Proč tloustneme: Jsou problém cukry nebo tuky?
Co ve skutečnosti ovlivňuje naši váhu a jak je to s ukládáním potravin v těle? Má vůbec smysl počítat kalorie? Pojďme si to dnes společně rozebrat.
Margit » Blog » Videa a podcasty » Proč tloustneme: Jsou problém cukry nebo tuky?
12. 12. 2018 Videa a podcasty 12 komentářů
Co ve skutečnosti ovlivňuje naši váhu a jak je to s ukládáním potravin v těle? Má vůbec smysl počítat kalorie? Pojďme si to dnes společně rozebrat.
Margit Slimáková je specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti.
Více
2000 - 2023 ©
PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
/
Zásady cookies
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. /
Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Hezký den, Margit, mohu se doptat více na tu kombinaci sacharidů a tuků? Dosud jsem žila v domnění, že když si dám avokádový toust nebo ovesnou kaši s ořechy, tak tím svému tělu prospívám, ale z Vašeho videa to chápu tak, že naopak podporuji ukládání tuků. Vy jste zmiňovala pouze ten tzv. junk, jak je to, prosím, s těmito zdravými alternativami? Mám se bát kombinovat zdravé tuky se sacharidy? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, skutečné potraviny samozřejmě kombinovat můžete. Obsah cukrů a tuků v ultrazpracovaných produktech je zpravodla mnohem vyšší a především nedodávají nic prospěšného, Margit
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na margo sacharidov a vlákniny, babke-diabeticke zistili metastázy na peceni a v nemocnici jej povedali, že nemá jest grahamove rožky a celozrnné pecivo/potraviny, že je to „ťažko stráviteľné pre pečeň“ a vysadili jej metformin (vraj je veľmi agresívny na pecen, čo podľa dostupných informácií by som povedala, že viac bude poškodzovať obličky než pečeň…) ziadne iné antidiabetikum jej nedali, prikázali jej len prísnu diabeticku stravu. Mňa by zaujímalo, čo je na tom pravdy a prečo je to ťažké pre pečeň, keď vláknina sa jednak nestiepi a nevstrebava, zabraňuje veľkým výkyvom glykemie v krvi, čo je dôležité u cukrovkarov, jednak trávenie sacharidov zabezpečuje amylaza z pankreasu. Neviem si to nijak logicky vysvetlit. Navyše, babka v podstate hladuje, lebo sa bojí jest nielen zložené sacharidy, ale aj všetky tuky, vrátane rastlinných olejov. Vopred ďakujem za vysvetlenie.
Dobrý den, omlouvám se, ale uvedená doporučení také nechápu a jako nejvhodnější proto vidím, zeptat se přímo lékaře od kterého je máte, Margit
Dobrý den,
chtěla jsem Vám jenom napsat, že máte moc krásné šaty a že Vám to na videu moc sluší. Váš web čas od času sleduji, ale tentokrát jsem se nemohla moc soustředit na Váš výklad, protože mě tak moc rozptylovaly ty šaty :-)
Každopádně Vám přeji mnoho zdaru a vše dobré do roku 2019!
S pozdravem,
Kristýna
Dobrý den,
chtěl bych se prosím zeptat, zda Xylitol je 100% fruktoza?
Pokud ano, je pak (i když má velmi nízký glykemický index) horší než běžný /řepkový) cukr?
Předem děkuji.
Dobrý den, xylitol nemá s fruktózou nic společného, je to alkoholický cukr, který se v organismu jen omezeně vstřebává, Margit
Dobrý den, za poslední dobu jsem zhlédla snad všechna videa s Vámi, na která jsem narazila. To co říkáte mi zní velmi logicky a pro mě sympaticky, protože jsem masožravec, preferující masko z domácích chovů a produkty našeho kraje. Sacharidům, kromě vína , se vyhýbám. Díky bohu jsem obdarována tím, že mi nechutná sladké a přílohy k jídlům nepotřebuji.
Jen mi tak trochu laicky vrtá hlavou jedna věc. Procestovala jsem půl světa a nejštíhlejší a nejdrobnější lidé jsou v Asii. Jejich strava obsahuje 80% rýže, což je neuvěřitelné množství sacharidů a přece nepřibíraji a jsou poměrně dlouhověcí. Pomozte mi to rozklíčovat. Děkuji.
Margit, moc děkuji za vysvětlení. Srozumitelné, jasné, promě – KONEČNĚ TO CHÁPU! Díky
Dobrý den,
velmi dobré a přínosné informace o základní problematice sacharidů pro zdravý přístup ke stravování z obecného hlediska. Ale nejsem si jistý, zda je možné nahlížet takto jednostranně na problematiku sacharidů v případě aktivně sportujících lidí(různých odvětví a zaměření), a to zejména v progresu fyzické kondice, svalové hmoty a s tím souvisejícího výkonu a následné regenerace, kde jsou sacharidy velmi důležitou složkou stravy. Jaký byste se k sacharidům v souvislosti s Vaší přednáškou stavěla v tomto případě?
Děkuji za odpověď
Dobrý den, základem štíhlosti v Asii je vaření ze základních potravin, nepojídání drobností a ultrazpracovaných produktů. Tam, kde už se produkty dostanou – ve velkých městech, obezita a potíže s ní spojené také stoupají, Margit
Dobrý den, i sportovci mohou přednostně spalovat tuky (tedy ketolátky z nich) a už se takovýto objevují, i když většinově ještě staví jídelníček na roky propagované sacharidové stravě – obojí je možné, zásadní vždy, aby strava stála na skutečných potravinách. Téma nízkosacharidové sportovní výživy řeší třeba prof. Tim Noakes a já už mám k němu také připravené videa, Margit