Autoimunitní onemocnění
Označení autoimunitní onemocnění (AO) zahrnuje pestrou skupinu nemocí, jejichž podstatou je abnormální reakce imunitního systému. Při AO není organismus schopen správě identifikovat škodlivé vetřelce a ničí buňky vlastního těla.
Pro detailnější info
Příčiny vzniku AO jsou povětšinou neznámé. Experti nedovedou jednoznačně vysvětlit, proč není imunitní systém schopen rozlišit vlastní buňky od antigenů, a proto doposud nemáme stanoveny metody terapie ani prevence.
Velmi pravděpodobně mají na vzniku AO svůj podíl genetické vlivy a životní prostředí. Jednou z nejnovějších (a podle mého úsudku nejzajímavějších) teorií je tzv. hygienická hypotéza. Konvenční terapie AO spočívá v tlumení imunitního systému za použití protizánětlivých léků a léků imunosupresivních (potlačujících imunitu), jako jsou např. kortikoidy.
Moje doporučení
- Svůj jídelníček založte na příjmu přirozených nebo jen minimálně upravovaných potravin a jídel z nich čerstvě připravených.
- Důležitý je dostatečný příjem zeleniny s mnoha protizánětlivými a antioxidačními fytochemikáliemi, které ochraňují tkáně a buňky. Potřebné množství zeleniny v jídelníčku můžete odvodit z doporučení Zdravého talíře.
- Konkrétně doporučuji pravidelný příjem potravin s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin a zelené listové zeleniny.
- Maximálně omezte přítomnost vysoce průmyslově upravovaných potravin v jídelníčku, dále pak přítomnost jednoduchých cukrů a trans tuků.
- Zkuste na několik týdnů vyloučit ze své stravy nejběžnější potravinové alergeny podle instrukcí u první pomoci při alergiích.
- V rámci prevence nedostatku vitamínu D, který dnes chybí velké části populace (častěji u pacientů s AO), doporučuji pravidelný pobyt venku na slunci.
- Všem postiženým AO preventivně doporučuji vyšetření hladiny vitamínu D, v případě deficitu okamžitou suplementaci vitamínem D3.
- V případě přítomnosti amalgámových zubních výplní doporučuji vyhledat celostně pracujícího stomatologa a promyslet jejich šetrnou výměnu.
- Pokud uvažujete o výživových doplňcích, zvažte užívání omega-3 mastných kyselin, probiotik a vitamínu D.
Výživová doporučení ve zkratce
Pětka k vyloučení
Ze svého života vylučte průmyslově upravované potraviny, omezte obiloviny (s důrazem na lepek), běžné mléko a mléčné produkty, stres a toxické chemikálie.
Pětka, která prospívá
Do každého dne zařaďte konzumaci bio ovoce a zeleniny (zpravidla obsahují více živin a méně pesticidů), konzumaci fermentované zeleniny, která je dobře stravitelná a obsahuje probiotika a vitamín K2, dále omega-3 mastné kyseliny z potravin (omega-3 mastné kyseliny jsou základní protizánětlivou živinou), vitamín D a slunce.