SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

makrobiotika

Hesla od:

Makrobiotika se prezentuje spíše jako komplexní životní styl než dieta, a to navzdory skutečnosti, že jsou makrobiotické stravovací zásady hodně omezující a příprava makrobiotických jídel časově náročná.

Podle makrobiotiky je možné dosáhnout dobrého zdravotního stavu příjmem energeticky vyrovnaných jin a jang potravin. Jídla s převládajícími jang vlastnostmi jsou charakterizována jako kompaktní, těžká a teplá, jin potravinám jsou připisovány chladné, lehké a expansivní vlastnosti. Jako energeticky nejvyrovnanější potravinu hodnotí makrobiotika hnědou rýži a ostatní celozrnné obiloviny. K dalším vyrovnaným a k pravidelnému příjmu doporučovaným potravinám patří zelenina, luštěniny a mořské řasy.

Ořechy, semínka, lokální ovoce a ryby doporučuje makrobiotika pouze omezeně. Toto učení obvykle nedoporučuje konzumaci mléka a mléčných výrobků, vajec, masa, lilkovité zeleniny, klíčků, zeleninových a ovocných džusů, cukru, alkoholu, medu, čokolády, ostrých koření, průmyslově upravovaných jídel a rafinované soli.

Makrobiotické stravování může vést k podobným zdravotním výhodám jako vegetariánská výživa, ale velká část makrobiotických tvrzení o prospěšnosti makrobiotické stravy ještě není prokázána lékařskými studiemi. Správně plánovanou makrobiotickou stravou lze zajistit dostatek všech potřebných živin, ale příjem vápníku, bílkovin, železa, zinku, D vitamínu, vitamínu B12, vitamínu A a omega 3 masných kyselin je vhodné u těch nejrestriktivnějších forem makrobiotiky pečlivěji sledovat.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem