SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

prebiotika

Hesla od:

Prebiotika jsou nevstřebané složky potravy, které pozitivně ovlivňují stav střev tím, že podporují růst a aktivitu žádoucích bakterií v tlustém střevě. Nejznámější z nich je vláknina, dále k nim patří oligosacharidy (oligofruktóza, inulin), laktulóza a rezistentní škrob.

Prebiotické látky najdeme v přirozené podobě v řadě rostlin a plodů, především ale v syrovém stavu. Patří mezi ně třeba česnek, čekanka nebo chřest. Pro správnou funkci trávicího systému je důležitá kombinace prebiotik a probiotik. Mezi nimi je totiž i přes podobný název rozdíl: probiotika jsou živé mikroorganismy, bakterie mléčného kvašení, které se usídlí ve střevě a mají rovněž řadu pozitivních účinků. Přestože ale blahodárně ovlivňují prostředí v našem zažívacím traktu, nemají totožné vlastnosti jako prebiotika – zjednodušeně řečeno, prebiotika jsou „palivem“ pro žádoucí živé mikroorganismy v našich střevech, jako jsou právě probiotické bakterie.

Mezi účinky kombinace prebiotik a probiotik na lidský organismus patří:

  • optimální činnost střev,
  • prevence nebo zkrácení průběhu některých průjmových onemocnění,
  • posílení efektu antibiotik,
  • zvýšení buněčné imunity,
  • zmírnění symptomů atopického ekzému nebo potravinových alergií.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem