SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

O cukrfree s Janinou Černou

28.3.2018

Zpět na výpis článků

Janina Černá je úspěšná foodblogerka a propagátorka nízkosacharidové stravy, která jí pomohla vyřešit mnohaleté stravovací potíže. 13 let totiž trpěla poruchami příjmu potravy, střídala hmotnost mezi 40 a 80 kilogramy při stejné výšce a zkoušela nejrůznější „zdravé diety“ — včetně vegetariánství, frutariánství i některých doslova šílených přístupů. Než se konečně dostala k cukrfree a poprvé byla po jídle zasycená a uspokojená. A přesně o tom je náš rozhovor. O dietách, GAPS, jídelníčcích, posedlosti jídlem a pohybem, přípravě našich nových knih a taky o tom, že „normální“ strava nemusí být přirozená ani zdravá. Více informací si můžete přečíst na webu: https://cukrfree.cz

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

4 komentáře: “O cukrfree s Janinou Černou”

  1. Libuše napsal:

    Dobrý den Margit, nevíte náhodou o nějakém výrobci ovocných jogurtů „cukrfree“, prostě aby to byl jen bílý jogurt a ovoce…… myslím takovém výrobci, který to pak dodává do různých obchodů i těch větších….ne třeba jen do jedné lokální prodejny. Jde o to, že takový jogurt jím ráda, nejsem určitě sama, ale jediná možnost je si to míchat doma….no a když v létě cestuju, ráda bych prostě někde koupila, odtrhla víčko, vyndala vlastní lžičku a snědla jogurt vychlazený….ale i doma by to bylo „bez práce“. V obchodech se nabízí ovocné jogurty bez tuku (fuj), bez laktozy (to nepotřebuju), s umělými sladidly jakože „pro diabetiky“ (řada diabetiků ale nesladí ani cukrem,ani umělými sladidly)……Možná mi stále v záplavě ovocných jogurtů něco uniká…Děkuji za odpověď.

  2. Dobrý den, pokud vím, tak ovocný jogurt má vždy i cukr. Sama bych, ale stejně doporučila nejlépe kupovat a jíst jen ty bílé anebo si je dochucovat před konzumací čerstvým ovocem. Margit

  3. Alena napsal:

    Dobrý den paní Slimáková,
    jsem tu dlouhodobým a tichým pozorovatelem Vašich videí a názorů zásluhou hlavně „pamlskové vyhlášky“, která vytváří některé paradoxy, ale považuji ji za přínos pro školství. Imponují mi také Vaše názory na základní a kvalitní suroviny a s tím spojená podpora lokálních dodavatelů a většinou objektivní názory na různé výživové směry a hromada dohledatelných podkladů.
    Tento konkrétní rozhovor ale podle mne postrádal vyváženost jak v racionalitě, tak v objektivitě. Vezměme si úvod rozhovoru, kde se mluví o poruchách příjmu potravy, o nesmyslnosti diet, jak je vlastně člověk posedlý svojí váhou a jídlem a pořád musí rozmýšlet nad jídlem, co může, co už nesmí. Pro vegetariánství a veganství existuje silný etický důvod. Pro sugarfree ne. Je to obyčejná dieta. Koukala jsem i na blog a je to jen o váze a o tom jak zhubnout. O GAPS vůbec nemluvím, to je úplné trauma – kde jsou dlouhodobé studie, podklady a analýzy k tomu, že je tohle prospěšné? Ať mi nikdo neargumentuje zdravím, protože člověk sportující, který se stravuje racionálně a má třeba i mírnou nadváhu, je zdravý jak po fyzické i po psychické stránce.
    Nejvíc hraniční mi přišla ta historka s tou holčičkou, jak na halloween odmítla ty sladkosti a ustála si to před spolužáky a všichni na ni byli doma pyšní. Já bych se na místě vyděsila, že tak malé dítě řeší, že si nesmí dát žádný cukr a bála bych se budoucího psychického bloku v oblasti stravy. Naprosto souhlasím se zákazem sladkostí ve školních zařízeních a odměňovat děcka čokoládou nebo bonbony je mimo, ale halloween je pokud vím jen jednou za rok a ačkoliv u nás to tradice není a mně osobně to nijak neoslovuje, tak v jiných částech světa to vidí lidé třeba jinak.
    Tohle video evokuje krok k extremismu spíš než ke zdraví.

    Mimochodem jsem taky vystudovala biochemii a i při podrobném zkoumání za doktorského studia jen z toho zlomku známých metabolických drah a pojetí, jak si tyto dráhy představujeme nemůžeme zaujmout jednoznačný postoj k potravině. Můžeme se dívat jen na jednotlivé složky potraviny a to je z komplexního hlediska uboze chabé. Vlastně si můžeme s jistotou říct, že víme, že většinu nevíme.

  4. Dobrý den, moc děkuji za detailní vysvětlení rizik videa. Máte pravdu, že cukrfree je striktní dieta, na druhé straně už vím o dosti případech zásadního zlepšení zdraví, jsou už i studie, které potvrzují efektivitu a bezpečnost nízkosacharidové stravy v terapii obezity, a úspěšně se zkouší v terapii cukrovky 2. typu. Mnohé další studie probíhají. Sama tuto stravu řadím mezi terapeutické diety a doporučuji jako prevenci a terapii závažných zdravotních potíží. Sami doma také jíme především z kvalitních, lokálních potravin, běžně peču a připravuji dezerty. Faktem však je, že pokud vím v rodině té holčičky se nízkosachraidovou stravou také řešily – a vyřešily zásadní potíže, a proto stravu dodržuje celá rodina.
    S vašim závěrem, že stále více v biochemii fungování těla nevíme než víme také souhlasím. Margit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem