Proč nedělám vzorové jídelníčky?
Každý z nás má své individuální potřeby a pro ty nelze vytvářet univerzální pravidla a doporučení.
Margit » Blog » Videa a podcasty » Proč nedělám vzorové jídelníčky?
1. 7. 2015 Videa a podcasty 2 komentáře
Každý z nás má své individuální potřeby a pro ty nelze vytvářet univerzální pravidla a doporučení.
Margit Slimáková je specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti.
Více
2000 - 2023 ©
PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
/
Zásady cookies
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. /
Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Dobrý den, Margit, zcela s Vámi souhlasím, vzorové jídelníčky jsou zbytečnost. Zajímalo by mě naopak, jaký je Váš názor na požadavky většiny výživových poradců (prakticky všech, kteří pak sestavují ty „vzorové“ jídelníčky), aby klienti nejprve nějaký jeden konkrétní týden sepisovali každé svoje sousto a ještě k tomu někdy i dopisovali, za jakých okolností to jídlo snědli (co přitom například dělali, jakou měli náladu, kdo další s nimi jedl jídlo, v kolik přesně to bylo hodin, jak dlouho jedli, samozřejmě musí být uvedeno i přesné množství toho jídla…atd.). Pochybuji o tom, že jakýkoliv jeden týden v životě člověka je dostatečně výstižný, aby bylo možné usoudit, jaké má ten člověk stravovací návyky a šířeji pojato celý životní styl.
Dobrý den, já se zpravidla s klienty jen dlouze bavím a nejen o stravě. Detailní psaní jídelníčků doporučuji za situace, kdy je třeba vysledovat nějaké zdravotní souvislosti anebo hlídat, co se jí – obojí je hlavně zpětná vazba pro ně samotné. A pro posouzení, co skutečně klient jí mi obvykle stačí i popis jediného dne – ale náhodného. Margit