Hesla od:

Mandle

mandleJsou semena mandloně obecné. Rozlišujeme mandle sladké, určené k běžné konzumaci a výrobě mandlového oleje, a mandle hořké, které se využívají na dochucení pokrmů, ale pouze v malém množství.

Mandle obsahují velké množství tuků a vlákniny a menší množství cukrů a bílkovin. Je v nich také hořčík, draslík, železo a zinek a hodně vlákniny. Mají přibližně dvojnásobek vápníku než syrové mléko – 246 mg/100 g (mléko 124 mg/100 g), ale jeho využitelnost je oproti mléčným výrobkům nižší. Podle lidových doporučení mandle pomáhají při kožních a nervových problémech, zlepšují kvalitu vlasů i nehtů, chrání srdce, cévy a zubní sklovinu.

Neloupané mandle se mohou před použitím spařit horkou vodou a nechávají se chvíli odstát, aby se z nich dobře odstranila slupka.

Zdroje:

http://bowencentrum.cz/o-nas/novinky-zajimavosti/zdroje-versus-vyuzitelnost-vapniku-v-potravinach/

http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=34

http://www.nutricoach.cz/vapnik–c123