Tempeh
Tempeh je sójový produkt pocházející z Indonésie, který je (podobně jako tofu) připravován ze sójových bobů. Jeho výroba probíhá tak, že se uvařené boby naloží do ušlechtilé plísně (Rhizopus oligosporus), která jimi proroste a fermentací se vytvoří tuhý produkt. Právě díky tomuto závěrečnému procesu jsou znehodnoceny antinutriční látky, a naopak je v této podobě sója zdraví prospěšná. Kromě miso pasty, kvalitních sójových omáček a sýru natto je tempeh jediným produktem, který se fermentací ze sóji vyrábí.
Jde o skvělý zdroj bílkovin, vitaminu B a probiotik a vůbec jeden z nejlepších sójových produktů. Doporučuji především neochucený tempeh, bez dalších aditiv, který si lze doma snadno upravit podle vlastních chuťových preferencí. Skvěle se díky jeho kouřové oříškové chuti doplňuje například s ořechy, houbami a quinoou a je jako stvořený do pokrmů asijské kuchyně. Rychlé a chutné jídlo z něj připravíme i tak, že tempeh nakrájíme na nudličky, zlehka osmažíme a na závěr skápneme kvalitní sójovou omáčkou. Takto připravený může nahradit vepřové maso ve variaci na pokrm „knedlo zelo vepřo“. Zároveň ho vegetariáni mohou použít jako náhradu slaniny při přípravě halušek.