SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

dlouhověkost

Hesla od:

Dlouhověkost neboli touha žít déle a zdravěji je téma, které zajímá každého z nás. I když neexistuje žádný kouzelný recept na dosažení nesmrtelnosti, existují určité životní návyky a postupy, které jsou spojovány s delší délkou života. Zde jsou strategie, které mohou přispět k delšímu a zdravějšímu životu:

  • Jezte skutečné jídlo: Zásadní význam má konzumace výživné a vyvážené stravy, každodenní dostatek bílkovin a vlákniny. Upřednostňování lokální a sezonní a bio produkce. Omezte zpracované potraviny, přidané cukry a vysoce průmyslově upravované oleje.
  • Pravidelně se hýbejte: Věnujte se pravidelnému cvičení nebo fyzické aktivitě, abyste zlepšili kardiovaskulární zdraví, udržovali si zdravou hmotnost a zlepšili celkovou pohodu. Snažte se o kombinaci aerobních cvičení, silového tréninku a cvičení na flexibilitu.
  • Zvládejte stres: Chronický stres může mít negativní vliv na zdraví a dlouhověkost. Zařaďte techniky zvládání stresu, jako jsou meditace, hluboká dechová cvičení, jóga nebo se věnujte koníčkům, které vás baví.
  • Dopřejte si dostatek spánku: Kvalitní spánek je zásadní pro fyzické i duševní zdraví. Snažte se každou noc spát 7-9 hodin nepřerušovaného spánku a vytvořte si stálý spánkový režim.
  • Udržujte si zdravou hmotnost: Nadměrná hmotnost, zejména v oblasti pasu, je spojena se zvýšeným rizikem různých zdravotních potíží. Snažte se dosáhnout a udržet si zdravou hmotnost kombinací vyvážené stravy a pravidelného pohybu.
  • Vyhýbejte se drogám: Kouření je významným rizikovým faktorem mnoha onemocnění, zatímco nadměrná konzumace alkoholu může mít škodlivé účinky na zdraví. Pokud kouříte, přestaňte kouřit, a pokud pijete alkohol, pijte ho s mírou.
  • Zůstaňte společensky angažovaní: Pěstujte a udržujte silné sociální vazby. Styk s rodinou, přáteli a komunitou vám může poskytnout emocionální podporu, snížit stres a podpořit pocit sounáležitosti.
  • Udržujte si kognitivní zdraví: Udržujte svůj mozek aktivní prostřednictvím aktivit, jako je čtení, skládání puzzle, učení se novým dovednostem a společenské interakce. Zapojení do mentálně stimulujících aktivit může pomoci udržet kognitivní funkce i ve vyšším věku.
  • Pozitivní pohled na život a cílevědomost: Pěstujte si pozitivní pohled na život a snažte se najít smysl života. Zapojení do činností, které vám přinášejí radost a naplnění, může mít pozitivní dopad na celkovou pohodu.

V souvislosti s dlouhověkostí se často propaguje i nejrůznější suplementace. Doporučení je mnoho, ale třeba přiznat, že naprostá většina z nich více náznaky než jednoznačně prokázané souvislosti. Suplementace nejčastěji diskutovaná v souvislosti s  dlouhověkostí:

  • Omega-3 mastné kyseliny: tuky, které se běžně vyskytují v doplňcích stravy s rybím tukem, jsou spojovány s různými zdravotními přínosy, včetně kardiovaskulárního zdraví a funkce mozku. Mohou pomáhat snižovat záněty a podporovat zdraví srdce, což může přispívat k dlouhověkosti.
  • Vitamin D: vitamín  důležitý pro zdraví kostí, funkci imunitního systému a celkovou pohodu. Některé studie naznačují, že udržování optimální hladiny vitaminu D může mít pozitivní vliv na dlouhověkost, i když je zapotřebí dalšího výzkumu.
  • Koenzym Q10: antioxidant, který hraje klíčovou roli při výrobě energie v buňkách. Nachází se v některých potravinách a je k dispozici také jako doplněk stravy. Hladina CoQ10 se přirozeně snižuje s věkem a jeho doplňování může podpořit zdraví buněk a produkci energie.
  • Resveratrol: sloučenina, která se nachází v červeném víně, hroznech a některých bobulovinách. Je předmětem výzkumu pro své potenciální účinky proti stárnutí a schopnost aktivovat určité geny spojené s dlouhověkostí. Důkazy jsou však zatím omezené a k prokázání jeho prospěšnosti je třeba provést další studie.
  • Kurkumin: sloučenina, která se nachází v kurkumě, koření běžně používaném v indické kuchyni. Byla studována pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které mohou přispívat k celkovému zdraví. Výzkum vlivu kurkuminu na dlouhověkost sice stále probíhá, ale ukazuje se jako slibný prostředek proti stárnutí.
  • Resveratrol a Metformin: Některé studie zkoumaly kombinaci resveratrolu (jak již bylo zmíněno výše) a metforminu, léku běžně užívaného k léčbě cukrovky. Tato kombinace prokázala potenciální přínos v prodloužení délky života na některých zvířecích modelech, ačkoli její účinky na člověka se stále zkoumají.

Ačkoli tyto doplňky stravy v některých studiích prokázaly určité naděje, je důležité si uvědomit, že výzkum jejich účinků na dlouhověkost stále probíhá a jejich účinnost a bezpečnost se může lišit v závislosti na individuálních faktorech. Navíc nadměrná suplementace nebo užívání doplňků bez lékařského dohledu může mít nežádoucí účinky. Před zařazením jakýchkoli doplňků stravy do svého jídelníčku je vždy vhodné poradit se s odborníkem, abyste se ujistili, že jsou pro vás vhodné a nebudou se vzájemně ovlivňovat s žádnými stávajícími léky nebo zdravotními potížemi.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem