Zdravý talíř – ještě lepší!

30. 12. 2019 Články 29 komentářů

Před deseti lety jsem vytvořila výživové doporučení Zdravý talíř, který se od té doby dostal do stovek článků i do výuky ve školách, jeho letáček se rozdával vmateřských školách a lékárnách, mnozí ho dokonce máte na ledničce. Děkuji vám za tuto podporu! Dnes vám oznamuji zásadní aktualizaci a nabízím vám doporučení, které je výsledkem práce kolegů z think tanku Globopol.

Co doporučujeme?

Základem stravy jsou pořád skutečné potraviny. O nich také mluví nejnovější světové výživové studie. Vzpomínám si na to, jak jsem byla v počátcích mé praxe před 30 lety osamělá, když jsem doporučovala jíst nejkvalitnější lokální a sezónní jídlo. Tenkrát byla móda úplně jiná a výživa musela být složitá. Kolegové doporučovali spíš kalorie a gramy živin než skutečné potraviny. A střídaly se módní trendy – většinou ve znamení nějakého potravinářského produktu. Dnes už konečně přichází do módy skutečné potraviny.

Základem dobrého zdraví totiž není jedinečný a zázračný poměr mezi sacharidy, tuky a bílkovinami. Nikdo nepotřebuje redukční diety ani dietní potraviny, aby byl štíhlý. Děti nepotřebují speciální dětské potraviny. Jediné, co potřebujeme úplně všichni, je jíst skutečné potraviny. Přitom zdravá strava založená na skutečných potravinách může mít různé podoby. Někomu bude vyhovovat vyvážená strava, kdy zhruba polovinu talíře vyplní tuky s bílkovinami a polovinu sacharidy. Někomu ale může více prospívat rostlinná strava s vyšším obsahem sacharidů, někomu zas nízkosacharidová strava s vyšším podílem tuků a bílkovin. Všechny možnosti zohledňuje Průvodce skutečným jídlem.

Proto jsem moc ráda, že vám dnes mohu představit ještě lepší verzi Zdravého talíře. Z mých vystoupení už víte, že jsem v rámci Zdravého talíře ukazovala jeho různé verze. Teď tu ale máme výživové doporučení, které všechny verze rovnou obsahuje. Náš Průvodce skutečným jídlem na rozdíl od běžných výživových doporučení netvrdí, že existuje jediná správná výživa pro všechny.

Výživová pyramida

Výživová pyramida řeší kvantitu. Důležité jsou v ní kalorie z jednotlivých pater. Když budete hlídat jejich množství, tak má být jedno, jestli je zajistíte koblihami anebo brokolicí. Pyramida doporučuje, aby úplně všichni založili stravu na sacharidech, přestože právě sacharidy nejsou na rozdíl od bílkovin a tuků esenciální složkou potravy.

Průvodce skutečným jídlem

Průvodce skutečným jídlem na rozdíl od pyramidy doporučuje upřednostňovat kvalitu potravin a respektovat potřeby jednotlivce. Oproti Zdravému talíři přímo nabízí další výživové verze a potravinové skupiny ještě zjednodušuje. Původní skupiny bílkovin a tuků dává do jedné poloviny talíře, skupiny sacharidů a zeleniny s ovocem do druhé poloviny. Tato úprava usnadňuje individuálně sestavovat vlastní jídelníček. 

Další jazyky, letáčky a informace

Webovou stránku: cojist.cz právě rozbíháme. K tématu kolegové dopisují další odborné práce, na web budeme postupně přidávat další reference expertů z oblastí medicíny i výživy. Stránka bude přeložena do dalších jazyků a později bude obsahovat také vysvětlení jednotlivých pojmů v textu. Průvodce skutečným jídlem nabídneme i v podobě letáčků k vytištění nebo kpoužití na vašich webových stránkách a v textech.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

29 komentářů: “Zdravý talíř – ještě lepší!”

  1. Školní strava napsal:

    Je to všechno krásné, ale zdavé jídlo máme jen doma. Ve škole vaří pořád stejně.
    5x týdně maso – kdoví z jakého chovu, mléko na svačinky a v automatech…..o zdravém stravování se jen mluví a nic se ve školách neděje. Alespoň u nás v Ostravě Porubě. Vnučku po 4 měsících školního stravování odhlašuji z obědů. Bohužel tím, že nebude ve škole obědvat, nemůže ani chodit do školní družiny, kde se ji líbí.To je ale přihlouplé nařízení.
    Jak z toho ven paní Margit? JInak Vám přeji krásné a zdravé dny v novém roce 2020.

  2. Dobrý den, ve školách jde už nyní vařit dobře, téma detailně vysvětluji ve svém dřívějším blogu: https://www.margit.cz/ve-skolach/ Držím pěsti ať se podaří zlepšit, Margit

  3. Školní stravování napsal:

    Dobrý den, mě tam v doporučeních pro školy chybí omezení cukrů – sladkých jídel, nebo polotovarů, to jsou hlavní nešvary naší školní jídelny…

  4. Dobrý den, nevím, jak detailně jste progranm Zdravá školní jídelna, který v textu doporučuji prošla, protože omezení cukrů, jako třeba doporučení nabízet k pití jen vodu a neslazené čaje tam jsou, Margit

  5. piktogramy napsal:

    Dobrý den, mlžu se zeptat, co je prosím ta potravina mezi brokolicí a jahodama? I na některé další piktogramy bych potřebovala vysvětlení. A nevidím rýži? Jinak mockrát děkuji za vaši práci. Už jdu talíř tisknout a lepit na ledničku.

  6. Dobrý den, mezi brokolicí a jabkama je rukola a česnek a v další fázi plánujeme pojmy i obrázky rozklikávací. Rýže není jen v grafice, ale je slovně, když si otevřete vlevo Zdroje sacharidů, Margit

  7. Rostlinná strava napsal:

    Na obrázku vpravo je vejce v rostlinné stravě

  8. Dobrý den, ano, to je v pořádku, protože do této skupiny patří i převážně rostlinná a je popsaná jako: Z vyváženého talíře omezíte nebo vynecháte živočišné zdroje potravin, Margit

  9. Alena Bartoskova napsal:

    Proc tedy zakryvate ( sede) ostatni zivocisne potraviny? Proc je vejce barevne kdyz napr.ryba uz je seda?

  10. Dobrý den, protože i takto ukazujeme, že neexistuje jedna správná strava. Někdo v rámci rostlinné stravy bude jíst vejce, někdo ryby, někdo ani jedno z nich a vše je v pohodě. Prosím posuňte se od očekávání striktního návodu na jídelníček, vnímejte uvedené jako inspiraci, vnímejte své tělo, své potřeby, přeberte zodpovědnost za své zdraví a rozhodování. Držím pěsti ať to zvládnete a k uvedeným tématům se vrátím i ve videu, které právě připravuji, Margit

  11. Anna J. napsal:

    Hodně také cestujete. Je něco, co nám tady v ČR chybí? Trendy v cizině? Nebo máme všeho dostatek nebo možná i nadbytek?

  12. Dobrý den, to je zajímavá otázka na delší debatu. Ve stručnosti žijeme v blahobytu a problém vidím spíš v nezájmu nebo neschopnosti převzít zodpovědnost o své zdraví, co nejlépe jíst a starat se o sebe (i když zrovna to neplatí pro naši bublinu sledující takovéto texty), Margit

  13. Dagmar G. napsal:

    Na nový talíř jsem byla opravdu zvědavá a tešila se. Aktualizace se dle mého velmi povedla. Je to jednoduché, přehledné a hezké. Jsem za něj moc ráda, tato verze poputuje na lednici, kam si doplním potraviny a bylinky, které preferuji já a moje rodina (kopřivu, šípky aj.). Občas mám chvíle, kdy nevyhledávám sacharidy (teplejší měsíce) a občas zase chvíle, kdy vynechávám maso.
    Kéž by se skutečné potraviny staly základem stravování pro všechny a z obchodních řetězců zmizely hory sušenek, tyčinek, sladkostí, včetně barevných sladkých nápojů, které nikomu neprospívají a lákají zejména děti, které se nedokáží ještě řídit rozumem, ale chutí a zvědavostí… Miluju vaše stránky Margit, najít dnes důvěryhodný (aktuálním trendům nepodléhající) zdroj informací je trochu oříšek…

  14. Přejídání napsal:

    Dobrý večer,jsem chronický přejídač.Mnoho let se průběžně snažím přestat.Nevzávám to,ale čas ubíhá.Jsem zdravotní sestra u seniorů.Práce je těžká.Prodím,co si nachytat na noční,aby mě nehonila mlsná.A2.otázka:Stran tofu se dříve psalo o obsahu plísní,je třeba se obávat?Děkuji!S pozdravem,Marvanová.

  15. Dobrý den, najezte se kvalitně před noční a na ni zkste třeba už jen popíjet ohřívaný vývar anebo /když je větší hlad a v létě) domácí jogurtový nápoj – ayran, Margit

  16. ryby napsal:

    Dobrý den, jím převážně rostlinnou stravu, jen občas dostanu chuť na mořské ryby. Jen mě trochu odrazuje neustálé upozornění typu: vědci varují, pozor na rtuť v rybách…co si o tom myslíte? Děkuji Jiřina

  17. Dobrý den Jiřino, 2 až 3 porce ryb týdně jsou prosěšné i přes riziko obsahu těžkých kovů, až při vyšší konzumaci se doporučuje více hlídat výběr druhů s nižším rizikem, Margit

  18. Jana napsal:

    Dobrý den,
    začala jsem se stravovat dle Vaší stránky Cukrpodkontrolou nízkosacharodová strava. Chtěla bych vědět, jestli u této stravy můžu používat ovesné vločky a taky lahůdkové droždí Tebi, které mám velmi ráda. Děkuji za odpověď

  19. Dobrý den, zcela obecně jsou ovesné vločky zdrojen sacharidů a většinou se při nízkosacharidové stravě nekonzumují, ale tato strava nemá rigorozně dané množství sacharidů a tedy ani jednoznačně dané jídelníčky, vše je na vašem individuálním rozhodnutí, Margit

  20. Yvetta napsal:

    Dobrý den, na novém “talíři” mě překvapilo, že je tam celkově méně ovoce i zeleniny. Pokud si dobře vybavuji, na původním zdravém talíři byla celá polovina buď zeleniny nebo zelenina/ovoce. teď je tam ovoce/zeleniny jen čtvrtina ve prospěch ořechů. Jím nyní asi 60% zeleniny s trochou ovoce s přídavkem ořechů 25% bílkovin a asi 15-20% sacharidů. Podle nového talíře by to tedy znamenalo ubrat výrazně zeleniny ve prospěch zdravých tuků? Na talíři se mi nepodařitlo rozšifrovat ty zelené kuličky vedle volského oka :).

  21. Dobrý den, je to spíše pocitově, původně to vypadalo, že je půl talíře ovoce a zeleniny, ale uprostřed byl kruh s tuky, tento kruh je nyní spojen s bílkovinami, protože zdroje tuků a bílkovin jsou zpravidla v potravinách společně a toto zobrazení za mě nabízí větší individualizaci, tedy i skutečně až půl talíře jen zeleniny. Vedle vejce jsou olivy a později plánujeme přidat rozkliky a vysvětlení k obrázkům a slovům, Margit

  22. Dotaz na chléb napsal:

    Dobrý den, mám jeden dotaz na chléb pečený doma ale za použití droždí. Je o tolik horší než kváskový a proč ? Vždyť droždí je zdrojem důležitých vitamínů. Děkuji za odpověď.

  23. Dobrý den, při pečení z kvasu dochází díky mnohahodinové fermentaci ke snížení množství antinutričních látek obilovin a tak zlepšení stravitelnosti produktu, Margit

  24. Názor na vyučování nutričních asistentů napsal:

    Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat na váš názor na vyučování nutričních asistentů na středních zdravotnických školách? Přijde mi totiž, že jídla která ve škole vaříme mají od zdravého a opravdového jídla velmi daleko a to mě mrzí, protože kde jinde by se měli pacienti dozvědět o zdravém stravování než v nemocnici. Vím že při dietách se nemohou používat určité suroviny, ale přijde mi zbytečné každou polévku a omáčku zahušťovat moukou a dochucovat bujonem, a péct přeslazené dezerty z cukru a pšeničné mouky a k tomu podávat čaj oslazený cukrem. Je mi to líto, protože normálně jím opravdová jídla ze základních ingrediencí a když vaříme tak musíme ochutnat. Myslíte že by to šlo řešit i jinak a situaci změnit? Předem moc děkuji za odpověď.

  25. Dobrý den, vaření, které popisujete určitě nemá se zdravou výživou nic společného a také mě to moc mrzí. V rámci think tanku Globopol: https://www.globopol.cz právě zkoušíme pilotní testování zlepšení stravy v nemocnicích, ale projekt stojí na zájmu nemocnic a až s výsledky můžeme ukázat všem, jak by to šlo lépe. Vám mohu nabídnout, že kdyby byl zájem ze strany vaší školy můžeme sestavit tým z lékařů a gastroexpertů, který by aktuální stav praktické výuky u vás vyhodnotil a doporučil jak zlepšit, v případě zájmu mi můžete i přímo zavolat, Margit

  26. Ohřev v mikrovlnce? napsal:

    Dobrý den Margit, jaký vliv má na kvalitu potravit následný ohřev v mikrovlnce? Ztrácí se tím prospěšné látky a živiny? Jak to vidíte Vašima očima? Moc děkuji za odpověď, Klára

  27. Dobrý den Kláro, výživově asi žádný, energeticky nevím a neumím vyhodnocovat, sama mikrovlnku nepoužívám, protože mi přijde zbytečná, Margit

  28. Kukuřice napsal:

    Dobrý den Margit, mám dotaz ohledně kukuřice. Patří ještě mezi zeleninu?

  29. Dobrý den, kukuřice patří mezi obiloviny, Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *