SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

Co na snídaně a co na svačiny?

19.3.2016

Zpět na výpis článků

Snídaně by měla zajišťovat rozjezd do nového dne, dodat dostatek energie a živin pro několik hodin. Pravidelně dostávám dotazy, co sama snídám. Roky u nás byly běžné nejrůznější obilné kaše. Poté, co děti vyrostly, ale začaly požadovat snídaně na slano, a proto dnes máme často po ránu i chléb. Krajíc kváskového chleba, máslo a zelenina patří k mým favoritním jídlům. S přídavkem kousku sýru anebo vejce máte kompletní Zdravý talíř. V létě jeho základem bude čerstvá zelenina, nyní v zimě může být zeleniny o něco méně i bude méně pestrá. Chléb zajišťuje sacharidy, pomazánky bílkoviny, máslo tuky a zelenina vlákninu, vitamíny a minerální látky.

Skvělou obměnou namísto másla anebo náhradou pro ty, kteří jsou alergičtí na kravské mléko jsou potom pomazánky. Sama je úplně nejraději připravuji z rozmixovaných kešu ořechů. Takovýto chuťově neutrální krémovitý základ jde dochutit bylinkami, zeleninou, luštěninou i zjemnit za studena lisovaným olejem. Konkrétně třeba zrovna nyní na jaře, do kešu krému rozmixuji hrst lístků medvědího česneku, zjemním olivovým olejem a pak už jenom dochutím solí a pepřem. Pomazánky jde připravovat i na pár dnů dopředu a uchovávat ve skleničkách v lednici. Takto budete mít základ pro snídani s pečivem anebo je můžete použít i na svačinku, třeba jako dip k zeleninovým proužkům.

Super pomazánky pro každého

Naprosto skvělé pomazánky připravuje i Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu – autorka už dvou bestsellerových kuchařských knih. Eva, na rozdíl ode mě umí jídla i přepsat do receptu a krásně vyfotit. Proto jsem ji požádala o sepsání receptáře s těmi top pomazánkami a zde předávám její doporučení.

Ořechová pomazánka

O˝echov†-pomaz†nka_web
Nakrájíme cibuli na kostičky, vložíme ji do misky a zalijeme 30 ml panenského olivového oleje (můžeme použít olivový olej, ve kterém jsou naložená sušená rajčata). Necháme půl hodiny odpočívat a do mixéru vložíme 200 g vlašských ořechů. Ořechy dobře rozmixujeme, přidáme cibuli s olejem a 8 sušených rajčat naložených v oleji (pokud použijeme nenakládaná sušená rajčata, necháme je nejprve v teplé vodě změknout) a rozmixujeme společně, osolíme a vmícháme sekanou petrželku a lžíci citrónové šťávy.

Vajíčková pomazánka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uvaříme 6 vajec natvrdo, oloupeme je, žloutky rozmačkáme v misce vidličkou s půl lžičkou bylinkové soli a lžičkou Starodávné hořčice (je to hrubozrnná hořčice, prodává ji Country Life). Bílky jemně nasekáme a přidáme do mísy. Vmícháme 6 lžic rostlinné majonézy nebo domácí žloutkové majonézy, posekanou petrželku a 6 nadrobno nakrájených ředkviček. Podáváme na kváskovém chlebu.

Cizrnová pomazánka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do mixéru vložíme 200 g vařené cizrny (můžeme použít i tu z plechovky), 100 g černých oliv, dvě lžíce lahůdkového droždí, šťávu z poloviny citrónu, dvě lžíce panenského olivového oleje, jednu cibuli předem osmahnutou dozlatova na lžíci oleje, dva stroužky česneku, rovnou lžičku černé vikingské soli s mořskou řasou (nebo himálajské růžové soli), čtyři lžíce čerstvých bylinek (petrželky, dobromysli, jarních lístků kopřiv, kontryhele, popence nebo bršlice) a rozmixujeme dohladka. Podáváme na semínkovém kváskovém chlebu.

Zeleninová pomazánka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na jemno nastrouháme 150 g syrového celeru, 100 g syrové mrkve, 100 g přírodního tofu a promícháme je s jednou nadrobno nakrájenou cibulí, solí, 4 lžícemi lahůdkového droždí, 60 g rostlinné majonézy, lžící citrónové šťávy a svazkem nasekané petrželky. Podáváme na celozrnném pečivu.

Pomazánka z červené čočky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na lžíci oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme tři stroužky česneku nakrájeného na plátky, 2 najemno nastrouhané mrkve a deset minut zvolna opékáme na mírném ohni. Přidáme špetku sušené citrónové kůry, 150 g propláchnuté červené čočky a zalijeme 500 ml zeleninového vývaru nebo vody. Osolíme, dusíme odkryté 30 minut, dokud se voda neodpaří a odstavíme. Vmícháme 200 g cherry rajčat nakrájených na čtvrtky, lžíci citrónové šťávy a čerstvou bazalku. Necháme vychladnout a natíráme na semínkový chleba.

Kvasnicová pomazánka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme 100 g čerstvých kvasnic a necháme je nejprve zcela rozpustit a poté zase zhoustnout. Vmícháme 20 g strouhanky (nebo jahelných vloček) předem namočené ve 100 ml rostlinného (rýžového nebo ovesného) mléka, a dvě rozšlehaná vejce. Osolíme, opepříme a na mírném plameni mícháme, dokud pomazánka neztuhne. Odstavíme a vmícháme lžíci hořčice a sekanou petrželku.

Sladká oříšková pomazánka

Sladk†-o˝°Ákov†-pomaz†nka_web Tuhle sladkou, ale zdravou pomazánku můžete natírat na pečivo, na palačinky nebo na lívanečky, použít ji jako krém do dortů a košíčků. Je výborná.
100 g lískových oříšků opražíme nasucho na pánvi a v utěrce odrhneme slupky. Oříšky zbavené slupky umeleme nebo nadrobno nadrtíme v mixéru. 100 g jahelných vloček zalijeme 250 ml vroucí vody, zamícháme a necháme 15 minut nabobtnat. Do mixéru vložíme oříšky, jahelné vločky, 80 g medu, půl lžičky mleté vanilky, polévkovou lžíci citrónové šťávy, 50 ml ovesné smetany a dvě lžíce kvalitního kakaa. Rozmixujeme dohladka a dáme vychladit.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

48 komentářů: “Co na snídaně a co na svačiny?”

  1. Pepa napsal:

    Z hlediska zdraví je lepší snídat kváskový chléb s pomazánkami nebo obilné kaše? Podle TČM by se měl lepek omezovat. Jsou to 2 rozdílné informace, kde je pravda?

    Děkuji Pepa

  2. Dobrý den Pepo, zdravé mohou být kaše i kvalitní chléb, záleží na Vašem zdraví, chutích a zvyklostech. O potřebě omezovat lepek podle TČM nic nevím, jedná se spíše o nyní aktuální až módní doporučení, za dob vzniku TČM se o lepku ani nevědělo. Margit

  3. Dobrý den,
    prosím o radu, co vynechat, případně co prospívá ve stravě ,,starších žen“, které mají různé potíže v ,,přechodu“. Děkuji a přeji krásný den

  4. Dobrý den, tomuto tématu se věnuji ve starším textu zde: http://www.margit.cz/zivotni-styl-a-strava-zrale-zeny/
    Margit

  5. Jindra napsal:

    Popravdě řečeno, po takových snídaních bych byl zralý spíše na krátký odpočinek (hodně zatíží trávení), než na plnění úkolů, ale to je každého věc (nejproduktivnější jsem, když nesnídám vůbec, což odpovídá dennímu biorytmu člověka); nyní také pominu fakt, že lidský organismus není stvořen k tomu, aby žaludek strávil současně více než jednu koncentrovanou potravu (proto jsou tyto recepty značně nevhodné a proto ta výše uvedená velká zátěž trávení).
    Moje otázka se teď týká něčeho ještě horšího. Margit, v těchto receptech se míchají škroboviny s bílkovinami. To je vážné: jedno potřebuje k trávení alkalické a druhé zase kyselé prostředí. Co se stane? Žaludeční šťávy, důležité k trávení, se samozřejmě zneutralizují. Organismus pozná nouzovou situaci a znovu (a znovu) vylučuje žaludeční šťávy, aby konečně mohlo začít trávení, jenže šťávy jsou znovu (a znovu) zneutralizovány. To vše vyžaduje mnoho času a mnoho energie (proto bych já osobně upadal únavou, nikoli přebytkem energie). Je důležité vědět, co se odehrálo. Bílkovina se z největší části dlouhým pobytem v žaludku hnilobně rozložila. Velká část uhlovodanů začala kvasit. Hnilobu a kvašení nemůže tělo za žádných okolností potřebovat. Tímto způsobem poškozené výživné látky již nemohou být použity k výstavbě zdravé buněčné struktury.
    Přiznávám, že toto za zdravý talíř nepovažuji, ni v nejmenším. Vy skutečně ano?
    Jindra

  6. Dobrý den Jindro,
    s Vašimi názory nesouhlasím, nevím, jestli si uvědomujete, že téměř každá potravina přirozeně obsahuje v nejrůznějších poměrech bílkoviny, tuky i sacharidy a to včetně masa, obilovin i mateřského mléka. Detailněji se tématu věnuji ve svých videích o dělení stravy a kaších s ovocem a obilovinou. Margit

  7. Iveta Krajíčková napsal:

    Dobrý den,
    v některých pomazánkách používáte lahůdkové droždí.Chci se zeptat, o jaké
    droždí se jedná a není-li nutné jej tepelně zpracovat.

    Děkuji,přeji slunečný den.
    Iveta

  8. Dobrý den Iveto, jedná se o práškované droždí, které nabízejí některé prodejny zdravé výživy a nemusí se tepelně upravovat. Margit

  9. Jana napsal:

    Dobrý den, mohu prosím toto droždí používat pokud trpím na plísně, byla mně diagnostikovaná i candida.
    Předem děkuji za odpověď. Jana

  10. Dobrý den Jano, ne při kandidóze není vhodná žádná podoba droždí. Margit

  11. Lada napsal:

    Dobrý den, Margit,
    prosím, jíst zdravě je náročný proces, kdy musíme přemýšlet jak stravu kombinovat, aby nedocházelo ke kvašení aj., když si dám na snídani kváskový chléb, pomazánku s různými přísadami a zeleninu nestane se tímto uvnitř těla hmota, která by mohla toto způsobit?
    Předem upřímně děkuji za Vaši reakci a přeji hezké dny.

  12. Tereza Kouřilová napsal:

    Super. Za naši rodinu můžu sdílet jedině pozitivní zkušenosti. Podobné pomazánky vyrábíme u nás doma a jíme je taky bez pečiva jako dip k nakrájené zelenině na dlouhé tyčky. Děti to zbožňují a taky tak sní ještě více zeleniny.
    S pozdravem Tereza

  13. Dobrý den, s potřebou náročného oddělování potravin nesouhlasím a detailněji vysvětluji ve videu: http://www.margit.cz/nedoporucuji-delenou-stravu/
    Margit

  14. Dita Furychová napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na pufrované potraviny- např. rýžový chlebíček. děkuji.d.f.

  15. Dobrý den, nijak moc je nedoporučuji, jde o vysoce průmyslově upravený produkt s vysokým glykemickým indexem, Margit

  16. Dita Furychová napsal:

    Dobrý den, děkuji za odpověd. A jak nahlížíte na knackebrot. Děkuji za odp. D.F:

  17. Dobrý den, podobně negativně jako na extrudované výrobky. Margit

  18. Kamila Bulvasová napsal:

    Syrovou zeleninu do sebe po ránu nedostanu ani náhodou, nějakou chuťově komplikovanou pomazánku také ne, chléb možná, a to snídám nejdřív v 8:30, protože dřív prostě nemám chuť. Řekla bych, že na tom, co píše „Jindra“ možná něco bude, protože já si dát takovou snídani, tak si jdu zase lehnout…

  19. Marie napsal:

    Dobrý den,
    měla bych jeden dotaz ohledně snídaní. Musí být k snídani teplý nápoj nebo teplé jídlo? Nedávno, když babička viděla, že jíme k snídani chleba s pomazánkou a vodu, tak jsem dostala přednášku o tom, že svoje dítě div ne mrzačím, když mu nedávám pít ráno teplý čaj nebo teplé mléko (kakao). Prý je teplá snídaně nutná k nastartování trávení, jinak se prý „obalují“ střeva a hrozila mi i rakovinou. Co je na tom pravdy?
    Předem děkuji za odpověď
    Marie

  20. Dobrý den Marie, ne teplá snídaně být jednoznačně nemusí, i když z pohledu tradiční čínské medicíny by skutečně byla pro trávení vhodnější, ale stačí i jen nápoj pokojové teploty. Margit

  21. Jita napsal:

    Dobrý den,
    měla bych dotaz – kde kupujete oříšky? Jsou poměrně drahé. Navíc v běžném supermarketu např. lískové a vlašské ořechy chuťově nic moc, s domácími se to nedá srovnat. Jenže domácí zase nejsou vždy k dispozici. A ostatní jako kešu, mandle nebo para, máte v jídelníčku každý den? Děkuji

  22. Dobrý denm kupuji a nejčastěji od farmářů české na podzim do zásoby anebo pak v bezobalových obchodech, jako třeb azde: http://www.margit.cz/mazani-a-smazeni/. Margit

  23. Helena napsal:

    Dobrý den, dají se prosím pomazánky zavařit k pozdějšímu použití? Mám na mysli hlavně tu první ořechovou. Děkuji.

  24. Dobrý den, to jsem nikdy nezkoušela, vždy je připravuji tak na 3 – 5 dnů v lednici. Margit

  25. Paja napsal:

    zdravím, do zeleninové pomázanky se má nastrouhat celer…bulvový nebo řapíkaty? a proč domácí majoneza, je na kupné něco špatného? a čím nahradit tofu co je tomu nejvíc podobé? děkuji moc :)

  26. Dobrý den, celer je zde myšlen bulva, domácí majonéza bude ze žloutků a kvalitného oleje, kupovaná z mnoha dalších zbytečností a tofu můžete nahradit smetanou nebo tvarohem. Margit

  27. Romana napsal:

    Dobrý den. Jaký máte názor na kaše Nominal. Dle složení by měly být fajn, ale je možné je konzumovat dlouhodobě? Jsou vynikající!!!☺

    Děkuji.

  28. Dobrý den, nejsme si jistá jestli nejsou nějakým způsobem extrudované a zcela obecně mi více sedí vaření z celých zrn, jako třeba jáhel. M.

  29. Andrea Řeháčková napsal:

    Dobrý den Margit, viděla jsem Vaše video na téma dělené stravy a zcela souhlasím. Ale nedávno jsem narazila na informace z pohledu kombinace potravin a jejich vzájemného působení (negativního) např. při vstřebávání některých látek – například nejezte brokolici k mořské rybě (brokolice obsahuje látky snižující příjem jodu z potravin, a mořské ryby jíme i kvůli obsahu tohoto prvku) nebo nedávat okurku do míchaného zeleninového salátu (okurka obsahuje v sobě látku, která výrazně omezuje vstřebávání vitamínu C) atd. viz http://www.prostezdravi.cz/ktere-potraviny-nekombinovat/ Mohu se zeptat na Váš názor? Jsou tyto informace pravdivé? A další ještě děsivější informace z mého pohledu laika se týkají přímo kombinace skupin potravin http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/pozor-nevhodne-kombinace-potravin/. Lze takovéto zdroje brát vážně? Jsem zastánce „zdravého“ stravování, ale bráno selským rozumem – jíst ideálně potraviny lokální, nepoužívat polotovary a nakupovat základní suroviny, ale jíst vše a s mírou. Velice děkuji za Váš názor. S pozdravem Andrea

  30. Dobrý den Veroniko, ani jeden z odkazů není podloženými přímými odkazy na odborné zdroje, jsou to pouhá tvrzení vždy s kousíčkem pravdy, ale jinak nic než povídání. Zde mé detailní vyjádření k tématu: http://www.margit.cz/boreni-mytu-o-delene-strave/
    Margit

  31. Michaela Procházková napsal:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, na to co je extrudovaný výrobek a co je na něm nevýhodné, třebas u kaší a pod. A dále doporučujete vlastní mlýnek a zřejmě máte v kuchyni i vločkovač. Zajímal by mě vločkovač. Jak jste s ním spokojená, zda je využitý. Poté, co zjistili synovi celiakii, přeorientováváme se na další obiloviny a zkoušíme péct apod. S tím i souvisí můj poslední dotaz, jak se díváte na běžné bezlepkové směsi. používáme je, protože přechod na BZL stravu se snažíme co nejmíň bolestivě. Děkuji za odpověď. Míša

  32. Dobrý den Míšo, extrudát je vysoce průmyslově upravovaný produkt, takto zpracované obiloviny mají vysoký glykemický index. Mlýnek je skvělý a hodně používám, vločkovač jsme používali hlavně v době pobytu v Číně, zde už skoro nepoužíváme a kupujeme vločky. Bezlepkové směsi nedoporučuji, většinou jde jen o kombinaci škrobů a cukrů. Margit

  33. Evča napsal:

    Dobrý den Margit,

    dle všelijakých dnešních odborníků jídelníček pro roční dítě vypadá nějak takto

    Ovoce
    Zelenina a maso
    Kaše
    Mléčné výrobky

    a k snídani bílý rohlík? To nemohu akceptovat a brát vážně takovou stupiditu!

    Poraďte mi prosím, jaké potraviny s menším množstvím vlákniny mohu zařadit do jídelníčku mého 14 měsíčního dítěte, děkuji.

    Aktuálně jí
    Ovocné přesnídávky s ovesnými vločkami, pufovaným amarantem, jáhlemi, celozrnými vločkami. Různé druhy nemléčných kaší (rýžová, ,pohanková, kukuřičná, vyjímečně špaldová) poté k obědu zelenina+ luštěnina(červená čočka) lahůdkové droždí, olej + obilovina(rýže,jáhly,quinoa,amarant)

    Předem děkuji za odpověď, poraďte mi prosím zdravé a vhodné potraviny co zasytí žaludek mého bobánka (krmím 4 x denně a stále kojím). Občas mu dám domací upečený chleba (bezlepkový z jednodruhových mouk, ale kynutý (ne kváskový)

    Jaký máte názor na mléko v dětské výživě ?

    Děkuji moc za odpovědi. Evča

  34. Dobrý den Evčo, omlouvám se, ale není v mých silách takto řešit individuální jídelníčky, vaše dotazy už spadají do privátního poradenství, které nabízím ve službách. Děkuji za pochopení. Margit

  35. Dita napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli znáte recepty Břicháče Toma. Pokud ano, zajímal by mne také Váš názor na tyto recepty. Děkuji za odpověď. Dita.

  36. Dobrý den Dito, ne jeho knihy neznám, jen jsme zahléídla v knihkupectví a nezaujaly mě. m.

  37. Martina napsal:

    Dobrý den, je k snídani vhodná i běžná krupicová kaše? Četla jsem, že svým složením je vhodná jak pro děti, tak pro dospělé a dokonce i pro sportovce. Je to pravdivé tvrzení, nebo nesmysl? Děkuji za odpověď.

  38. Dobrý den, je mi líto, ale spíš nesmysl, jedná se jen o pomletou pšenici, kterou se všichni přejídáme a dochucenou cukrem. Nevidím tam žádný výživový přínos. Margit

  39. Elen napsal:

    Dobrý den, dívala jsem se na vaši stránku co dětem na svačiny a většinou převažují pomazánky. Co ale dát dítěti, které pomazánku nesní? Dcera žádnou pomazánku nejí, jediné co sní je lučina či jiný termizovaný sýr. Nic jiného ne. A to ani pomazánku z tohoto sýru, jen čistý. Většinou dostane na svačinu jogurt s ovocem, jogurt s doma pečenou ovesnou sušenkou, žitný chléb s máslem a šunkou či lučinou. Občas doma dělanou přesnídávku. Někdy také ale dám musli tyčinku, „kapsičku s ovocem“. Tomu někdy dostane i zeleninu, ovoce je ale častější. Také mi nejí vajíčka. Děkuji.

  40. Oldřich Nesvadba napsal:

    Zdravím vás!Denně snídám: 2x topinka z topinkovače,zakysanou smetanou s česnekem a feferonkou.Podle někdy si dám místo česneku cibuli.Zapíjím heřmánkem.Super na žaludek!

  41. Lenka napsal:

    Dobrý den, Margit, co přesně je myšleno „rostlinnou“ majonézou? Může být i např. Mayonette z červené čočky? Snad není dotaz zcela hloupý. Děkuji a přeji krásné dny, Lenka

  42. Dobrý den Lenko, ano je tím myšlena některá z veganských majonéz, i když v případě, že přímo nevadí vejce bych nejraději doporučila tu skutečnou domácí majonézu, Margit

  43. Klára napsal:

    Dobrý den,
    děkuji za zajímavé recepty, dcera má ABKM, tak jsem moc ráda za každý nápad, co mazat na chleba místo másla.
    Ještě bych se ale zeptala ohledně toho chleba. Často zmiňujete, že z pečiva je nejlepší kváskový chleba, čím je ale lepší než chleba z droždí? Doma z pohodlnosti peču právě ten z droždí, tak by mě zajímalo, jestli je ten kváskový opravdu o tolik lepší a zdravější, aby se mi „starosti“ s kváskem vyplatily. Díky moc!

  44. Dobrý den, v tom případě doporučuji pomazánky, kde jde jako tuk použít za studena lisované oleje. A kvasové pečivo je mnohem prospěšnější – při mnohahodinové fermentaci dochází k odbourání antinutričních látek obiloviny a pečivo je lépe stravitelné, Margit

  45. Helena napsal:

    Dobrý den, Margit, chtěla bych vás poprosit o váš názor. V jednom léčebném centru , kam jsem přišla s vysokým tlakem, otoky kotníků a nadváhou, mi bylo zakázáno pít kafe, kávovinu, mléko a jíst veškeré mléčné výrobky. Zlepšení nenastalo ani po několika měsících striktně dodržovaných doporučení.
    Co si o tom myslíte ?
    Děkuji za odpověď. Helena

  46. Dobrý den Heleno, přiznávám, že doporučení nechápu, ale ani nevím nic o vašem zdravotním stavu a stravě, takže nemohu hodnotit, Margit

  47. Lucie napsal:

    Dobrý den, přečetla jsem si, že celozrnné pečivo není vhodné pro malé děti. Zdá se, že je to v rozporu s tím, co doporučujete. Jak to tedy je s celozrnnými výrobky pro malé děti?

  48. Dobrý den, doporučení v Česku jsou ovlivněná průmyslem, ve skutečnosti ani WHO nic takového neříká, jak je vysvětleno třeba zde: 3) Zakazování celozrnného pečiva, doporučování kaší a cereálií
    Na stránce http://www.1000dni.cz se také dočteme, že
    „Obilné kaše jsou pro děti ideální formou obilnin a pomáhají tak budovat zdravé stravovací návyky už od prvních lžiček. Jsou vhodnou volbou nejen na večer ale také pro start do nového dne. Když je dítě schopné přijímat pevnou stravu, můžete zařadit také dětské snídaňové cereálie. Na co si dát pozor! Vybírejte ale ty s věkovým určením, s nízkým obsahem sodíku i přidaného cukru, bohaté na železo, případně vitamin D.“
    Opět doporučení propagující průmyslové výrobky, místo domácí stravy ze základních surovin.

    Dále se dočteme, že
    „Celozrnné pečivo není pro kojence a batolata vhodné. Má drobná zrníčka, která může dítě vdechnout.“
    Copak naši přední odborníci na výživu neví, že celozrnné pečivo je pečivo vyrobené hlavně z celozrnné mouky? Naopak většina „zrníčkového pečiva“ vůbec celozrnná není, ale je vyrobena z obarvené bílé mouky?

    V rámci aktivit iniciativy 1000 dní do života vznikly observační studie „Nutriční návyky a stav výživy dětí časného věku v České republice“ a  „Kojení, příkrmy a nejčastější potraviny“ vedené doktorem Petrem Tláskalem.

    Ze studie „Kojení, příkrmy a nejčastější potraviny“ mi přijde zajímavý tento odstavec o příjmu železa u dětí:
    „Maso je tradičně považováno za dobrý zdroj železa, ale není tomu tak ve složení jaké konzumovaly naše děti. U nich se skupina „Maso“ podílela na příjmu železa jen 7 %, respektive 10 %. Bílé maso, které převažovalo, má asi 3× méně železa než červené maso a uzeniny také nejsou dobrým zdrojem železa. Proto největší část celkového příjmu železa pocházela z obilovin – zejména se na tom podílely železem – i jinými mikronutrienty – fortifikované kojenecké kaše. Dalším významným zdrojem železa byla zelenina a brambory (19 % a 20 %), následovaná mlékem, kde k příjmu železa výrazně přispívaly náhrady mateřského mléka, protože neupravené mléko obsahuje železa málo.“

    Mateřské mléko, podobně jako kravské, je vlastně špatné, protože železo neobsahuje, zatímco umělé batolecí mléko nebo fortifikované kaše (vyrábí Nutricia) jsou o železo uměle obohacené. No nemají ty děti štěstí, že tu ty výrobky jsou?

    A nemůže mít nedostatek železa jiné vysvětlení? Celozrnná pšeničná mouka obsahuje 5 krát více železa (4 mg ve 100g) než bílá pšeničná mouka (0,8 mg ve 100g). Stejné množství železa jako celozrnná pšeničná mouka má i celozrnná žitná mouka a ovesné vločky (viz tabulka 1 EUFIC review 07/2015). Takže 100g celozrnných obilnin pokryje 29% DDD železa (14mg na den) pro dospělého člověka (dávku pro děti neznám), zatímco 100g bílé pšeničné mouky pokryje jen 6% DDD železa.

    Nestačilo by dětem dávat celozrnné obilniny místo rafinovaných? Pak by měli třeba vitamínů a minerálů dost. Celozrnná mouka je totiž podstatně bohatší i na jiné živiny, než jen na železo (viz tabulka 1 EUFIC review 07/2015).

    V této souvislosti jsem párkrát narazila na tvrzení, že děti prý celozrnné obilniny nesmí, protože se jim pak nadýmá bříško (na stránce http://www.1000dni.cz jsem tuto informaci nenašla, píšu pro doplnění). Nevypátrala jsem sice, kde se tato informace vzala a čím je podložená, ale nedává mi moc smysl. Člověk vždy jedl pouze celozrnné obilniny, bílá mouka (tj. vyrobená ze zrna očištěného o otruby a klíček) se vyrábí pouze od konce 19. století. Dříve neexistovala. Pokud je celozrnná mouka pro děti tak nebezpečná, co jedly děti tisíce let před průmyslovým vynálezem bílé mouky? Zároveň ale určitě platí, že dětem celozrnné obilniny mohou ze začátku nadýmat bříško. Dětem nadýmá bříško ze začátku i mateřské mléko a i po zavedení mrkvičky děti často s bříškem bojují. Tělo si na vše nové musí zvykat postupně, rozhodně to ale není důvod nové věci vynechat.

    Světová zdravotnická organizace obecně doporučuje v Doporučeních zdravého stravování konzumaci celozrnných obilovin. Specificky pro kojence a malé děti uvádí, že rady pro zdravé stravování dětí jsou podobné radám pro dospělé, pro kojence doporučují výhradné kojení prvních 6 měsíců a pak s příkrmy do dvou let i déle a od 6 měsíce zavádění živinově hodnotných příkrmů bez přidané soli či cukru. Nikde ani slovo o tom, že by dětem mohla celozrnná mouka škodit.http://www.mozaikapotravin.cz/2017/01/jak-nutricia-nutricne-programuje-deti.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem