitnější kakaové boby, ve své kuchyni…
Delší sezení zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Už dávno všichni víme, že fyzická aktivita prospívá zdraví. Nepříliš známým faktem ale je, že pravidelný pohyb pro zmírnění následků sedavého způsobu života nestačí. Studie nyní jasně prokazují obrovskou škodlivost nadměrného sezení bez ohledu na dobu strávenou pohybem. Studie prokázaly, že nadměrné sezení snižuje aktivitu enzymu lipoproteinová lipáza, který pomáhá spalovat tuk, snižuje hustotu kostní tkáně, čímž zvyšuje riziko vzniku zlomenin, zužuje průměr cév a zvyšuje krevní tlak, což zvyšuje riziko vzniku nemocí srdce,…
Každý druhý dospělý člověk je chronicky nemocný. Sedm z deseti lidí umírá na následky chronických onemocnění a až 80 % výdajů na zdravotnictví jde na terapii chronických onemocnění. V České republice je to 230 z celkových 290 miliard korun. Podle Světové zdravotnické organizace je přitom za většinu chronických onemocnění zodpovědná nezdravá výživa, nedostatek pohybu a kouření. Díky těmto faktům jsem si uvědomila, že podpora zdravé výživy, pohybu a životního stylu je tím nejdůležitějším prostředkem ke zdraví i úspoře peněz nás všech. Pochopila…
Co vše potřebuje vaše dítě jíst a čemu by se mělo vyhýbat? Potřebují rodiče studovat výživová doporučení anebo poslouchat experty? Kdy začít podávat lepek a kdo potřebuje umělá kojenecká mléka? Jak prosadit zdravou výživu u babiček a ve škole? To nejdůležitější Nejlepší výživa kojenců a batolat je mateřské mléko a skutečné potraviny. Teorie imunologického okna, že je dobré předčasně doplňovat kojení o příkrmy, se nepotvrdila. Umělá kojenecká mléka nejsou vhodnou náhradou za mateřské mléko a speciální dětské příkrmy jsou zpravidla…
Představuji vám aktualizovanou verzi Zdravého talíře, do kterého jsem přidala maso. Je maso vhodnou, potřebnou a nezbytnou součástí naší výživy? Roky sleduji výživová doporučení jednotlivých zemí a odborných organizací. V Česku je stále aktuální výživová pyramida, která doporučuje totéž co historicky první švédská výživová pyramida z roku 1974. Nesouhlasím s těmito doporučeními a nechtělo se mi čekat, než se česká ministerstva a odborné společnosti proberou a konečně aktualizují zastaralé informace. Proto jsem vloni na základě nejnovějších amerických výživových doporučení vytvořila Zdravý talíř. Zdravý…
2000 - 2024 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos