SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

mladý ječmen

Hesla od:

Mladý ječmen je rostlina ječmene setého, který známe z obilných polí, ale s tím rozdílem, že pro výrobu tohoto doplňku stravy je sklizen zelený výhonek o výšce 20–25 cm. Obsahuje totiž nejvyšší množství biologicky aktivních látek. Díky vitaminům skupiny B působí příznivě na naši nervovou soustavu, vitamin C (kyselina askorbová) posiluje obranychopnost organismu a vitamin E působí antioxidačně. Vedle těchto vitaminů v mladém ječmenu nalezneme neméně důležitý vitamin K1, H i D.

Doplněk stravy se připravuje tak, že lístky mladé rostliny se za studena lisují a získaná šťáva se následně při nízké teplotě šetrně suší, aby nedošlo k jejímu znehodnocení. Usušením vznikne prášek, který můžeme použít pro přípravu nápoje: stačí pak lžička tohoto prášku a 200–300 ml vody nebo jej můžeme jednoduše přidat například do smoothie. Tento zelený prášek najdeme nejčastěji v obchodech zdravé výživy vedle dalších zelených potravin, jako je třeba sladkovodní řasa chlorella. Můžeme si ho ale vypěstovat i doma a připravovat nápoj čerstvý, jak je uvedeno výše. V takovém případě bychom si ale měli dát pozor na to, aby rostlina nepřišla do styku s kovem, který může zapříčinit pokles některých účinných látek. Podobně jako zmíněná chlorella patří i mladý ječmen a nápoje z něj optikou komplementární medicíny k tzv. ochlazujícím potravinám, je proto vhodný zejména pro horké typy.

Zelené potraviny a jejich vliv na naše zdraví

Zelené potraviny obecně jsou řasy, bakterie a trávy s vysokým obsahem mikroživin a bílkovin. Podle řady propagačních materiálů i sdělovacích prostředků jsou označované jako superpotraviny, které mají být prevencí i terapií řady zdravotních obtíží včetně těch nejzávažnějších (například rakoviny). Mnohé jejich „zázračné“ účinky ale zatím nemají oporu v rozsáhlejší klinické humánní studii. S ohledem na doposud realizované výzkumy není tedy možné zelené potraviny doporučovat jako doplňky, které zabrání vzniku závažných zdravotních potíží nebo je vyřeší, jak je mnoha propagátory (zpravidla výrobci a prodejci) slibováno. Doplňky s obsahem zelených potravin zvyšují výživovou hodnotu kvalitního jídelníčku a jejich pravidelná konzumace v rámci běžných jídel vzhledem k obsahu některých vitaminů, minerálních látek a stopových prvků prospěje každému z nás. Ale samotný obsah živin ve vztahu k množství zelených potravin, které je reálné konzumovat, není až tak výjimečný. Konečný efekt užívání doplňků zelených potravin je tak pochybný, a to zejména ve vztahu k jejich poměrně vysoké ceně. Kupříkladu zatímco získat denní dávku hořčíku z banánu s ořechovým máslem anebo denní dávku beta-karotenoidů v podobě mrkve je reálné, zajistit totéž konzumací zelených potravin už zpravidla ne.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem