Hesla od:

Umělá sladidla

Umělá sladidla jsou syntetické náhrady cukru. K jejich použití původně vedl úmysl potravinářského průmyslu snižovat cenu potravin a následovala honba za snižováním počtu kalorií. Dnes se umělých sladidlům díky naší dietami posedlé společnosti podařilo prosadit si cestu do většiny zpracovávaných potravin. Jsou levná, a umožňují výrobcům potravin označovat své produkty jako light, nízkokalorické či dokonce zdravé.

Otázka bezpečnosti umělých sladidel vůbec není jednoznačná. I přes to, že všechny náhrady cukrů jsou schvalovány potravinářskými kontrolními orgány se stále hromadí řady stížností na nežádoucí účinky po jejich konzumaci z řad spotřebitelů a mnoho ze zdravotníků doporučuje potraviny s umělými sladidly zcela vyloučit. Bezpečnost individálních sladidel by měla být ověřována, ale neexistují žádné studie sledující dlouhodobý vliv příjmu chemického koktejlu, jenž většina z běžných konzumentů denně přijímá díky celkově nadměrnému množství aditiv v průmyslově upravovaných potravinách. Podle některých studií umělá sladidla dokonce podporují zvýšování hmotnosti. Sladká chuť vede k uvolňování hormonu inzulinu, který ukládá krevní cukr do tkání, proto po konzumaci umělých sladidel jenž nevedou ke zvýšení krevního cukru může následovat hypoglykémie spojená s pocity hladu a následující m přejídáním se. Opakovaný pocit sladké chuti také posiluje preference po této. Jako zásadní argument o nesmyslnosti konzumace dietních potravin vidím v neustále narůstajících počtech obézních právě v zemích, kde se už po léta stále i zvyšují počty všemožných dietních potravin. Argument zastánců umělých sladidel, že mohou přispět k řešení obezity nebyl nikdy prokázán.

Umělá sladidla nemají žádnou výživovou hodnotu a není žádný důvod je konzumovat. Studie srovnávající jednotlivce konzumující  soft drinks, s konzumenty vynechávajícími tyto potraviny zjistili mezi konzumenty soft drinks, a to obojími s cukrem i sladidly, vyšší výskyt tzv. metabolického syndromu. K projevům metabolického syndromu patří vysoký krevní tlak, zvýšené hodnoty krevních tuků, zvýšená hladinu krevního cukru a nadváha, tj. všechno faktory podporující vznik dnes těch nejzávažnějších zdravotních rizik, srdečně cévních onemocnění a diabetu.