Vánoční cukroví

15. 11. 2015 Prakticky štítky: 15 komentářů

Vánoční nezbytnosti. Někoho cukroví baví a někdo je úplně vypustil, protože většina tradičního cukroví dá příliš práce, je nezdravá a navíc nijak extra nechutná. Když na to zkusíte jít trochu jinak, pochutnáte si bez výčitek a ani příprava vám nezabere mnoho času. Některá cukrátka jsou dokonce velice zdravá a navíc vynikající chuti! Žádné z uvedených cukroví není příliš trvanlivé, doporučuji zkonzumovat během několika dnů a uchovávat v chladničce v uzavřené nádobě.

A zde konkrétní doporučení od Evy Francové, Kuchařky ze Svatojánu, pro vánoční cukroví, které jsou z těch nejlepších surovin a připravíte je za pár minut:

Marcipánové kuličky

Marcip†novÇ-kuliüky_web
200 g neloupaných mandlí opražíme na pánvi nasucho a umeleme je nebo rozmixujeme v robotu, vmícháme mletou vanilku a 80 g medu. Dobře prohněteme v ruce a tvoříme kuličky, uchováme v chladu, můžeme i zamrazit.

Chalva s karobem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nasucho opražíme 200 g neloupaného sezamu, dáme pozor, aby se nepřipálil. Umeleme jej nebo rozmixujeme v robotu a vmícháme 70 g medu. Rozdělíme na polovinu a do jedné zapracujeme 2 lžíce karobu. Z obou částí rozválíme hada, zamotáme je do sebe a utvoříme asi 15 cm váleček, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme několik hodin v chladničce. Poté nakrájíme na kolečka.

Čokoládové tyčinky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ve vodní lázni rozpustíme 300 g kvalitní čokolády v 80 ml mandlové smetany, vmícháme 40 g hrozinek, 70 g nasucho opražených celých lískových oříšků a 200 g nasucho opražených jemných ovesných vloček. Dobře promícháme, vtlačíme do malého pekáčku vyloženého pečicím papírem nebo fólií, necháme v chladu ztuhnout a krájíme ostrým nožem na tyčky.

Goji kuličky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

50 g goji (kustovnice), 50 g kešu oříšků a 100 g sušených nesířených meruněk namočíme přes noc do vody. Druhý den vodu slijeme, necháme dobře okapat a vše společně rozmixujeme. Vmícháme 20 g datlového sirupu a 50 g mletého kokosu. Necháme v chladničce hodinu odpočinout a tvoříme kuličky.

Tyčky s piniovými oříšky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

250 ml sojového mléka promícháme se lžící jablečného octa, mléko se srazí a zhoustne. Přidáme 100 g špaldového sirupu a dvě lžíce panenského slunečnicového oleje a za občasného promíchání necháme rozpustit. V míse smícháme 120 g celozrnné špaldové mouky, půl lžičky soli, lžičku kypřicího prášku z vinného kamene a půl lžičky jedlé sody. Vlijeme tekutou směs, promícháme a přidáme 50 g hrozinek a 100 g piniových oříšků. Těsto nalijeme na malého vymaštěného pekáčku a pečeme při 200 stupních asi 20 minut. Rozehřejeme 100 g kvalitní čokolády spolu se třemi lžícemi rostlinné smetany. Polevu rozetřeme na upečenou placku a necháme ztuhnout. Krájíme zcela vychladlé.

Marokánky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Do rendlíku dáme 250 ml mandlové smetany, 250 ml mandlového mléka, 20 g sušené třtinové šťávy, lžičku mleté vanilky, 60 g hrubé mouky, dobře rozmícháme metličkou a svaříme za stálého míchání na hustou kaši. Nožem nahrubo nakrájíme 100 g sušených meruněk, 50 g sušených brusinek, 50 g hrozinek, 50 g konopného semínka, 50 g vlašských ořechů, 50 g mandlí, 50 g slunečnicových semínek a vmícháme je do horké kaše. Necháme zcela vychladnout a lžičkou klademe hrudky na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů půl hodiny. Vychladlé máčíme v čokoládové polevě: rozehřejeme 100 g kvalitní čokolády se třemi lžícemi mandlové smetany. Necháme ztuhnout v chladu.

Makové kuličky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
200 g máku umeleme a promícháme s 50 g nasekaných sušených brusinek a 70 g medu. Tvoříme kuličky, které necháme v chladu ztuhnout.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

15 komentářů: “Vánoční cukroví”

  1. Danča napsal:

    Dobrý den, recepty vypadají skvěle, jen bych se ráda zeptala, čím nejlépe nahradit med? Máme na něj totiž bohužel alergii :( Agávovým sirupem třeba? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

  2. Dobrý den, můžete použít jakýkoliv sirup anebo slad, jen právě ne ten agávový, jak vysvětluji ve videu: http://www.margit.cz/agave-sirup-omylem-zdrave-vyzivy/
    Margit

  3. LuDr napsal:

    Dobrý den, děkuji za zajímavé tipy – určitě se inspiruji. Můžete mi prosím napsat kolik cca dní tato cukroví mohu uchovávat v lednici, nebo raději pro návštěvu připravovat čerstvé? A také jestli některé cukroví např. makové nebo goji kuličky mohu dát ochutnat 21 měsíčnímu synovi (dosud jsem mu z opatrnosti ořechy, kakao ani med nedávala, zkoušela jsem jen makové mléko). Předem děkuji za odpovědi, přeji krásný advent.

  4. Dobrý den, v lednici vše vydrží asi dva týdny a určitě můžete podávat i vašemu synovi. Obecně ořechy, semínka kustovnici i kakao lze už okolo jednoho roku věku – tedy v případě, že v rodině není daná alergie. Margit

  5. iva napsal:

    Dobrý den , syn má alergii na ořechy a med, můžu vynechat oříšky? Med nahrazuji sirupy. Děkuji

  6. Dobrý den, určitě můžete zkusit recepty upravovat, vhodnou náhradou mohou být třeba semínka – tedy jestli ty synovi nevadí. Margit

  7. Lenka K. napsal:

    Dobrý den Margit,
    děkuji Vám za inspiraci. Zkusila jsem goji kuličky, jsou vynikající. Neměla jsem datlový sirup, použila jsem švestkový. Rozhodně zařazují do receptáře!
    S pozdravem a přáním krásného adventu,
    Lenka

  8. Katka napsal:

    Dobrý den, čim můžu nahradit goji? Děkuji za odpověď. S pozdravem Katka

  9. Dobrý den, vhodné budou sušené brusinky, meruňky anebo rozinky. Margit

  10. Lenka F. napsal:

    U nás tedy suverénně vedou marcipánové kuličky! Děti si je hned zamilovaly. A jelikož jsou neuvěřitelně jednoduché a rychlé, tuším, že na našem stole budou mnohem častěji než jenom na Vánoce :)
    Goji kuličky prcky odrazují kvuli své barvě :/ což je trochu škoda, ale snad to překousnou :) a brzy si je v pohodě vychutnají
    (pozn. také jsem neměla datlový sirup, použila jsem rýžový a příště asi zkusím med)

    Díky moc za skvělé nápady!
    Držím palce, jste moje velká inspirace

  11. Moni napsal:

    Dobrý večer, děkuji za inspiraci. Udělala jsem makové kuličky a jsou moc dobré. Čím lze nejlépe nahradit datový sirup? Medem? :) Nebo ten sirup je něčím specifickým v tomto receptu?Děkuji

  12. Dobrý den, datlový sirup není speciální, můžete jej nahradit jakýmkoliv jiným sirupem (mimo agávového) z prodejen zdravé výživy anebo i medem. Margit

  13. Hanka napsal:

    Něco jsme zkoušeli, fakt dobrý. Zaujaly mě makové kuličky asi je příště zkusím.

  14. Tereza napsal:

    Dobrý den, od kolika měsíců by dítě mohlo makové kuličky? Děkuji

  15. Dobrý den, mho by asi od roku, ale není jisté jak které dítě vše dokonale stráví. Ideální jsou takovéto sladkosti okolo tří let a výše. Margit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *