Hesla od:

Sůl černá

Černá sůl neboli kala namak (z hindštiny) je druh halitu (soli kamenné), který se těží v sopečných oblastech Indie, Pákistánu, Bangladéše a Nepálu. Jak název napovídá, zpravidla má šedočernou barvu.

V některých pokrmech ji sice můžeme použít jako alternativu klasické soli, je ale třeba si uvědomit, že černá sůl má specifickou chuť i vlastnosti: obsahuje železo, hořčík a síru, která jí propůjčuje výraznou „vajíčkovou“ chuť a aroma v pokrmech. Na rozdíl od klasické kuchyňské také obsahuje méně sodíku, takže je vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem. Podporuje trávení a dobře ji snášejí i osoby s citlivým žaludkem.

Vzhledem k jejímu původu je zřejmé, že má široké využití zejména v indických pokrmech (například čatní, zeleninové saláty a jogurtové dipy). Dle ájurvédy je považována za potravinu s „chladivým“ účinkem, takže ji můžeme nalézt i jako přísadu do lassi a jiných letních nápojů. Doposud ale chybí relevantní vědecké výzkumy, které by početné zdravotní benefity černé soli dle ájurvédy potvrdily a podpořily.

Sůl zůstává i nadále kontroverzním tématem, více v tomto článku.