Quinoa
Aliasy: merlík chilský
Quinoa je tisíce let stará plodina, jež se pěstuje v hornatých oblastech Jižní Ameriky. Jejích kvalit si cenili již staří Aztékové a Inkové, pro které byla posvátným pokrmem. Quinoa je využívána převážně jako obilovina. Ve skutečnosti však patří, podobně jako na příklad pohanka, k tzv. pseudoobilovinám.
Quinoa je přirozeně bezlepková, a proto může být skvělým doplněním jídelníčku při celiakii. Obsahuje vysoké množství minerálů, vlákniny a vitaminů. Díky obsahu kvalitních bílkovin (najdeme v ní všech 9 esenciálních aminokyselin), vysokému množství omega 3 mastných kyselin, vlákniny a železa je velmi vhodná pro sportovce, děti a vegetariány. V obchodech se nejčastěji setkáme s quinoou světlou, existuje ale více než 100 různých typů – mezi nimi i červená nebo černá. K dostání jsou také vločky či mouka.
Quinoa v kuchyni
Podobně jako je tomu u jiných obilovin, je její příprava velmi jednoduchá – stačí ji propláchnout horkou vodou (abychom ji zbavili případné hořkosti způsobené přirozeným povlakem saponinu) a uvařit doměkka (v poměru 1:2), což trvá přibližně 15 minut. Takto uvařená poslouží jako příloha, do salátů nebo i jako zavářka do polévky. Kromě širokého využití do slaných receptů (například jako doplnění rýže v rizotech, při přípravě slaných placiček a karbanátků nebo coby součást nádivky do plněných paprik) ji lze použít jako základ sladké kaše.
Recept
Quinoová kaše s jablky, brusinkami a dýňovými semínky
- ½ šálku quinoi
- 1 ½ šálku rostlinného nebo kravského mléka
- ½ lžičky skořice
- 1 lžíce sušených brusinek
- 1 lžíce dýňových semínek
- 1 jablko
- 1 lžička medu
Oloupeme jablko – polovinu nastrouháme na hrubo a druhou polovinu si schováme na dozdobení kaše. Do rendlíku nasypeme quinou a jablko. Zalijeme mlékem a vaříme za občasného míchání asi 20–30 minut. Nakonec dochutíme skořicí a ozdobíme brusinkami, semínky a medem.
Tip: Připravte si kaši předem večer. Ráno jen dozdobte a snídani si můžete vzít s sebou na cesty nebo si ji vychutnat jako výživnou svačinu, která poslouží v práci či škole jako skvělý zdroj energie.