SPECIALISTKA NA ZDRAVOTNÍ PREVENCI A VÝŽIVU

lahůdkové droždí

Hesla od:

Lahůdkové droždí je neaktivní droždí používané hlavně k dochucení pokrmů. Nelze ho tedy použít k přípravě kynutých moučníků jako droždí pekařské. Tvoří ho kvasinky množené na melase nebo v podobném prostředí. Poté se promyjí a vysuší tak, aby se zastavil jejich růst. Následně se rozdrtí a ke spotřebiteli se dostávají ve formě prášku nebo vloček. Protože je droždí inaktivované, nenarušuje střevní mikroflóru a nezpůsobuje například nadýmání.

Lahůdkové droždí má výraznější specifické aroma, díky kterému slouží často jako jedna ze surovin k výrobě veganských sýrů, zejména variací na parmazán. Ten lze snadno připravit rozmixováním 100 g kešu ořechů, 5 lžic lahůdkového droždí a malé lžičky soli. Toto droždí lze ale použít i k dochucení pomazánek či omáček.

Kromě specifické chuti vyniká i obsahem mikronutrientů. Zhruba polovinu obsahu tvoří bílkoviny, má nízký obsah tuku a vysoký obsah vitaminů skupiny B. Ty se podílejí na metabolismu sacharidů, přispívají ke zvýšení kvality vlasů a nehtů a podporují správnou funkci nervové soustavy. Jde také o přirozeně bezlepkovou potravinu s vysokým obsahem chromu, který například napomáhá udržovat příznivou hladinu krevního cukru.

Recept

‚Rawmazán‘

  • 100 g kešu
  • 5 lžic lahůdkového droždí
  • malá lžička soli

Vše společně rozmixujte a použijte – v podstatě kdekoliv, fantazii se meze nekladou.

Zůstaňme ve spojení!

Kompletní kontakty

A určitě nezapomeňte na odběr mého newsletteru, aby vám neuniklo nic důležitého ze světa zdraví:

Zdravé zprávy emailem