Můj nejpraktičtější pomocník v kuchyni

30. 9. 2015 Videa 28 komentářů

Mlýnek na obilí je nenahraditelným přístrojem, který v naší kuchyni pomáhá už více než 10 let. Podívejte se co zvládne a jaké má přednosti.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

28 komentářů: “Můj nejpraktičtější pomocník v kuchyni”

  1. Klara napsal:

    Dobrý den,
    zajimalo by mě, jaký používáte mixér?
    Děkuji

  2. Dobrý den, roky kvalitní mixér od Mulinexu a nyní nově ataké Optimum 9400 od Froothie (měla jsem jej v nabídce v akci minulý měsíc). Margit

  3. Ema napsal:

    Dobry den,
    Rada bych se zeptala na znacku Vaseho mlynku. Take uvazuji o porizeni. Dekuji.

  4. Dobrý den, můj je Clou od Schnitzera. Margit

  5. Bohuska napsal:

    Dobry den, chtela jsem se zeptat, jaky pouzivate mlynek na mak, dekuji B.

  6. Dobrý den, mlýnek na mák jsem dřívě používala babiččin – asi desetiletí starý, nyní nemám a také hledám, co koupit. Margit

  7. Kája napsal:

    Dobrý den,
    ráda bych znala váš názor na přístroj Nutribullet (Delimano). Má extrakční a mlecí čepele, tudíž mi přijde univerzálnější než mlýnek… ale čepele jsou ocelové.
    Děkuji.

  8. Dobrý den, přístroj Nutribullet nemám vyzkoušený, a proto nemohu srovnávat. V každém případě si však nedovedu představit kvalitu a schopnost mletí srovnatelnou s mlýnky s kameny. Výhodou mlýnků je i naprostá bezúdržbovost, po mletí se nic nerozebírá a neomývá. Margit

  9. Monika Knoblochová napsal:

    Dobry den, Margit,
    mockrát děkuji za uveřejněné video, které mě nadchlo a okamžitě vyvrátilo mojí představu o náročnosti mlít si mouku doma. Dokonce jsem získala i podporu mého jinak “nealternativního” přítele. Skvělá je i domluvená sleva u econea! Všimla jsem si, že výrobců je více a ráda bych se zeptala, jestli se domníváte, že mezi mlýnky může být nějaký zásadní rozdíl – myslím spíš co do kvality výrobce než typu mlýnku. Zároveň si lámu hlavu, kde kupovat kvalitní obilí? Navíc po nedávném shlédnutí A dost! zaměřeného na kvalitu mouky jsem se přímo orosila při zjištění, že šílený obsah mykotoxinů je právě v celozrnných moukách a že zaplísněnost se týká fáze ještě před umletím. Peču kváskový chleba, který samozřejmě jí i náš dvouletý syn, a představa, že mu vlastně můžu škodit daleko víc než kdybych mu dala výrobek z bílé mouky, mě dost zdrtil. Lze vůbec nějak ohlídat kvalitu obilí?
    Moc děkuji za Váš názor!
    Monika Knoblochová

  10. Dobrý den Moniko,
    mezi mlýnky nejsou zásadní rozdíly – všechny této firmy jsou vysoce kvalitní, mele se kameny a rozdíly jsou jen ve výkonu a vzhledu. Obilí si občas kupuji v prodejnách zdravé výživy anebo DM drogerii – i v Německu anebo objednávám v bezobalovém obchodě: http://opobchod.cz. Kvalitu obilí či mouky doma není možné kontrolovat, ale výsledky mě překvapily. V testech, které jsem dosud viděla vycházelo bio obilí zpravidla v pořádku.
    Margit

  11. Monika napsal:

    Dobrý den,
    hledala jsem vámi uvedený typ mlýnku CLOU Schnitzer, ale bohužel se již pod tímto názvem neprodává. Zřejmě došlo k přejmenování na CEREALO nebo PICO nebo GRANO…?
    Byla byste prosím, tak hodná, a uvedla bližší technické údaje vašeho mlýnku, a to zejména výkon? Vyrábí se 250W, 360W a 600W.
    Velice děkuji za odpověď!

  12. Dobrý den, ano, můj mlýnek je asi 15 let starý a dávno se nevyrábí. Je však předchůdce dnešních modelů od KoMo a má 250W, nic jiného z něj nelze vyčíst a návody už nemáme. Margit

  13. koloběh záření napsal:

    Dobrý den.
    20 let spokojeně používáme tento mlýnek http://www.hkdtrebic.cz/domaci-mlynky-obili.html
    a už dlouhou dobu tento vločkovač: http://www.zdraveziti.eu/potraviny/eschenfelder-rucni-vlockovac.php

  14. Míša napsal:

    Výborný mlýnek, co máme je tenhle: http://www.nejlepsi-spotrebice.cz/mlynek-na-obili-komo-fidibus-classic/. Je to fakt kvalita a myslím si, že i za dobrou cenu.

  15. Tereza napsal:

    Dobry den Margit. Dekuji za skvele video! Mohu se zeptat kde jste objednala obili v tech krasnych platenych pytlicich? A je to dle Vaseho nazoru vhodne pro panelovy dum – zadnou chladnou spiz nemame :( nejchkadneji je v loznici…tedy v zime. V lete je vsude hic.

  16. Dobrý den, objednávám si jej většinou od http://www.panpekar.cz a nově také nakupuji v http://www.bezobalu.cz do vlastních donešených nádob a pytlíků. Pro skladování v bytě bych doporučovala menší množství. Margit

  17. Martina Vrbická napsal:

    Dobrý den, Margit,
    koupila jsem si krásný mlýnek, jen mi chybí praktické informace s mletím (jak hrubě jednotlivé druhy obilí) a použitím umleté mouky v receptech. První žitný kváskový chléb, totiž nebyl tak dobrý jako z koupené mouky. Nevíte o nějakém zdroji informací? Děkuji mnohokrát.

  18. Dobrý den, sama jenom roky zkouším a přesná doporučení nemám, protože i každý z mlýnků může mít jinak nastavenou stupnici jemnosti mletí a ten můj je už asi 15 let starý, takže také nejde srovnávat. Proto se omlouvám, že více neporadím. Margit

  19. Marcela Martinková napsal:

    Dobrý den, uvažuji o pořízení mlýnku a vločkovače (již proběhla ohledně toho i komunikace přes email).
    Chtěla jsem si touto cestou ujasnit ještě další informace. Dočetla jsem se, že obilné zrna,luštěniny obsahují i fytáty, které lze snížit máčením či tepelnou úpravou. Jak je to v případě vločkovače když si udělám čerstvé vločky, které neprošly žádnou úpravou? Pokud použiju do kaše, tak jak dlouho je nutné kaši vařit? Pokud bych chtěla nasypat do jogurtu bez úpravy, tak to vhodné není?
    A pak mám ještě jeden dotaz ohledně BIO produktů jako obiloviny. Mám informaci , že Bio produkty pokud nejsou pěstované a sklízené za příznivých podmínek (závislost na počasí atd.), obsahují plísně, které spotřebitel ani nepostřehne. Odstraní se plísně tepelnou úpravou? Děkuji.

  20. Dobrý den, omlouvám se, ale toto jsou dotazy spíše na potravinářského techmologa. Vločky používám zpravidla po více hodinovém namáčení anebo po uvaření, ale přesné časy neznám. Také nevím o klinicky vyšším výskytu plísní anebi nemoscnosti u konzumentů biopotravin. m.

  21. Dagmar Vitásková napsal:

    Dobrý den, již delší dobu zvažuji nákup mlýnku (5 let peču kváskový chleba v pekárně 5 x týdně). Nyní zřejmě dozrál čas k nákupu. Zatím jsem nenarazila na informaci, že používáte v kuchyni i vločkovač (tento týden mi má konečně dorazit vaše knížka – možná se to v ní dozvím.-). Doporučíte mi k mlýnku i vločkovač? Nebo 2 v jednom? Bude to investice asi 20 tisíc a mám vyhlídnut mlýnek, který má vyfocený Hanka Zemanová v Nové biokuchařce na str. 273, Elektrický mlýnek/vločkovač Waldner Biotech COMBI-STAR. Díky za váš čas, zdravím Dáša

  22. Dobrý den Dášo, vločkovač jsme koupili z důvodů života v Číně, kde běžně nebyla celozrnná mouka ani vločky. Zde podle mě není potřeba, Margit

  23. Lenka Vadlejchová napsal:

    Dobrý večer paní Margit,
    už dlouho uvažuji o koupi mlýnku na obilí. Chtěla bych vědět, jestli na něm v pohodě umelu i mouku třeba i z pohanky, nebo luštěnin.
    Moc děkuji za odpověď.
    Lenka. V.

  24. Dobrý den Lenko, pohanku běžně melu, luštěniny jdou jen velmi omezeně – obsahují hodně tuku a mohou mlýnek ucpávat, Margit

  25. Michal Marek napsal:

    Dobrý den, píšete že používáte mixér Optimum 9400. Tento mixér údajně také mele mouku. Máte s tím nějaké zkušenosti? Nestačil by na mletí mouky nějaký výkonný mixér? Rozdíl bude asi především kameny versus kovové nože. Nejsem si jist jak významně to může ovlivnit výslednou mouku. Děkuji za odpověď, Michal

  26. Dobrý den Michale, na obilí mám mám tradiční mlýn s kameny, v mixéru jsem nic nemlela, Margit

  27. Tereza napsal:

    Dobrý večer, když si umelu čerstvou mouku, bude sice obsahovat živiny, ale neztratí se ty živiny při pečení/vaření?

  28. Dobrý den, tepelnou úpravou se mikroživiny sice o něco snižují, ale potravina může být stravitelnější, tedy živiny lépe využitelné, Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *