K čemu jsou dobré barvy ovoce a zeleniny?
Ovoce i zelenina kolem nás hrají všemi barvami, ale málokdo ví, že nám tyto barvy také zdravotně prospívají.
Margit » Blog » Videa a podcasty » K čemu jsou dobré barvy ovoce a zeleniny?
6. 5. 2015 Videa a podcasty 4 komentáře
Ovoce i zelenina kolem nás hrají všemi barvami, ale málokdo ví, že nám tyto barvy také zdravotně prospívají.
Margit Slimáková je specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti.
Více
2000 - 2023 ©
PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
/
Zásady cookies
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. /
Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Dobrý den, paní Margit, chci se zeptat – lékař mě upozornil, že dcerka i já máme žlutou kůži z nadmíry konzumace karotenu. Je pravda, že děti milují sladkou zeleninu, co znamená hlavně mrkev a v podzimu a zimě jíme opravdu hodně dýní. Nevíte mi poradit, jestli jsou tam nějaké jiné negativní následky, než změna barvy kůže? Je opravdu potřeba vyřadit zeleninu obsahující karoten, dokud kůže zase nezbledne? Předem děkuji za odpověď!
Dobrý den, nadbytek karotenoidů a tedy ani žluté zbarvené kůže z nich není zdravotní problém, protože karotenoidy jsou ve vodě rozpustné a při nadbytku se z těla vyloučí. Margit
Dobrý den, paní Margit, ještě jednou se vrátím k mému dotazu – není možné se při časté – v našem případě i několik krát denně – konzumaci dýní a mrkve se předávkovat vitaminem A? Ten je rozpustný v tucích. Jěstě jednou děkuji za Vaši odpověď!
Dobrý den, vitamínem A předávkovat lze, ale ten se nachází v potravinách živočišného původu, jako třeba v játrech. V rostlinné stravě jsou jen prekurzory vitamínu A, karotenoidy a ty jsou rozpustné ve vodě. Margit