SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

quinoa

Hesla od:

Aliasy: merlík chilský

Quinoa je tisíce let stará plodina, jež se pěstuje v hornatých oblastech Jižní Ameriky. Jejích kvalit si cenili již staří Aztékové a Inkové, pro které byla posvátným pokrmem. Quinoa je využívána převážně jako obilovina. Ve skutečnosti však patří, podobně jako na příklad pohanka, k tzv. pseudoobilovinám.

Quinoa je přirozeně bezlepková, a proto může být skvělým doplněním jídelníčku při celiakii. Obsahuje vysoké množství minerálů, vlákniny a vitaminů. Díky obsahu kvalitních bílkovin (najdeme v ní všech 9 esenciálních aminokyselin), vysokému množství omega 3 mastných kyselin, vlákniny a železa je velmi vhodná pro sportovce, děti a vegetariány. V obchodech se nejčastěji setkáme s quinoou světlou, existuje ale více než 100 různých typů – mezi nimi i červená nebo černá. K dostání jsou také vločky či mouka.

Quinoa v kuchyni

Podobně jako je tomu u jiných obilovin, je její příprava velmi jednoduchá – stačí ji propláchnout horkou vodou (abychom ji zbavili případné hořkosti způsobené přirozeným povlakem saponinu) a uvařit doměkka (v poměru 1:2), což trvá přibližně 15 minut. Takto uvařená poslouží jako příloha, do salátů nebo i jako zavářka do polévky. Kromě širokého využití do slaných receptů (například jako doplnění rýže v rizotech, při přípravě slaných placiček a karbanátků nebo coby součást nádivky do plněných paprik) ji lze použít jako základ sladké kaše.

Recept

Quinoová kaše s jablky, brusinkami a dýňovými semínky

  • ½ šálku quinoi
  • 1 ½  šálku rostlinného nebo kravského mléka
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžíce sušených brusinek
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1 jablko
  • 1 lžička medu

Oloupeme jablko – polovinu nastrouháme na hrubo a druhou polovinu si schováme na dozdobení kaše. Do rendlíku nasypeme quinou a jablko. Zalijeme mlékem a vaříme za občasného míchání asi 20–30 minut. Nakonec dochutíme skořicí a ozdobíme brusinkami, semínky a medem.

Tip: Připravte si kaši předem večer. Ráno jen dozdobte a snídani si můžete vzít s sebou na cesty nebo si ji vychutnat jako výživnou svačinu, která poslouží v práci či škole jako skvělý zdroj energie.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem