SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Proč se přejídáme?

23.11.2022

Zpět na výpis článků

Protože namísto výživově přínosného jídla do sebe jako závisláci cpeme návykové šmakulády potravinářského průmyslu.

Přejídání se není znakem poruchy charakteru člověka, ale biologickou reakcí na nepřirozeně koncentrované a dochucované potravinářské produkty. Potravinářský průmysl v laboratořích cíleně hledá tu nejlepší kombinaci cukru, tuků, soli, dochucovadel a křupavé konzistence, která zajistí blaženost a závislost na jejich produktu a potlačí schopnost kontrolovat množství konzumovaného jídla. Tyto produkty nejíme proto, že bychom je z výživového hlediska potřebovali. Jíme je, protože nejsme schopni přestat jíst.

Kombinaci, která blokuje přirozenou schopnost našeho organismu dosáhnout nasycení a včas zastavit nadbytečný příjem, průmysl posiluje také přídavkem tzv. food enhancers, jako jsou třeba glutamáty, které zvýrazňují chuť a usnadňují vybudování závislosti.Přestože ne každý konzument brambůrkových chipsů podlehne závislosti, tak narůstá počet lidí, kteří spoustu let bojují s jídlem a se strachem z něj.

Pocit blaženosti

Pojem „bod blaženosti“, anglicky „bliss point“ vymyslel Howard Moskowitz, experimentální psycholog, který studoval, jak složení produktů ovlivňuje naše chování. Pomáhal potravinářskému průmyslu s vývojem konzervovaných špaget, šumivých nápojů, polévek nebo salátových zálivek, které navodí blaženost a zajistí závislost na dalších dávkách.

Typické příklady návykových produktů

Solené brambůrky, křupky, chipsy a hranolky s cukry, které pocházejí z oloupaných brambor nebo z mouky usmažené v oleji. Sladké pečivo a sušenky, kde je hladká pšeničná mouka (tedy cukr) dochucena cukrovo-tukovou náplní. Salátové zálivky a kečupy, kde je zpravidla rostlinný olej, cukr i sůl. A samozřejmě všechny běžné vysoce zpracované produkty, hotová jídla, náhražky skutečných potravin a jídel, a to včetně těch, které jsou propagovány jako prospěšné.

Drogy, facebook a nezdravosti

Co mají společného kokain, alkoholický koktejl, lajky na sociálních sítích nebo pocukrovaná kobliha? Podporují v mozku uvolnění nervového přenašeče dopaminu. Dopamin je také označován jako mediátor štěstí nebo neřesti a na aktivitách, které vedou k jeho uvolnění, může vznikat závislost. Ta pak způsobuje sníženou citlivost k dopaminu a potřebu ještě vyšších dávek návykové látky či chování. Tudíž budeme vyhledávat čím dál větší dávky dané substance – ať už je to nezdravé jídlo, drogy nebo čas na sociálních sítích.

Jak vyřešit závislost na jídle a přejídání?

  • Jezte skutečné jídlo. Za více než třicet let praxe výživářky jsem neměla klienta, který by mi ztloustl nebo onemocněl z ovesných vloček, vlašských ořechů, vajec nebo mrkve. Proč? Protože skutečné jídlo zasytí, ale nepřejídáme se jím.
  • Vždy zajistěte dostatek bílkovin a zeleniny. Bílkoviny a vláknina ze zeleniny zasytí a dodají živiny. Bez dostatečného množství bílkovin a objemu ze zeleniny nebudeme vnímat zasycení, budeme se přejídat.
  • Jezte v pohodě a vědomě. Jen při vnímání chutí jídla je možné cítit spokojenost. Jen když jíme v pohodě, má tělo čas na vyloučení hormonů sytosti a tedy signalizaci, kdy je dost.
  • Vařte od základů. Jen tak máte pod plnou kontrolou, co jíte. Vaření ze základních potravin přitom nemusí být náročné na znalosti ani na čas. Většinu z mých domácích receptů jde připravit z 3 až 5 ingrediencí a vyžadují jen pár minut aktivní práce. Ty nejlepší najdete v mé nové knize Osobní receptář pro zdraví a pohodu.
  • Dopřávejte si prospěšné přiměřené navýšení dopaminu. Jak? Dostatkem spánku a pohybu, pobytem na slunci. Vyzkoušejte meditace, relaxační techniky nebo kreativní práci.

Jak zajistit zdravý vztah k jídlu a zdravou hmotnost?

Především bychom si měli užívat skutečné jídlo. Ignorujme vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty a dietní produkty, tvrzení průmyslu a jeho placených expertů. Jídlo není nepřítel, jídlo dodává živiny. Příprava jídla a jedení je příležitost, jak o sebe pečovat, podporovat své zdraví a udržovat zdravou hmotnost.

A pro úplnost doplňuji, že i přejídání se samozřejmě může mít další důvody vedle jídla. Někteří z nás jídlem mohou řešit své jiné potíže, někteří se nedokáží zklidnit a věnovat jídlu čas a pak i prostor na dostatečné uvolnění hormonů sytosti, někteří máme geneticky o něco bližší k rozvoji závislosti než jiní.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

9 komentářů: “Proč se přejídáme?”

  1. Helena napsal:

    Je to krásně popsané a je to pravdivé. Ale já vařím od základu a nikdy nevím kdy mám dost a tak sním zbytečně hodně. To je asi proto, že zjistím, že mám dost třeba až za hodinu. Tak že, prostor a čas je velmi důležitý. Děkuji moc za tento článek.

  2. Jarmila napsal:

    Já jsem téměř celoživotně závislá na brambůrkách. A téměř celoživotně bojuji se svou hmotností. Dříve jsme neměli tolik informací o zdravém stravování, takže jsem se uchylovala k různým pochybným a hlavně neúčinným dietám. V dnešní době jsou informace tohoto typu snadno dostupné všem. Paradoxně vidím kolem sebe více silných mladých lidí a dětí.
    Všechny Vaše články a videa sleduji a moc mě baví. Tento poslední text je naprosto výstižný. Opravdu bychom si měli my, kdo máme ve stravování rezervy, vzít Vaše slova k srdci. Děkuji za článek. Jarmila

  3. Šárka napsal:

    Dobrý den a děkuji za tento článek. Kéž by se to takovými články jen hemžilo, aby se dostaly tyto informace více mezi lidi. Každý z nás je na určitém stupni uvědomění a od toho se odvíjí schopnost kontrolovat, co a kolik si toho strkáme do pusy. Každý má také jiné podmínky, za kterých vyrůstal a získával návyky, jak se stravovat. Já jsem asi průměrná klasika. Doma se vařilo klasicky česky, mamka na nás byla sama, takže levnějších sladkých jídel bylo víc než je zdrávo. V dospělosti mi začaly zdravotní problémy, ale tak nějak jsem tušila, že úpravou stravy mohu vše změnit a musím říct, že se mi podařilo zbavit se návyku na cigaretách, alkoholu, kávě a začala jsem vařit mnohem zdravěji a kvalitněji, než jsem bývala zvyklá z dětství. Jedna závislost mi však ještě přetrvává a to na cukrovinkách. Je to horší droga než cigarety a alkohol a káva dohromady. Ale já to nevzdám a jednou se zbavím i této závislosti. Jde o moje zdraví a můj život. A chci jen to nejlepší pro svoje děti a manžela. Přeji vám hodně spokojených a zdravých čtenářů.

  4. Jitka napsal:

    I já děkuji za podobné články, tento zvlášť. Cukr jsem omezila, jak nejvíc to jde (banán, rozinka, datle, brusinka bez) ale ujíždím na sušenkách, sojovém suku, levných belgických pralinkách, českých kaštanech apod. A aby se tak pro zachování mého zdraví, hmotnosti, radosti nedělo, tak v tom mi VÝZNAMNĚ POMÁHAJÍ Vaše články a celá práce. Pokud vím, že na mě systematicky praktikují šlendrián pro jejich zisky, pomáhá mi to se od těch sajrajtů oprostit. Moc Vám držím pěsti v jednání s Harmonelem, nesmíte být na to sama, a v zájmu nás všech by mělo být odhalování jakéhokoliv šméčka na lidi. I jinak. Zdravím z TU, JM.

  5. Dobrý den, moc děkuji za takovouto podporu a držím pěsti a’t se daří i sušenky a spol. zvládat, Margit

  6. Evelína napsal:

    Margit, moc děkuji za krásné připomenutí podstatného. Jednou za týden si dělám půst. Většinou to vychází na pondělí. Je to skvělá dovolená pro tělo od trávení. Srovnání si priorit a myšlenek. A opravdu moc moc potvrzuji váš důraz na kvalitu. Hlavně ta kvalita v hlavě
    Videla jsem i váš podcast v ženy s.r.o. máte nádhernou pestrou enegii a tu jste mi předala. Tak “jen” DĚKUJI za celkovou inspiraci, kterou světu dáváte
    Přeji moc krásné dny. Evelína Hettnerová

  7. Radka napsal:

    Úžasné články a informace, díky vašim návodům jsem zhubla 13kg, a zbavila se některých zdravotních problémů. Byla jsem v šoku, když jsem zjistila, že lze žít bez pocitu hladu i při mnohem menším objemu jídla. Vzhledem k tomu, že mám nemocnou dceru, navštěvujeme lázně, kde jsme bohužel nuceni jíst jídlo, které tam je. Okamžitě se mi vrací závislosti, chutě, hlad a zánět dásní. Nejméně 3 měsíce se vždy dávám dohromady. Vždy mě to jen utvrdí v tom jak cenné rady dáváte a jak je to jednoduché. Velice mě mrzí, že ve školách a školkách je vůbec nezajímá Vaše doporučení. Jsem z malého města ve školce, která se pyšní tím, že má zdravé stravování nemají absolutně problém 3x denně pečivo , když štrůdl, tak samozřejmě pocukrovat. Je ohromná škoda, že váš projekt s ministerstvem zdravotnictví není pro školy a školky povinný. Školku jsem o něm informovala vzali na vědomí a nezměnilo nic. Děkujeme, jste snad jediná, kdo dělá takovouto osvětu zdarma. Ještě Rozum v troubě a Igor Bukovský. Je velmi smutné, že vláda ani lékaři problém stravy vůbec neřeší.

  8. Hana napsal:

    Dobrý den,vaříme doma z bio surovin,základy našeho jídelníčku jsou vejce,maso,vejce,zelenina,kvasena zelenina,ovoce,bezlepkove obiloviny,domácí brambory,kvaskove pečivo,luštěniny atd.mame velkou zahradu,takze i spousta vlastních plodu.v podstatě jime jen základní suroviny,z kterých vařím,pecu a kvasim.pecu i sladké,na pout koláče,buchtu na svačinu,jen výrazně ubírám nebo nahrazuji cukr.pijeme vodu nebo rooibos.deti mají každý den po oleji z trescich jater kousek hořké cokolady.na oslavách nebo návštěvě si deti daji i chipsy nebo dort.snažím se to udržet v mezích,aby nebyly ve společnosti ostatních deti “příliš divné” a zaroven,aby dostaly zdravy zaklad do budoucna.doma mluvíme o jidle jako o cestě ke zdravi (vahu,hubnutí atd. u nas vubec neresime).I tak si 9 leta dcera začala tajně kupovat sladkosti,přestože vi,ze to pro ni není dobre (mela jeden epi zachvat a léčí se).nutričně ji určitě nic nechybí,je i na tzv.horcikovem protokolu pro deti,kde je vse 100%prirodni a ze stravy,aby její nervové soustavě nic nechybělo.snažím se s ni domluvit na kompromisu,ze obcas koupíme bramburky nebo dostane cokoladu navic…ale ta lež mě vyděsila.přesně tohle totiž hodně s maminkami,které se snaží deti vést ke zdravé stravě,řešíme.ze jakmile se dite “dostane do světa” mezi vrstevníky,kteří se cpou každý den na svačinu pytlikem bonbonu (a u dcery je to fakt celá trida),začne dite tajne shánět “junk Food”.hrozne bych ocenila,kdybyste toto tema nějak zpracovala pro nas rodiče,co se fakt snažíme.co s tím?kdyz bude jist sladkého a pochutin více,vznikne závislost,kdyz ji budu více hlídat,vznikne odpor a vzdor a zatajovani…diky za tipy.

  9. Dobrý den, u dospívajících dětí je zásadní prostředí doma – tedy doma jí to co je a pak už jen v klidu jako rodiče vydržet. Ne vše můžete ovlivnit a je celkem přirozené, že děti zkouší i zakázané. Detailněji vysvětluji ve svých knihách. Margit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem