Chia  – zdravotní tvrzení versus fakta

20. 1. 2020 Články 20 komentářů

Upřímně řečeno nejsou chia semínka z kulinářského hlediska žádný zázrak. Chuť nemají, navíc nejsou lokální ani levná. Proč jsou tedy dezerty z nich v nabídkách kultovních kaváren? A proč mají zrovna chia semínka tak rádi food blogeři?

Faktem je, že mnozí z nás si je přidali do jídelníčku kvůli tomu, že mají být významně prospěšné pro zdraví. Jsou spojována s protizánětlivými omega-3 tuky, dalším benefitem jsou údajně komplexní bílkoviny a minerální látky. Jsou chia semínka skutečně zázračnou potravinou, nebo jejich prodejci pouze bohatě proplácí reklamu a tak mají skvělé píáristyPojďme si rozebrat ta nejběžnější výživová tvrzení.

Prospěšné tuky v neprospěšné podobě

Chia semínka skutečně obsahují prospěšné omega-3 tuky. Ty běžně najdeme například v mořských rybách, které bychom právě proto měli pravidelně jíst. Znamená to, že jsou chia semínka prospěšná stejně jako ryby? Ne, nejsou. Ryby obsahují EPA a DHA, tedy hotové omega-3 tuky. V chia semínkách jsou omega-3 tuky v té nejméně vhodné podobě, jsou tam jen jejich prekurzory. Přeměna na skutečné omega-3 tuky je v lidském těle velmi omezená a nestojí skoro za zmínku. Běžně se udává, že z prekurzorů se na skutečné omega-3 mastné kyseliny přemění mezi 0,1 až 5 %.

Minimum špatně vstřebatelných bílkovin

Chia semínka bývají prezentována také jako zdroj bílkovin. Podobně jako živočišné potraviny obsahují všechny esenciální aminokyseliny, také jejich množství (20 g ve 100 g semínek) je slušné. Jenže sníst 100 g chia semínek je skoro nemožné, běžně jich v dezertech nebo v jogurtu sníte tak jednu až dvě lžíce, tedy něco mezi 15 a 30 g. Prodejci doporučují denně maximálně jednu lžíci semínek, tedy asi 15 gramů. A to není všechno, bílkoviny z chia semínek jsou ještě k tomu těžce dostupné. Nejvyšší dostupnost se udává z namočených semínek, pořád je to pouhých 24 %. V denní dávce o objemu jedné lžíce tak přijímáte asi 3 g bílkovin, z těch tělo dokáže využít méně než jeden gram bílkovin.

Vápník a zinek s omezenou využitelností

Tvrzení, že chia semínka obsahují slušné množství vápníku a zinku, je jenom polovina pravdy. Využití obou blokují antinutriční látky semínek, fytáty a lektiny. Fytáty omezují vstřebávání minerálních látek a jsou tepelně stabilní, jejich nepříznivý vliv se tedy nemění ani po tepelné úpravě. Lektiny jsou bílkoviny, které mohou dráždit střevní stěnu a omezovat vstřebávání mikroživin. Vliv antinutričních látek se snižuje několikahodinovým namáčením ve vodě.

Na co tedy jsou?

Chia semínka jsou skutečná potravina, mají slušný obsah některých živin a dobře fungují jako zahušťovadlo. Pro mě osobně jsou užitečný pomocník při vaření, pokud potřebuji zahustit konzistenci, třeba při přípravě marmelád bez pektinu (i když se přiznám, že v poslední době raději nechám přebytečnou vodu vyvařit a nezahušťuji vůbec ničím). Kvůli své konzistenci se určitě hodí také do jogurtových a vločkových dezertů. Mám je doma a ráda je používám, ale vím, že to není žádný zázrak. Spíš než superpotravina je to totiž aktuální výstřelek výživové módy. A více jak vyjádření proti chia semínkám prosím berte tento text jako příklad, jak číst potravinová tvrzení propagátorů čehokoliv.

Je třeba si uvědomit, že u téměř všech živin nejde pouze o absolutní číslo v obsahu. Zásadní je i forma ve které se živina v potravině nachází a komplex dalších živin, které tam jsou s ní. Dalším typickým zcestným tvrzením je třeba srovnávání obsahu železa v luštěninách a mase, když v každé z těchto potravin je železo v jiné podobě a tak i v zásadně jiné využitelnosti v těle.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

20 komentářů: “Chia  – zdravotní tvrzení versus fakta”

  1. Eli napsal:

    Dobrý den, děkuji za článek. Pektin na zahustovani marmeláda není zdravý? Tudíž marmeládu vaříte velmi dlouho. Ale ovoce potom ztrácí určité prospěšné látky a barvu?

  2. Dobrý den, za mě je marmeláda nejchutnější bez takovéhoto zahušťování – pektinem se podle mě často jen zlevňuje produkt – jde kvůli němu použít méně ovoce a vaření dlouze není nezbytné, zpravidla dělám vždy jen jednu – dvě skleničky na pánvi a to jede rychle anebo nechám vysušovat jako povidla v troubě za nižší teploty, ale déle, Margit

  3. Lucie napsal:

    Dobrý den, díky za skvělé shrnutí! Předpokládám, že lněná semínka na tom budou podobně? I ony jsou vychvalované díky omega3. A konopné zase kvůli bílkovinám?

  4. Dobrý den, ano je to velmi podobné, jen lněná semínka mají u mě plus za lokálnost, cenu a také má podle mě smysl doporučení Dr. Budwig, Margit

  5. Ivana a chia napsal:

    Dobrý den, Margit. Moc dekuju za to, co delate. Snazim se zdrave stravovat a zit..jako spise podle sveho selskeho rozumu nez doruceni. Samo sem tam propadnu nejakemu doporuceni.. Ale vseho s mirou. Zrovna u chia jste mi kapla do noty. Chia mam rada. Snidam je nabobtnane trochu rozmix.rano s tvarohem a ovocem. Proste mam rada tu texturu.. A naucila se to se mnou jist i 2leta dcera. Tak ted nevim, zda je to cajk ci ne.. Dekuju predem za nazor. Ivana

  6. Dobrý den Ivano, takto je to naprosto v pořádku a zrovna chia do jogurtových dezertů také ráda používám, Margit

  7. Marmeláda napsal:

    Dobrý den Margit, dáváte do marmelády cukr? Údajně to jde i bez něj..jenom ovoce.

  8. Dobrý den, někdy ano, někdy ne, záleží na sladkosti ovoce, které používám. Když nepoužijete cukr je třeba přísně kontrolovat čistotu – cukr totiž funguje i jako konzervant, Margit

  9. Eliška napsal:

    Dobrý den, mohla bych se Vás zeptat na Váš názor? Je dobrá tibetská kefírová houba? http://www.vyvazenezdravi.cz/tibetska-kefirova-houba-zazrak-pro-nase-zdravi

  10. Dobrý den, slovo zázrak bych také nepoužila, ale fermentované produkty doporučuji a mezi ně i nápoje z kefírové houby patří, Margit

  11. Petra napsal:

    Dobrý den, Margit. Ovlivňují chia semínka krevní tlak?

  12. Chia napsal:

    Dobrý den Margit, co chia semínka do jogurtu jako zdroj energie třeba po ránu? Jaká složka tam působí jako ten “životabudič”? Je to vhodné či prospěšné pro kojící? Mohou snižovat laktaci tím, ze se jedna a semínka šalvěje hispánské ? O šalvěji je známo, že tlumí laktaci, je to tak i v tomto případě? Děkuji

  13. Marťa napsal:

    Na konci článku píšete, že mají slušný obsah některých živin. Jaké živiny tedy obsahují ve využitelné formě? Nebo tím myslíte ty co už jsou zmíněné výše? Děkuji za odpověď.

  14. Míša napsal:

    Dobrý den, ke lněným semínkům bych ráda přidala i fakt, že léčí nebo minimálně harmonizují a usnadňují trávení při zácpě nebo nepravidelném vyprazdňování. Mám s tím velmi dobrou osobní letitou zkušenost. Chia semínka dávám do směsi kaše ze semínek, kterou jen zaleju vodou a snídám, zasytí, je lehce stravitelná (pro mě). Také používám v podstatě kvůli konzistence a obsahu vody po nabobtnání.

  15. Dobrý den, ano, možné to je, ale studie, které by dokládaly (vztah sledovaly) jsou zatím jen omezené, Margit

  16. Dobrý den, přiznávám, že nevím, co přesně by mělo být životabudičem v chia. V běžných množstvích jsou vhodným doplněním stravy i pro těhotné a kojící, jen nejsou zázrakem, Margit

  17. Dobrý den, ano, jde o živiny, které popisuji, tedy hlavní bílkoviny a minerální látky, Margit

  18. Chia semínka jsou levnější než mák napsal:

    Dobrý den, chia semínka možná nejsou levná, ale dnes jsou většinou už levnější než mák, jehož je Česká republika největším producentem na světě. I proto si chia semínka stále kupuji. A mák si asi raději začnu pěstovat sám. Jirka

  19. Patrik napsal:

    Jak muzete chia kvalifikovat na uroven nejakeho soucasneho jidelniho vystrelku, jak pisete, kdyz chia uzivali indiani jiz pred staletimi ?

  20. Dobrý den, vaši argumentaci nechápu, obdobně jde napsat, že třeba kukuřici už jedli indiáni, a proto to musí být superpostavina, Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *