Proč je agáve sirup omylem zdravé výživy?

14. 1. 2015 Videa 38 komentářů

Každý z nás hledá alternativy k nezdravému cukru. Jak je to ale ve skutečnosti s agáve, které nám výrobci nabízí jako jedno z nejzdravějších sladidel?

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

38 responses to “Proč je agáve sirup omylem zdravé výživy?”

  1. Petra napsal:

    Moc děkuji za tuto informaci. Agávový sirup mi byl (výživovou poradkyní) doporučený právě kvůli nízkému GI. Takže tudy cesta také nevede…

  2. Madla čechova napsal:

    Dekuji za vysvetleni, poradite prosim cim tedy doporucujete sladit? Pouzivam agave na snidanove ovesne kase, neslazene mi hrozne nechutnaji a stevie dela ve vsech jidlech podivnou pachut. Dekuji

  3. Dobrý den, doporučení ke slazení vysvětluji v dřívějším blogu: http://www.margit.cz/cukr-anebo-sladidla/

  4. Lukáš napsal:

    Dobrý den, děkuji za zajímavou informaci, můžete v tomto kontextu uvést i Javorový sirup? Děkuji Lukáš

  5. Dobrý den Lukáši, javorový sirup obsahuje podstatně méně volné fruktózy a je proto vhodnější. Margit

  6. Martina napsal:

    Dobrý den, díky za informaci. Prosím, jak je to s Xilitolem v této souvislosti? Děkuji za odpověď.
    Martina

  7. Dobrý den Martino, xylitol je tzv. alkoholický cukr. Jeho příjem ve vyšším množstvím může vést k trávícím potížím, ale závažnější zdravotní potíže nejsou známé. Přesto není zkoušen pro konzumaci u těhotných a kojících žen. Margit

  8. Honza napsal:

    Dobrý den, agáve určitě není kaktus, ale sukulent, v této souvislosti to ale není tak důležité.

  9. Dobrý den, moc děkuji za upozornění. Toto jsem skutečně nevěděla a nyní si ani neuvědomuji odkud nesprávnou informaci měla. M.

  10. Jana napsal:

    Dobry den,
    a jak je to prosim s datlovym a ryzovym sirupem? A jaky mate nazor na kokosovy cukr? A co stevie? Otazku cim sladit, aby to bylo co nejzdravejsi, resim momentalne dost intenzivne. Mam male dite, kteremu zatim nesladim, ale az to jednou budu delat, chci byt pripravena. V jinem svem clanku doporucujete sladenky, za tento tip dekuji. A dekuji i za odpoved na me dotazy. Mejte se hezky.

  11. Dobrý den, agávový sirup je se svým vysokým obsahem fruktózy vyjímečný, všecny ostatní jsou na tom lépe. Detailněji doporučení ke slazení vysvětluji v dřívějším textu:

    http://www.margit.cz/cukr-anebo-sladidla/

    a právě připravuji další část s popisem základních sladidel. Margit

  12. Hana napsal:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s obsahem cukru v tzv. vodním kefíru. Představuji si, že kvasinky a bakterie přidaný cukr využijí a ve výsledném nápoji už ho moc nezbývá, ale možná je to jinak. Také by mě zajímal Váš názor na vodní kefír, jestli ho doporučujete. Děkuji, Hana

  13. Dobrý den Hano, Váš předpoklad je správný, fermentací se mléčný cukr přeměňuje na kyselinu mléčnou. Fermentované potraviny doporučuji. Margit

  14. Jana napsal:

    Dobrý den,
    ihned jsem si všimla Vašeho de facto jógového posedu s koleny u země. Mám to podobně, ale je to nevycvičené, mám od přírody hypermobilní klouby, a kyčelní zvlášť. Už ve škole mi bylo při tělocviku divné, že na rozdíl od jiných dětí mi při tureckém sedu nedrží kolena nahoru, ale padají dolů, a co dělám špatně. Jenže jsem pak si i učitelka všimla, že s nohama dokážu víc než děti s „normálním“ kloubním rozsahem, ale neptala se, čím to je. Vy sama cvičíte jógu, nebo to máte od přírody?

  15. Dobrý den, děkuji za informaci, která je pro mě novinkou, cvičím ráda, ale amatersky, více než jogou bych to nazvala protahování a tuto zvláštnost jsem si neuvědomovala, takže vše je spíš přirozené. Margit

  16. Hana napsal:

    Mně nešlo o kefír z mléka ale o vodní kefír připravovaný pomocí tibi krystalů a cukrové vody, jak se o tom píše třeba tady: http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html

  17. Dobrý den, i v tomto případě se cukr kvasinkami odbourává. M.

  18. Igor napsal:

    Dobrý večer.
    Musím uznať, že najskôr som Vaše krátke video spúšťal s odporom, lebo už asi pol roka používam agáve sirup k sladeniu rannej „musli“ zmesi vločiek, orechov, ovocia (sušeného a čerstvého a jogurtu/mlieka/vody. Ale myslím, že informácia o obsahu fruktozy v agáve, ako aj hrozba nadmerného príjmu fruktozy je dosť užitočná. Preto dakujem za poučenie. Síce asi agáve úplne nevylúčim z  jedálnička, dávam si ho len ráno do musli a nie denne, ale nebudem s ním asi sladiť všeobecne, a budem sa držať Vašich rád o obmedzení sladenia, lebo sladkého sa v poslednej dobe neviem nabažiť, práve na úkor toho zdravého sladkého v podobe ovocia a zeleniny :)
    Ďakujem za užitočné poznatky.

  19. Simona napsal:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať aký je Váš názor na trstinovú melasu, užívam ju pravidelne ako vyživový doplnok, sladím ňou čaj…. zaujíma ma to hlavne z hľadiska obsahu fruktozy, pretože jej obsahuje tiež dosť…
    Dakujem
    pekný deň

  20. Dobrý den, skutečně obsahuje více fruktózy než obyčejný cukr – sacharóza, a proto bych ji nijak nedoporučovala, ale určitou výhodou jsou obsažené minerální látky. Margit

  21. Jana napsal:

    Dobrý den, z hlediska zdravé výživy mi byl doporučen v prodejně zdravé výživy datlový nebo javorový sirup místo bílého i třtinového cukru, je to tak v pořádku? Mohu znát Váš názor?
    Děkuji za odpověď
    přeji hezký den Jana

  22. Dobrý den, Jano, oba tyto sirupy jsou o trochu lepší než obyčejný cukr, přesně, jak vysvětluji v textu. Margit

  23. Anna Pinosova napsal:

    Dobrý den, čím si může občas přisladit diabetik, který je pouze na dietě, děkuji.

  24. Dobrý den, můžete používat stevii anebo omezeně sirupy a slady, kromě agávového sirupu. Margit

  25. Alena napsal:

    Dobrý deň , chcem vedieť či sa dá kúpiť 100% stévia ,lebo som videla iba samé zmesy so stéviou +umelé sladidlá kde stévia (steviol ) bol iba nejaké 2%

  26. Dobrý den, úplně nejlepší je koupit si stevii jako rostlinu, nechat vyrůst, na podzim sklidit a usušit. Margit

  27. David Vencl napsal:

    Paní Margit, tento příspěvek se mi zdá neúplný – mluvíte o nadměrném používání agávového sirupu, ale nikde neuvádíte jaké to je množství. Toxicita fruktózy je 50g/den. Jeden kus ovoce má cca 10g a tak by se mohlo zdát, že více než pět kusů je příliš. Ale není tomu tak – tato hodnota platí po přidání rafinované fruktózy do potravin. Pokud si tedy vyberete kvalitní agávový sirup – ideálně RAW, pak tohoto sirupu můžete použít v podstatě „libovolné“ množství bez nebezpečí toxicity. Jinak se chová fruktóza rafinovaná, a jinak přirozeně se vyskytující díky dalším synergickým látkám.
    A snad nakonec – sladivost agávového sirupu je velmi vysoká (např. oproti kukuřičnému sirupu) a tak i při vyšším procentu fruktózy použijeme úměrně menší množství.
    Souhlasím ovšem s tím, že zásadou zdravé výživy je pestrost a tak omezit se jenom na agávový sirup je špatný postup.
    Budu rád za připomínky :-) .. děkuji.

  28. Dobrý den, omlouvám se, ale s Vašim závěrem o bezrizikovosti libovolného množství kvalitního agávového sirupu nesouhlasím, stejně jako nesouhlasím s negativním hodnocením vyššího počtu kusů ovoce. Zde najdete detailnější informace, včetně odkazů na další zdroje: http://www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy/
    Margit

  29. Dalibor napsal:

    Dobrý den, rozhodl jsem se po zdravotním problému něco udělat s nadváhou. Navštívil jsem odporníka přes stravu, upravili jsme výživu, množství a sestavili jídelníček. Po určité době došlo k zlepšení a váha šla dolů. Přestal jsem kouřit pít gruntové kafe, ale cukr jako neřest si nechám. Chápu že v neposlední řadě je důležitá i správná volba cukru. K doporučení výživové poradkyně používám -Tekutý cukr nízkokalorický Fruktóza a Steviol glykosidy. ( Nova Fruit plus, fruktóza 72 % steviol do 0,5 % zbytek je pitná voda ). Nemění chuť pokrmu a prostě mi vyhovuje, Byl bych rád jestli by jste se mohla k této mé volbě vyjádřit, zda doporučit či nikoliv. Popřípadě jaká by byla náhrada. Děkuji.

  30. Dobrý den, s doporučením Vaší poradkyně pro sladidlo založené na fruktóze jednoznačně nesouhlasím. Možná má méně kalorií, ale zásadní je zdravotní vliv z dlouhodobého hlediska. Moje detailní doporučení k cukrům a jejich náhradám najdete zde: http://www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy/
    Margit

  31. Kristýna Homutová napsal:

    Dobrý den, chtěla bych péct ročnímu synovi sušenky…čím mohu doslazovat? Kukuřičným sirupem třeba? Co je nejméně škodlivé? Děkuji za odpověď.

  32. Dobrý den, můžete použít třeba rozinky, sušenou třtinovou šťávu, sladěnku….
    Margit

  33. Veronika napsal:

    Dobrý den,
    odkazujete opakovaně na svůj článek o slazení. Jenže já mám drobný problém v tom, že je plný informací, co je na kterém sladidlu špatně, ale neobsahuje konkrétní doporučení, čím tedy sladit. Jsem zastánce názoru, že přirozeně existují základní chutě, k nimž patří i sladká a není důvod z nich jakoukoli vylučovat. I děti se již od prvních dní potkávají se sladkou chutí, neboť i mateřské mléko je přirozeně sladké. Sama pro sebe jsem si z toho udělala závěr, že když sladit, tak přiměřeně a střídat sladidla (zdroje sladkosti). Která sladidla tedy skutečně doporučujete – používám kvalitní med, sladovit, kukuřičný, rýžový a zejména datlový sirup a často sladím i rozmixovanými rozinkami. Děkuji za odpověď.

  34. Dobrý den, ano Vaše závěry jsou naprosto správné, zásadní je množství. Margit

  35. Monika napsal:

    Dobrý den Margit,

    čím byste nahradila agávový sirup u diabetiků? Děkuji za odpověď.

  36. Dobrý den, diabetici potřebují maximálně omezit sacharidy, tedy nedoslazovat. Margit

  37. Hana napsal:

    Dobry den, a pokud by se pridalo male množství bio fruktózy pri vyrobe do domaci marmelády. Ne o který cukr povazujete za nejméně nebezpečný? Děkuji

  38. Dobrý den, nevidím žádný důvod pro slazení fruktózou, použijte třeba sušenou třtinovou šťávu. Margit

Napsat komentář