Dr. Kessler: The End of Overeating

3. 8. 2012 Knihy štítky: , , , 2 komentáře

Kniha detailně popisuje, jak potravinářský průmysl důmyslně připravuje a propaguje ty nejméně zdravé potraviny, které vedou k závislosti na jejich konzumaci.

Podle Dr. Kesslera, bývalého komisaře FDA, potravinářský průmysl úmyslně vyrábí potraviny s nadbytkem cukrů, tuků, soli a aditiv ovlivňujících naši psychiku s cílem vybudování závislosti na nich. Potravinářský průmysl tím získává stálé klienty podobným způsobem jako v minulosti průmysl tabákový.

Kessler píše, že přejídání není znakem poruchy charakteru jednotlivce, ale biologickou poruchou. Konzumace vykonstruovaných, nepřirozeně koncentrovaných a výživově chudých potravin vede k zisku energie a k uvolňování dopaminu, podobně jako v případě konzumace kokainu. Dopamin je mediátorem, který přináší pocit štěstí, ale jeho nadbytek vede k budování závislosti na konzumované substanci. Následně se stále zvyšuje chuť dále jíst, i když jí fyziologicky neodpovídá žádná potřeba.

Kessler na základě výzkumu uvádí, že nejvíce návyková je v potravinách kombinace cukru, tuku a soli. To je kombinace, kterou najdete ve většině typických polotovarů. Jako příklad uvedu brambůrkové chipsy, ve kterých je cukr obsažen v podobě oloupaných bílých brambor, které jsou osmaženy v tuku a dochuceny solí. Přesná kombinace, která vede ke spolykání celého pytlíku brambůrků a k chuti si příště koupit další. Kombinace, která blokuje přirozenou schopnost našeho organismu dosáhnout nasycení a včas zastavit nadbytečný příjem.

Kromě této živinové trojkombinace posiluje potravinářský průmysl závislost také přídavkem různých aditiv (tak zvaných food enhancers), které zvyšují chuť a usnadňují vybudování závislosti.

I přes to, že ne každý konzument brambůrkových chipsů zcela podlehne závislosti, narůstá počet lidí, kteří spoustu let bojují s nepřirozeným hlídáním konzumace potravin.

Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.

Zdravé zprávy emailem

2 responses to “Dr. Kessler: The End of Overeating”

  1. Vainlich Antonín napsal:

    Kde je pravda? Ve wikipedii jsem našell, že lžička sojového olje má 8.1 mg vitminu K. Všechny ostatní oleje ve lžičce mají více než dvakrát více (16mg) vitamínu K.

  2. Dobrý den, přiznávám, že na jistotu také nevím, ale zásadní je, že v rostlinných olejích se jedná o vitamín K1. Pro zdraví kostí potřebujeme K2, který je zejména ve fermentovaných potravinách. Margit

Napsat komentář