Je sója zdravá?
Sója patřila několik let mezi módní potraviny, které se doporučovaly prakticky všude. V poslední době se ale objevují připomínky, že by pro naše tělo nemusela být až tak zdravá. Jaký je můj postoj?
Margit » Blog » Videa a podcasty » Je sója zdravá?
8. 4. 2015 Videa a podcasty 4 komentáře
Sója patřila několik let mezi módní potraviny, které se doporučovaly prakticky všude. V poslední době se ale objevují připomínky, že by pro naše tělo nemusela být až tak zdravá. Jaký je můj postoj?
Margit Slimáková je specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti.
Více
2000 - 2023 ©
PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
/
Zásady cookies
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. /
Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Dobrý den, paní Slimáková děkuji za zajímavý názor.
Prosím, napište mi, zda je dobré pít sojové mléko, které si vyrobím sama doma.
Protože nemohu kravské mléko, kupuji si Provamel Soya cuisine smetanu 253 gr a také Sojade /natur/ – jakési kyselé mléko ze sóji. Je to v pořádku nebo od toho raději ustoupit? A jak to nahradit? Děkuji za odpověď. Marie Kopecká
Dobrý den Marie, ne sojové mléko nedoporučuji a to ani domácí. Jako náhradu doporučuji domácí ořechová a semínková mléka. Margit
Dobrý den, paní doktorko, mohu se Vás prosím zeptat zda se fermentací sóji zničí fytoestrogeny? Jsem přesvědčená, že častá konzumace sóji u mne vyvolala estrogenovou dominanci, ničím jiným být způsobena nemohla. Od té doby se sóje vyhýbám, ale vzhledem k tomu, že se stravuji pouze rostlinně představují pro mne sójové výrobky cenný zdroj bílkovin. Chtěla bych vědět zda mohu bez obav konzumovat tempeh, miso, shoyu, tamari..? A jak je to se sojovým jogurtem? Všimla jsem si, že v diskuzi ho nedoporučujete, sójové mléko ale přeci také projde procesem fermentace při výrobě jogurtu (vzhledem k ceně si ho nedopřávám příliš často). A pak ještě jeden dotaz, na zahraničním webu jsem objevila recept na tzv. „feto“, prý je hojně konzumováno tibetskými mnichy. Je to tofu, které se několik týdnů fermentuje pomocí shiro miso, shoyu a několika dalších přísad. Na Internetu se dá koupit, ale já si ho vyrábím sama, jak je to ale s nutriční hodnotou takového tofu?
Dobrý den, omlouvám se, ale toto jsou spíš dotazy na potravinářské technology anebo konkrétní výrobce. Margit