Cukr anebo sladidla?

3. 10. 2012 Články štítky: 67 komentářů

Cukrem se přejídáme. Fruktóza se díky dotacím na kukuřici stala ještě levnější surovinou než cukr, a proto se jí přejídáme ještě více. Umělá sladidla nefungují tak, jak jsou prezentována, a mohou vést k poškození zdraví. Můžeme vůbec něčím sladit? Jak se máme v  záplavě přirozených a umělých sladidel orientovat?

Pro zjednodušení řadím do skupiny cukrů kromě našeho běžného bílého cukru (sacharózy) také hnědé cukry, ovocný cukr (fruktózu), hroznový cukr (glukózu), koncentrovaný kukuřičný sirup (high-fructose corn syrup), kukuřičný sirup, med, javorový a další sirupy, sladěnky a sladovity.

Do skupiny umělých sladidel řadím všechny nekalorické chemické látky nabízené jako náhrady cukru ve výrobcích, na příklad Splenda, aspartam, Acesulfan K anebo sacharin.

Naše tělo ví, co s cukrem

V průběhu milionů let vývoje se lidský organismus naučil zpracovat a využívat v přírodě se vyskytující živiny včetně cukru. Převáděním molekul cukru pomocí inzulinu, hormonu slinivky břišní, anebo jejich rozkladem v játrech (jak je tomu u fruktózy) získává organismus z cukrů okamžitou energii. Energii, na které jsou mnohé buňky a orgány (na příklad mozkové buňky) přímo závislé. Přebytek cukru se potom ukládá v podobě zásobního svalového nebo jaterního glykogenu.

Potíže s cukrem

Cukr je dodavatelem prázdných kalorií, kterých má většina z nás spíše nadbytek. Konzumace sladěnky, medu či javorového sirupu sice přináší malé množství minerálů a dalších živin, ale všechna sladidla jsou z hlediska živin většinou méně hodnotná než kompletní potraviny, mezi které patří ovoce, zelenina, ořechy nebo celá obilná zrna.

Nadměrný příjem cukru vede k jeho přeměně na tuky. Dlouhodobě nadbytečně vysoký příjem cukru je typický pro obyvatele vyspělých zemí a podle mnoha odborníků je základní příčinou obezity. Mechanismus přeměny nadbytku jednoduchých cukrů na tuky také vysvětluje neustálý rozvoj obezity navzdory skutečnosti, že příjem tuků zůstává v posledním desetiletí v našich jídelníčcích poměrně stabilní.

Nadbytek cukru ve stravě vede k hyperglykémii (vysoké hladině cukru v krvi), která poškozuje cévní stěny a z hlediska rizika rozvoje srdečně cévních onemocnění je pravděpodobně nebezpečnější než cholesterol. Opakované přejídání se cukry vysiluje slinivku břišní a vede ke snížené senzitivitě inzulinových receptorů. Oba mechanismy postupně, ale jistě vedou k rozvoji diabetu druhého typu a podle nových studií může ovlivnění inzulinových receptorů stát i za zvyšujícími se počty postižených Alzheimerovou chorobou. Cukr je návykovou látkou, jejíž konzumace vede k touze po stále se zvyšujících dávkách.

Umělá sladidla nic nevyřešila

Umělá sladidla nepřinášejí žádné (nebo jen minimální) množství kalorií, a proto se zdají být výhodná v terapii obezity. Představa, že pomohou řešit problémy s nadváhou, byla hlavním důvodem jejich uvedení na trh. Za několik desítek let se zvýšil počet umělých sladidel a podstatně zvýšil počet produktů, ve kterých jsou cukry úplně nebo částečně nahrazovány umělými sladidly. Po celou dobu narůstají počty obézních lidí i průměrné počty kilogramů nadváhy na osobu. Nejvíce obézních lidí najdeme právě v těch státech, ve kterých se v nejhojnější míře konzumují dietní pokrmy, umělá sladidla a dochucované polotovary.

Sladidla: obezita a oslabení imunity

Víme pramálo o tom, jak nakládá lidský organismus s chemicky vyrobenými sladidly. Jejich dlouhodobé a kombinované užívání není z hlediska zdravotní bezpečnosti dostatečně ověřeno. Postupně přibývá studií, které zjišťují, že příjem potravin s umělými sladidly vede ke stejnému, nebo dokonce ještě většímu nárůstu hmotnosti než srovnatelný příjem potravin slazených cukry.

O tom, proč je s konzumací umělých sladidel spojen i vyšší nárůst tělesné hmotnosti, se v odborných kruzích stále debatuje; v úvahu přichází několik teorií. Kromě nárůstu hmotnosti je s konzumací umělých sladidel spojena ještě celá řada dalších závažných zdravotních rizik. Na příklad u Splendy bylo prokázáno narušení střevní mikroflóry, jejíž rovnováha je zásadní pro správné fungování imunitního systému. Další studie prokázala, že příjem aspartamu vede k obdobnému navýšení inzulinu jako příjem cukru.

Co je lepší: cukr, nebo sladidla?

Vždy upřednostňuji přirozené potraviny, a proto považuji cukr za mnohonásobně vhodnější než jakékoliv chemické sladidlo. Vím, že nadbytek cukrů je rizikový, vím, jak organismus poškozuje. Proto jej omezuji, jím zdravě, občas nahrazuji cukr sladkou rostlinou stevia. Umělým sladidlům se vyhýbám.

Doporučuji všem, aby se snažili celkově omezovat příjem cukru, upřednostňovat jeho přirozenější varianty (na příklad obilné sirupy) a především přijímat zdravou výživu.

Fruktóza a cukrovka

Fruktóza je nejběžnější cukr v ovoci. Na rozdíl od glukózy nepotřebuje ke svému metabolismu hormon inzulin, a proto byla po mnohá léta doporučována jako zdravá alternativa pro diabetiky. Což je další omyl moderní medicíny. Novější studie, totiž zjišťují, že nadměrný příjem fruktózy může podporovat vznik diabetu jinou cestou a navíc i vést k rozvoji obezity a srdečně cévních onemocnění.

Glukózu používají k zisku energie všechny naše tělesné orgány, ale fruktóza se výhradně metabolizuje v játrech. Tento proces může vést k nadměrné tvorbě tuků (ztukovatění jater), zvyšovat hladinu kyseliny močové, podporovat rozvoj inzulinové rezistence a takto nepřímo i cukrovky. Některé studie na zvířatech dokonce zjistily, ža fruktóza snižuje senzitivitu leptinu, hormonu, který oznamuje pocit sytosti.

Chutě na sladké omezí:

  1. pravidelná strava se třemi hlavními jídly, případně menšími svačinkami,
  2. dostatek kvalitních bílkovin, tuků a komplexních polysacharidů v každém hlavním jídle,
  3. pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu.

Základní doporučení pro každého:

  • snažte se snižovat množství používaných sladidel celkově,
  • vybírejte podle potřeby ta nejvhodnější,
  • sladkosti berte jako občasné zpestření zdravého jídelníčku a ne naopak
  • naučte se pít jen neslazené nápoje jako vodu, minerální vody anebo neslazené čaje.

Co si myslíte o problematice cukru a umělých sladidel a jak zvládáte své chutě na sladké?

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

67 responses to “Cukr anebo sladidla?”

  1. Petr napsal:

    Zdravím, chválím stránky a články, jsou skvělé. Ohledně cukru by mě zajímal doporučení denní příjem. Nadváhou netrpím, ba naopak, navíc jsem vegetarián, nicméně sladím medem a jím hodně ovoce, čili spoustu cukrů. Piji jen vodu nebo neslazené čaje, sladkosti příležitostně. Jsou někde doporučení kolik cukrů by se mělo přijmout jako maximum?

  2. Já děkuji za ocenění stránek. Osobně nejsem zastáncem určování množství jednotlivých živin, ale komplexního pohledu na stravu. Z oficiálních doporučení uvedu dnes asi to nejextrémnější, a to od Dr. Mercoly, který za limitní považuje příjem fruktózy pod 25 g za den. Pro ilustraci např. dva banány obsahují asi 15 gramů fruktózy.
    Podle mne v případě zdravé výživy podstavené na přirozených potravinách a dostatečného, pravidelného příjmu zeleniny není třeba obsah cukrů přepočítávat ani nijak jinak hlídat. Právě nyní jsme dokončila přípravu nejlepších výživových doporučení: Zdravého talíře, který názorně ukazuje, jak se zdravě stravovat bez analýzy jakýchkoliv živin. Zdravý talíř detailně představím přes facebook, Zdravé zprávy a svůj blog na počátku listopadu.

  3. Alena napsal:

    Podstatne je, naucit se naslouchat svemu telu, samo si rekne co potrebuje. A jist potraviny, ktere priroda v dane rocni obdobi nabizi. Jak rikaval pan ing. Janca:“Co nevyrostlo na strome, nad zemi, v zemi ci pod ni, nejezte!“ Kdo ma problemy s vykyvy cukru, mel by jist (mysleno zobat) kazde dve hodiny. Za nejvetsi problem vsak povazuji stravovani deti, a to jiz od utleho veku. Kdyz vidim na ulici dite v kocarku, zuzlajici parek v rohliku, maminky v supermarketech, tlacici k pokladne kosiky plne cokolad, susenek, bonbonu, parecku „pro deti“, levnych limonad s umelymi sladidly, barvivy a konzervanty, jogurty s modifikovanymi skroby, etc., nechapu :(

  4. Určitě s Vámi souhlasím. Pravidla zdravé výživy na stránkách popisuji na více místech, jako např. i zde v encyklopedii:
    http://www.margit.cz/encyklopedie/zdrava-vyziva/

  5. Vlasta napsal:

    Jen to čtu a už mám chuť na sladké, jsem závislák, chjo. Vím to, ale neumím si s tím poradit :-)

  6. Doporučuji vyzkoušet zvětšení porcí běžných hlavních jídel, omezit solení (příjem slaného podporuje chutě na sladké), po jídle si vždy hned vyčistit zuby a v případě večerního pojídání u televize, namísto TV večerní procházky a pak knihu v posteli (tj. omezovat místa, kde by jste mohla sladké. Držím pěsti, Margit

  7. Vlaďka napsal:

    Margit, díky za prima přehledný článek.
    Píšeš, že med dětem až po třetím roce. Proč prosím?
    Zdravímj srdečně!

  8. Vlaďko, děkuji za napsání. Med nedoporučuji z důvodu možné kontaminace sporami Clostridium botulinum, které mohou v nevyzrálém dětském trávícím traktu růst a produkovat život ohrožující toxiny. Lze najít i zdroje omezující konzumaci medu jenom do jednoho roku, ale hranice tří let je bezpečnější. Organismus starších dětí a dospělých by tyto toxiny už zvládnul.

  9. Marta napsal:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s glykemickým indexem u stévie a sukralozy, tedy přírodními sladidly, které mají 0 kalorií. Ovlivňují nárůst krevního cukru? Jsou vhodnější pro snižování nadváhy nebo pro diabetiky nebo to vpodstatě není „štíhlejší“ varianta? Jsou ještě jiná takováto přírodní sladidla s nulovou energetickou hodnotou? Děkuji předem a zdravím!

  10. Dobrý den, stévie je přirozené nekalorické sladidlo, neovlivňuje uvolňování inzulinu a její použití doporučuji. Problém s chutí na sladké lze však nejlépe řešit snižováním hranice sladkosti, a to platí i pro stevii. Podle některých hypotéz konzumace sladkého, které neobsahuje cukr, tj. příjem potravin s umělými sladidly anebo možná dokonce i stévií, vede k zvýšené chuti na další sladké. Přesto stevie zůstává jako nejvhodnější náhrada cukru.
    Sukralóza je umělé nekalorické sladidlo, ale často se v baleních nabízí s nosnou látkou (jako plnivo), kterou jsou obvykle škroby a ty mají kalorickou hodnotu i ovlivňují uvolňování inzulinu. Především však existuje podezření na celou řadu zdravotních rizik podobně jako u aspartamu. K těm hlavním u sucralosy patří riziko narušení střevní rovnováhy, a proto sucralosu, podobně jako i ostatní umělá sladidla nedoporučuji.

  11. Vladimír napsal:

    Paní magistro, máte moc pěkné stránky se zajímavým obsahem. Jaký je Váš názor na Stevii? Nikde o ní jako sladidlu nepíšete.

  12. Děkuji za ocenění stránek a zmínku o stevii najdete v encyklopedii: http://www.margit.cz/encyklopedie/stevia/

  13. Irena napsal:

    Tak to jsou nejlepší stránky ke zdravému životnímu stylu a stravování, na které jsem v internetové záplavě narazila. Poté, co jsem prostudovala stránky STOBu, mi vstaly vlasy hrůzou, ale vaše stránky mě zachránily. Mluví mi z duše a jen potvrzují to, co mi moje intuice říká, například: nepij tu studenou vodu, děvče, dej si aspoň vlažnou:), neřeš kalorie, najez se, ale nepřežer…. Moc vám za ně děkuji. Zdravý talíř, super vodítko pro celý den. Jak jednoduché. Přečetla jsem všechny články a jsem nadšená a plná optimismu. Díky za tipy všech kategorií a těším se na další

  14. Ireno, já děkuji za napsání. Takovéto ocenění mě určitě podpoří k další práci. Margit

  15. Andrea napsal:

    Dobrý den, snažím se jíst vyváženě a cukry jsem velmi omezila (pouze ráno do vloček se dám lžičku třtinového cukru). Teď jsem dostala na ochutnání vzorek stevie http://www.natusweet-eshop.cz/natusweet-stevia-kristalle-400-g-1-1 a užívala 3 dny, buď lžičku do kávy nebo do tvarohu – 1lžičku denně. Měla jsem hroznou chuť na sladké, může to být tou stévií? Také mi nejde do hlavy její složení. Jak může mít nula KJ a přitom na 100g obsahuje 98g sacharidů? Děkuji za váš web

  16. Dobrý den, stevii také doma používám (nejvíce vlastní usušenou), ale uvedený výrobek neznám, a proto nemohu vysvětlit nesoulad mezi informacemi. Výrobek obsahující sacharidy skutečně bude dodávat i energii. Doporučuji Vám obrátit se s dotazem přímo na výrobce, jak nabízí na stránce. Stevie by neměla zvyšovat chuť na sladké, ale je možné, že Vám jen při omezení cukrů chybí.

  17. Eva Špaková napsal:

    Dobrý den Margit, Vaše stránky jsou opravdu moc zajímavé! Chtěla bych se zeptat, jaký je Váš názor na Maltitol a Isomalt? Děkuju!

  18. Dobrý den, děkuji za ocenění stránek. Maltitol a Isomalt jsou tzv. alkoholické cukry. Jedná se o v přírodě se vyskytující sladidla nižší sladivosti a tedy i glykemického indexu než je cukr. Jsou proto částěčně použitelné v potravinách pto diabetiky a vhodné do žvýkaček, protože nepodporují tvorbu zubního kazu. Část konzumanetů je však hůře tráví a trpí nadýmáním. Margit

  19. Lad. Novotný napsal:

    Dobrý den.

    CUKR řepný škodí, ale když ho roztavim vznikne karamel a ten je prý zdravý. Je to pravda?
    Na internetu se dovíme ledacos.

    Děkuji.

    Lad Novotný

  20. Dobrý den, tak to je novinka i pro mne, ale obávám se, že nesouhlasím. Příště požádejte autora o vysvětlemí. Margit

  21. Hanka napsal:

    Dobrý den Margit,
    dovolte, abych velmi velmi pochválila úroveň vašich stránek. Mohu se zeptat k již zmíněné stevii, používám jí v tabletách nebo prášku a kombinuji s třitinovým cukrem při vaření. Pokoušela jsem se jí pěstovat, ale nevím jak jí využít v čerstvém nebo sušeném stavu. Nápoje nesladíme, tam si to ještě umím představit…… Děkuji za odpověď a příjemný den Hanka

  22. Dobrý den Hanko,
    děkuji za milá slova. Stevii také pěstuji, za čerstva ji přidávím k limonádám a po usušení a rozdrcení používám podobně jako tu v prášku. Margit

  23. Dada napsal:

    Výstižné,logické…..není co dodat.Děkuji

  24. Dada napsal:

    Dobrý den,
    mám dotaz zda sunar má tytéž vlastnosti jako mléko které proběhlo UHV záhřevem či jinak upravené.A co mléko sušené?Chci upustit od krabicového mléka a vyměnit ho za snad méně škodlivé. Děkuji Dada

  25. Dobrý den Dado, předpokládám, že sunar i sušená mléka prošla těmito úpravami, ale přiznávám, že přesnou technologii výroby jednotlivých produktů neznám, a proto si nejsem zcela jistá. Doporučuji obrátit se s dotazem přímo na výrobce. Margit

  26. Mira napsal:

    Dobrý den, paní Margit,
    cukr jako takový téměř nepoužívám, ale jako náhradu jsemzvolil fruktózu. Teď se ale dovídám, že ani to není to pravé. Poraďte mně prosím, co tedy použít např. do bábovky a podobného pečiva, které se bez sladké chuti neobejde.
    Dík za odpověď – Mira

  27. Dobrý večer Miro,
    fruktózou určitě nedoporučuji sladit, to raději používejte nějaký kvalitnější tmavší – např. melasový cukr a snažte se jej dávat o něco menší množství anebo jej doplňovat sladěnkou anebo stévií. Margit

  28. xylitol napsal:

    Dobrý den,

    jednou z cest jak se vyhnout používání řepného cukru a umělých sladidel může být používání xylitolu. Xylitol je přírodní sladidlo získávané ekologickou cestou z kukuřičných špalků.

    Více než 40 let výzkumů prokázalo, že xilitol zabraňuje kazení zubů a čistí ústní dutinu. Xylitol dále pomáhá v prevenci proti infekcím uší a horních cest dýchacích. Toto přírodní sladidlo navíc chutná a sladí se stejnou intenzitou jako cukr, přitom má o 40% méně kalorií.

    Další informace o xylitolu najdete na http://www.brezovycukr.cz

  29. Dobrý den, děkuji za doplnění, ale sama si vzhledem ke kritice z řad nezávislých autorů, nedovolím xylitol (mimo jeho minimální použití ve žvákačkých) k běžnému slazení používat. Odkaz na stánky prodejce vyvažuji odkazem na článek upozorňující na možná rizika:

    http://www.naturalnews.com/022986_xylitol_health_sugar.html

    Margit

  30. Hana napsal:

    Jelikož mi můj zdravotní stav nedovoluje vybrat si cukr nebo sladidlo a musím jen sladidlo, tak je to pro mě jasná volba, mám ale svou osvědčenou značku, nejlepší je SlaDIA od Swissu, chuťově výborná, úplně srovnatelná se lžičkou cukru. Navíc obsahuje jak sukralózu a stévii.

  31. Dobrý den, děkuji za sdílení Vašeho doporučení, jen doplňuji, že se objevují studie a autoři upozorňující na možná zdravotní rizika sukralozy, jako např. popisuje text: http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/health-risks-sucralose, M.

  32. Lucie napsal:

    Dobrý den, Margit, skvělý článek, skvělé stránky. Moc si vás vážím. Chci se zeptat jaký máte názor na slad, nejvíce mě zajímá rýžový. Co jsem pochopila tak pro cukrovkáře nedoporučujete agáve. Je vhodný nějaký jiný sirup, nebo vůbec? Moc děkuji a ať se daří!

  33. Dobrý den, já děkuji za milá slova. Slady a sladěnky mají nižší glykemický index než cukr a kromě agávového je mohu doporučit, ale naprosto zásadní je množství. Vždy jen velmi omezeně. Margit

  34. Petra napsal:

    Dobrý den, Margit.
    Má 12letá dcera trpí diabetem mellitus 1.typu. Místo cukru používáme stévii. Doporučila byste mi pro ni také sladěnku? Obsahuje méně sacharidů než obyčejný řepný cukr či med?

    Moc děkuji.

  35. Dobrý den, stévii určitě múžete a sladěnku jen omezeně. Sacharidy také obsahuje, i když skutečně méně než cukr. Ideálně, když ji budete podávat po dohodě s lékařem a za průběžné kontroly hladiny krevního cukru. M.

  36. Petr napsal:

    Dobrý den, datlový sirup je tedy lepší než agávový sirup? Na snídani si každý den dělám jahly nebo pohanu a sladím to většinou jedním z těchto sirupů. Zkoušel jsem melasu ale ta není moc sladká a nechutná mi.

  37. Dobrý den, ano je lepší, nejvíce fruktózy má agávový.

  38. Al. Hloušek napsal:

    Dobrý den paní Margit,
    děkuji za Vaše cenné informace. Poraďte prosím, který výrobek ze Stévie ještě považujete za přírodní? Osobně se mi jeví zářivě bílý prášek glykosidů bez zápachu subjektivně jako bílý cukr, takže si nejsem jistý, podobně jako u xylitolu. Nebo máte na mysli sušené a mikropomleté lístky?
    Děkuji Vám. Přeji hodně zdaru ve Vaší záslužné práci!! Al. Hl.

  39. Dobrý den, naprosto nejvhodnější je skutečně stevie v podobě rostliny, ale nedokáži jednoznačně říct, že stevie v prášku anebo kapkách, jak ji někteří výrobci nabízejí je škodlivá. Co nedoporučuji jsou přípravky obsahující pouze určité části ze stévie. Margit

  40. Hanka napsal:

    Dobrý den paní Margit,
    vyrobila jsem si extrakt ze sušené stévie, mam ho v lednici a chtěla jsem se zeptat jak dlouho v lednici vydrží? Předem děkuji za odpověd

  41. Dobrý den, omlouvám se, ale nevím, jak jste extrakt vyrobila, ani za jakých hygienických podmínek, takže mohu jen obecně odhadovat, že by mohl vydržet měsíce. M.

  42. Hanka napsal:

    Etrakt jsem si vyrobila tak že jsem sušenou stévii vysypala do převařené horké vody, nechala dva dny louhovat, pak přefiltrovala a dala do lednice

  43. Extrakty ve vodě mají obecně nižší trvanlivost než lihové, ale na vodě s výluhem stevie se stejně nemá co pokazit. Proto i tak předpokládám v lednoci trvanlivoast i několik měsíců.

  44. Jana napsal:

    Dobrý den,jsem závislá na čokoládě.Musím jí jíst každý den.Jinak jsem nervozní a podrážděná.Nevím co mám dělat.Prosím poraďte mi,jak se mám této závislosti zbavit.Děkuji Jana

  45. Dobrž den Jano, nejdříve začít nakupvat jen kvalitní hořké, které se obvykle sní méně anebo ji dokonce zkusit nahradit nepražeými kakaovými zrny, kterých sníte ještě mnohem méne. Margit

  46. Lenka napsal:

    dobrý den stránky jsou super jen sem se chtěla zeptat jim zdravě ale poslední dobou mám strašnou chuť na sladké jsem schopná na posezení zbaštit i půl kg rozinek a stále mě honí mlsná jinak moc nesladím a když tak medem. Jen by mě zajímala zda takové množství rozinek mi nějak může zdravotně ublížit rozinky jsou v bio kvalitě a zda se taky může po nich přibírat děkuji

  47. Dobrý den, půl kila rozinek už je požádná dávka cukru a pravidelně by také neprospívalo. Moc doporučuji zkusit přidat potravin v základních jídlech. Margit

  48. Lenka napsal:

    děkuji za odpověď

  49. Zuzana napsal:

    Dobrý den, nejdříve bych vám poděkovat za vaše stránky. Je tu spusta užitečných informací a moc si jich vážím i vašeho přístupu. Chtěla bych vás zároveň požádat o radu, čím je tedy vhodné přislazovat uplně těm nejmenším, poté co se přestane s kojením. Nejdříve jsem chtěla zavařovat vlastní přesnídávky slazené cukrem, pak jsem si o cukru přečetla jak je špatný. Plánovala jsem zvolit alternativní med, ten však doporučujete až od tří let věku. Tak to mne překvapilo. K ostatním sladidlům jsem si přečetla další výhrady. Co je tedy prosím nejvhodnější? Obecně by mne zajímalo jak postupovat ve výživě dětí po ukončení kojení, nemáte prosím nějaký odkaz na ucelené informace? Mockrát děkuji.

  50. Dobrý den, po ukončení kojení doporučuji měsíce doslazovat pouze sušeným ovocem, které můžete na chvíli namočit do vody a pak rozmixovat na kaši. Základní doporučení k výživě dětí předávám zde: http://www.margit.cz/vyziva-deti/
    M.

  51. Lenka Jeřábková napsal:

    Dobré odpoledne, měla bych skromný dotaz. Je doba, kdy roste Černý bez a ráda bych si z něj udělala jak (nevařený) sirup, tak „med“. Ve všech tradičních receptech se ale uvádí spousta bílého cukru.:( Je možné něčím ho nahradit (samozřejmě mě napadl třtinový) cukr), aby však sladidlo chutí nepřebilo úžasnou chuť Černého bezu a minimálně v případě sirupu, který se nevaří, povýšilo sirup na trošku zdravější variantu pro děti, které ho milují? V „alternativních“ sladidlech se bohužel nevyznám, pokud už něco sladím, pak jen medem, ale říkám si, že by bylo zvláštní, kdyby naše pra…babičky do všecho dávaly takové množství cukru… Za případnou radu moc děkuji. Krásný den. Lenka

  52. Dobrý den, Lenko, obávám se, že klasický sirup skutečně není možné beze změny chuti dělat z alternativ, ale také si myslím, že i tak jde o vhodnější variantu než kupované sirupy a občas není problémem. Margit

  53. Martina napsal:

    Vážená paní doktorko, ráda bych znala Váš názor na sladidlo Sorbitol, který obsahují léky pro kojence (př. Prospan, Mucosolvan). Sorbitol obecně není doporučován pro děti, ale např. Prospan lze podávat dětem mladším jednoho roku.
    Moc děkuji za odpověď Martina

  54. Dobrý den Martino,
    sorbitol podle mne určitě není bezpečné sladidlo a už vůbec ne pro děti. Shoduji se zde s vyjádřením opatrnosti až jeho kritikou, které detailně vysvětluje MUDr. Mercola: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2000/12/03/sucralose-dangers.aspx
    Margit

  55. Filip K. napsal:

    Dobrý den paní doktorko, předem děkuji za kopu informací, které zde sdílíte a mimo to jsem se chtěl zeptat na Váš osobní názor na přírodní sladidla. Já používám jíž nějaký čas agávový sirup a vyjímečně i stevii. Na trhu jsou k sehnání i jiné druhy jako rýžové či javorové sirupy, tak by mě zajímalo který je podle Vás nejvhodnější k dlouhodobému používaní. Předem děkuji za odpověď. Filip K.

  56. Dobrý den Filipe, moje jednoznačná doporučení najdete přímo v tomto článku a zde se ještě detailněji vyjadřuji k agávovému sirupu: https://www.youtube.com/watch?v=6w3GDzhXXxo
    Margit

  57. Zuzana Knížková napsal:

    stránek-poznamenala jsem si další,které budu číst, když jsem hledala informace o sladidlu maltiol. Manžel marodí se slinivkou,každý den ráno mu vařím ovesné vločky,mléko nepoužívá,tak jsem hledala náhradu a používám sušené nápoje rýžový,pohankový,sojový apod.Ale všechny jsou slazené,i když ne cukrem.Manželovi to nechutná i že mu je hůř po tom.Takže místo doporučené dávky na 1/4 litru dávám ani ne polovinu,aby to neměl sladké. Proč se tam přidává sladidlo,Je možná jiná alternativa? Hledala jsem a žádné mléko či nápoj sušený a neslazený jsem nenašla. Ještě mám vnučku,která musí mít každý den nějaké bonbony,sušenku-prostě něco sladkého.S mamkou se jí snažíme nedávat nic z tohoto,ale ona,jak má peníze,tak je utratí za něco sladkého.Ví,že to nemá,tak to kupuje ve slevě aspoň.Jak ji to odnaučit? Děkuji předem za odpověď. Zuzana K.

  58. Dobrý den Zuzano, rostlinná mléka je nejlépe připravovat doma a tedy bez potíží bez jakýchkoliv sladidel, základní postup vyvětkuji zde ve videu: http://www.margit.cz/jak-si-pripravit-domaci-rostlinne-mleko/. O tom jak učit děti zdravě jíst píši ve více textech, vyhledávejte prosím pod heslem děti. Margit

  59. Hana Knězová napsal:

    Dobrý den paní doktorko.
    Právě jsem vybírala agávový sirup a dostala jsem se sem a uviděla Vaše video. Zhrozila jsem se. Jednak hubnu a musím zhubnout minimálně 30kg kvůli plánované neurochirurgické operaci a pak držím cukr v krvi na hraně(do 7). Takže nepotřebuji používat špatné sladidlo. I když se snažím pochopitelně vyhýbat,dlouhodobě to nelze.
    Pokud jsem pochopila správně, jsou zdravá obilná sladidla. Souhlasíte? Teď ale která?
    Pšenici bychom se měli vyhýbat, kukuřičný slad není ten správný. V nabídce jich je opravdu mnoho a já nevím,který vybrat, Poradíte mi prosím? Tak abych pro své zdraví udělala maximum
    a pokud je možné,aby chuť takového sladidla-sirupu-sladu,byla snesitelná.
    Děkuji za Váš čas a rady.
    HankaK

  60. Dobrý den Hanko,
    ve Vašem případě je skutečně naprosto zásadní se přislazování maximálně vyhýbat. V případě, že sladíte je potom celkem jedno, který ze sirupů mimo agávového zvolíte, klidně sladěnku z ječmene anebo třeba javorový sirup. Margit

  61. Kristina Herchelova napsal:

    Dobry den, pani Slimakova,

    chci se zeptat – z Vasich clanku o cukru mam pocit, ze slazeni bilym cukrem je z Vaseho pohledu uplne v poradku, pokud ho neni prilis. Dcerka ma diagnostikovan syndrom hyperaktivity, chci se zeptat, jestli je i pro ni jedno, jestli si da buchtu slazenou cukrem, nebo obilnym sirupem, kokosovym cukrem nebo datlovym sirupem? Zalezi pouze na tom, jestli si da jeden kousek (to by mi u ni ale zrejme neproslo – je dost mlsna) nebo zalezi i na glykemickem indexu sladidla?
    Predem dekuji za odpoved!

  62. Dobrý den, problém je, že potraviny s nižším GI obvykle méně sladce chutnají a tak jimi můžeme sladit více. Určitě bude bezva použít namísto cukru třeba aspoň sušenou třtinovou šťávu, ale to nejdůležitější je skutečně množství sacharidů, které dcera sní. Margit

  63. Kristina Herchelova napsal:

    Děkuji Vám za Vaši odpověď! Ještě se pro lepší pochopení chci zeptat – v posledním článku o nesmyslech o jídle píšete, že sladidla obsahují téměř jenom jednoduché cukry a pár mikrogramů živin. Z článku je jasné, že je potřeba omezit slazení jako takové a spotřebu cukrů. Oplatí se ale tedy kvůli té troše živin sladit jinak než cukrem? V knížce Hanky Zemanové Bioabecedář, ke které jste dělala recenzi je to pojímáno trocha jinak – že ty živiny navíc v sladidlech doplňují živiny, které naše tělo potřebuje na spracování cukru a proto jsou našemu tělu odebírány.
    Sladím doma slady a sirupy, někdy kokosovým cukrem nebo sušenou třtinovou šťávou – oplácí se tedy vůbec ta investice?

  64. Dobrý den, otázka vyplacení se je těžká a ne jednoznačná Sama také sladím sušenou třitinovou šťávou anebo javorovým sirupem, ale třeba pro slazení do škol, bych tyto alternatiby neprosazovala. Margit

  65. Marie napsal:

    Dobrý den,
    já se o stránkách dozvěděla až teď – hledáním na google informací o agávovém sirupu. Vaše video o něm jsem si celé poslechla – MOC za něj děkuji. A hned jsem se začetla do Vašich dalších článků – o cukru apod. Před půlrokem mi totiž bratr zemřel mj. na těžké následky cukrovky! Bylo mu 62. Mně je 60, mám strach, abych ji nedostala taky. Přestala jsem jíst sladkosti, daří se mi to na 96 procent, čokoláda ani oplatky mě vůbec nelákají, snad v horku – občas – trochu zmrzliny. Ale v zimě nebude ani to. Snažím se jíst více zeleniny, ovoce jen dopoledne. Nesladím, piju vodu a neslazené čaje, občas používám med. Pokusím se sehnat stévii – také pro případné užití.
    Ještě jednou děkuji, Vaše stránky jsou skutečně VÝBORNÉ. Rozhodně budou nyní mezi mými favority a budu je číst pravidelně. Hned teď si najdu ten Zdravotní talíř, o němž jsem také četla.
    Vaše nová pravidelná čtenářka Marie

  66. Marie, moc děkuji za tuto milou zpětnou vazbu a o cukrovce – tedy hlavně její prevenci, budu brzy psát více. Margit

Napsat komentář