Cukr, který pomáhá zhubnout!

14. 11. 2019 Články 9 komentářů

Tak to je pořádný nesmysl. Po cukru se samozřejmě nehubne. Zhubnout pomůže když doslazování všemi možnými cukry omezíte, tedy nejlépe zcela vyloučíte.  Heslo: “cukr, který pomáhá zhubnout” a další tvrzení výrobce k tomuto produktu jsou za mě učebnicovým příkladem klamavé reklamy.

Pamatujete si na moji kritiku Zlatého slazení asi před rokem? Výsledkem mého objektivního vyhodnocení básnické tvorby výrobce, která patří někam do kategorie bájí a pověstí, byla předžalobní výzva, požadavek na okamžité stažení mých vyjádření a omluvu. Tak jsem svou kritiku znovu zopakovala a od té doby se právníci výrobce raději neozývají.

Současně jsem poslala i podnět k vyjádření na Společnost pro výživu. Právě jsem od nich dostala odpověď. Vyjádření SPV je detailní, jasné, podložené studiemi a po odborné stránce zcela ve shodě s mým názorem na produkt. Po předchozí domluvě zveřejňuji naši komunikaci:

Margit: Dotaz na produkty Zlaté Slazení www.cukrstop.cz. Je u nás skutečně možné propagovat naprostou nezdravost jako zdraví prospěšnou potravinu pro těhotné, nejmenší děti a nemocné –diabetiky? Tvrdit, že jde fruktózou sladit bez výčitek? Mít produkt, kde na titulní straně obalu je „Sirup se sladidly z rostliny Stévie“, a přitom v obsahu na prvním místě uvádět fruktózu? Osobně si myslím, že posoudit je třeba produkt nejen z pohledu nutričního, ale i legislativního.

Odpověď SPV: Výrobek s názvem Zlaté slazení je stále na trhu, nabízí ho firma na svém e-shopu https://www.zlateslazeni.cz/, prodává se také v mnoha prodejnách zdravé výživy a některých obchodech s potravinami.

Dodavatel:TANNE TRADE GROUP s.r.o., Fráni Šrámka 2302/15, 150 00 Praha 5 – Smíchov. Na webu https://www.zlateslazeni.cz/ jsou uvedeny tyto skutečnosti:

,,Produkt Zlaté Slazení představuje jedinečné spojení velmi oblíbených sladidel z rostliny Stévie a ovocného cukru. Vyváženou kombinací těchto složek vznikl nový revoluční způsob slazení, který v sobě spojuje hned několik zásadních výhod:

  • Nezvyšuje hladinu krevního cukru
  • Hodí se pro diabetiky i celiaky
  • Je vhodné při redukci hmotnosti
  • Mohou ho užívat děti i kojící matky
  • Má vysokou sladivost díky Stévii
  • Nenese žádnou chuťovou stopu po Stévii

Cukr Stop Zlaté slazení neobsahuje chemické konzervanty, barviva a umělá sladidla. Slouží jako podpůrný prostředek k redukčním dietám a jako doplněk dietní stravy. Sirup má vysokou sladivost, 1 kávová lžička =  1 kostka cukru. Neobsahuje zdroj fenylalaninu, proto ho mohou konzumovat nemocní fenylketonurií a celiakií. Též vhodný pro sportovce, děti, těhotné, kojící matky a diabetiky. Glykemický index 25.

Složení: fruktóza, pitná voda, steviolglykosidy do 0,5%

 Nutriční hodnocení produktu Zlaté slazení – názor SPV

1 – Problematika fruktózy

Fruktóza patří mezi monosacharidy a společně s glukózou tvoří molekulu sacharózy (řepný cukr). Na rozdíl od glukózy organismus fruktózu nevyužívá přímo, musí ji nejdříve v játrech konvertovat na glukózu. Někteří lidé nejsou schopni vstřebat fruktózu vůbec (fruktózová malabsorpce). Přestože tedy fruktóza nevstupuje přímo do krve a nezvyšuje hladinu glykemie po jídle, není její excesivní konzumace bez rizika. Dříve bývala součástí jídelníčku jen fruktóza původem z ovoce, toho však nelze sníst neomezené množství, proto benefity vyplývající z konzumace ovoce převažovaly. Nyní se však fruktóza vyskytuje v řadě potravin a nápojů, často jako levnější náhražka řepného cukru (glukózo-fruktózový nebo fruktózo-glukózový sirup). Obavy z nadměrného přívodu fruktózy pramení z faktu, že:

– může zvyšovat hladinu VLDL cholesterolu

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19403641

–  může způsobovat nealkoholické ztukovatění jater

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168827808001645

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28273805

– může způsobovat nebo zhoršovat syndrom inzulinové rezistence, což může vést k obezitě nebo diabetu

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27194405/

– může provokovat přejídání

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23280226

– může urychlovat přibírání na váze tím, že indukuje vznik leptinové rezistence

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18703413

Vzhledem k všudypřítomnosti fruktózy v běžných potravinách a nápojích není podle našeho názoru žádoucí její příjem ještě zvyšovat pomocí produktu Zlaté slazení.

2 – Problematika glykemického indexu

Výrobce uvádí na obalu výrobku hodnotu glykemického indexu 25 (GI 25). Na telefonický dotaz, jak získali číslo, které uvádějí na obalu výrobku, odpovídají, že se jedná o tabulkovou hodnotu, produkt nebyl testován.

3 – Problematika zavádějících informací a vyvolávání falešného pocitu bezpečí

Výrobce na webu například uvádí:

,,Chcete se vyhnout konzumaci bílého cukru? Bojujete s chutí na sladké? Už nemusíte! Zlaté Slazení a sirupy v mnoha příchutích Vám pomohou vypustit cukr z Vašeho jídelníčku, aniž byste poznali rozdíl v chuti”.

Fakt, že se člověk vyhne konzumaci bílého cukru a nahradí ho cukrem jiným, neznamená žádný benefit. Některé sirupy můžou mít dokonce horší dopad na hladinu krevního cukru. Je tedy krajně nezodpovědné podněcovat ve spotřebiteli falešný pocit jistoty, že pokud nekonzumuje bílý cukr, dělá dobře svému organismu. Sirup Zlaté slazení obsahuje na 100 ml 72 g cukru!!! Pro redukční diety se tedy nehodí.

Zavádějící je též tvrzení:

,,Cukr Stop Zlaté slazení neobsahuje chemické konzervanty, barviva a umělá sladidla.”

Steviolglykosidy jsou ve složení, tedy umělé sladidlo obsahuje.

V rámci objektivity je nutno podotknout, že nemůžeme Zlaté slazení popsat jako ,,nezdravé”. Jeho skutečný dopad na zdraví bude záviset na konzumovaném množství a na tom, zda je jídelníček daného člověka zatížen fruktózou z jiných zdrojů či nikoli. Rozlišování potravin na zdravé a nezdravé nepodporujeme.

Legislativní problematika

Posouzení legislativní správnosti marketingové komunikace a označení výrobku by měl provést odborník na reklamní právo a označování potravin. Dle našeho názoru komunikace výrobku Zlaté slazení používá nepovolená zdravotní tvrzení, která jsou v rozporu s nařízením EU č. 1924/2006 např.

,,udržuje normální hladinu krevního cukru, je velmi vhodné i pro diabetiky (i celiaky).Doplňte energii zdravě, můžete dětem dopřát sladkou chuť s jistotou, že mlsají zdravě“. 

Dále pak podle zákona o regulaci reklamy a nařízení EU č. 1169/2011 nesmí reklamou a označováním nabýt spotřebitel dojmu, že potraviny mají zvláštní charakteristické vlastnosti, když ve skutečnosti mají tyto vlastnosti všechny podobné potraviny. Firma neuvádí, že díky konzumaci sirupu zhubnete, ale že je vhodná při redukci hmotnosti. Toto vyjádření je samozřejmě z odborného hlediska diskutabilní nebo spíše nepravdivé (viz výše), z druhé strany je fakt, že pokud někdo vytvoří dostatečně velký energetický deficit, zhubne přesto, že bude daný sirup konzumovat. Podle našeho názoru je to velmi hraniční. Komunikace výrobku Zlaté slazení může vyvolávat neopodstatněný dojem, že Zlaté slazení je výrobkem vhodnějším a zdravějším ke slazení než je cukr řepný (např.„Zlaté Slazení a sirupy v mnoha příchutích Vám zaručí dostatečný přísun energie k práci nebo sportovním výkonům, aniž byste své tělo zbytečně zatěžovali bílým cukrem“), a mohla by být posuzována za klamavou reklamu a označení.Jak jsme již zmínili, vše by musel posoudit expert na reklamní právo a označování potravin.

Cena

140 Kč za 670 ml se nám jeví jako nepřiměřeně vysoká cena, v podstatě je shodná s cenou medu.

Za SPV vypracovaly: MUDr. Václava Kunová, Ing. Kamila Toušková a Prof. Ing. Jana Dostálová CSc.

Co s tím?

Nekupujte to! Vy, kteří mě sledujete, už takové nesmysly určitě dávno nejíte. Předávejte prosím informaci také dalším lidem okolo vás. Upozorněte prodejce, že prodávají nezdravé výrobky – zejména když je najdete v lékárně nebo v prodejně zdravé výživy.

Co by bylo nejlepší? Systémové řešení, tedy úprava pravidel k označování zdravotního vlivu sacharidů v rámci EU. Moji kolegové z Globopolu už více než před rokem připravili podnět k Evropské agentuře pro bezpečnost potravin (EFSA) a následně Evropskému parlamentu (EP) na zvážení úpravy zdravotních tvrzení ohledně sacharidů. Konkrétně navrhujeme omezit možnost uvádět, že sacharidy s nižším glykemickým indexem jsou automaticky zdravější – není to pravda. Navrhujeme také vydat stanovisko ke zdravotním rizikům slazení fruktózou. Podnět nám pomohl k EP podat europoslanec Pavel Poc, přikládám znění žádosti:

EUROPEAN PARLIAMENT

FORM FOR TABLING A QUESTION FOR WRITTEN ANSWER (RULE 130)

ADDRESSEE: COMMISSION

AUTHOR:         Pavel Poc, tbc

SUBJECT:        Roadmap to review the Nutrition and Health Claims legislation

Evaluation of a) Regulation (EC) No 1924/2006 on nutrition and health claims made on food with regard to nutrient profiles and health claims made on plants and their preparations and of b) the general regulatory framework for their use in foods

TEXT:            This evaluation, covering the 28 EU Member States, aims at covering
1. Nutrient profiles and 2. Health claims on plants and their preparations.
Can the Commission kindly clarify:

  1. Whether any health claim in relation to fructose, including also health claim ID 558 (“consistent significant reduction in post-prandial glycaemic responses, …”) has been subject to the above review, given the accumulating evidence on deleterious effects of fructose on human health?
  2. Whether there are any existing plans, at the Commission and/or EFSA, to revoke any existing health claims in relation to fructose, including also health claim ID 558?
  3. What is the time frame for a full review of fructose health claims, if not completed yet?

 

Podnět je zatím bez úspěchu, ale nevzdáváme to a hledáme další spojence mezi lékaři u nás i v zahraničí a také mezi europoslanci. Jsme přesvědčeni, že aktualizace pravidel k označování sacharidů je jen otázkou času a že propagační tvrzení výrobce Zlatého slazení jsou v rozporu s legislativou, která je platná už dnes.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

9 komentářů: “Cukr, který pomáhá zhubnout!”

  1. Helena napsal:

    Dobrý den,
    je pravda, že po přečtení vaší knihy, bych si už nic takového nekoupila. Děkuji

  2. Dobrý den, tak to já děkuji, mám radost, že kniha i takto prospívá! Margit

  3. Eva napsal:

    Dobry den, mohu se zeptat na Vas nazor na xylitol? Nesladime doma vubec, pokud neco, tak susenym ovocem, ale v nekolika receptech to uplne nejde, dal by se vyjimecne pouzit? Dekuji!

  4. Dobrý den, cukry a alternativy ke slazení detailně vysvětluji zde: https://www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy/
    Margit

  5. Olga napsal:

    Dobrý den,

    děkuji za osvětu, kterou provádíte, i za to, že se nebojíte. Stále častěji mám dojem, že člověk je člověku vlkem. Jedinec se nerozpakuje s vidinou vlastního zisku vědomě poškozovat ostatní. A to je velmi prohnilé.

    Olga

  6. Hana napsal:

    Dobrý den paní doktorko,
    zajímá mě Váš názor na čekankový sirup.
    Děkuji.

  7. Standa napsal:

    Dobrý den,

    v tom vzpomínaném výčtu (https://www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy/), se zdá že ani jedno sladidlo není ideální. Ale chybí tam čekankový sirup…

  8. Nechybí, text vyšel před rozšířením čekankového sirupu u nás, a proto se k němu vyjadřuji až v komentářích, Margit

  9. Dobrý den, text vyšel před rozšířením čekankového sirupu u nás, a proto se k němu vyjadřuji až v komentářích, Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *