SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

sytost

Hesla od:

Pocit sytosti je pocit uspokojení a příjemné plnosti po jídle, který potlačuje hlad a brání dalšímu jídlu. Je ovlivňován centrální nervovou soustavou, zejména hypotalamem a některými neurotransmitery. Pocit sytosti je důležitý pro kontrolu tělesné hmotnosti, protože omezuje přejídání a zbytečné svačinkování. Zdá se, že změněná signalizace sytosti vycházející především z gastrointestinálního traktu vede k rozvoji obezity a diabetu 2. typu.

Pocity chuti k jídlu a sytosti zahrnují složité interakce mezi hormony z gastrointestinálního traktu do hypotalamu a následnou zpětnou vazbou. V hypotalamu se nacházejí specifické oblasti, v nichž hormony vzájemně působí a vyvolávají pocity chuti k jídlu a sytosti, které vedou ke konzumaci jídla nebo pocitu sytosti. Prostřednictvím interakce ghrelinu a leptinu může hypotalamus regulovat pocit hladu a sytosti, což vede k energetické homeostáze. Sytost / hlad jsou hormonálně řízeny především Ghrelinem a Leptinem, které vysílají signály do různých jader v hypotalamu pro příjem potravy. Nerovnováha nebo dysregulace těchto hormonů může drasticky ovlivnit energetickou homeostázu organismu.

Mezi nejlepší potraviny s vysokým obsahem sytých látek, které vám pomohou cítit se co nejpohodlněji plní a spokojení při co nejmenším počtu kalorií, patří kuřecí stehna s kůží, chřest, měkkýši (krevety, krabi, humři atd.), špenát, tofu, brokolice, vejce, vepřová panenka, fazole pinto, obyčejný řecký jogurt, zelené fazolky, ryby (losos, pstruh, platýs, halibut, sardinky, okoun atd.), steaky, rajčata a tvaroh.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem