SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU
28.5.2025
Miloslav Hronek je uznávaný fyziolog, pedagog a popularizátor vědy. V podcastu si povídáme o výživě bez dogmat, marketingu a módních výkřiků. Proč se nebojí kávy s mlékem, co si myslí o zelených potravinách a proč volí selský rozum raději než zkratky.
Chcete podpořit tvorbu podcastu a získat speciální infografiku se shrnutím ke každému rozhovoru? Podívejte se na www.forendors.cz/margit nebo na herohero.co/margit.
2000 - 2025 © PharmDr. Margit Slimáková, Březinova 2, 186 00 Praha 8, IČ: 46219242, DIČ: CZ6962244256, zapsaná v živnostenském rejstříku.
Zásady cookies / Ochrana osobních údajů / Všeobecné obchodní podmínky
Tyto stránky slouží pouze pro informativní účely a nenahrazují lékařskou péči. / Web je archivován Národní knihovnou ČR.
Stock Photos provided by Depositphotos
1. Jaké antioxidanty jsou v espressu
Espresso obsahuje hlavně ve vodě rozpustné antioxidanty (chlorogenové kyseliny, melanoidiny, kofein). Ty se vstřebávají dobře i bez tuku.
Tukově rozpustné antioxidanty (např. diterpeny cafestol, kahweol) jsou přítomné, ale v espressu jich je relativně málo a tělo je vstřebá i bez extra tuku.
2. Role smetany
Přidání smetany nevýrazně zlepší vstřebání lipofilních látek, ale u kávy to není velký rozdíl, protože hlavní antioxidační složky jsou hydrofilní.
V praxi to tedy neznamená, že by smetana dělala espresso „zdravější“ z hlediska antioxidantů.
3. Co smetana ovlivní
Chuť a snesitelnost: Tuk ve smetaně zjemní hořkost a kyselost.
Kalorie a tuky: Přidává energii a nasycené tuky. U jednoho malého množství smetany je to zanedbatelné, ale při více šálcích denně už to hraje roli.
Cholesterol: Smetana navíc nepůsobí tak výrazně jako cafestol/kahweol z nelouhované kávy, ale může zvyšovat příjem nasycených tuků.
Dobrý den, moc děkuji za tato skvělá doplnění. Jestli se tématem zabýváte profesně, ozvěte se mi a možná také dáme dohromady nějaký rozhovor, Margit