SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Jaký je rozdíl mezi ovocem a ovocným cukrem?

11.7.2018

Zpět na výpis článků

Ovoce je zdravé, o tom není pochyb. Jak je to ale s fruktózou neboli ovocným cukrem?

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

4 komentáře: “Jaký je rozdíl mezi ovocem a ovocným cukrem?”

  1. Veronika napsal:

    Dobrý den paní Margit, prosím jakým způsobem souvisí zatučněná játra fruktózou s inzulínovou rezistencí? Je mi jasné, že fruktóza krevní cukr nezvyšuje, ale ovlivňuje hladiny inzulínu druhotně, zajímalo by mne jak? Děkuji moc za objasnění a moc moc děkuji za Vaše všechny aktivity a osvětu v oblasti zdravého životního stylu. Velké Díky:-) Veronika

  2. Dobrý den Veroniko, ztukovatělá játra podporují zánětlivé prostředí v organismu a to následně celou řadu metabolických a hormonálních změn, včetně inzulinové rezistence i když se zdá, že vztah mezi IR a ztukovatěním jater je ooustranný. Margit

  3. Kateřina napsal:

    Dobrý den Margit, mohu se zeptat, co si myslíte o marmeládách přislazených šťávami, Např:(Jahodová složka 61,1% (jahody 82%, koncentrovaná jahodová šťáva 18%), koncentrovaná jablečná šťáva (38,7%), koncentrovaná citronová šťáva (0,2%), zahušťovadlo: pektiny. Na 100 g výrobku bylo použito 100 g jahod. Celkový obsah přírodních sladidel je 36 g na 100 g výrobku.)
    Dle toho, co píšete budou asi obsahovat hodně fruktozy? Tedy nevhodné? Snažím se najít nějakou variantu toho, čím promazat zdravé cukroví a nějak si nevím rady, marmeládu z cukru použít nechci. Koukala jsem na možnost zavaření se solí, ale jednak nyní není sladké ovoce a vůbec si nejsem jistá, zda by marmeláda na cukrovíčku vydržela alespoň pár dnů. Zle konzervovat třeba čekankovým sirupem? Máte pro toto nějaké řešení? :) Moc děkuji a přeji krásné Vánoce :) Kateřina

  4. Dobrý den Kateřino, ano výrobci se snaří hledat přirozenější možnosti, ale faktem je, že i takovéto ovocné šťávy obsahují fruktózu a glukózu – přesné poměry v jednotlivých neznám. KOnzervování se solí možné je, ale skutečně více náchylné k plesnivění, Margit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem