Jaký je rozdíl mezi ovocem a ovocným cukrem?
Ovoce je zdravé, o tom není pochyb. Jak je to ale s fruktózou neboli ovocným cukrem?
Margit » Blog » Videa a podcasty » Jaký je rozdíl mezi ovocem a ovocným cukrem?
11. 7. 2018 Videa a podcasty 4 komentáře
Ovoce je zdravé, o tom není pochyb. Jak je to ale s fruktózou neboli ovocným cukrem?
Margit Slimáková je specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti.
Více
2000 - 2023 ©
PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
/
Zásady cookies
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. /
Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Dobrý den paní Margit, prosím jakým způsobem souvisí zatučněná játra fruktózou s inzulínovou rezistencí? Je mi jasné, že fruktóza krevní cukr nezvyšuje, ale ovlivňuje hladiny inzulínu druhotně, zajímalo by mne jak? Děkuji moc za objasnění a moc moc děkuji za Vaše všechny aktivity a osvětu v oblasti zdravého životního stylu. Velké Díky:-) Veronika
Dobrý den Veroniko, ztukovatělá játra podporují zánětlivé prostředí v organismu a to následně celou řadu metabolických a hormonálních změn, včetně inzulinové rezistence i když se zdá, že vztah mezi IR a ztukovatěním jater je ooustranný. Margit
Dobrý den Margit, mohu se zeptat, co si myslíte o marmeládách přislazených šťávami, Např:(Jahodová složka 61,1% (jahody 82%, koncentrovaná jahodová šťáva 18%), koncentrovaná jablečná šťáva (38,7%), koncentrovaná citronová šťáva (0,2%), zahušťovadlo: pektiny. Na 100 g výrobku bylo použito 100 g jahod. Celkový obsah přírodních sladidel je 36 g na 100 g výrobku.)
Dle toho, co píšete budou asi obsahovat hodně fruktozy? Tedy nevhodné? Snažím se najít nějakou variantu toho, čím promazat zdravé cukroví a nějak si nevím rady, marmeládu z cukru použít nechci. Koukala jsem na možnost zavaření se solí, ale jednak nyní není sladké ovoce a vůbec si nejsem jistá, zda by marmeláda na cukrovíčku vydržela alespoň pár dnů. Zle konzervovat třeba čekankovým sirupem? Máte pro toto nějaké řešení? :) Moc děkuji a přeji krásné Vánoce :) Kateřina
Dobrý den Kateřino, ano výrobci se snaří hledat přirozenější možnosti, ale faktem je, že i takovéto ovocné šťávy obsahují fruktózu a glukózu – přesné poměry v jednotlivých neznám. KOnzervování se solí možné je, ale skutečně více náchylné k plesnivění, Margit