SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Maltodextrin – maskovaný cukr

18.10.2017

Zpět na výpis článků

Maltodextrin jedl téměř každý, ale málokdo si to uvědomuje. Obsahuje jej mnoho průmyslově upravovaných potravin, včetně těch tzv. zdravých. Jaká jsou rizika tohoto levného plniva s vysokým glykemickým indexem?

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

6 komentářů: “Maltodextrin – maskovaný cukr”

  1. Helena napsal:

    Dobrý den paní doktorko, zajímal by mě Váš názor na následující úryvek: „Další účinnou složkou VITAgynu C jsou maltodextriny – jedná se o potravu pro laktobacily, protože přirozené živiny jsou spotřebovány přemnoženými patogeny. Doplněním maltodextrinů VITAgynem C dostanou laktobacily dostatek energie a opět se mohou začít množit.

    Zdroj: https://sdeleni.idnes.cz/bakterialni-vaginoza-moderni-lecba-a-prevence-fah-/ona_sdeleni.aspx?c=A120516_115212_ona_sdeleni_ahr

    Překvapilo mě tvzení, že maltodextrin je potravou pro laktobacily. Vzhledem k tomu, že je to poměrně jednoduchý sacharid jsem předpokládala, že bude „zdravou“ mikroflóru spíš ničit. Předem děkuji za Vaší odpověď. Helena

  2. Dobrý den Heleno,
    u maltodextrinu záleží na způsobu výroby, jestli bude fungovat jako jednoduchý cukr nebo vláknina, vysvětliji zde: https://www.youtube.com/watch?v=gk0Y9SVHLdw
    Margit

  3. Jana Říhová napsal:

    Ještě prosím, zda můžete říci svůj názor na produkt Mana, jako zdravé jidlo?
    Složení zde: https://blog.mojemana.cz/faq/nutricni-info
    Děkuji. Říhová Jana.

  4. Dobrý den Jano, k produktu Mana jsem se už opakovaně vyjadřovala (naposledy třeva ve videu s Petrem Havlíčkem), nevidím žádný důvod jíst a doporučovat takto ultrazpracovaný produkt. Já doporučuji skutečné potraviny, Margit

  5. Tereza napsal:

    Dobrý den, mohu vědět váš názor na maltodextrin v energetických nápojích u sportovců? Jde o vytrvalostní cyklistiku, manžel si našel recept na energetický nápoj, kde maltodextrin je součástí právě kvůli GI. Dekuji za reakci

  6. Dobrý den, maltodextrin se v těle rozloží na glukozu a tedy dodává energii, což může být u vytrvalostního sportu potřeba. Problematický může být v okamžiku inzulínové rezistence, diabetu nebo obezity, kdy dodávání dalších cukrů ideální není. Margit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem