Proč jíst plevel?

26. 3. 2021 Články štítky: , 7 komentářů

Protože tyto nenáročné rostliny, které mnozí vyháníme ze zahrádek, obsahují zdraví prospěšné látky. K tomu jsou také skvělým kulinářských doplněním jídel a ozdobou na talíři. Rostu skoro všude a nestojí nic.

Mezi prvními zelenými lístečky, které se hned v březnu prodírají ze země, jsou často právě jedlé rostlinky, z nichž mnohé hanlivě označujeme jako plevel. Mohou být po zimě první úrodou na zahradě, první čerstvou zeleninou. Přinesou na naše talíře novou chuť, ozdobí jej barvami a tělu dodají dávku těch nejčerstvějších vitamínů a dalších rostlinných prospěšných látek. Rostou skoro všude, samozřejmě doporučuji je sbírat jen na bezpečných místech. Nejlépe na vlastní (samozřejmě chemicky neošetřované) zahrádce a v přírodě bez intenzivního zemědělství.

Dodávají mikroživiny, chuť a barvu

Divoké byliny mohou výživově předčit i běžně pěstované rostliny. Jaké jsou příklady bioaktivních látek těchto rostlin a jejich působení v těle:

  • Hořčiny podporují správnou funkci jater a zdravá střeva. Najdete je třeba v popenci, čekance, sedmikráskách a pampeliškách.

  • Flavonoidy posilují krevní stěny a jsou to antioxidanty. Obsahují je květy, například macešky, slézu nebo jitrocele.
  • Saponiny rozpouštějí hleny, mohou působit protiplísňově, močopudně a podporovat trávení a imunitu. Obsahují je sedmikrásky, merlík, lebeda, hluchavka.
  • Slizovité látky regulují látkovou výměnu a omezují zánětlivost. Jsou v slézu, jitroceli, podbělu.
  • Glukosinoláty detoxikují pojivovou tkáň, působí proti plísním, virům i bakteriím. Najdete je v medvědím česneku nebo řeřišnici.
  • Kyselina křemičitá posiluje kosti a pojivovou tkáň, obsahuje ji přeslička.
  • Vitamíny a minerální látky, jako jsou vitamín C, hořčík a železo, najdete třeba v kopřivách.
  • Omega-3 tuky, které mají protizánětlivé působení, obsahuje šrucha zelná, nazývaná také portulák.

  • Inulin je vláknina prospívající našim střevům, obsahuje ji pampeliška.

Jaký plevel můžeme jíst a co s ním v kuchyni?

Jedlých rostlin je spousta, ale pro sběr je potřeba mít aspoň nějaké znalosti. Proto těm, kteří bylinky neznají a zatím je běžně nesbírají, doporučuji začít jen s naprosto jistými bezpečnými druhy a sběr bylinek rozšiřovat postupně podle rostoucích znalostí. K bezpečným druhům podle mě patří pampelišky, sedmikrásky, violky, jitrocel, bršlice, řebříček, kopřivy a hluchavky, lístky jetele a česneku medvědího.

V kuchyni se dají zpracovávat podobně jako listová zelenina a běžné bylinky. Úplně nejsnazší je přidávat je do salátů nebo podobně jako pažitku nasekané na chleba, do polévky a do pomazánek. Můžete z nich připravovat ochucené oleje a octy nebo pesta. Jde je přidávat do špenátu, mladé lístečky kopřiv jde použít i na výrobu kopřivového „špenátu“. Žahavost snadno odstraníte spařením kopřiv. Doporučuji vyzkoušet pesto z medvědího česneku, tvarohové a smetanové pomazánky s bršlicí a květy violek, čaj ze sedmikrásek. Výhonky podběle před rozkvětem se dají dusit na másle podobně jako chřest.

Tip: Česnek medvědí zkonzumujte celý. Z listů připravíte pesto nebo pomazánky. Poupata, květy a nepřezrálé plody můžete nakládat do octa nebo soli. Připomínají pak kapary, které jde přidávat do salátů nebo k sýru. V některých zemích se využívá i cibulka, u nás je ale česnek medvědí chráněný, a proto je povolený jen šetrný sběr nadzemní části. Pro zajištění dostatku doporučuji zkusit na jaře koupit sazeničky a začít si pěstovat vlastní úrodu.

Hlavní zásady sběru

  1. Sbírejte a jezte jen to, co dobře znáte.
  2. Sbírejte jen na čistých chemicky neošetřovaných místech a do papírových sáčků nebo látkových pytlíků.
  3. Po sběru rostliny protřepte, zbavíte je tak broučků, neomývejte je a jezte čím dříve.

Pro ty, které plevelm divoké byliny a jedlé květy zaujaly, doporučuji k dalšímu studiu třeba tyto skvělé knihy:

Jaké plané rostliny – plevele jíte sami? Které máte nejraději? Přidejte prosím své tipy na recepty nebo i knihy k dalšímu studiu.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

7 komentářů: “Proč jíst plevel?”

  1. Ilona napsal:

    Medvědí česnek už mnoho let. A vloni jsem díky každodenním procházkám v lese objevila, kde roste bršlice kozí noha a violka. Ze zahrady pak sedmikrásky a pampelišky

  2. Emilie napsal:

    Občas zobnu květ sedmikrásky. Letos se polepším.

  3. Magdalena napsal:

    Výborný je i ptačinec žabinec. Sbírám ho pro slepice i pro sebe .

  4. Helena napsal:

    Všetky uvedené bylinky poznám a používam. Zabezpečujú mi dobré zdravie. Nechodím k lekárovi a neužívam žiadne lieky už celé desaťročia. Margit obdivujem Vás a súzním s Vami, Srdečná vďaka, za všetky Vaše múdre rady.Helena

  5. Marie Hrušová napsal:

    Dobrý den, děkuji a poprosím kde knihu: Bylinky v kuchyni
    Autor: Jeff Cox; Marie-Pierre Moine koupit přes Google jsem nikde nenašla díky mhr

  6. Dobrý den, právě vidím, že je už nedostupná, proto mohu jen doporučit zeptat se u prodejce a sama zkusím najít i další vhodné knihy, Margit

  7. Eva Holancová napsal:

    Dobrý den, přehled knih s tématikou “jedlé plané rostliny” najdete v katalogu Národní knihovny (https://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&ccl_term=wkw=jedlé+plané+rostliny).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *