SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

#049 O výživových mýtech s doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem, Ph.D.

28.5.2025

Zpět na výpis článků

Miloslav Hronek je uznávaný fyziolog, pedagog a popularizátor vědy. V podcastu si povídáme o výživě bez dogmat, marketingu a módních výkřiků. Proč se nebojí kávy s mlékem, co si myslí o zelených potravinách a proč volí selský rozum raději než zkratky.

Chcete podpořit tvorbu podcastu a získat speciální infografiku se shrnutím ke každému rozhovoru? Podívejte se na www.forendors.cz/margit nebo na herohero.co/margit.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Diskuze

2 komentáře: “#049 O výživových mýtech s doc. PharmDr. Miloslavem Hronkem, Ph.D.”

  1. Jaroslav Tachecí napsal:

    1. Jaké antioxidanty jsou v espressu
    Espresso obsahuje hlavně ve vodě rozpustné antioxidanty (chlorogenové kyseliny, melanoidiny, kofein). Ty se vstřebávají dobře i bez tuku.
    Tukově rozpustné antioxidanty (např. diterpeny cafestol, kahweol) jsou přítomné, ale v espressu jich je relativně málo a tělo je vstřebá i bez extra tuku.
    2. Role smetany
    Přidání smetany nevýrazně zlepší vstřebání lipofilních látek, ale u kávy to není velký rozdíl, protože hlavní antioxidační složky jsou hydrofilní.
    V praxi to tedy neznamená, že by smetana dělala espresso „zdravější“ z hlediska antioxidantů.
    3. Co smetana ovlivní
    Chuť a snesitelnost: Tuk ve smetaně zjemní hořkost a kyselost.
    Kalorie a tuky: Přidává energii a nasycené tuky. U jednoho malého množství smetany je to zanedbatelné, ale při více šálcích denně už to hraje roli.
    Cholesterol: Smetana navíc nepůsobí tak výrazně jako cafestol/kahweol z nelouhované kávy, ale může zvyšovat příjem nasycených tuků.

  2. Dobrý den, moc děkuji za tato skvělá doplnění. Jestli se tématem zabýváte profesně, ozvěte se mi a možná také dáme dohromady nějaký rozhovor, Margit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem