Prospívají rostlinné oleje srdci?

31. 10. 2020 Články 29 komentářů

Lékaři nám po desítky let doporučovali rostlinné oleje pro zdraví srdce. Na chleba jsme si měli mazat margarín a řízky jsme měli smažit ve slunečnicovém oleji. Tato doporučení přitom stojí na nepodložené teorii o škodlivosti nasycených tuků. Více studií dnes naopak spojuje nadměrný příjem rostlinných olejů se zdravotními riziky.

Ve stručnosti: běžné rostlinné oleje, jako je řepkový, kukuřičný, arašídový, slunečnicový nebo sójový, jsou běžnou součástí naší výživy teprve několik posledních desítek let. Jejich příjem se zásadně zvýšil s tím, jak odborníci doporučovali omezovat nasycené živočišné tuky a tropické oleje. Dnes mnozí z nás běžně denně sní až 80 g průmyslově zpracovaných rostlinných olejů, přitom ještě na počátku minulého století jsme je vůbec nejedli – a výskyt nemocí srdce a cév byl minimální. Dnes jsou nemoci srdce a cév hlavní příčinou nemocnosti a úmrtnosti ve vyspělých zemích.

Jak rostlinné oleje škodí?

Průmyslově zpracované rostlinné oleje jsou vysoce nestabilní, snadno oxidují a obsahují hodně prozánětlivých omega–6 mastných kyselin. Naproti tomu nasycené tuky jsou nejstabilnější, protože nemají dvojné vazby a jejich struktura se nezmění, pokud nebudou zahřáté nad svůj kouřový bod. Mononenasycené mastné kyseliny, které jsou například v olivovém a avokádovém oleji, mají jednu dvojnou vazbu, která je činí náchylnými k restrukturalizaci za tepla, a polynenasycené mají více než jednu dvojnou vazbu, a proto jsou nejvíce náchylné ke strukturální degradaci a oxidaci – což může vytvářet trans a hydrogenované tuky, které ze všech nejvíc podléhají oxidaci. Při oxidaci polynenasycených mastných kyselin vznikají molekuly, které poškozují zdraví a které se nazývají konečnými produkty oxidace lipidů (ALE). Tyto ALE jsou základem chronické zánětlivosti v cévách, a tím jsou spojeny se srdečními chorobami. Vedle toho také poškozují játra, ledviny, plíce a střeva a uvolňují volné radikály do vašeho systému. To je důvod, proč paleo strava a nízkosacharidová vysocetuková strava doporučují jako základ jídelníčku skutečné potraviny, kam zpracované rostlinné oleje nepatří.

Historie rostlinných olejů

Kampaň za zvýšenou spotřebu rostlinných olejů „zdravých pro srdce“ je rozšířením konceptu „diet-heart hypothesis“, který poprvé představil fyziolog Ancel Keys v 50. letech minulého století. Keys na základě nekvalitního výzkumu plného metodologických nedostatků dospěl k mylnému závěru, že nasycené tuky a cholesterol v potravě způsobují kardiovaskulární onemocnění, a proto je třeba se jim vyhýbat. Doporučil, aby lidé nahradili nasycené tuky rostlinnými oleji bohatými na omega-6 mastné kyseliny, které se získávají ze semen bavlníku, kukuřice, řepky, světlice a sóji.

Jeho doporučení byla také v souladu s tvrzeními výrobců rostlinných olejů, kteří tehdy hledali způsob, jak využít přebytečná olejnatá semena bohatá na omega-6 mastné kyseliny, zejména semena bavlníku. A právě zpracování bavlníkových semen do podoby kuchyňského oleje představovalo dobrý způsob, jak toho dosáhnout. Velkorysé finanční dary společnosti Procter & Gamble (výrobce bavlníkového oleje) nově vznikající Americké kardiologické asociaci (AHA) ve 40. letech 20. století postupně zapříčinily obecné přijetí rostlinných olejů v lékařské komunitě coby potravin zdravých pro srdce. Tato dlouhotrvající kampaň na podporu rostlinných olejů v nás nakonec pevně zakořenila nezdravé nutkání konzumovat vysoce průmyslově zpracované rostlinné oleje, a ještě to považovat za zdravou volbu.

Jak se obhajuje prospěšnost rostlinných olejů?

Na stránce „zdravé kuchyňské oleje“ zmíněné kardiologické asociace se například uvádí: „Nahrazení nezdravých tuků (nasycené a trans tuky) zdravějšími alternativami (mononenasycené a polynenasycené tuky) je zdravé pro srdce. Toho dosáhnete, pokud při vaření a přípravě jídla budete používat zdravější rostlinné oleje z netropických plodin.“ Toto doporučení z hlavní části vychází z důkazů, že konzumace rostlinných olejů snižuje tzv. „zlý“ LDL cholesterol. Nyní však víme, že snižování LDL cholesterolu nemusí jednoznačně prospívat srdci. Naopak se v této oblasti vyskytují konfliktní závěry a téma zůstává předmětem debaty.

Nasycené tuky mohou zvýšit počet částic LDL (nízkodenzitní lipoprotein) v oběhu, ale to je způsobeno spíše nárůstem velkých (nadýchaných) částic LDL, než těch malých s vysokou hustotou. U velkých částic je přitom mnohem menší pravděpodobnost, že způsobí kardiovaskulární onemocnění. Nahrazení nasycených tuků polynenasycenými mastnými kyselinami z rostlinných olejů neprokázalo žádné významné přínosy pro kardiovaskulární zdraví ani celkovou úmrtnost. Kromě toho meta-analýzy provedené v minulém desetiletí nepotvrzují příznivý účinek snížení příjmu nasycených tuků a cholesterolu na riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Několik studií dokonce zjistilo možnou protektivní souvislost mezi příjmem nasycených tuků a mozkovou mrtvicí.

Pokud příjem průmyslově zpracovaných rostlinných olejů není považován za významný přínos pro celkové kardiovaskulární zdraví, pak se zdá rozumné, aby lékařské autority změnily svá doporučení ohledně příjmu rostlinných olejů. Bohužel obecná představa o těchto potravinách zůstává z velké části neměnná a organizace jako AHA nadále doporučují vysoký příjem rostlinných olejů a omezený přísun nasycených tuků. Podíváme-li se však na odbornou literaturu, zjistíme, že se nad rostlinnými oleji stahuje stále větší mrak. Ukazuje se totiž, že rostlinné oleje nejen nejsou zdravé pro srdce, ale mohou naopak skrze několik mechanismů, jako je zvyšování zánětu a zásob tělesného tuku a vytlačování potravin bohatých na živiny z naší stravy, napomáhat k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Jak rostlinné oleje poškozují srdce?

Rostlinné oleje jsou z pohledu dějin nové potraviny, které se staly nedílnou součástí lidské stravy teprve před 150 lety. To je z pohledu evoluční historie kapka v oceánu. Stále více vědeckých studií naznačuje, že se nejedná o náhodný vztah a že konzumace průmyslově zpracovaných rostlinných olejů může zapříčiňovat kardiovaskulární onemocnění – namísto toho, aby jim předcházely. K tomu dochází prostřednictvím několika mechanismů:

  • podporou chronického zánětu
  • zvýšením rizika vzniku obezity
  • zvýšením příjmu trans tuků
  • vytlačováním potravin zdravých pro srdce a bohatých na živiny

Rostlinné oleje a zánět

Chronický zánět je základní příčinou nemocí srdce a cév. Je známo, že standardní americká strava (SAD) způsobuje chronický zánět. Rostlinné oleje mohou být jednou ze složek stravy, které tento stav způsobují. Jedním ze zánětlivějších rostlinných olejů je sójový olej. U myší je vysoký příjem sójového oleje spojován se zvýšením několika ukazatelů zánětu, a to včetně glykémie nalačno, sérového inzulínu, faktoru nádorové nekrózy α, interleukinu-6 a C-reaktivního proteinu. Sójový olej také v laboratorních studiích přispívá k významnému přírůstku hmotnosti. Každý z těchto ukazatelů zánětu je sám o sobě rizikovým faktorem vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Jakým způsobem rostlinné oleje spouštějí zánět? Jeden z mechanismů negativního účinku se týká vysokého obsahu omega-6 mastných kyselin v těchto olejích. Vysoký příjem omega-6 mastných kyselin narušuje rovnováhu omega-6 a omega-3 mastných kyselin v těle. Narušení této jemné rovnováhy spouští zánětlivé procesy, včetně endoteliální dysfunkce, inzulínové rezistence a leptinové rezistence, což jsou zásadní faktory při rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Rostlinné oleje rovněž obsahují prozánětlivé sloučeniny, které se vytváří jako vedlejší produkt při zpracování oleje a vaření. Omega-6 oxylipiny, což jsou sloučeniny produkované oxidací omega-6 mastných kyselin teplem nebo světlem, podporují zánět v těle. Konzumace těchto sloučenin spouští řetězovou reakci oxidačního poškození v těle, která může nakonec vést k oxidaci LDL. Oxidovaný LDL hraje významnou roli v patogenezi kardiovaskulárních onemocnění.

Rostlinné oleje a trans tuky

Po desetiletí je známo, že průmyslově vyrobené trans tuky přímo přispívají ke kardiovaskulárním chorobám. Nejvýznamnějším zdrojem trans tuků ve stravě jsou hydrogenované tuky – tyto tuky roky byly v potravinách, jako jsou margarín a smažená jídla. Málokdo si však uvědomuje, že rostlinné oleje obsahují také trans mastné kyseliny, které vznikají jako vedlejší produkt procesu zpracování.

Byly vypracovány dvě studie, které analyzovaly složení mastných kyselin v rostlinných olejích. Zjistily, že 0,4 až 4,2 % celkového obsahu mastných kyselin v nehydrogenovaném řepkovém, kukuřičném a sójovém oleji obsahuje trans mastné kyseliny. Za každá 2 % zvýšení zkonzumovaných kalorií z trans tuků se téměř dvojnásobně zvyšuje riziko srdečních onemocnění; další důvod, proč se rostlinným olejům vyhnout, i pokud uvádějí, že jsou „nehydrogenované“.

Rostlinné oleje a živiny

Rostlinné oleje jsou sice nacpané kaloriemi, ale rostliny používané k jejich výrobě jsou často chudé na živiny, což následně dokončí proces zpracování, který odstraní živiny, které v rostlině ještě zbyly. Přestože některá olejnatá semena, jako jsou řepková semena používaná k výrobě řepkového oleje, obsahují určité množství přirozeně se vyskytujícího vitaminu E, většina tohoto vitaminu je působením tepla a světla oxidována nebo je v důsledku průmyslového zpracování zcela odstraněna.

 Rostlinné oleje a srdce

Část problému s rostlinnými oleji tkví v tom, že mají vysoký obsah kyseliny linolové, omega-6 mastné kyseliny s chemickou strukturou, která je vysoce náchylná na poškození teplem a světlem. Oxidace omega-6 mastných kyselin produkuje prozánětlivé sloučeniny, které přispívají k zánětu a rozvoji chorob. Potravinářský průmysl se tento nedostatek pokusil odstranit tím, že vyvinul rostlinné oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové.

Tyto oleje mají zvýšený poměr mononenasycených mastných kyselin (MUFA) a kyseliny linolové. MUFA jsou stabilnější než kyselina linolová, a tak i méně náchylné na poškození teplem a světlem. MUFA jsou také považovány za nejvíce „zdravé pro srdce“ z mastných kyselin. Rostlinné oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové rovněž mají delší trvanlivost a méně se kazí. Vysoký obsah MUFA je také skvělou příležitostí pro potravinářský průmysl, který tyto oleje může označovat jako „zdravé pro srdce“. Ale je tomu skutečně tak?

Oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové se vyrábějí především ze semen, jako jsou řepková a slunečnicová. Většina olejů s vysokým obsahem kyseliny olejové jsou produktem speciálního šlechtění, nemusí být tak špatné jako jejich předchůdci z řad rostlinných olejů bohatých na kyselinu linolovou, avšak stále o nich nelze hovořit jako o skutečně zdravých olejích. Prvním důvodem je vysoká míra zpracování. Druhým pak skutečnost, že mononenasycené tuky můžeme také snadno získat například z extra panenského olivového oleje, avokáda nebo makadamových ořechů. Tyto komplexní zdroje MUFA také obsahují řadu dalších prospěšných sloučenin, včetně fytochemikálií s antioxidačními vlastnostmi. Řepkový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové, který prochází extrémním procesem zpracování, se pak v porovnání s těmito přírodními bohatými zdroji kyseliny olejové jeví jako chudý příbuzný. Přestože někteří blogeři a výrobci potravin tvrdí, že slunečnicový olej splňuje kritéria paleolitické stravy, doporučuji jeho konzumaci omezit a spíše se zaměřit na komplexní zdroje zdravých tuků.

Tuky skutečně prospěšné pro srdce

Mezi skutečnými potravinami je dostatek zdrojů tuků, které jsou skutečně zdravé pro srdce. Pokud to s ochrannou svého kardiovaskulárního zdraví myslíte vážně, doporučuji vyčistit kuchyň od veškerých rostlinných olejů a začít používat těchto pět potravin:

Extra panenský olivový olej

Je součástí lidské stravy po tisíciletí. Je bohatý na MUFA a obsahuje fytonutrienty, které podporují zdravou funkci endotelu, což je rozhodující ukazatel kardiovaskulárního zdraví.

Volně lovené ryby

V tomto bodě se zastánci moderní i tradiční stravy shodují: omega-3 mastné kyseliny v mořských plodech jsou velice prospěšné pro kardiovaskulární zdraví. Pro zapamatování, které druhy mořských plodů obsahují nejvíce omega-3 mastných kyselin a nejméně rtuti, doporučuji akronym „SMASH“, který znamená salmon (losos), mackerel (makrela), anchovies (ančovičky), sardines (sardinky) a herring (sleď). Je důležité si uvědomit, že kardiovaskulární zdraví není ani tak podpořeno doplněním omega-3 mastných kyselin, nýbrž samotnou konzumací mořských ryb a plodů.

Avokádo a avokádový olej

Stejně jako extra panenský olivový olej jsou i avokádo a avokádový olej bohaté na MUFA. Zvyšují hladinu vysokodenzitních lipoproteinů (HDL), snižují hladinu triglyceridů, zlepšují glykemii a zvyšují antioxidační systémy těla, která předcházejí oxidaci LDL cholesterolu, což je zásadní krok v patogenezi aterosklerózy.

Plnotučné mléčné produkty

Odborníci v oblasti stravování stále nemají jasno v tom, zda je konzumace plnotučných mléčných výrobků zdraví prospěšná, nebo nikoli. Podle Chrisa Kressera konzumace plnotučných mléčných výrobků, zejména těch fermentovaných, přináší jedinečné výhody pro kardiovaskulární zdraví. Výzkum ukazuje, že konzumace plnotučných mléčných výrobků působí příznivě na ukazatele zánětu spojených s kardiovaskulární funkcí. Je zajímavé, že tyto pozitivní účinky nejsou pozorovány u nízkotučných mléčných výrobků. Zkuste na podporu zdraví svého srdce do své stravy začlenit plnotučné bio jogurty, kefíry, sýry, máslo a ghí.

Kokosový olej

Nezpracovaný kokosový olej je skvělou součástí zdravé stravy. U zdravých jedinců tento olej zvyšuje HDL cholesterol. Někteří lidé však mají genetickou predispozici k tomu, aby větší konzumace kokosového oleje zvyšovala LDL cholesterol, a to zejména u jedinců s genotypem ApoE4. Tyto osoby by se měly kokosovému oleji vyhýbat a spíše se zaměřit na komplexní zdroje MUFA, jako jsou olivový olej a omega-3 mastných kyseliny, např. z mořských plodů.

Text vychází z blogu Dr. Kressera, v jeho verzi najdete detailnější vysvětlení tématu včetně odkazů na studie, která uvedená tvrzení dokládají. A zde vysvětlení které tuky jsou vhodné na mazání a které na smažení.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

29 komentářů: “Prospívají rostlinné oleje srdci?”

  1. panenský slunečnicový olej napsal:

    Děkuji za shrnující článek. A mám zároveň dotaz: jakou míru doporučení by dostal panenský za studena lisovaný slunečnicový olej? Děkuji

  2. Dobrý den, je to o něco lepší volba než běžný slunečnicový olej, ale nic co by se mělo doporučovat k běžné konzumaci, Margit

  3. oleje napsal:

    Dobrý den,pořád nevím jaký olej koupit….mám avokádový,dýnový olivový,vše za studena lisované,ale na vaření a smažení nevím jaký..ghí také používám…díííky…a mužu se zeptat jaký používáte vy?

  4. Doobrý den, ve zkratce na tepelnou úpravu používám kokosový tuk, olivový olej a na šetrné osmahnutí ghee, detailnější vysvětlení zde: https://www.margit.cz/mazani-a-smazeni/
    Margit

  5. Oleje/tuky pro teplou kuchyni napsal:

    Dobrý den, Děkuji za přehledný článke. Je uváděný olivový olej vhodný i pro teplou kuchyni? Olivový olej používáme pouze do salátů (studená kuchyně). Jaké jsou vhodné tuky/oleje, které mohu běžně používat pro teplou kuchyni (zpěnění cibulky, vymazání pečící nádoby na brambory/řepu, atd.). děkuji.

  6. Dobrý den, ano, olivový olej je vhodný i na tepelnou úpravu a detailněji k jednotlivým druhům zde: https://www.margit.cz/mazani-a-smazeni/
    Margit

  7. Renata napsal:

    Dobrý den, proč nedoporučujete řepkový olej? Poměr nenasycených mastných kyselin je dobrý. Je to k vůli chemickému ošetření ? Co takhle BIO nebo ze sledovaného pěstování. Já používám rakouský Rapso. Děkuji za vysvětlení. Renata

  8. Dobrý den Renato, odpověď je přímo v textu: Oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové se vyrábějí především ze semen, jako jsou řepková a slunečnicová. Většina olejů s vysokým obsahem kyseliny olejové jsou produktem speciálního šlechtění, nemusí být tak špatné jako jejich předchůdci z řad rostlinných olejů bohatých na kyselinu linolovou, avšak stále o nich nelze hovořit jako o skutečně zdravých olejích. Prvním důvodem je vysoká míra zpracování. Druhým pak skutečnost, že mononenasycené tuky můžeme také snadno získat například z extra panenského olivového oleje, avokáda nebo makadamových ořechů. Tyto komplexní zdroje MUFA také obsahují řadu dalších prospěšných sloučenin, včetně fytochemikálií s antioxidačními vlastnostmi. Řepkový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové, který prochází extrémním procesem zpracování, se pak v porovnání s těmito přírodními bohatými zdroji kyseliny olejové jeví jako chudý příbuzný.
    Margit

  9. Olej z ostropestřce, ořechové mouky a oxidace napsal:

    Dobrý den, moc Vám děkuji za přínosný článek! Mohu se zeptat, jak si na tom stojí ostropestřecový olej (používaný ve studené kuchyni)? A jak jsou na tom tuky v oříškových moukách? Snažím se používat ty již odtučněné.

    Děkuji

    Nicola

  10. Dobrý den Nicol, za studena lisované oleje jako třeba ostropestřecový jsou bezva a tuky přímo z ořechů taky. Ořechové mouky už mohou být problém, tuk je mletím uvolněn a snadněji oxiduje, zásadní je proto čerstvost a omezené zteploty přípravy z takovéto mouky, Margit

  11. Petr napsal:

    Jaký máte názor na čerstvě mletá lněná semínka?

  12. Dobrý den, doporučuji! Margit

  13. Omega-3 a polyfenoly napsal:

    Dobrý den, děkuji za velmi důležitý článek. Touto problematikou se zabývám a s kolegy se snažíme veřejnosti i lékařům nabídnout možnost testování fosfolipidového profilu buněčných membrán. Věřím, že se více odborníků i veřejnosti bude zamýšlet nad souvislostí stravy a nemocí. Bohužel z testů je patrné, že ” pouze” úpravou stravy není reálné dosáhnout žádoucího poměru omega-6 a omega-3. Ač je strava a pohyb naprostý základ, máme díky vědcům i úžasný přírodní nástroj, který pomůže k vyrovnání těchto kyselin do poměru 3:1 a zastavuje tak zánět na úrovni buněk. Cílem úspěchu je právě Omega-3 s POLYFENOLY.
    Samozřejmě strava je naprostý základ a ráda Vás sleduji a čerpám inspiraci a děkuji za Vaši práci a osvětu.

  14. Lukas napsal:

    Dobry den, existuji nejake orechy/semena, ktera nedoporucujete z hlediska pomeru mastnych kyselin? Dekuji

  15. Dobrý den, ne ořechy podle emě není důvod omezovat, není běžné, že by se jimi dalo nebezpečně přejídat, Margit

  16. Dobrý den, děkuji za doplnění, jen s tvrzením, že není možné stravou zajistit vhodný poměr omega 3:6 MK nesouhlasím, margit

  17. Ryzovy olej napsal:

    Rada bych vedela, jak je to s ryzovym olejem. Podle vyrobce je vhodny jsk pro tepelnou upravu, tak i do salatu. Dekuji

  18. Obsah Omega 3 a Omega 6 v potravinách napsal:

    Dobrý den, existuje spolehlivý ucelený přehled obsahu Omega 3 a Omega 6 v potravinách?
    Děkuji za Vaše články.

  19. máslo nebo hera napsal:

    Dobrý den, prosím dnes jsme měli s přítelem debatu na téma máslo versus hera na pečení, já jsem dlouholetý odpůrce hery a odmítám jí dávat do vánočního cukroví, do těch pár druhů co dělám dávám máslo, Přítel je zase zastáncem, že hera je rostlinná a není v ní nic špatného (používá jí ve velkém jeho maminka a ta má přece vždy pravdu). Prosím, mohla byste mi napsat váš názor na rostlinný tuk – heru. Moc děkuji

  20. Dobrý den, pro Heru platí, vše uvedené – všechna kritika v textu, samozřejmě ji nedoporučuji, Margit

  21. Dobrý den, ano, rýžový olej má slušné složení, vyšší množství mononenysycených mastných kyselin, je blíže olivovému oleji, Margit

  22. Dobrý den, hezký přehled v grafu je třeba zde: https://www.gbhealthwatch.com/Science-Omega3-Omega6.php
    Margit

  23. HELENA napsal:

    Milá Margit, veľmi pekne ďakujem/e/ za Vašu cennú informovamosť, čo sa týka nielen olejov ale celkovo stravy. Poznám len málo odborníkov, ktorí sa tak dôkladne a poctivo zaoberajú problematikov zdravého životného štýlu. Skutočne si zaslúžite obdiv a úctu. Ďakujem, Helena Filipčíková.

  24. prospívají-oleje-srdci napsal:

    Dobrý den
    Mletá lněná semínka doporučujete a co bio lněný olej. Denně polévkovou lžíci.
    děkuji za článek. Mam problém s  tlakem.
    Jirka

  25. Jirko, také doporučuji, Margit

  26. Mir. Jandová napsal:

    Dobrý den,
    díky za všechny informace, sleduji Vaše články trvale a jste pro mne důvěryhodnou osobou.
    Můžete mi prosím sdělit svůj názor na vepřové sádlo?
    Děkuji za zprávu,
    M.Jandová

  27. Dobrý den, sádlo je skutečná potravina, snáší vysoké teploty je jeden z nejvhodnějších tuků na tepelnou úpravu a nasycené tuky, které obsahuje jsou pro naprostou většinu z nás zdravotně zcela v pohodě, Margit

  28. Slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové napsal:

    Dobrý den, Margit. Abych se přiznal, jsem nyní trochu zmatený ohledně Vašeho postoje k slunečnicovému oleji s vysokým obsahem kyseliny olejové. Ve Vašem dřívějším článku o tucích (https://www.margit.cz/mazani-a-smazeni/ ) jste o něm psala jako o výjimce z olejů, jejichž příjem doporučujete minimalizovat. Aktuálně píšete, že ani tento olej není ideální k dlouhodobé konzumaci z důvodu speciálního šlechtění a vysoké míry zpracování. Platí toto i pro variantu z bio produkce za studena lisované ( např. https://www.countrylife.cz/olej-slunecnicovy-na-smazeni-a-peceni-1-l-bio-country-life)? Olej by měl obsahovat cca 80% kyseliny olejové (což je nejvíce ze všech běžných olejů, včetně olivového) a pouze 4 % omega 6 mastných kyselin a vysoký podíl vitamínu E. Velkou výhodou tohoto oleje je také jeho neutrální chuť, poměrně vysoká tepelná stabilita a zejména celkem přijatelná cena. Děkuji za odpověď, Petr M.

  29. Dobrý den Petře, olej popsané kvality je určitě stále lepší možností než běžné tepelně zpracované oleje a složení je skutečně slušné, jen nevím jestli jej přímo doporučovat k běžné a časté konzumaci, vyjádření tohoto blogu je inspirováno doporučeními Dr. Kressera, který jej vidí o něco kritičtěji než já, Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *