Hesla od:

Sacharidy

Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky mezi hlavní živiny. Na rozdíl od nich ale cukry nejsou pro naše tělo esenciální – tělo si je totiž díky glykoneogenezi dokáže vyrobit samo, a není tedy nezbytné je přijímat stravou. Jsou obsaženy především v rostlinné stravě, v obilovinách, zelenině, ovoci, ale také v mléku. V naší stravě by podle platných doporučení měly tvořit 50–55 % z přijaté energie. V současnosti už je ale známo, že prospívat a zdravě jíst můžeme i s podstatně nižším – téměř žádným – příjmem sacharidů ve stravě.

Podle počtu molekul rozlišujeme nejjednodušší monosacharidy (glukóza, fruktóza, galaktóza), disacharidy (sacharóza, laktóza, maltóza), oligosacharidy, polysacharidy (škrob, glykogen) až po nejsložitější heteropolysacharidy.

Ve výživě bychom přitom měli dávat přednost složitým sacharidům (polysacharidům), které se déle štěpí a zjednodušeně řečeno zasytí tělo na delší dobu. Hladina krevního cukru se zvyšuje jen mírně a postupně (mají nízký glykemický index). Tyto sacharidy se vyskytují například v obilovinách, bramborách, rýži.

Jednoduché sacharidy se naopak tráví rychle, rychle zvednou hladinu krevního cukru a následný pokles vede k pocitu hladu. Jde v podstatě o všechny cukry typické svou sladkou chutí: řepkový cukr, třtinový cukr, med, různé sirupy, ale také ovoce. Příjem jednoduchých sacharidů by neměl překročit 60 g za den, což je například 600 ml slazeného nápoje. Nadměrná konzumace sacharidů přispívá k rozvoji inzulínové rezistence a obezitě (podporuje totiž ukládání tuků) a následně ke zvýšení rizika diabetu 2. typu.

Ještě větším problémem je pak kombinace cukru a tuku v tzv. “junk food” – jde totiž o kombinaci velice chutnou, ale zároveň vedoucí k přejídání, protože následně stejných potravin chceme stále více. Samotná kombinace tuku a cukru ve stravě nám totiž nadváhu nezpůsobí, pokud se nebudeme přejídat. Tomu se ale v případě průmyslově zpracovaných potravin a jídel rychlého občerstvení lze jen obtížně vyhnout. Omezení příjmu sacharidů tak prospěje většině z nás, vyhýbání se rychlému občerstvení a junk food každému.